“ ❤ ဤဘေလာ့ရဲ႕ Post မ်ားကို အၿမဲ Update ျပဳလုပ္ေပးလွ်က္ရွိပါသည္ ❤ ”

Tuesday, October 23, 2012

ကိုယ္ေဖာ ကုိယ္ေရာင္ ေရာဂါေပ်ာက္ေဆးနည္း


ေရွးေခတ္၀ါရင့္ၿပီးျမန္မာ့ေဆးဆရာႀကီးတို႔ကကိုယ္ေဖာကိုယ္ေရာင္ျခင္းေရာဂါကုိလိမ္းေဆးအမ်ိဳးမ်ိဳးႏွင့္စမ္းသပ္၍ လိမ္းေစ ရန္ ညႊန္ၾကားၾက၏၊ မေအာင္ျမင္လ်င္ ဓာတ္စာေကြ်း၍ ကုသေလ့ ရွိၾကသည္။
ဤတြင္ ၾကားရေသာေဆးနည္းမ်ိဳးစုံကုိ ေဖာ္ျပရလ်င္ ကုန္ႏို္င္ဖြယ္ မရွိေတာ့ပါ၊လက္ေတြ႔အျဖစ္ စိတ္ခ်ရေသာ
နည္းေကာင္း တစ္ခုတည္းကိုသာ ေဖာ္ျပမည္။ ကိုယ္ေတြ႔ကိုသာ ေျပာျပမည္။
ဤအရွင္သည္ ၁၃၄၈ ခုနွစ္တြင္ ခရီးရွည္ထြက္၍ တနသၤာရီ တိုင္းမွ အျပန္ခရီး ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ေရာက္ၿပီးလ်င္
ျပင္းထန္စြာ ဖ်ား၍ ေရွ႔ခရီး ဆက္မသြားနုိင္ေတာ့ပါ။ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ ဇီ၀ိတဒါန သံဃာ့ေဆးရုံႀကီးသို႔ တက္ေရာက္၍
တစ္လေက်ာ္ၾကာေအာင္ ကုသမႈ ခံယူခဲ့ရသည္။
အဖ်ားရပ္ၿပီဟု ေဆးရုံမွ ဆင္းခဲ့ရ ေသာ္လည္း က်မၼာေရး မေကာင္းေသးပါ၊အားအင္အလြန္ဆုတ္ယုတ္ေန
သည္၊ မတ္တပ္ရပ္လ်င္ ၾကာၾကာမရပ္နုိင္ပါ၊ ထုိင္ရသည္၊ ထုိင္ၿပီးလ်င္ မိမိဘာသာ မထနိုင္ပါ၊ သူတပါး အကူအညီေပးမွ ထနုိင္သည္၊ အစာအာဟာရ စားေနရေစကာမူ ဘာစား၍မွ အရသာ ေပၚလြင္ျခင္း ထင္ရွားမရွိပါ။
ေျခေထာက္ေတြ ေဖာေရာင္ျခင္း
ထုိ႔ျပင္ အဖ်ားႀကီးႀကီး ဖ်ားနာျခင္း ခံရၿပီးလ်င္ ေနာက္ဆက္တြဲအေနျဖင့္ ေျခေထာက္ေတြ ေဖာေရာင္လာသည္၊
ေဆးရုံမွ ဆင္းလ်င္ စမ္းေခ်ာင္းမွ တူမႀကီး ေဒၚရင္ရင္သိန္းႏွင့္း ေျမး ကိုေန၀င္းတို႔အိမ္အေပၚထပ္၌ ေက်ာင္းအ
မွတ္ျဖင့္ ေခတၱရပ္ဆုိင္းေန ၍ ေရွ႔ခရီးဆက္ရန္ စီစဥ္ရသည္။
ထုိအခ်ိန္တြင္ တူမ်ားေျမးမ်ားက သူတို႔ၾကားဖူးေသာ လိမ္းေဆးမ်ား ရွာေဖြ၍ ေျခဖ မိုးေဖာေရာင္ေနျခင္းကို လိမ္းေပးၾက၏၊ သက္သာလာမည္ဟုေမွ်ာ္မွန္းၾကသည္၊ ဓမၼဗ်ဴဟာ စာေစာင္ပိုင္ရွင္ ေဒၚသူဇာ တုိ႔ မိသားစု
ကလည္း ေဆး၀ါးမ်ား က်မၼာေရး ဓာတ္စာမ်ား ေန႔စဥ္ပို႔ေပး၍ ျပဳစုေပးရွာၾကပါ၏။
ေဖာေရာင္ေရာဂါ လိမ္းေဆးအမ်ိဳးမ်ိဳး
ခရီးသြားေနစဥ္ ေရာဂါျဖစ္လာသည္မို႔ ဆက္စရာရွိတာ ဆက္ရေပအုံးမည္၊ သို႔ျဖင့္ ရန္ကုန္မွ မႏၱေလးၿမိဳ႕၊
ေရႊဘိုၿမိဳ႕၊ မုံရြာ ၿမိဳ႕၊ ထုိမွတဖန္ မႏၱေလးၿမိဳ႕မွ ကေလးၿမိဳ႕သို႔ခရီးထြက္ခဲ့ရာ ကေလးၿမိဳ႕မွ လ်ပ္စစ္ဗိုလ္တဲ
ရိပ္သာ၌ တည္းခို္ေနစဥ္ သူတို႔ ေဒသတြင္ ရွိေသာ ေဆးအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ေဆးျမစ္အမ်ိဳးမ်ိဳးလိမ္းေပးၾက၍ အားမရၾက
သျဖင့္ စုတ္ထုိးေဆးဆရာကလည္း သူ၏ လက္စြမ္းျပကာ စုတ္ထုိး၍ ကုသေပးလိုက္ပါေသး၏။
ေနာက္ဆုံးတြင္ မိမိေနထုိင္သီတင္းသုံးရာျဖစ္ေသာ ခ်င္းေတာင္ေပၚ ခႏၱီးေတာင္ ေတာရေက်ာင္းသို႔
ေရာက္လာျပန္ ေတာ့လည္း ဒကာ ဒကာမမ်ားက ေတာေဆးျမစ္၊ ေတာင္ေဆးျမစ္မ်ိဳးစုံႏွင့္ လိမ္းေပးၾကျပန္၏၊
ေရာဂါေပ်ာက္ကင္းသြားျခင္း မရွိပဲ ေစာင့္ ၾကည့္ေနခဲ့ရာ ေျခဖမိုးမွ ေျခသလုံး၊ ဒူး၊ ေပါင္အထိ ယခင္ကထက္ ပို၍ ေဖာေရာင္လာပုံကို သတိထားမိ၏၊ ေနရထုိင္ရ ေလးလံျခင္း ထူးကဲလာသည္။
ေယာက်ၤားေျခေထာက္၊ မိန္းမ မ်က္ႏွာ
ကိုယ္ခႏၶာေဖာေရာင္ျခင္းႏွင့္ စပ္လ်င္း၍ ေရွးေခတ္ သမားေက်ာ္ႀကီးမ်ား၏ မွတ္တမ္းတြင္ “ ေယာကၤ်ားတို႔ ကိုယ္ခႏၶာ၌ ေျခေထာက္မွ စတင္၍ တစ္ကိုယ္လုံး ေဖာေရာင္ျခင္းကို ေၾကာက္ရတယ္၊ ေသတတ္တယ္၊ မိန္းမတို႔ ကိုယ္ခႏၶာ၌ မ်က္နွာမွ စတင္၍ တကိုယ္လုံးေဖာေရာင္ျခင္းကို ေၾကာက္ရတယ္ ” ဟူ၍ အဆိုရွိ၏။ ထုိ႔ေၾကာင့္ မေတာက္တစ္ေခါက္ ဆုိသလို ေတြး ဆမိသည္။
မိမိမွာ ေျခဖမိုးမွ စတင္ေဖာေရာင္ျခင္းေၾကာင့္ “ ငါ ေသခ်ိန္ေရာက္ခဲ့ၿပီေလာ ဟူ၍ တခါတရံ ေတြးဆ
မိသည္၊ စိုးရိမ္ႀကီးစိတ္ မရွိပါ၊ အေၾကာင္းမွာ မိမိအမွန္ေသရမည့္ အခ်ိန္ေရာက္ေသာအခါ မေသမီ ၁၀-ႏွစ္မွ ႀကိဳတင္၍ သိနိုင္စြမ္း တစ္နည္းနည္း ရရွိပါေစသတည္း ”
ဟု ဆုေတာင္းျခင္းႏွင့္တကြ သစၥာျပဳအဓိ႒ာန္ခ်က္ေလးေလးနက္နက္ ျပဳထားၿပီးရွိ၏။
တစ္စုံတစ္ရာ အရိပ္နိမိတ္မျပ၊ အိပ္မက္ျခင္းလဲ မရွိ၊ ကမၼ႒ာန္းအာရုံတြင္လည္း မေပၚဖူးပါ၊ ထုိ႔ေၾကာင့္ ငါ မေသနုိင္ ေသးပါဘူး ဟူ၍ မိမိစိတ္အာရုံကို ႏွစ္သိမ့္မႈ ျဖစ္ေစၿပီး စိတ္ရွင္းရွင္းထားေနလိုက္သည္။
ဤကား ေရာဂါေ၀ဒနာ ျပင္းစြာ ခံစားေနၾကရေသာ ဘ၀တူ ဂိလာနပုဂၢိဳလ္တို႔အား နည္းေပးျခင္းပါတည္။
ပဲစိမ္းငုံျပဳတ္၍စား၊ အေကာင္းဆုံး လက္ေတြ႔ေဆး
ကံေကာင္းခ်င္ေတာ့ ေျခသလုံး၊ ဒူးေပါင္ေတြ ေဖာေရာင္၍ ႏွစ္လေက်ာ္ၾကာၿပီးေသာအခါ ပဲစိမ္းငုံ ၂ ျပည္သား
ေရာက္လာ၏၊ ဇာတိရြာမွ တပည့္ေက်ာင္းထုိင္ဘုန္းႀကီး ဦးတိကၡခရီးႀကဳံ၍ ကေလး၀ၿမိဳ႕ ေရႊမုေ႒ာေက်ာင္းမွ ဆြမ္းစားေက်ာင္း ဘုန္းႀကီး ဦးဇဋိလက လွဴလိုက္၍ ယူေဆာင္ခဲ့သည္ဆုိ၏၊
လူေျပာမ်ားၾက၍ ပဲစိမ္းငုံ အလုံးလိုက္ေန႔စဥ္ နို႔ဆီဗူး တစ္ဘူးက် ျပဳတ္ေပး ၾက၏၊ အစမ္းသေဘာ စားလာခဲ့ရာ တစ္ျပည္သားခန္႔ကုန္လ်င္ ေပါင္မွ စ၍ ဒူးဆစ္အထိ ေဖာေရာင္ျခင္း ေလ်ာ့သြားပုံကို
ေတြ႔ျမင္ရ၏၊
စားနည္းမွာ ထူးေထြျခင္း မရွိပါ၊ ပဲလုံးဟင္းကဲ့သို႔ ဆားႏွင့္ ဆီခပ္၍ ခ်က္ေပးၾကရာ စား၍ေကာင္း
ေသာေၾကာင့္ ေန႔စဥ္ရက္ဆက္ စားလာခဲ့သည္၊ ပဲ ၂ ျပည္သားကုန္လ်င္ လုံး၀ေပ်ာက္ကင္းသြားပုံကို
ေတြ႔ျမင္ရ၏၊ေျခဖမိုး ပါ ေဖာေရာင္ျခင္း မရွိေတာ့ပါ၊ အံ့ၾသစရာကဲ့သို႔ပင္ ျဖစ္သည္။
ထို႔ေၾကာင့္ စာဖတ္ပရိသတ္မ်ားအား နည္းေပးမည္၊ ေျခေထာက္စသည္မွ တကိုယ္လုံး ေဖာေရာင္လာခဲ့လ်င္ ခရီးမေရာက္ တာေတြ လုပ္မေနပါႏွင့္၊ ပဲစဥ္းငုံ အလုံးကိုသာ ေန႔စဥ္ နို႔ဆီဘူး တဘူးခန္႔ ျပဳတ္စားေနပါ။ လုံး၀ေပ်ာက္ ကင္းမည္ မွတ္ပါ။
သတိျပဳရန္မွာ- ေဖာေရာင္ေရာဂါ ရွိသူအားလုံး အသားစိမ္း ဟင္းစားျခင္း လုံး၀ေရွာင္ၾကဥ္ရပါမည္။
တစ္ကုိယ္လုံး ေဖာေရာင္သူ ေပ်ာက္၏
အလြန္အကြ်ံ တစ္ကုိယ္လုံးေဖာေရာင္ေနသူတစ္ဦး ေပ်ာက္ကင္းသြားပုံ လက္ေတြ႔ျမင္ရဖူး၏၊ လြန္ခဲ့ေသာ သုံးႏွစ္ေက်ာ္က ဤအရွင္၏ ေရႊဘိုနယ္ ေငြတြင္းကုန္းရြာ၌တူအရင္း ဦးဂုံညွင္း၏ ဇနီး အသက္(၄၀) အရြယ္ ေဒၚေအးရွင္သည္ ကိုယ္ေဖာ ေရာင္ေရာဂါျဖစ္ခဲ့ရာ ေသၿပီး အသုဘရုပ္ေကာင္ႀကီး ပုပ္ပြေရာင္ေန
သကဲ့သို႔ ၾကည့္၀ံ့စရာ မရွိေအာင္ပင္ ဆုိး၀ါးေနသည္။
ဦးဂုံညွင္းက ေဆးဆရာေတြ ေခၚယူ၍ ကုသေစ၏၊ ေဆးထုိးအပ္ကိုင္သူေရာ ဗိေႏၶာဆရာေပါက္စေတြေရာ သူတို႔တတ္ နုိင္သမွ်ျဖင့္ ေငြကိုယူ၍ ကုသေပးၾက၏၊ သို႔ရာတြင္ သက္သာျခင္း မရွိပါ၊ တေန႔တျခား ပို၍သာ ေဖာေရာင္ျခင္း ႀကီးမား လာပုံ ျမင္ၾကရ၏၊ အသက္ရွင္ဦးမည္ ဟု မည္သူမွ မထင္ၾကေတာ့ပါ။
ေသကံမေရာက္ သက္မေပ်ာက္
ေသကံမေရာက္ သက္မေပ်ာက္ ဟူသကဲ့သို႔ ေနာက္ဆုံးတြင္ ပဲစဥ္းငုံအလုံးကို ေရႏွင့္ျပဳတ္၍
ေကြ်းစမ္းၾကည့္သည္၊ ေရွး လူႀကီးတို႔ ညႊန္ၾကားခ်က္အရ ပဲျပဳတ္ေရကုိလည္း ေသာက္ေစသည္၊ ပဲျပဳတ္ေရႏွင့္
ေရခ်ိဳးေပးသည္၊ ထုိအခါ သိသာေအာင္ တစ္ေန႔တစ္ျခား သက္သာလာသည္၊ ပဲတစ္ျပည္သား မကုန္ခင္ မသာႀကီးပုပ္ပြေနသကဲ့သို႔ အေျခဆုိးမွ လြတ္ေျမာက္လာပုံ ေတြ႔ျမင္ၾကရ၏။
ထုိအခါတြင္ မေသေတာ့ပါဘူး ဟူ၍ ဦးဂုံညွင္းတုိ႔ သားအဖက အားတက္လာၾကၿပီး ပဲစဥ္းငုံအလုံးကို
ေန႔စဥ္ျပဳတ္၍ ရက္ ဆက္ကာ ေကြ်းေမြးလာခဲ့ၾကရာ ပဲ ႏွစ္ျပည္သား ခန္႔ကုန္လ်င္ေဖာေရာင္ျခင္းအားလုံး လုံး၀ေပ်ာက္ကင္းသြားေတာ့၏။ ပကတိေသာ လူေကာင္းဘ၀ကို ျပန္လည္ေရာက္ရွိလာသည္၊ ယေန႔တုိင္ အသက္ရွင္လ်က္ က်န္းမာစြာ ရွိေနသည္၊ ေနာက္ ထပ္ေဖာေရာင္ျခင္း မရွိေတာ့ပါ။
ထုိ႔ေၾကာင့္ ကိုယ္ေဖာကိုယ္ေရာင္ျဖစ္ေနလ်င္ ပဲစဥ္းငုံျပဳတ္ကုိ ရက္ဆက္စားေပးပါက အေကာင္းဆုံးေဆးျဖစ္၍ မေသေတာ့ ဘူး မွတ္ပါ၊ အထူးသတိျပဳရန္မွာ- ကိုယ္ေဖာကိုယ္ေရာင္ျခင္း ေရာဂါျဖစ္ေနလ်င္ အသားစိမ္း ငါးစိမ္းဟင္းမ်ားကို မစားပါ ႏွင့္၊ အသားစိမ္းမ်ား စားလ်င္ ေရာဂါတုိးၿပီး ေသသြားတတ္သည္၊ အလြန္ဆုံး (၄၇) ရက္သာ အသက္ရွင္ႏိုင္သည္ ဟု ေရွးေခတ္ သမားေက်ာ္ႀကီးတို႔က မွာတမ္းျပဳခဲ့ၾက၏၊ မယုံၾကည္ပဲ အသားစိမ္းဟင္း စားၾကသူေတြ ေသသြား ၾကသည္ ခ်ည္း ေတြ႔ရ၏။
ဗဟုသုတ တုိးပြါးႏုိင္ၾကပါေစ...။

ေတာင္တန္းသာသနာျပဳဆရာေတာ္ႀကီး ဦးဥတၱမသာရ၏ ကိုယ္ေတြ႔မွတ္တမ္းမ်ား ႏွာ-၁၆၀-၄

http://goldenmyanmarparadise.ning.com/profiles/blog/show?id=5620648%3ABlogPost%3A1483008&xgs=1&xg_source=msg_share_post

လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း၏ က်န္းမာေရးအက်ဳိးျပဳပံု ၂၅ မ်ဳိး



လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းဟာ ထူးျခားတဲ့က်န္းမာေရး အက်ဳိးသက္ေရာက္ပံုေတြေၾကာင့္ တျဖည္းျဖည္းနဲ႔ ကမၻာတဝန္းမွာ လူႀကိဳက္မ်ားတဲ့ ေသာက္သံုးစရာတစ္ခုျဖစ္လာခဲ့ပါၿပီ။ ထူးျခားအံၾသဖြယ္ေကာင္းတဲ့ က်န္းမာေရးအက်ဳိးျပဳပံုေတြ အမ်ားႀကီးရွိပါတယ္။ တေန႔ကို လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း အနည္းဆံုး ၄ ခြက္ေလာက္ ေသာက္သံုးျခင္းမရွိတဲ့သူေတြဟာ ကိုယ့္က်န္းမာေရးကို ဂ႐ုတစိုက္ရွိတယ္လုိ႔ ဆုိလုိ႔မရတဲ့အေျခအေနပါ။ ဒါေၾကာင့္ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းဘာေၾကာင့္ စတင္ေသာက္သံုးသင့္ေနၿပီဆုိတာကို ေထာက္ခံမႈေပးႏိုင္တဲ့ အခ်က္ ၂၅ ခ်က္ကို ေဖာ္ျပလုိက္ပါတယ္။
(၁)လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ ကင္ဆာ
လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းဟာ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားႏိုင္မႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ပါတယ္။ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းမွာပါတဲ့ ဓါတ္တုိးဆန္႔ က်င္ပစၥည္းဟာ ဗီတာမင္စီထက္ စြမ္းအား ၁ဝဝ ဆ သာၿပီး၊ ဗီတာမင္အီးထက္  ၂၅ ဆသာပါတယ္။ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းဓါတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္းဟာ ကင္ဆာနဲ႔ဆက္ႏြယ္ေနတဲ့ ဆဲပ်က္ဆီးျခင္းကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။


(၂) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ ႏွလံုးေရာဂါ

လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းေသာက္သံုးျခင္းဟာကုိလက္စထေရာကိုက်ဆင္းေစတာေၾကာင့္

 ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ေလသင္တုန္းျဖတ္ျခင္းကို ကာကြယ္ရာေရာက္ပါတယ္။ နွလံုးေရာဂါခံစားေနရသူေတြဆုိ ဆဲလ္ပ်က္စီးျခင္းကို ကာကြယ္ေပးၿပီး ႏွလံုးဆဲလ္ကို လ်င္ျမန္စြာျပန္လည္ေကာင္းမြန္လာေစပါတယ္။

(၃) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ အုိမင္းရင့္ေရာ္ျခင္း
လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းမွာပါတဲ့ ပိုလီဖီေနာ ဓါတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္းဟာ ပါးရည္တြန္႔ျခင္း၊ အသားအေရပ်က္စီးျခင္းကို ျဖစ္ေပၚေစတဲ့ ဖရီးရာတီကယ္ေတြကို တုိက္ဖ်က္ေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အသက္အရြယ္ႀကီးရင့္မႈေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚလာတဲ့ အရာေတြကို တုိက္ဖ်က္ေပးၿပီး အသက္ရွည္ေစပါတယ္။


(၄) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်ျခင္း

လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းဟာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ဖုိ႔လည္း ထိေရာက္စြာ ကူညီေပးပါတယ္။ အဆီေတြကိုေလာင္ကြၽမ္း သြားေစၿပီး၊ ကုိယ္တြင္းဇီဝျဖစ္ပ်က္မႈကုိ အားေကာင္းေစပါတယ္။ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းဟာ တေန႔ကို  ကယ္လိုရီ ၇ဝ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ၿပီး တစ္ႏွစ္ကို ကုိယ္အေလးခ်ိန္ ၇ ေပါင္ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္စြမ္းရွိပါတယ္။


(၅) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ အသားအေရ

လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းမွာပါဝင္တဲ့ ဓါတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္းဟာ အသားအေရကို ပ်က္စီးေစတဲ့ ဖရီးရာဒီကယ္ေတြ အႏၲရာယ္ကေန ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ အေရျပားကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈကိုလည္း ကာကြယ္ေပးႏုိင္တဲ့အစြမ္းရွိပါတယ္။


(၆) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ အဆစ္ေရာင္နာ

လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းေသာက္သံုးေပးျခင္းျဖင့္ အဆစ္နာက်င္ကိုက္ခဲမႈကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ၿပီး၊ အဆစ္အျမစ္ေရာင္ရမ္း ကုိက္ခဲသည့္ေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေခ်ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။ အ႐ိုးႏုေတြကို ပ်က္စီးေစတဲ့ အင္ဇုိင္းပိတ္ဆုိ႔ျခင္းကုိလည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။


(၇) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ အ႐ုိး

လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းမွာ ဖလူအုိ႐ိုက္ဒ္ ျဒပ္ေပါင္းျမင့္မားစြာပါဝင္တာေၾကာင့္ အ႐ုိးကုိ သန္မာေစႏိုင္ပါတယ္။ ေန႔စဥ္ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း ေသာက္သံုးေပးျခင္းျဖင့္ အ႐ုိးကို သိပ္သည္းက်စ္လစ္ေစပါတယ္။


(၈) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ ကိုလက္စထေရာ

လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းဟာ ကုိလက္စထေရာကိုေလွ်ာ့ခ်ေပးနိုင္ပါတယ္။ မေကာင္းတဲ့ကိုလက္စထေရာကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးၿပီး ေကာင္းတဲ့ကိုလက္စထေရာနဲ႔ မေကာင္းတဲ့ကိုလက္စထေရာတို႔ရဲ႕ အခ်ဳိးအစားကို မွ်တေကာင္းမြန္လာႏုိင္တဲ့အစြမ္း ရွိပါတယ္။


(၉) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ အဝလြန္ျခင္း

လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းဟာ အဆီဆဲလ္အတြင္း သၾကားဓါတ္ေရႊ႕လ်ားမႈကို ရပ္တန္႔ေစျခင္းအားျဖင့္ အဝလြန္ျခင္းကုိ တားဆီးေပးပါတယ္။ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္မွ်တတဲ့ အစားအေသာက္ကိုစား၊ ေလ့က်င့္ခန္းပံုမွန္လုပ္ၿပီး လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းေသာက္ေပးမယ္ဆုိရင္ေတာ့ အဝလြန္ျခင္းျဖစ္လာႏိုင္စရာ လံုးဝမရွိပါဖူး။


(၁ဝ) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ ေသြးခ်ဳိေရာဂါ

လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းဟာ ဇီဝျဖစ္ပ်က္မႈျဖစ္စဥ္ကို တုိးတက္ေကာင္းမြန္ေစၿပီး ေသြးတြင္းသၾကားပါဝင္မႈ ႐ုတ္တရက္ တုိးျမင့္လာျခင္းကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။


(၁၁) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ အယ္လ္ဇုိင္းမားစ္

လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းဟာ မွတ္ဥာဏ္စြမ္းအားကို ေကာင္းမြန္လာေစတဲ့အစြမ္းရွိတာေၾကာင့္ မွတ္ဥာဏ္ခ်ဳိ႕ယြင္းလာတဲ့ ေရာဂါတစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ အယ္လ္ဇုိင္းမားစ္ေရာဂါကို သက္သာေစပါတယ္။ အယ္လ္ဇုိင္းမားစ္ေရာဂါကို ကုသႏိုင္ျခင္းမရွိေပမယ့္ အယ္လ္ဇုိင္းမားေရာဂါျဖစ္ပြားမႈကို ဦးတည္ေနတဲ့ ဦးေႏွာက္တြင္း ျဖစ္စဥ္တစ္ခုကို ေႏွာင့္ေႏွးေစႏိုင္တဲ့အစြမ္း လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းမွာ ရွိပါတယ္။


(၁၂) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ ပါကင္ဆန္

လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းမွာပါဝင္တဲ့ ဓါတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္းဟာ အေၾကာအားနည္း၍ ေျခတုန္လက္တုန္ကိုျဖစ္ေစတဲ့ ဦးေနွာက္တြင္းဆဲလ္ပ်က္စီးမႈကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းေသာက္သံုးတဲ့သူေတြမွာ ေျခတုန္လက္တုန္ေရာဂါျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခ အလြန္နည္းပါးပါတယ္။


(၁၃) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ အသဲေရာဂါ

လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းဟာ အသဲပ်က္စီးေနတဲ့ ပုဂၢိဳလ္ေတြအတြက္ အတြင္းအဂၤါအစားထုိးကုသမႈ မရႏိုင္ျခင္းကို တားဆီးေပးပါတယ္။ အသဲအဆီတြင္းမွာရွိတဲ့ အႏၲရာယ္ေပးတဲ့ ဖရီးရာဒီကယ္ေတြကို ဖ်က္စီးပစ္ေၾကာင္း သုေတသနအေတာ္မ်ားမ်ားက ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။


(၁၄) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ ေသြးတုိးေရာဂါ

ေသြးအရမ္းတက္ျခင္းကိုကာကြယ္ေပးပါတ္။ ေသြးတုိးျခင္းကိုျဖစ္ေပၚေစတဲ့ angiotensin ေတြကို ႏွိပ္ကြပ္ေပးျခင္းျဖင့္ ေသြးတုိးျခင္းကို က်ဆင္းေစပါတယ္။


(၁၅) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ အစာအဆိပ္သင့္ျခင္း

လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းမွာပါဝင္တဲ့ catechin ဓါတ္ဟာ အစာအဆိပ္သင့္ျခင္းေၾကာင့္ျဖစ္ေပၚလာတဲ့ ဘက္တီးရီးယားနဲ႔ အဲဒီဘက္တီးရီးယားကထုတ္လႊတ္လုိက္တဲ့ အဆိပ္ဓါတ္ေတြကို ေခ်ဖ်က္ေပးႏိုင္ပါတယ္။


(၁၆) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ ေသြးတြင္းသၾကားဓါတ္

အသက္အရြယ္ႀကီးရင့္လာတာနဲ႔အမွ် ျမင့္မားလာတဲ့ ေသြးတြင္းသၾကားဓါတ္ကို လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းမွာပါဝင္တဲ့ ပုိလီဖီေနာနဲ႔ ပိုလီဆက္ခ်ာ႐ိုက္ဓါတ္တုိ႔က ထိေရာက္စြာ က်ဆင္းေစပါတယ္။


(၁၇) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ ကိုယ္ခံစြမ္းအား

လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းမွာပါဝင္တဲ့ ပိုလီဖီေနာ္နဲ႔ ဖလာဗီႏြိဳက္ဓါတ္ေပါင္းဟာ ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး ေရာဂါပိုးကူးစက္မႈေတြကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္တာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးပိုမုိေကာင္းမြန္လာေစပါတယ္။


(၁၈) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ အေအးမိ၊ဖ်ားနာ

လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ အေအးမိ၊ ဖ်ားနာျခင္းကုိ ကာကြယ္နုိင္ပါတယ္။ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းမွာပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္စီဟာ သာမာန္ဖ်ားနာျခင္းကို ကုသႏိုင္တဲ့အစြမ္းရွိပါတယ္။


(၁၉) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ ပန္းနာရင္က်ပ္

လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းမွာပါဝင္တဲ့ theophyline ဟာ အသက္႐ႈေလျပြန္ကို ေထာက္ပံ့ေပးတဲ့ ၾကြက္သားေတြကို ေျပေလွ်ာ့ေစတာေၾကာင့္ ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါကို သက္သာေစပါတယ္။


(၂ဝ) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ နားေရာဂါ

လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းဟာ နားေရာဂါကူးစက္မႈကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ခ်ည္စေလးကိုလံုးၿပီး လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း စြတ္ၿပီး နားတြင္းသန္႔ရွင္းေရးလုပ္ေပးလုိ႔ရပါတယ္။


(၂၁) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းနွင့္ ေရယုန္

လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းဟာ ေရယုန္ေရာဂါအတြက္ ထိေရာက္တဲ့ ကုသမႈတစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ နွပ္ထားတဲ့ လက္ဖက္ရြက္ကို ေရယုန္ေပၚ လိမ္းေပးၿပီး ေျခာက္သြားေအာင္ထားလိုက္ပါ။


(၂၂) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ သြားပ်က္စီးမႈ

ခံတြင္းေရာဂါကိုျဖစ္ပြားေစတဲ့ ဘက္တီးရီးယားနဲ႔ ေရာဂါပိုးအမ်ဳိးမ်ဳိးကို ေခ်ဖ်က္ေပးပါတယ္။ ခံတြင္းနံ႔ဆုိးဝါးမႈကို ျဖစ္ေပၚေစတဲ့ ဘက္တီးရီးယားေပါက္ဖြားမႈကိုလည္း ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။


(၂၃) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ စိတ္ဖိစီးမႈ

လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းမွာပါဝင္တဲ့ အမုိင္ႏုိအက္ဆစ္တမ်ဳိးျဖစ္တဲ့ L-theanine ဟာ စိတ္ဖိစီးမႈနဲ႔ စိတ္႐ႈပ္ေထြးမႈတုိ႔ကို ေလ်ာ့က်ေျဖေဖ်ာက္ေပးႏုိင္ပါတယ္။


(၂၄) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ ဓါတ္မတည့္ျခင္း

လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းမွာပါဝင္တဲ့ EGCG ဟာ ဓါတ္မတည့္မႈျဖစ္ျခင္းကုိ သက္သာေစပါတယ္။ ဓါတ္မတည့္ကို ခံစားေနရၿပီဆုိရင္ေတာ့ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းကို ပံုမွန္ေသာက္သံုးေပးသင့္ပါတယ္။


(၂၅) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင့္ HIV

 ဂ်ပန္သုေတသနပညာရွင္ေတြဟာ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းမွာပါတဲ့  EGCG ဓါတ္ဟာ HIV ပုိးေတြ ေကာင္းတဲ့ခုခံအားဆဲလ္ေတြဆီ ေပါင္းစည္းျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကၿပီးျဖစ္ပါတယ္။ ဒါဟာ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ HIVပိုးပ်ံ႕ႏွံ႔ျခင္းကို ကာကြယ္ႏုိင္တယ္ဆုိတဲ့ သေဘာပါပဲ။ 
(ဖန္းဇက္)

source>>>http://www.khitlunge.net.mm/HealthBeauty/Healthbeauty

shared by >>>http://natureenergycare.blogspot.com/2012/10/blog-post_3817.html#more