“ ❤ ဤဘေလာ့ရဲ႕ Post မ်ားကို အၿမဲ Update ျပဳလုပ္ေပးလွ်က္ရွိပါသည္ ❤ ”

Tuesday, July 16, 2013

ဒညင္းသီး ၾကိဳက္ရင္ ဘယ္လိုစားမလဲ

ဒညင္းသီး ၾကိဳက္ရင္ ဘယ္လိုစားမလဲ

ျမန္မာ လူမ်ိဳးတို႔ အႀကိဳက္႐ိုးရာ အစားအစာျဖစ္ေသာ တညင္းသီး စားျခင္းမွာ အေနာက္တိုင္း ေဆးပညာရွင္ ဆရာဝန္ႀကီမ်ား လံုးဝလက္ မခံေသာ အစားအစာ ျဖစ္သည္။ ေက်ာက္ကပ္ႏွင့္ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပိတ္ ၿပီးအသက္အႏၱရာယ္ ျပဳႏိုင္ေသာ အစားအစာ ျဖစ္သည္။ မ်ားမ်ားစား မိ၍ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပိတ္သြားသျဖင့္ ခြဲစိတ္ခန္းဝန္ၿပီး သံပိုက္ျဖင့္ ဆီးခ်ဴရသူ ပင္ရွိသည္ဟု ဆိုသည္။
ျမန္မာ လူမ်ိဳးတို႔သည္ တညင္းသီးကို အဘယ့္ေၾကာင့္ ႀကိဳက္သနည္း ဟုမူ ႏႈတ္ၿမိန္ေသာ အစားအစာျဖစ္၍ဟု ဆိုႏိုင္သည္။ တညင္းသီး၏ ထူးျခားေသာ အစြမ္းသတၲိမွာ ခံတြင္းပ်က္ၿပီး စားခ်င္ေသာက္ခ်င္စိတ္ မရွိသူတို႔ေစးထန္ေသာ၊ ဖန္ၿပီးစပ္ေသာ အရသာတို႔ျဖင့္ လွ်ာေပၚရွိ အရသာ ဖုမ်ားကို ႏိုးၾကားေစၿပီး စားခ်င္ ေသာက္ခ်င္စိတ္ ျဖစ္လာေသာေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။
တညင္းသီး စားပံု အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိသည္။ ျပဳတ္၍ ေသာ္လည္းေကာင္း၊ မီးဖုတ္၍ ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ဆားရည္ စိမ္၍ ေသာ္လည္းေကာင္း၊ အဖန္ဓာတ္ႏွင့္ အေစးဓာတ္ ကုန္ေအာင္ ျပဳျပင္ စားသံုး ၾကသည္။ ေရွးယခင္က မႏၱေလး ေဈးခ်ိဳေတာ္ အလယ္ေပါက္တြင္ ေရာင္းေသာ တညင္းသီး အုန္းႏို႔ဆမ္းသည္ နာမည္ႀကီးေသာ ေဈးခ်ိဳ သေရစာျဖစ္ခဲ့ ဖူးသည္။ ယခုထိလည္း ေက်ာ္ၾကားဆဲ၊ ေရာင္းေကာင္း ဆဲျဖစ္သည္။
Altermative Medicine ဟုေခၚေသာ ေပါင္းကူး ေဆးပညာ ပါရဂူ ေဒါက္တာ ခင္ေမာင္လြင္၏ ေဟာေျပာခ်က္တြင္ တညင္းသီးကို ဓာတ္ခြဲ သုေတသန ျပဳၾကည့္ေသာအခါ လူကို အက်ိဳးျပဳသည့္ မည္သည့္ အဟာရ မွ်မပါဝင္ဟု ဆိုသည္။ ၎တြင္ ပါဝင္ေသာ ဖန္ေခ်ာင္း ကဲ့သို႔ေသာ ကလာပ္စည္းမ်ားသည္ ေက်ာက္ကပ္တြင္ သြားပိတ္ႏိုင္သျဖင့္ အႏၱရာယ္ ရွိသည္။ ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီး ေစႏိုင္သည္။ စားသင့္သည့္ အသီး မဟုတ္။ အတိုင္း အတာမရွိ။ လံုးဝမစားသင့္ေသာ အသီးမ်ိဳး ျဖစ္သည္ဟု တင္ျပထားသည္။ သို႔ေသာ္ ျမစ္ဝကြ်န္းေပၚႏွင့္ ဧရာဝတီတိုင္း ေဒသႀကီး တို႔မွလာေသာ တညင္းသီးကို ျမန္မာတို ႔စားသံုးခဲ့သည္မွာ ႏွစ္ေပါင္း ၂၀ဝ ေက်ာ္ခဲ့ၿပီဟု သိရွိရသည္။
တညင္းသီးကို ႀကိဳက္သူမ်ား အတြက္ တင္ျပလိုသည္မွာ ျမန္မာ့ ႐ိုးရာေဆးပညာ ႐ႈ႕ေထာင့္မ်ားအရ ေစးထန္ပ်စ္ခြ်ဲေသာ အာေပါအာဗႏၶရ အစာျဖစ္သည္။ အာကာသကို ပ်က္ေစသျဖင့္ အေပါက္အေခါင္းမ်ား ကိုပိတ္ေစႏိုင္ေသာ အစာျဖစ္သည္။ ထိုအစာကိုစားလွ်င္ အာကာသ ပြင့္ေစတတ္ေသာ အစာႏွင့္ တြဲဖက္စားသင့္သည္။
တညင္းသီးျပဳတ္ကို တို႔စရာမ်ား အျဖစ္ စားလွ်င္ အေျဖဓာတ္အျဖစ္ ေရွာက္ရြက္ အနည္းငယ္ကို တို႔စားေပးပါ။ ပိတ္ေသာ အာကာသဓာတ္ ကိုျပန္ပြင့္ေအာင္ ကူညီေပးႏိုင္သည္။ တညင္းသီး ျပဳတ္လွ်င္ သၾကား အနည္းငယ္ႏွင့္ ေရွာက္ရြက္ထည့္ၿပီး ျပဳတ္ပါ။ ႏူးလြယ္ၿပီး အဖန္ဓာတ္၊ အေစးဓာတ္ေလ်ာ့နည္း ေစသည္။ တညင္းသီးကို ရင့္သည့္ အသီးေရွာင္ ၿပီးႏုေသာ အသီးမ်ားကို ထက္ျခမ္းခြဲၿပီး ဖန္ပုလင္းတြင္ ထည့္ၿပီးဆားရည္ စိမ္ထားပါ။ အာကာသ ပိတ္ျခင္း၊ ေက်ာက္ကပ္တြင္ အေစးဓာတ္ပိတ္ဆို႔ ျခင္းမွကာကြယ္ ႏိုင္ပါသည္။ ထမင္းစားေသာအခါ ႀကိဳက္တတ္၍ တညင္းသီးမ်ားမ်ား စားမိလွ်င္ျဖစ္ေစ၊ တညင္းသီး အုန္းႏို႔ဆမ္းစားမိလွ်င္ ျဖစ္ေစ၊စားၿပီးၿပီးခ်င္း သံပုရာေဖ်ာ္ရည္ တစ္ခြက္ ေသာက္ေပးပါ။ အဆိပ္ မတက္ေစႏိုင္ေသာ အေျဖဓာတ္ျဖစ္ေၾကာင္း တင္ျပလိုက္ ရေပသည္။  

BY SHADE JOURNAL

ျမန္မာ လူမ်ိဳးတို႔ အႀကိဳက္႐ိုးရာ အစားအစာျဖစ္ေသာ တညင္းသီး စားျခင္းမွာ အေနာက္တိုင္း ေဆးပညာရွင္ ဆရာဝန္ႀကီမ်ား လံုးဝလက္ မခံေသာ အစားအစာ ျဖစ္သည္။ ေက်ာက္ကပ္ႏွင့္ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပိတ္ ၿပီးအသက္အႏၱရာယ္ ျပဳႏိုင္ေသာ အစားအစာ ျဖစ္သည္။ မ်ားမ်ားစား မိ၍ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပိတ္သြားသျဖင့္ ခြဲစိတ္ခန္းဝန္ၿပီး သံပိုက္ျဖင့္ ဆီးခ်ဴရသူ ပင္ရွိသည္ဟု ဆိုသည္။
ျမန္မာ လူမ်ိဳးတို႔သည္ တညင္းသီးကို အဘယ့္ေၾကာင့္ ႀကိဳက္သနည္း ဟုမူ ႏႈတ္ၿမိန္ေသာ အစားအစာျဖစ္၍ဟု ဆိုႏိုင္သည္။ တညင္းသီး၏ ထူးျခားေသာ အစြမ္းသတၲိမွာ ခံတြင္းပ်က္ၿပီး စားခ်င္ေသာက္ခ်င္စိတ္ မရွိသူတို႔ေစးထန္ေသာ၊ ဖန္ၿပီးစပ္ေသာ အရသာတို႔ျဖင့္ လွ်ာေပၚရွိ အရသာ ဖုမ်ားကို ႏိုးၾကားေစၿပီး စားခ်င္ ေသာက္ခ်င္စိတ္ ျဖစ္လာေသာေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။
တညင္းသီး စားပံု အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိသည္။ ျပဳတ္၍ ေသာ္လည္းေကာင္း၊ မီးဖုတ္၍ ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ဆားရည္ စိမ္၍ ေသာ္လည္းေကာင္း၊ အဖန္ဓာတ္ႏွင့္ အေစးဓာတ္ ကုန္ေအာင္ ျပဳျပင္ စားသံုး ၾကသည္။ ေရွးယခင္က မႏၱေလး ေဈးခ်ိဳေတာ္ အလယ္ေပါက္တြင္ ေရာင္းေသာ တညင္းသီး အုန္းႏို႔ဆမ္းသည္ နာမည္ႀကီးေသာ ေဈးခ်ိဳ သေရစာျဖစ္ခဲ့ ဖူးသည္။ ယခုထိလည္း ေက်ာ္ၾကားဆဲ၊ ေရာင္းေကာင္း ဆဲျဖစ္သည္။
Altermative Medicine ဟုေခၚေသာ ေပါင္းကူး ေဆးပညာ ပါရဂူ ေဒါက္တာ ခင္ေမာင္လြင္၏ ေဟာေျပာခ်က္တြင္ တညင္းသီးကို ဓာတ္ခြဲ သုေတသန ျပဳၾကည့္ေသာအခါ လူကို အက်ိဳးျပဳသည့္ မည္သည့္ အဟာရ မွ်မပါဝင္ဟု ဆိုသည္။ ၎တြင္ ပါဝင္ေသာ ဖန္ေခ်ာင္း ကဲ့သို႔ေသာ ကလာပ္စည္းမ်ားသည္ ေက်ာက္ကပ္တြင္ သြားပိတ္ႏိုင္သျဖင့္ အႏၱရာယ္ ရွိသည္။ ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီး ေစႏိုင္သည္။ စားသင့္သည့္ အသီး မဟုတ္။ အတိုင္း အတာမရွိ။ လံုးဝမစားသင့္ေသာ အသီးမ်ိဳး ျဖစ္သည္ဟု တင္ျပထားသည္။ သို႔ေသာ္ ျမစ္ဝကြ်န္းေပၚႏွင့္ ဧရာဝတီတိုင္း ေဒသႀကီး တို႔မွလာေသာ တညင္းသီးကို ျမန္မာတို ႔စားသံုးခဲ့သည္မွာ ႏွစ္ေပါင္း ၂၀ဝ ေက်ာ္ခဲ့ၿပီဟု သိရွိရသည္။
တညင္းသီးကို ႀကိဳက္သူမ်ား အတြက္ တင္ျပလိုသည္မွာ ျမန္မာ့ ႐ိုးရာေဆးပညာ ႐ႈ႕ေထာင့္မ်ားအရ ေစးထန္ပ်စ္ခြ်ဲေသာ အာေပါအာဗႏၶရ အစာျဖစ္သည္။ အာကာသကို ပ်က္ေစသျဖင့္ အေပါက္အေခါင္းမ်ား ကိုပိတ္ေစႏိုင္ေသာ အစာျဖစ္သည္။ ထိုအစာကိုစားလွ်င္ အာကာသ ပြင့္ေစတတ္ေသာ အစာႏွင့္ တြဲဖက္စားသင့္သည္။
တညင္းသီးျပဳတ္ကို တို႔စရာမ်ား အျဖစ္ စားလွ်င္ အေျဖဓာတ္အျဖစ္ ေရွာက္ရြက္ အနည္းငယ္ကို တို႔စားေပးပါ။ ပိတ္ေသာ အာကာသဓာတ္ ကိုျပန္ပြင့္ေအာင္ ကူညီေပးႏိုင္သည္။ တညင္းသီး ျပဳတ္လွ်င္ သၾကား အနည္းငယ္ႏွင့္ ေရွာက္ရြက္ထည့္ၿပီး ျပဳတ္ပါ။ ႏူးလြယ္ၿပီး အဖန္ဓာတ္၊ အေစးဓာတ္ေလ်ာ့နည္း ေစသည္။ တညင္းသီးကို ရင့္သည့္ အသီးေရွာင္ ၿပီးႏုေသာ အသီးမ်ားကို ထက္ျခမ္းခြဲၿပီး ဖန္ပုလင္းတြင္ ထည့္ၿပီးဆားရည္ စိမ္ထားပါ။ အာကာသ ပိတ္ျခင္း၊ ေက်ာက္ကပ္တြင္ အေစးဓာတ္ပိတ္ဆို႔ ျခင္းမွကာကြယ္ ႏိုင္ပါသည္။ ထမင္းစားေသာအခါ ႀကိဳက္တတ္၍ တညင္းသီးမ်ားမ်ား စားမိလွ်င္ျဖစ္ေစ၊ တညင္းသီး အုန္းႏို႔ဆမ္းစားမိလွ်င္ ျဖစ္ေစ၊စားၿပီးၿပီးခ်င္း သံပုရာေဖ်ာ္ရည္ တစ္ခြက္ ေသာက္ေပးပါ။ အဆိပ္ မတက္ေစႏိုင္ေသာ အေျဖဓာတ္ျဖစ္ေၾကာင္း တင္ျပလိုက္ ရေပသည္။

BY SHADE JOURNAL
က်န္းမာေရးစာတိုမ်ားစုစည္းမႈ

No comments:

Post a Comment