“ ❤ ဤဘေလာ့ရဲ႕ Post မ်ားကို အၿမဲ Update ျပဳလုပ္ေပးလွ်က္ရွိပါသည္ ❤ ”

Thursday, January 31, 2013

ကင္ဆာ ႏွင့္ အာဟာရ ( ကင္ဆာေဝဒနာရွင္မ်ား အတြက္ သိသင့္သည္ )

Photo: ကင္ဆာ ႏွင့္ အာဟာရ   ( ကင္ဆာေဝဒနာရွင္မ်ား အတြက္ သိသင့္သည္ ).................
   
ကင္ဆာႏွင့္ ကင္ဆာကုထံုးအခ်ဳိ႕တြင္ အစားအစာႏွင့္ ဆက္ႏႊယ္ေသာ ဆိုးက်ဳိးမ်ား ႀကံဳေတြ႕ရႏိုင္သည္။ အစာအာဟာရသည္ ကင္ဆာေရာဂါ ကုသမႈတြင္ အေရးႀကီးေသာ က႑မွ ပါဝင္သည္။

ကင္ဆာေရာဂါ မကုသမီ၊ ကုသစဥ္ႏွင့္ ကုသၿပီးကာလမ်ားတြင္ က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူျဖစ္ေအာင္ အစားအစာကို မွန္ကန္စြာ စားသံုးရန္လိုအပ္သည္။ အေျခခံ အာဟာရေျခာက္မ်ဳိးမွာ ကစီဓာတ္၊ အဆီဓာတ္၊ ပ႐ိုတင္းဓာတ္၊ ဗီတာမင္မ်ား၊ သတၱဳဓာတ္မ်ားႏွင့္ ေရ (Carboyhydrate, Fat, Protein, Vitamin, Minerals and water) တို႔ျဖစ္သည္။

အစားအစာ စားသံုးမႈအတြက္ အႏၲရာယ္ျဖစ္ေစတတ္ေသာ လကၡဏာအခ်ဳိ႕မွာ အစားအစာ မစားလိုျခင္း၊ ပ်ဳိ႕ခ်င္အန္ခ်င္စိတ္ ျဖစ္ေပၚျခင္း၊ အန္ျခင္း၊ ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာျဖစ္ျခင္း၊ ပါးစပ္၌ အနာမ်ားျဖစ္ျခင္း စသည္တို႔ျဖစ္သည္။ အစာမ်ဳိခ်ရာတြင္ ခက္ခဲျခင္းႏွင့္ နာက်င္မႈတို႔သည္လည္း အစားအစာ စားသံုးမႈအတြက္ အဟန္႔အတားျဖစ္ေစသည္။

အစားအစာ စားသံုးရာတြင္ အရသာရွိမႈ၊ အနံ႔အသက္ ႏွစ္လိုဖြယ္ရာျဖစ္မႈႏွင့္ စားလိုစိတ္တို႔ ျပည့္စံုမွသာလွ်င္ အစားအစာ စားသံုးျခင္းအတြက္ အဆင္ေျပမည္ျဖစ္ၿပီး စားသံုးလိုက္ ေသာ အစားအစာမ်ားကို အစာအိမ္ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္းမွ ေခ်ဖ်က္စုပ္ယူၿပီး ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ အာဟာရ ျဖစ္ေစႏိုင္မည္ ျဖစ္၏။

အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္းသည္ က်န္းမာေရးကို ယိုယြင္းေစမည္ျဖစ္၏။ အားအင္ယုတ္ေလ်ာ့ ျခင္း၊ ေမာပန္းျခင္း၊ ေရာဂါမ်ားကို ခံႏိုင္ရည္မရွိျခင္း၊ ကင္ဆာလူနာမ်ားအတြက္ ကင္ဆာကုထံုးမ်ားအေပၚ ခံႏိုင္ရည္မေကာင္းျခင္း စသည္တို႔ျဖစ္ေစႏိုင္သည္။

အစားအစာ စားသံုးရာတြင္ စြမ္းအင္လုံေလာက္မႈ မရွိျခင္းသည္လည္းေကာင္း၊ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္းသည္လည္းေကာင္း၊ ကင္ဆာေရာဂါကုသရာတြင္ အခက္အခဲမ်ားျဖစ္သည္။
ကင္ဆာလူနာမ်ားတြင္ အာဟာရ ခ်ဳိ႕တဲ့မႈ အဓိကျဖစ္ၾကရသည္မွာ. . .
(က) အစားအစာစားလိုစိတ္ မရွိျခင္းႏွင့္
(ခ) ခႏၶာကိုယ္ အေထြေထြယိုယြင္းလာမႈတို႔ေၾကာင့္ျဖစ္သည္။

ကင္ဆာေရာဂါ၏ အာဟာရအေပၚ အက်ဳိးသက္ေရာက္မႈမ်ား
ကင္ဆာကလာပ္စည္းမ်ားသည္ ဓာတုပစၥည္းတခ်ဳိ႕ထုတ္လုပ္ေပးသည္။ ယင္းဓာတုပစၥည္း မ်ားမွာ ခႏၶာကိုယ္၏ အာဟာရတခ်ဳိ႕ သံုးစြဲမႈကို ေျပာင္းလဲပစ္ႏိုင္သည္။ ဥပမာ အစာအိမ္ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္း ကင္ဆာေရာဂါမ်ားသည္ ကစီဓာတ္၊ အဆီဓာတ္ႏွင့္ ပ႐ုိတင္းဓာတ္တို႔အား ခႏၶာကိုယ္မွ အသံုးျပဳမႈအေပၚ ေျပာင္းလဲသြားေစတတ္သည္။

အခ်ဳိ႕ေသာ ေဆးဝါးမ်ားသည္ ကင္ဆာေရာဂါ ေဝဒနာလကၡဏာမ်ားကို သက္သာေစ ေသာ္လည္း ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ေစမႈ (Weight Loss) ျဖစ္ေစသည္။ ကင္ဆာ ေရာဂါကို စတင္ကုသခ်ိန္၌ အစားအစာစားသံုးမႈကို ထိခိုက္ေစၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ဆင္းသြားေစသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါကုသခ်ိန္ကာလတြင္ အာဟာရ ကၽြမ္းက်င္ ပညာရွင္မ်ား၏ အကူအညီျဖင့္ အစားအစာ စားသံုးမႈကို ဂ႐ုစိုက္ရန္ လိုအပ္သည္။

ကင္ဆာေရာဂါကုထံုးမ်ား၏ အာဟာရအေပၚ အက်ဳိးသက္ေရာက္မႈမ်ား
ခြဲစိတ္ကုသျခင္းသည္ ခႏၶာကိုယ္၏ အာဟာရႏွင့္ စြမ္းအင္လိုအပ္ခ်က္ကို ပိုမိုျမင့္မား ေစသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ စြမ္းအင္အပိုရရွိရန္ႏွင့္ အာဟာရျပည့္စံုလံုေလာက္ရန္ အေရးႀကီး ပါသည္။ ခြဲစိတ္ကုသျခင္း မျပဳမီမွာပင္ လူနာအား အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့မႈ ကင္းေစရန္ ေဆာင္ရြက္ေပးရမည္။ အာဟာရအေျခအေနအေကာင္းမြန္ဆံုးရွိပါက ခြဲစိတ္ကုသမႈ အတြက္ ေအာင္ျမင္မႈႏွင့္ အက်ဳိးရလဒ္ေကာင္းရရွိေစမႈတို႔ ျဖစ္ေစသည္။

ကင္ဆာေရာဂါကို ေဆးဝါးမ်ားျဖင့္ ကုသျခင္း (Chemotherapy) ၌လည္း အာဟာရ အေရးႀကီးသည္။ ေဆးဝါးမ်ားလွ်င္ ကင္ဆာကလာပ္စည္းမ်ား အပါအဝင္ အလ်င္အျမန္ ပြားမ်ားတတ္ေသာကလာပ္စည္းကုိ ဖိႏွိပ္တိုက္ဖ်က္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ပါးစပ္ႏွင့္ အစာလမ္းေၾကာင္း၌ ထိခိုက္မႈျဖစ္ေစသည္။ ထိုမွတစ္ဆင့္ အစားအစာစားသံုးမႈႏွင့္ အာဟာရရွိမႈတို႔အတြက္ အဟန္႔အတားျဖစ္ေစသည္။

႐ိုးတြင္းျခင္ဆီ အစားထိုးကုသမႈႏွင့္ စတမ္းဆဲလ္အစားထိုးကုသမႈ (Bone Marrow and Stem cell Transplantion) တြင္ အာဟာရႏွင့္ပတ္သက္၍ အစားထိုး လုိအပ္ခ်က္မ်ားစြာ ရွိသည္။ ဤကုထံုးတြင္ လူနာအခ်ဳိ႕၌ အစားအစာ စားသံုးမႈႏွင့္ ေခ်ဖ်က္စုပ္ယူမႈတို႔၌ ယိုယြင္းမႈမ်ား ေတြ႕ရသည္။
လူနာတစ္ဦးခ်င္းစီအလိုက္ အာဟာရ၏ လႊမ္းမိုးမႈကြဲျပားျခားနားေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။ အာဟာရသည္ အက်ဳိးရလဒ္ေကာင္းမ်ား ျဖစ္ထြန္းေစသည္။ သို႔ေသာ္ တခ်ဳိ႕ေသာ အစားအစာမ်ားက ဆိုးက်ဳိးအႏၲရာယ္ျဖစ္ေစႏိုင္သည္။Health
ကင္ဆာႏွင့္ ကင္ဆာကုထံုးအခ်ဳိ႕တြင္ အစားအစာႏွင့္ ဆက္ႏႊယ္ေသာ ဆိုးက်ဳိးမ်ား ႀကံဳေတြ႕ရႏိုင္သည္။ အစာအာဟာရသည္ ကင္ဆာေရာဂါ ကုသမႈတြင္ အေရးႀကီးေသာ က႑မွ ပါဝင္သည္။

ကင္ဆာေရာဂါ မကုသမီ၊ ကုသစဥ္ႏွင့္ ကုသၿပီးကာလမ်ားတြင္ က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူျဖစ္ေအာင္ အစားအစာကို မွန္ကန္စြာ စားသံုးရန္လိုအပ္သည္။ အေျခခံ အာဟာရေျခာက္မ်ဳိးမွာ ကစီဓာတ္၊ အဆီဓာတ္၊ ပ႐ိုတင္းဓာတ္၊ ဗီတာမင္မ်ား၊ သတၱဳဓာတ္မ်ားႏွင့္ ေရ (Carboyhydrate, Fat, Protein, Vitamin, Minerals and water) တို႔ျဖစ္သည္။

အစားအစာ စားသံုးမႈအတြက္ အႏၲရာယ္ျဖစ္ေစတတ္ေသာ လကၡဏာအခ်ဳိ႕မွာ အစားအစာ မစားလိုျခင္း၊ ပ်ဳိ႕ခ်င္အန္ခ်င္စိတ္ ျဖစ္ေပၚျခင္း၊ အန္ျခင္း၊ ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာျဖစ္ျခင္း၊ ပါးစပ္၌ အနာမ်ားျဖစ္ျခင္း စသည္တို႔ျဖစ္သည္။ အစာမ်ဳိခ်ရာတြင္ ခက္ခဲျခင္းႏွင့္ နာက်င္မႈတို႔သည္လည္း အစားအစာ စားသံုးမႈအတြက္ အဟန္႔အတားျဖစ္ေစသည္။

အစားအစာ စားသံုးရာတြင္ အရသာရွိမႈ၊ အနံ႔အသက္ ႏွစ္လိုဖြယ္ရာျဖစ္မႈႏွင့္ စားလိုစိတ္တို႔ ျပည့္စံုမွသာလွ်င္ အစားအစာ စားသံုးျခင္းအတြက္ အဆင္ေျပမည္ျဖစ္ၿပီး စားသံုးလိုက္ ေသာ အစားအစာမ်ားကို အစာအိမ္ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္းမွ ေခ်ဖ်က္စုပ္ယူၿပီး ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ အာဟာရ ျဖစ္ေစႏိုင္မည္ ျဖစ္၏။

အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္းသည္ က်န္းမာေရးကို ယိုယြင္းေစမည္ျဖစ္၏။ အားအင္ယုတ္ေလ်ာ့ ျခင္း၊ ေမာပန္းျခင္း၊ ေရာဂါမ်ားကို ခံႏိုင္ရည္မရွိျခင္း၊ ကင္ဆာလူနာမ်ားအတြက္ ကင္ဆာကုထံုးမ်ားအေပၚ ခံႏိုင္ရည္မေကာင္းျခင္း စသည္တို႔ျဖစ္ေစႏိုင္သည္။

အစားအစာ စားသံုးရာတြင္ စြမ္းအင္လုံေလာက္မႈ မရွိျခင္းသည္လည္းေကာင္း၊ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္းသည္လည္းေကာင္း၊ ကင္ဆာေရာဂါကုသရာတြင္ အခက္အခဲမ်ားျဖစ္သည္။
ကင္ဆာလူနာမ်ားတြင္ အာဟာရ ခ်ဳိ႕တဲ့မႈ အဓိကျဖစ္ၾကရသည္မွာ. . .
(က) အစားအစာစားလိုစိတ္ မရွိျခင္းႏွင့္
(ခ) ခႏၶာကိုယ္ အေထြေထြယိုယြင္းလာမႈတို႔ေၾကာင့္ျဖစ္သည္။

ကင္ဆာေရာဂါ၏ အာဟာရအေပၚ အက်ဳိးသက္ေရာက္မႈမ်ား
ကင္ဆာကလာပ္စည္းမ်ားသည္ ဓာတုပစၥည္းတခ်ဳိ႕ထုတ္လုပ္ေပးသည္။ ယင္းဓာတုပစၥည္း မ်ားမွာ ခႏၶာကိုယ္၏ အာဟာရတခ်ဳိ႕ သံုးစြဲမႈကို ေျပာင္းလဲပစ္ႏိုင္သည္။ ဥပမာ အစာအိမ္ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္း ကင္ဆာေရာဂါမ်ားသည္ ကစီဓာတ္၊ အဆီဓာတ္ႏွင့္ ပ႐ုိတင္းဓာတ္တို႔အား ခႏၶာကိုယ္မွ အသံုးျပဳမႈအေပၚ ေျပာင္းလဲသြားေစတတ္သည္။

အခ်ဳိ႕ေသာ ေဆးဝါးမ်ားသည္ ကင္ဆာေရာဂါ ေဝဒနာလကၡဏာမ်ားကို သက္သာေစ ေသာ္လည္း ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ေစမႈ (Weight Loss) ျဖစ္ေစသည္။ ကင္ဆာ ေရာဂါကို စတင္ကုသခ်ိန္၌ အစားအစာစားသံုးမႈကို ထိခိုက္ေစၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ဆင္းသြားေစသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါကုသခ်ိန္ကာလတြင္ အာဟာရ ကၽြမ္းက်င္ ပညာရွင္မ်ား၏ အကူအညီျဖင့္ အစားအစာ စားသံုးမႈကို ဂ႐ုစိုက္ရန္ လိုအပ္သည္။

ကင္ဆာေရာဂါကုထံုးမ်ား၏ အာဟာရအေပၚ အက်ဳိးသက္ေရာက္မႈမ်ား
ခြဲစိတ္ကုသျခင္းသည္ ခႏၶာကိုယ္၏ အာဟာရႏွင့္ စြမ္းအင္လိုအပ္ခ်က္ကို ပိုမိုျမင့္မား ေစသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ စြမ္းအင္အပိုရရွိရန္ႏွင့္ အာဟာရျပည့္စံုလံုေလာက္ရန္ အေရးႀကီး ပါသည္။ ခြဲစိတ္ကုသျခင္း မျပဳမီမွာပင္ လူနာအား အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့မႈ ကင္းေစရန္ ေဆာင္ရြက္ေပးရမည္။ အာဟာရအေျခအေနအေကာင္းမြန္ဆံုးရွိပါက ခြဲစိတ္ကုသမႈ အတြက္ ေအာင္ျမင္မႈႏွင့္ အက်ဳိးရလဒ္ေကာင္းရရွိေစမႈတို႔ ျဖစ္ေစသည္။

ကင္ဆာေရာဂါကို ေဆးဝါးမ်ားျဖင့္ ကုသျခင္း (Chemotherapy) ၌လည္း အာဟာရ အေရးႀကီးသည္။ ေဆးဝါးမ်ားလွ်င္ ကင္ဆာကလာပ္စည္းမ်ား အပါအဝင္ အလ်င္အျမန္ ပြားမ်ားတတ္ေသာကလာပ္စည္းကုိ ဖိႏွိပ္တိုက္ဖ်က္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ပါးစပ္ႏွင့္ အစာလမ္းေၾကာင္း၌ ထိခိုက္မႈျဖစ္ေစသည္။ ထိုမွတစ္ဆင့္ အစားအစာစားသံုးမႈႏွင့္ အာဟာရရွိမႈတို႔အတြက္ အဟန္႔အတားျဖစ္ေစသည္။

႐ိုးတြင္းျခင္ဆီ အစားထိုးကုသမႈႏွင့္ စတမ္းဆဲလ္အစားထိုးကုသမႈ (Bone Marrow and Stem cell Transplantion) တြင္ အာဟာရႏွင့္ပတ္သက္၍ အစားထိုး လုိအပ္ခ်က္မ်ားစြာ ရွိသည္။ ဤကုထံုးတြင္ လူနာအခ်ဳိ႕၌ အစားအစာ စားသံုးမႈႏွင့္ ေခ်ဖ်က္စုပ္ယူမႈတို႔၌ ယိုယြင္းမႈမ်ား ေတြ႕ရသည္။
လူနာတစ္ဦးခ်င္းစီအလိုက္ အာဟာရ၏ လႊမ္းမိုးမႈကြဲျပားျခားနားေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။ အာဟာရသည္ အက်ဳိးရလဒ္ေကာင္းမ်ား ျဖစ္ထြန္းေစသည္။ သို႔ေသာ္ တခ်ဳိ႕ေသာ အစားအစာမ်ားက ဆိုးက်ဳိးအႏၲရာယ္ျဖစ္ေစႏိုင္သည္။
 
Health 
 

ေခ်ာကလက္ ပိုမိုစားရန္အံ့ၾသစရာေကာင္းေသာအေၾကာင္းရင္း(၃) ခ်က္

Photo: ေခ်ာကလက္ ပိုမိုစားရန္အံ့ၾသစရာေကာင္းေသာအေၾကာင္းရင္း(၃) ခ်က္

ေခ်ာကလက္၏ သာလြန္ေကာင္းမြန္ေသာ အစြမ္းမ်ားထဲမွ မ်ားစြာတို႔ကိုေကာင္းစြာသိရွိၾကသည္။ သို႔ေသာ္ လူသိပ္မသိေသာ ၎၏ က်န္းမာေရးဂုဏ္သတၱိမ်ားႏွင့္ ပတ္သက္လို႔ကေရာ မည္သုိ႔နည္း။ မၾကာေသးခင္က ေလ့လာမႈမ်ားက ေခ်ာကလက္စားသံုးျခင္းသည္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးမွစ၍ သင့္ကို ပိန္ပိန္ပါးပါးထားရွိျခင္းအထိ က်န္းမာေရးအက်ဳိးေက်းဇူးမ်ားစြာ ေထာက္ပံ့ေပးႏုိင္သည္။


ေခ်ာကလက္က မ်က္စိအျမင္ကို ပိုမိုေကာင္းေစသည္

၂၀၁၀ ျပည့္ႏွစ္တြင္ ၿဗိတိသွ်ေလ့လာသူမ်ားက အရြယ္ေရာက္သူ လူငယ္မ်ားကို ေခ်ာကလက္ အမည္းႏွင့္ အျဖဴတစ္ခုခုကို စားခိုင္းၾကသည္။ ထို႔ေနာက္သူတို႔၏ မ်က္စိအျမင္ကို စမ္းသပ္ၾကသည္။ျပန္လာၾကၿပီး အျခားေခ်ာကလက္အမ်ဳိး
အစားကိုစား၍ စမ္းသပ္မႈကို ျပန္လုပ္ၾကသည္။ ေခ်ာကလက္အျဖဴႏွင့္ ယွဥ္လွ်င္ေခ်ာကလက္အမည္းမ်ားက စမ္းသပ္ခ်က္
ရလဒ္ အမွတ္မ်ား ပိုမိုျမင့္ေနသည္ကိုေလ့လာသူမ်ား ေတြ႕ရွိၾကသည္။မ်က္စိအျမင္အေပၚ ေခ်ာကလက္၏ အက်ဳိးသက္ေရာက္မႈက အသက္ပိုႀကီးေသာ အရြယ္ေရာက္သူမ်ားတြင္ ပိုမိုႀကီးမားႏုိင္သည္ဟု စာေရးဆရာမ်ားက ထင္ျမင္ခ်က္ေပးၾကသည္။

အႀကံေပးခ်က္ 

သင္ ေခ်ာကလက္ေတာင့္ တစ္ေတာင့္ ၀ယ္ေတာ့မည္ဆိုလွ်င္ ကိုးကိုး ၇၂ ရာခိုင္ႏႈန္းနီးပါးရွိေသာ
ေခ်ာကလက္ကို ေရြးခ်ယ္ပါ။ တစ္ေန႔လွ်င္ေခ်ာကလက္ ေအာင္စတစ္၀က္ (သို႔)ေခ်ာကလက္အမ်ားစု၏ ၂ လက္မ ပတ္လည္ခန္႔ စားပါ။

ေခ်ာကလက္က သင့္၏အသားအေရကိုကာကြယ္သည္

၂၀၀၆ ခုႏွစ္တြင္ ဂ်ာမန္ေလ့လာမႈတစ္ခုက မည္းနက္ေသာ ေခ်ာကလက္ထဲမွဖေလဘြန္နဲလ္သည္အေရျပားကိုUV
အလင္း၏အႏၲရာယ္မွ ကာကြယ္ႏုိင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ ၿဗိတိန္မွ ၂၀၀၉ခုႏွစ္ ေလ့လာမႈတစ္ခုက အလားတူရလဒ္ကို ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ သို႔ေသာ္ သင္၏အေရျပားကို ကာကြယ္ရန္ လိုအပ္ေသာဖေလဘြန္နဲလ္အဆင့္ကစံခ်ိန္မီ ေခ်ာကလက္အမ်ားစုတြင္
 ေတြ႕ရေသာဖေလဘြန္နဲလ္၏အဆင့္ထက္ပိုမိုျမင့္မားသည္ကိုသတိျပဳ
မိၾကသည္။ ေလ့လာမႈတြင္ အသံုးျပဳေသာ ဖေလဘြန္နဲလ္ျမင့္သည့္ အထူးသီးသန္႔ ေခ်ာကလက္က ေသြးလည္ပတ္မႈႏွင့္ အေရျပားစိုစြတ္မႈကို ျမႇင့္တင္ၿပီး၊ အသားအေရကိုပိုမို က်န္းမာ၍ၾကည့္ေကာင္းေအာင္ လုပ္ေပးသည္။

အႀကံေပးခ်က္ -

ေခ်ာကလက္ေတာင့္ကို ေရြးခ်ယ္ေသာအခါ ျဖစ္ႏုိင္သမွ် ပါ၀င္ပစၥည္းအနည္းဆံုး ေခ်ာကလက္ကိုရွာပါ။ သၾကားမ်ားေသာ ေခ်ာကလက္ကို မလိုခ်င္ပါႏွင့္။ ကိုကိုး အမ်ားဆံုး ေခ်ာကလက္ကိုရွာပါ။

ေခ်ာကလက္က သင္၏ႏွလံုးကိုအကူအညီေပးသည္

၂၀၁၁ ခုႏွစ္တြင္ ၿဗိတိသွ်ေဆးဘက္ဆုိင္ရာ ဂ်ာနယ္ထဲ၌ ေဖာ္ျပခဲ့ေသာ အဆင့္ျမင့္ ေလ့လာစစ္ေဆးမႈ တစ္ခုကေခ်ာကလက္ စားသံုးျခင္းသည္ ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါအမ်ဳိးမ်ဳိးျဖစ္ႏုိင္မႈ အႏၲရာယ္ကို ၃ ပံု၊ ၁ ပံု ေလွ်ာ့ခ်ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိသည္။
သီးျခားေလ့လာမႈမ်ားက ေခ်ာကလက္သည္ ေသြးတိုးႏႈန္းကို ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ၿပီး ေသြးေၾကာက်န္းမာေရးကို ျမႇင့္တင္ႏုိင္၍ ေသြးသၾကားကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏုိင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိသည္။

အႀကံေပးခ်က္ 

က်န္းမာေရး အပိုဆုမ်ားကို လိုခ်င္ပါသလား။ ခ်ယ္ရီ၊ ဗာဒမ္သို႔မဟုတ္ ခ်င္း ပါရွိေသာ ေခ်ာကလက္အမည္း အနည္းငယ္ကို စားပါ။ က်န္းမာေရးညီၫြတ္ေသာ အျခားပါ၀င္ပစၥည္းေပါင္းစပ္ထားေသာ ေခ်ာကလက္မွ အာနိသင္ေပါင္းစံုကို သင္ ရရွိလိမ့္မည္။

မင္းသုတ

http://on.fb.me/UWRK0Q

laminmaung
ေခ်ာကလက္၏ သာလြန္ေကာင္းမြန္ေသာ အစြမ္းမ်ားထဲမွ မ်ားစြာတို႔ကိုေကာင္းစြာသိရွိၾကသည္။ သို႔ေသာ္ လူသိပ္မသိေသာ ၎၏ က်န္းမာေရးဂုဏ္သတၱိမ်ားႏွင့္ ပတ္သက္လို႔ကေရာ မည္သုိ႔နည္း။ မၾကာေသးခင္က ေလ့လာမႈမ်ားက ေခ်ာကလက္စားသံုးျခင္းသည္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးမွစ၍ သင့္ကို ပိန္ပိန္ပါးပါးထားရွိျခင္းအထိ က်န္းမာေရးအက်ဳိးေက်းဇူးမ်ားစြာ ေထာက္ပံ့ေပးႏုိင္သည္။


ေခ်ာကလက္က မ်က္စိအျမင္ကို ပိုမိုေကာင္းေစသည္

၂၀၁၀ ျပည့္ႏွစ္တြင္ ၿဗိတိသွ်ေလ့လာသူမ်ားက အရြယ္ေရာက္သူ လူငယ္မ်ားကို ေခ်ာကလက္ အမည္းႏွင့္ အျဖဴတစ္ခုခုကို စားခိုင္းၾကသည္။ ထို႔ေနာက္သူတို႔၏ မ်က္စိအျမင္ကို စမ္းသပ္ၾကသည္။ျပန္လာၾကၿပီး အျခားေခ်ာကလက္အမ်ဳိးအစားကိုစား၍ စမ္းသပ္မႈကို ျပန္လုပ္ၾကသည္။ ေခ်ာကလက္အျဖဴႏွင့္ ယွဥ္လွ်င္ေခ်ာကလက္အမည္းမ်ားက စမ္းသပ္ခ်က္ရလဒ္ အမွတ္မ်ား ပိုမိုျမင့္ေနသည္ကိုေလ့လာသူမ်ား ေတြ႕ရွိၾကသည္။မ်က္စိအျမင္အေပၚ ေခ်ာကလက္၏ အက်ဳိးသက္ေရာက္မႈက အသက္ပိုႀကီးေသာ အရြယ္ေရာက္သူမ်ားတြင္ ပိုမိုႀကီးမားႏုိင္သည္ဟု စာေရးဆရာမ်ားက ထင္ျမင္ခ်က္ေပးၾကသည္။

အႀကံေပးခ်က္

သင္ ေခ်ာကလက္ေတာင့္ တစ္ေတာင့္ ၀ယ္ေတာ့မည္ဆိုလွ်င္ ကိုးကိုး ၇၂ ရာခိုင္ႏႈန္းနီးပါးရွိေသာ
ေခ်ာကလက္ကို ေရြးခ်ယ္ပါ။ တစ္ေန႔လွ်င္ေခ်ာကလက္ ေအာင္စတစ္၀က္ (သို႔)ေခ်ာကလက္အမ်ားစု၏ ၂ လက္မ ပတ္လည္ခန္႔ စားပါ။

ေခ်ာကလက္က သင့္၏အသားအေရကိုကာကြယ္သည္

၂၀၀၆ ခုႏွစ္တြင္ ဂ်ာမန္ေလ့လာမႈတစ္ခုက မည္းနက္ေသာ ေခ်ာကလက္ထဲမွဖေလဘြန္နဲလ္သည္အေရျပားကိုUV
အလင္း၏အႏၲရာယ္မွ ကာကြယ္ႏုိင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ ၿဗိတိန္မွ ၂၀၀၉ခုႏွစ္ ေလ့လာမႈတစ္ခုက အလားတူရလဒ္ကို ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ သို႔ေသာ္ သင္၏အေရျပားကို ကာကြယ္ရန္ လိုအပ္ေသာဖေလဘြန္နဲလ္အဆင့္ကစံခ်ိန္မီ ေခ်ာကလက္အမ်ားစုတြင္
ေတြ႕ရေသာဖေလဘြန္နဲလ္၏အဆင့္ထက္ပိုမိုျမင့္မားသည္ကိုသတိျပဳ
မိၾကသည္။ ေလ့လာမႈတြင္ အသံုးျပဳေသာ ဖေလဘြန္နဲလ္ျမင့္သည့္ အထူးသီးသန္႔ ေခ်ာကလက္က ေသြးလည္ပတ္မႈႏွင့္ အေရျပားစိုစြတ္မႈကို ျမႇင့္တင္ၿပီး၊ အသားအေရကိုပိုမို က်န္းမာ၍ၾကည့္ေကာင္းေအာင္ လုပ္ေပးသည္။

အႀကံေပးခ်က္ -

ေခ်ာကလက္ေတာင့္ကို ေရြးခ်ယ္ေသာအခါ ျဖစ္ႏုိင္သမွ် ပါ၀င္ပစၥည္းအနည္းဆံုး ေခ်ာကလက္ကိုရွာပါ။ သၾကားမ်ားေသာ ေခ်ာကလက္ကို မလိုခ်င္ပါႏွင့္။ ကိုကိုး အမ်ားဆံုး ေခ်ာကလက္ကိုရွာပါ။

ေခ်ာကလက္က သင္၏ႏွလံုးကိုအကူအညီေပးသည္

၂၀၁၁ ခုႏွစ္တြင္ ၿဗိတိသွ်ေဆးဘက္ဆုိင္ရာ ဂ်ာနယ္ထဲ၌ ေဖာ္ျပခဲ့ေသာ အဆင့္ျမင့္ ေလ့လာစစ္ေဆးမႈ တစ္ခုကေခ်ာကလက္ စားသံုးျခင္းသည္ ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါအမ်ဳိးမ်ဳိးျဖစ္ႏုိင္မႈ အႏၲရာယ္ကို ၃ ပံု၊ ၁ ပံု ေလွ်ာ့ခ်ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိသည္။
သီးျခားေလ့လာမႈမ်ားက ေခ်ာကလက္သည္ ေသြးတိုးႏႈန္းကို ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ၿပီး ေသြးေၾကာက်န္းမာေရးကို ျမႇင့္တင္ႏုိင္၍ ေသြးသၾကားကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏုိင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိသည္။

အႀကံေပးခ်က္

က်န္းမာေရး အပိုဆုမ်ားကို လိုခ်င္ပါသလား။ ခ်ယ္ရီ၊ ဗာဒမ္သို႔မဟုတ္ ခ်င္း ပါရွိေသာ ေခ်ာကလက္အမည္း အနည္းငယ္ကို စားပါ။ က်န္းမာေရးညီၫြတ္ေသာ အျခားပါ၀င္ပစၥည္းေပါင္းစပ္ထားေသာ ေခ်ာကလက္မွ အာနိသင္ေပါင္းစံုကို သင္ ရရွိလိမ့္မည္။

မင္းသုတ

http://on.fb.me/UWRK0Q

laminmaung

ရံုးသမား တို႔အတြက္ အလြယ္ကူဆံုး ေလ့က်င့္ခန္း

Photo: ရံုးသမား တို႔အတြက္ အလြယ္ကူဆံုး ေလ့က်င့္ခန္း

ရံုးသမားရယ္လို႔ မဟုတ္ပဲ ေန႔စဥ္ ထုိင္ျပီး အလုပ္လုပ္ရ၊ ပညာသင္ေနရ သူမ်ားအတြက္ အလြယ္ကူဆံုး ေလ့က်င့္ခန္း ျဖစ္ပါတယ္။ 

ယေန႔ အရိုးက်ီးေပါင္း၊ ဇာတ္ေၾကာတတ္၊ ခါးနာ၊ ေၾကာနာ၊ ေခါင္းကိုက္၊ မူးေဝျခင္း နဲ႔ ခႏၶာကိုယ္ ၾကြက္သားမ်ား အားနည္းလာမွု အစရွိ သျဖင့္ ေရာဂါမ်ားရဲ ႔ အဓိက ဇစ္ျမစ္ဟာ အထိုင္းမ်ားတဲ့ ျပႆနာ တစ္ခုျဖစ္ေၾကာင္း ေလ့လာ သူ ေဆးပညာရွင္မ်ားက ေျပာဆုိထားပါတယ္။ 

အထိုင္မ်ားသူမ်ားအေနနဲ႔ လွုပ္လွုပ္ရွားရွား ေလ့က်င့္ခန္းမရွိ ရင္ ေနာက္ဆက္တြဲ ေရာါဂါက ၾကြက္သား အျပင္ ကိုယ္တြင္း အဂၤါအစိတ္ အပိုင္းထိကုိ ဆက္စပ္သြားႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ရံုးမွာ ထုိင္ေနရင္းနဲ႔ေတာင္ လုပ္ရွား ျပဳလုပ္ႏိုင္မယ့္ အလြယ္တကူ ေလ့က်င့္ခန္း နည္း လမ္းကို ရွာေဖြ မွ်ေဝ ေပးလိုက္ ရပါတယ္။ 
--
Ref: medic-facts
ရုိးရာေလး
ရံုးသမားရယ္လို႔ မဟုတ္ပဲ ေန႔စဥ္ ထုိင္ျပီး အလုပ္လုပ္ရ၊ ပညာသင္ေနရ သူမ်ားအတြက္ အလြယ္ကူဆံုး ေလ့က်င့္ခန္း ျဖစ္ပါတယ္။

ယေန႔ အရိုးက်ီးေပါင္း၊ ဇာတ္ေၾကာတတ္၊ ခါးနာ၊ ေၾကာနာ၊ ေခါင္းကိုက္၊ မူးေဝျခင္း နဲ႔ ခႏၶာကိုယ္ ၾကြက္သားမ်ား အားနည္းလာမွု အစရွိ သျဖင့္ ေရာဂါမ်ားရဲ ႔ အဓိက ဇစ္ျမစ္ဟာ အထိုင္းမ်ားတဲ့ ျပႆနာ တစ္ခုျဖစ္ေၾကာင္း ေလ့လာ သူ ေဆးပညာရွင္မ်ားက ေျပာဆုိထားပါတယ္။

အထိုင္မ်ားသူမ်ားအေနနဲ႔ လွုပ္လွုပ္ရွားရွား ေလ့က်င့္ခန္းမရွိ ရင္ ေနာက္ဆက္တြဲ ေရာါဂါက ၾကြက္သား အျပင္ ကိုယ္တြင္း အဂၤါအစိတ္ အပိုင္းထိကုိ ဆက္စပ္သြားႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ရံုးမွာ ထုိင္ေနရင္းနဲ႔ေတာင္ လုပ္ရွား ျပဳလုပ္ႏိုင္မယ့္ အလြယ္တကူ ေလ့က်င့္ခန္း နည္း လမ္းကို ရွာေဖြ မွ်ေဝ ေပးလိုက္ ရပါတယ္။
--
Ref: medic-facts
ရုိးရာေလး

ဗုဒၶ၏ဓါတ္ေတာ္မ်ား

ဗုဒၶ၏ဓါတ္ေတာ္မ်ား
*************

ၿမတ္ဗုဒၶရဲ့ အရိုး အသား အေၾကာ အေသြးေတာ္တို႔မွျဖစ္ေတာ္မူေသာ သရီရဓာတ္ေတာ္ေမြေတာ္တခ်ိဳ႔ ( ရိုေသစြာရွိခိုးပူေဇာ္လိုပါေသာေၾကာင့္ ကူးယူထားပါသည္။)

Pandora Angel
ၿမတ္ဗုဒၶရဲ့ အရိုး အသား အေၾကာ အေသြးေတာ္တို႔မွျဖစ္ေတာ္မူေသာ သရီရဓာတ္ေတာ္ေမြေတာ္တခ်ိဳ႔ ( ရိုေသစြာရွိခိုးပူေဇာ္လိုပါေသာေၾကာင့္ ကူးယူထားပါသည္။)

Pandora Angel
 

~နံနက္ခင္းအိ္ပ္ယာႏုိးႏုိးၿခင္း ေရေသာက္လွ်င္ ရရွိေသာအကဴိးေက်းဇူးမ်ား~


~နံနက္ခင္းအိ္ပ္ယာႏုိးႏုိးၿခင္း ေရေသာက္လွ်င္ ရရွိေသာအကဴိးေက်းဇူးမ်ား~

မနက္ခင္းရ႔ဲ အိပ္ယာထ ထၿခင္း ေရေသာက္ၿခင္းရဲ႔ (သြားမတုိက္ခင္ေနာ္) အကဴိးေက်းဇူးမ်ားစြာသင္ ဘယ္ေလာက္ရရွိသလဲဆုိရင္...................

ဂ်ပန္မွာ လက္ေတြ႔ စမ္းသပ္ၿပီးေနပါၿပီ 100% အၿပည့္အ၀ အုိမင္းရင့္ေရာ္ ၿခင္းမွ ကင္းေ၀းၿပီး အၿခားေပ်ာက္ကင္းႏုိင္ေသာေရာဂါကေတာ့ ႏွလုံးခုန္ၿမန္

ၿခင္း၊ေခါင္းကုိက္ၿခင္း၊တစ္ကုိယ္လုံးကုိက္ခဲၿခင္း၊အဆစ္ၿမစ္ေရာင္ရမ္းၿခင္း၊
၀က္ရူးၿပန္ေရာဂါထၿခင္း၊ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါၿဖစ္ၿခင္း၊အသက္ရႈလမ္း

ေႀကာင္းမွ ပုိး၀င္ၿခင္းတုိ့ကုိ ေကာင္းမြန္စြာ မနက္ခင္း အိပ္ရာႏုိးႏုိးၿခင္းေရ
ေသာက္ေပးၿခင္းမွ ဒီေရာဂါေတြ ေကာင္းမြန္းစြာ တားဆီးေပးႏုိင္တာကုိေတြ့

ရပါတယ္...ကယ္ ေရမ်ားမ်ား ေသာက္ၿခင္းရဲ့အကဴိးေက်းဇူးက ကုိယ့္ခႏၶာ
ကုိ ဘယ္ေလာက္အကဴိးၿပဳသလဲဆုိတာ စာဖတ္ပရိတ္သတ္လည္း ဒီပုိစ္ေလး
ဖတ္ၿပီးဗဟုသုတေလးေတြ ရရွိသြားမယ္လုိ့ေမွ်ာ္လင့္ပါတယ္...........။ :)
#########################
===================================
Credit to  Kyalsin 2mz(နည္းပညာစုစည္းမွဳ)လူမွဳကြန္ယက္
Posted By Admin Team[NOM]
(email:newsofburma.myanmar@gmail.com)
မနက္ခင္းရ႔ဲ အိပ္ယာထ ထၿခင္း ေရေသာက္ၿခင္းရဲ႔ (သြားမတုိက္ခင္ေနာ္) အကဴိးေက်းဇူးမ်ားစြာသင္ ဘယ္ေလာက္ရရွိသလဲဆုိရင္...................

ဂ်ပန္မွာ လက္ေတြ႔ စမ္းသပ္ၿပီးေနပါၿပီ 100% အၿပည့္အ၀ အုိမင္းရင့္ေရာ္ ၿခင္းမွ ကင္းေ၀းၿပီး အၿခားေပ်ာက္ကင္းႏုိင္ေသာေရာဂါကေတာ့ ႏွလုံးခုန္ၿမန္

ၿခင္း၊ေခါင္းကုိက္ၿခင္း၊တစ္ကုိယ္လုံးကုိက္ခဲၿခင္း၊အဆစ္ၿမစ္ေရာင္ရမ္းၿခင္း၊
၀က္ရူးၿပန္ေရာဂါထၿခင္း၊ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါၿဖစ္ၿခင္း၊အသက္ရႈလမ္း

ေႀကာင္းမွ ပုိး၀င္ၿခင္းတုိ့ကုိ ေကာင္းမြန္စြာ မနက္ခင္း အိပ္ရာႏုိးႏုိးၿခင္းေရ
ေသာက္ေပးၿခင္းမွ ဒီေရာဂါေတြ ေကာင္းမြန္းစြာ တားဆီးေပးႏုိင္တာကုိေတြ့

ရပါတယ္...ကယ္ ေရမ်ားမ်ား ေသာက္ၿခင္းရဲ့အကဴိးေက်းဇူးက ကုိယ့္ခႏၶာ
ကုိ ဘယ္ေလာက္အကဴိးၿပဳသလဲဆုိတာ စာဖတ္ပရိတ္သတ္လည္း ဒီပုိစ္ေလး
ဖတ္ၿပီးဗဟုသုတေလးေတြ ရရွိသြားမယ္လုိ့ေမွ်ာ္လင့္ပါတယ္...........။ :)
#########################
===================================
Credit to Kyalsin 2mz(နည္းပညာစုစည္းမွဳ)လူမွဳကြန္ယက္
Posted By Admin Team[NOM]
(email:newsofburma.myanmar@gmail.com)

ဆီးစိမ့္ထြက္ေနသလား

ဆီးစိမ့္ထြက္ေနသလား  .........
ဆီးစိမ့္ ထြက္ေနတာက အထူးသ ျဖင့္ အမ်ိဳးသမီးေတြ အတြက္ ျပႆနာ တစ္ရပ္ပါ။
အဝလြန္တဲ့ အမ်ိဳးသမီးနဲ႔ က ေလးအမ်ားႀကီးေမြးထားတဲ့ အမ်ိဳးသမီး ေတြမွာ ပိုအျဖစ္မ်ားတတ္ပါတယ္။ ဆီး စိမ့္ထြက္တတ္သူအမ်ားစုဟာ ရယ္တဲ့အ ခါ၊ ေခ်ာင္းဆိုးတဲ့အခါနဲ႔ ႏွာေခ်တဲ့အခါ ေတြမွာ ဆီးစိမ့္ထြက္တတ္ပါတယ္။ ဒီလို လႈပ္ရွားမႈလုပ္တဲ့အခါမွာ အားနည္းေန တဲ့ တင္ပဆံု႐ိုးျကြက္သားေတြေပၚ ဖိအား သက္ေရာက္သြားတာေၾကာင့္ ဆီးစိမ့္ ထြက္ရတာပါ။ ဒါေၾကာင့္ ဆီးစိမ့္ထြက္မႈ မျဖစ္ေစဖို႔ တင္ပဆံု႐ိုးျြကက္သားေတြ သန္စြမ္းေစမယ့္ ေလ့က်င့္ခန္းကို လုပ္ေပး ဖို႔ လိုပါတယ္။ အဲဒါကေတာ့ ေလ့ က်င့္ခန္းပါ။

Kegel ေလ႕က်င္႕ခန္းဆိုတာ ဘာလဲ
Kegel ေလ့က်င့္ခန္းဆိုတာ ဆီး သြားမႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးတဲ့ တင္ပဆံုကြင္းနံရံက ျကြက္သားေတြကို သန္စြမ္းေစမယ့္ ေလ့က်င့္ခန္းျဖစ္ပါတယ္။ ဒီေလ့က်င့္ခန္း ကို ဘယ္ေနရာမွာမဆို၊ ဘယ္အခ်ိန္မွာမဆို ေလ့က်င့္ႏိုင္ပါတယ္။ ႐ိုးစင္းၿပီး လြယ္ကူသေလာက္ ထိေရာက္မႈရွိတဲ့ ဒီ ေလ့က်င့္ခန္းကို ထိုင္ရင္း၊ မတ္တတ္ရပ္ ရင္း၊ လဲေလ်ာင္းရင္း ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။

Kegel ေလ႕က်င္႕ခန္းလုပ္နည္း
Kegel ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ေတာ့မယ္ ဆိုရင္ အရင္ဆံုး ဆီးေတြကို ကုန္စင္ ေအာင္ သြားထားပါ။ ထိုင္ရင္း၊ မတ္တတ္ ရပ္ရင္း၊ လဲေလ်ာင္းရင္း ..ဘယ္လိုအ ေနအထားပဲေနေန အဆင္ေျပပါတယ္။ ျပဳလုပ္ရမယ့္နည္းက သင့္တင္ပဆံုကြင္းနဲ႔ စအိုနားရွိ ျကြက္သားေတြကို ဆီးသြား ခ်င္တာကို ထိန္းခ်ဳပ္သလိုမ်ိဳး က်ံဳ႕လိုက္၊ ျပန္ေျဖေလွ်ာ့လိုက္ လုပ္ေပးရမွာပါ။ 
တစ္ ေန႔တာအတြင္း အႀကိမ္ ၁၂-၁၅ ႀကိမ္ေလာက္ လုပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒီေလ့က်င့္ခန္းကို သြားတိုက္ရင္း၊ ေဈးဝယ္ရင္း၊ အလုပ္စားပြဲမွာ ထိုင္ၿပီး အ လုပ္လုပ္ရင္း ေလ့က်င့္ႏိုင္ပါတယ္။ ဘယ္ သူမွလည္း သင္ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ေနမွန္း မသိႏိုင္ပါဘူး။

Kegel ေလ႕က်င္႕ခန္းလုပ္ျခင္း၏ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား
Kegel ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္တာေၾကာင့္ ဆီးမထိန္းႏိုင္တာနဲ႔ ဆီးစိမ့္ထြက္တာကို သက္သာေစႏိုင္ပါတယ္။ တခ်ိဳ႕ေလ့လာ မႈေတြအရ အိမ္ေထာင္ရွင္အမ်ိဳးသမီး ေတြအတြက္ အိမ္ေထာင္ေရးသာယာမႈ ကို ပိုမိုရရွိေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။  ေလ့က်င့္ခန္းကို မွန္မွန္ ကန္ကန္လုပ္ပါက သံုးလၾကာရင္ သိသာ တဲ့အက်ိဳးေက်းဇူးကို ရရွိေစႏိုင္ပါတယ္။
ဆီးစိမ့္ ထြက္ေနတာက အထူးသ ျဖင့္ အမ်ိဳးသမီးေတြ အတြက္ ျပႆနာ တစ္ရပ္ပါ။
အဝလြန္တဲ့ အမ်ိဳးသမီးနဲ႔ က ေလးအမ်ားႀကီးေမြးထားတဲ့ အမ်ိဳးသမီး ေတြမွာ ပိုအျဖစ္မ်ားတတ္ပါတယ္။ ဆီး စိမ့္ထြက္တတ္သူအမ်ားစုဟာ ရယ္တဲ့အ ခါ၊ ေခ်ာင္းဆိုးတဲ့အခါနဲ႔ ႏွာေခ်တဲ့အခါ ေတြမွာ ဆီးစိမ့္ထြက္တတ္ပါတယ္။ ဒီလို လႈပ္ရွားမႈလုပ္တဲ့အခါမွာ အားနည္းေန တဲ့ တင္ပဆံု႐ိုးျကြက္သားေတြေပၚ ဖိအား သက္ေရာက္သြားတာေၾကာင့္ ဆီးစိမ့္ ထြက္ရတာပါ။ ဒါေၾကာင့္ ဆီးစိမ့္ထြက္မႈ မျဖစ္ေစဖို႔ တင္ပဆံု႐ိုးျြကက္သားေတြ သန္စြမ္းေစမယ့္ ေလ့က်င့္ခန္းကို လုပ္ေပး ဖို႔ လိုပါတယ္။ အဲဒါကေတာ့ ေလ့ က်င့္ခန္းပါ။

Kegel ေလ႕က်င္႕ခန္းဆိုတာ ဘာလဲ

Kegel ေလ့က်င့္ခန္းဆိုတာ ဆီး သြားမႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးတဲ့ တင္ပဆံုကြင္းနံရံက ျကြက္သားေတြကို သန္စြမ္းေစမယ့္ ေလ့က်င့္ခန္းျဖစ္ပါတယ္။ ဒီေလ့က်င့္ခန္း ကို ဘယ္ေနရာမွာမဆို၊ ဘယ္အခ်ိန္မွာမဆို ေလ့က်င့္ႏိုင္ပါတယ္။ ႐ိုးစင္းၿပီး လြယ္ကူသေလာက္ ထိေရာက္မႈရွိတဲ့ ဒီ ေလ့က်င့္ခန္းကို ထိုင္ရင္း၊ မတ္တတ္ရပ္ ရင္း၊ လဲေလ်ာင္းရင္း ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။

Kegel ေလ႕က်င္႕ခန္းလုပ္နည္း

Kegel ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ေတာ့မယ္ ဆိုရင္ အရင္ဆံုး ဆီးေတြကို ကုန္စင္ ေအာင္ သြားထားပါ။ ထိုင္ရင္း၊ မတ္တတ္ ရပ္ရင္း၊ လဲေလ်ာင္းရင္း ..ဘယ္လိုအ ေနအထားပဲေနေန အဆင္ေျပပါတယ္။ ျပဳလုပ္ရမယ့္နည္းက သင့္တင္ပဆံုကြင္းနဲ႔ စအိုနားရွိ ျကြက္သားေတြကို ဆီးသြား ခ်င္တာကို ထိန္းခ်ဳပ္သလိုမ်ိဳး က်ံဳ႕လိုက္၊ ျပန္ေျဖေလွ်ာ့လိုက္ လုပ္ေပးရမွာပါ။
တစ္ ေန႔တာအတြင္း အႀကိမ္ ၁၂-၁၅ ႀကိမ္ေလာက္ လုပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒီေလ့က်င့္ခန္းကို သြားတိုက္ရင္း၊ ေဈးဝယ္ရင္း၊ အလုပ္စားပြဲမွာ ထိုင္ၿပီး အ လုပ္လုပ္ရင္း ေလ့က်င့္ႏိုင္ပါတယ္။ ဘယ္ သူမွလည္း သင္ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ေနမွန္း မသိႏိုင္ပါဘူး။

Kegel ေလ႕က်င္႕ခန္းလုပ္ျခင္း၏ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား

Kegel ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္တာေၾကာင့္ ဆီးမထိန္းႏိုင္တာနဲ႔ ဆီးစိမ့္ထြက္တာကို သက္သာေစႏိုင္ပါတယ္။ တခ်ိဳ႕ေလ့လာ မႈေတြအရ အိမ္ေထာင္ရွင္အမ်ိဳးသမီး ေတြအတြက္ အိမ္ေထာင္ေရးသာယာမႈ ကို ပိုမိုရရွိေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ေလ့က်င့္ခန္းကို မွန္မွန္ ကန္ကန္လုပ္ပါက သံုးလၾကာရင္ သိသာ တဲ့အက်ိဳးေက်းဇူးကို ရရွိေစႏိုင္ပါတယ္။
 
www.facebook.com/mg.mandalay