“ ❤ ဤဘေလာ့ရဲ႕ Post မ်ားကို အၿမဲ Update ျပဳလုပ္ေပးလွ်က္ရွိပါသည္ ❤ ”

Thursday, November 15, 2012

ေဂါတမဘုရား ဗုဒၶဝင္ျဖစ္စဥ္အက်ဥ္းခ်ဳပ္....

ေဂါတမဘုရား ဗုဒၶဝင္ျဖစ္စဥ္အက်ဥ္းခ်ဳပ္....

၁။ ဗ်ာဒိတ္ခံယူေသာဘဝ - သုေမဓာရေသ့ဘဝ

၂။ ဗ်ာဒိတ္ေပးေသာဘုရား - ဒီပကၤရာဘုရားမွ အစျပဳ၍ ကႆပ ဘုရားရွင္အထိ ၂၄-ဆူ

၃။ ပါရမီျဖည့္ဖကိ(ဗ်ာဒိတ္ခံစဥ္) - သုမိတၱာအမ်ိဳးသမီး (ယေသာဓရာအေလာင္း)

၄။ ပါရမီျဖည့္ရာကာလ - ေလးသေခ်ၤႏွင့္ ကမာၻတစ္သိန္း သုေမဓာဘဝမွ ေဝသႏၱရာမင္းအထိ

၅။ ပါရမီျဖည့္ရျခင္း ရည္႐ြယ္ခ်က္ - သတၱဝါမ်ား အက်ိဳးေဆာင္ရန္

၆။ ပဋိသေႏၶမယူမီဘဝ - ေသတေကတုအမည္ရွိ နတ္သားဘဝ

၇။ ဘုရားျဖစ္ရန္ ပဋိသေႏၶယူရန္ ေတာင္းပန္ေလွ်ာက္ထားသူ - စၾကာဝဠာတိုက္တစ္ေသာင္းမွနတ္ျဗဟၼာမ်ား

၈။ ၾကည့္ျခင္း၅ပါး - (၁)အခါကာလ (၂)ကၽြန္း  (၃)အရပ္ (၄)အမ်ိဳး (၅)မယ္ေတာ္၏အသက္ (ဖြားျမင္ျပီး ၇-ရက္သာေနသူ)

၉။ ေနျပည္ေတာ္ - ကပိလဝတ္ (သကၠလတိုင္း မဇၥိဳမေဒသ)

၁၀။ မိဘအမည္ - သုေဒၶါဓနမင္း၊ မာယာေဒဝီမိဖုရား

၁၁။ မိေထြေတာ္ - ပဇာပတိေဂါတမီ

၁၂။ သေႏၶယူေသာေန႔ - မဟာသကၠရာဇ္ ၆၇-ခု၊ ဝါဆိုလျပည့္၊ ၾကာသပေတးေန႔

၁၃။ ဖြားျမင္ေသာေန႔ - မဟာသကၠရာဇ္ ၆၈-ခု ကဆုန္လျပည့္၊ ေသာၾကာေန႔

၁၄။ ဖြားျမင္ရာဌာန - လုမၺိနီဥယ်ာဥ္ ကပိလဝတ္ျပည္ႏွင့္ ေဒဝဒဟျပည္အၾကား

၁၅။ ဖြားဖက္ေတာ္၇-ပါး - (၁)ညီေတာ္အာနႏၵာ (၂) ေဗာဓိပင္ (၃)ကာဠဳဒါယီအမတ္ (၄)ယေသာဓရာမိဖုရား (၅)ဆႏၵအမတ္ (၆)ေ႐ႊအိုးၾကီး၄-လံုး (၇)က႑ကျမင္း

၁၆။ လူအမည္ - သိဒၶတၳ

၁၇။ ၾကင္ယာေတာ္ - ဘဒၵကဥၥန၊ ယေသာဓရာ

၁၈။ သားေတာ္ - ရာဟုလာ

၁၉။ ေယာက္ဖေတာ္ - ေဒဝဒတ္

၂၀။ နန္စံႏွစ္ - ၁၃-ႏွစ္ စိုးစံသည္။ (၁၆-ႏွစ္မွ ၂၉-ႏွစ္အထိ)

၂၁။ နိမိတ္ၾကီး၄ပါး - သူအို၊ သူနာ၊ သူေသ၊ ရဟန္း၊

၂၂။ ေတာထြက္ေသာေန႔ - မဟာသကၠရာဇ္၉၇-ခု

၂၃။ ဒုကၠရစရိယာက်င့္ေသာေနရာ - ဥ႐ုေဝလေတာ

၂၄။ ဒုကၠရစရိယာက်င့္ေသာကာလ - ၆-ႏွစ္ (မဟာသကၠရာဇ္ ၉၇-ခုမွ ၁၀၃-ခုႏွစ္အထိ)

၂၅။ ဘုရားျဖစ္ေသာေန႔ - မဟာသကၠရာဇ္၁၀၃-ခုႏွစ္၊ ကဆုန္လျပည့္၊ ဗုဒၶဟူးေန႔

၂၆။ ဘုရားျဖစ္ခ်ိန္သက္ေတာ္ - ၃၅-ႏွစ္

၂၇။ ဘုရားျဖစ္ရာသက္တမ္း - ၁၀၀-တမ္း

၂၈။ အလုပ္အေကၽြး - ပဥၥဝဂၢီငါးဦး(က်င့္စဥ္ကာလ) ၊အာနႏၵာ(ပရိနိဗၺာန္စံအထိ)

၂၉။ တရားဦးေဟာရာေဒသ - ဗာရာဏသီျပည္၊ မိဂဒါဝုန္ေတာ

၃၀။ ပထမဦးဆံုးသာဝက - ပဥၥဝဂၢီငါးဦး

၃၁။ လက္ယာရံသာဝက - အရွင္သာရိပုတၱရာ 

၃၂။ လက္ဝဲရံသာဝက - အရွင္မဟာေမာဂၢလာန္

၃၃။ ေနာက္ဆံုးကၽြတ္ေသာသာဝက - သုဘဒၵပရဗိုဇ္ (ပရိနိဗၺာန္ စံဝင္ခါနီးဆဲဆဲ)

၃၄။ အဆံုးအမသာသနာသံုးရပ္ - ပရိယတၱိသာသနာ၊ ပဋိပတၱိသာသနာ၊ ပဋိေဝဓသာသနာ

၃၅။ က်င့္စဥ္သိကၡာသံုးရပ္ - သီလ၊ သမာဓိ၊ ပညာ

၃၆။ ခ်မွတ္ေသာလမ္းစဥ္ - မဇၥိဳမပဋိပဒါ၊ မဂၢင္လမ္းစဥ္

၃၇။ ပရိနိဗၺာန္စံဝင္ေသာေန႔ - မဟာသကၠရာဇ္ ၁၄၈-ခု ကဆုန္လျပည့္၊ အဂၤါေန႔

၃၈။ ေတေဇာဓာတ္ေလာင္ေသာေန႔ - မဟာသကၠရာဇ္ ၁၄၈-ခု၊ ကဆုန္လျပည့္ေက်ာ္ ၁၂-ရက္၊ တနဂၤေႏြေန႔ ။

ဖတ္ျပီးပါက share ေပးၾကပါ @[336980756379454:274:Buddhism Beams(myanmar)] ကဆရာလုပ္လွေခ်လာ ဒါမ်ား လူတိုင္သိတယ္ မေျပာပါနဲ႔ တခ်ိဳ႔ေတြက သိေပမဲ့ ေမ့ေနၾကတယ္ တခ်ိဳ႕က ဒါေတာင္ အျပည့္အစံု မသိၾကပါဘူး အထူးတျဖစ္ လူငယ္ေလးေတြေပါ့....

Like --->@[336980756379454:274:Buddhism Beams(myanmar)]
http://buddhismbeams.blogspot.com/
၁။ ဗ်ာဒိတ္ခံယူေသာဘဝ - သုေမဓာရေသ့ဘဝ

၂။ ဗ်ာဒိတ္ေပးေသာဘုရား - ဒီပကၤရာဘုရားမွ အစျပဳ၍ ကႆပ ဘုရားရွင္အထိ ၂၄-ဆူ

၃။ ပါရမီျဖည့္ဖကိ(ဗ်ာဒိတ္ခံစဥ္) - သုမိတၱာအမ်ိဳးသမီး (ယေသာဓရာအေလာင္း)

၄။ ပါရမီျဖည့္ရာကာလ - ေလးသေခ်ၤႏွင့္ ကမာၻတစ္သိန္း သုေမဓာဘဝမွ ေဝသႏၱရာမင္းအထိ

၅။ ပါရမီျဖည့္ရျခင္း ရည္႐ြယ္ခ်က္ - သတၱဝါမ်ား အက်ိဳးေဆာင္ရန္

၆။ ပဋိသေႏၶမယူမီဘဝ - ေသတေကတုအမည္ရွိ နတ္သားဘဝ

၇။ ဘုရားျဖစ္ရန္ ပဋိသေႏၶယူရန္ ေတာင္းပန္ေလွ်ာက္ထားသူ - စၾကာဝဠာတိုက္တစ္ေသာင္းမွနတ္ျဗဟၼာမ်ား

၈။ ၾကည့္ျခင္း၅ပါး - (၁)အခါကာလ (၂)ကၽြန္း (၃)အရပ္ (၄)အမ်ိဳး (၅)မယ္ေတာ္၏အသက္ (ဖြားျမင္ျပီး ၇-ရက္သာေနသူ)

၉။ ေနျပည္ေတာ္ - ကပိလဝတ္ (သကၠလတိုင္း မဇၥိဳမေဒသ)

၁၀။ မိဘအမည္ - သုေဒၶါဓနမင္း၊ မာယာေဒဝီမိဖုရား

၁၁။ မိေထြေတာ္ - ပဇာပတိေဂါတမီ

၁၂။ သေႏၶယူေသာေန႔ - မဟာသကၠရာဇ္ ၆၇-ခု၊ ဝါဆိုလျပည့္၊ ၾကာသပေတးေန႔

၁၃။ ဖြားျမင္ေသာေန႔ - မဟာသကၠရာဇ္ ၆၈-ခု ကဆုန္လျပည့္၊ ေသာၾကာေန႔

၁၄။ ဖြားျမင္ရာဌာန - လုမၺိနီဥယ်ာဥ္ ကပိလဝတ္ျပည္ႏွင့္ ေဒဝဒဟျပည္အၾကား

၁၅။ ဖြားဖက္ေတာ္၇-ပါး - (၁)ညီေတာ္အာနႏၵာ (၂) ေဗာဓိပင္ (၃)ကာဠဳဒါယီအမတ္ (၄)ယေသာဓရာမိဖုရား (၅)ဆႏၵအမတ္ (၆)ေ႐ႊအိုးၾကီး၄-လံုး (၇)က႑ကျမင္း

၁၆။ လူအမည္ - သိဒၶတၳ

၁၇။ ၾကင္ယာေတာ္ - ဘဒၵကဥၥန၊ ယေသာဓရာ

၁၈။ သားေတာ္ - ရာဟုလာ

၁၉။ ေယာက္ဖေတာ္ - ေဒဝဒတ္

၂၀။ နန္စံႏွစ္ - ၁၃-ႏွစ္ စိုးစံသည္။ (၁၆-ႏွစ္မွ ၂၉-ႏွစ္အထိ)

၂၁။ နိမိတ္ၾကီး၄ပါး - သူအို၊ သူနာ၊ သူေသ၊ ရဟန္း၊

၂၂။ ေတာထြက္ေသာေန႔ - မဟာသကၠရာဇ္၉၇-ခု

၂၃။ ဒုကၠရစရိယာက်င့္ေသာေနရာ - ဥ႐ုေဝလေတာ

၂၄။ ဒုကၠရစရိယာက်င့္ေသာကာလ - ၆-ႏွစ္ (မဟာသကၠရာဇ္ ၉၇-ခုမွ ၁၀၃-ခုႏွစ္အထိ)

၂၅။ ဘုရားျဖစ္ေသာေန႔ - မဟာသကၠရာဇ္၁၀၃-ခုႏွစ္၊ ကဆုန္လျပည့္၊ ဗုဒၶဟူးေန႔

၂၆။ ဘုရားျဖစ္ခ်ိန္သက္ေတာ္ - ၃၅-ႏွစ္

၂၇။ ဘုရားျဖစ္ရာသက္တမ္း - ၁၀၀-တမ္း

၂၈။ အလုပ္အေကၽြး - ပဥၥဝဂၢီငါးဦး(က်င့္စဥ္ကာလ) ၊အာနႏၵာ(ပရိနိဗၺာန္စံအထိ)

၂၉။ တရားဦးေဟာရာေဒသ - ဗာရာဏသီျပည္၊ မိဂဒါဝုန္ေတာ

၃၀။ ပထမဦးဆံုးသာဝက - ပဥၥဝဂၢီငါးဦး

၃၁။ လက္ယာရံသာဝက - အရွင္သာရိပုတၱရာ

၃၂။ လက္ဝဲရံသာဝက - အရွင္မဟာေမာဂၢလာန္

၃၃။ ေနာက္ဆံုးကၽြတ္ေသာသာဝက - သုဘဒၵပရဗိုဇ္ (ပရိနိဗၺာန္ စံဝင္ခါနီးဆဲဆဲ)

၃၄။ အဆံုးအမသာသနာသံုးရပ္ - ပရိယတၱိသာသနာ၊ ပဋိပတၱိသာသနာ၊ ပဋိေဝဓသာသနာ

၃၅။ က်င့္စဥ္သိကၡာသံုးရပ္ - သီလ၊ သမာဓိ၊ ပညာ

၃၆။ ခ်မွတ္ေသာလမ္းစဥ္ - မဇၥိဳမပဋိပဒါ၊ မဂၢင္လမ္းစဥ္

၃၇။ ပရိနိဗၺာန္စံဝင္ေသာေန႔ - မဟာသကၠရာဇ္ ၁၄၈-ခု ကဆုန္လျပည့္၊ အဂၤါေန႔

၃၈။ ေတေဇာဓာတ္ေလာင္ေသာေန႔ - မဟာသကၠရာဇ္ ၁၄၈-ခု၊ ကဆုန္လျပည့္ေက်ာ္ ၁၂-ရက္၊ တနဂၤေႏြေန႔ ။

ဖတ္ျပီးပါက share ေပးၾကပါ Buddhism Beams(myanmar) ကဆရာလုပ္လွေခ်လာ ဒါမ်ား လူတိုင္သိတယ္ မေျပာပါနဲ႔ တခ်ိဳ႔ေတြက သိေပမဲ့ ေမ့ေနၾကတယ္ တခ်ိဳ႕က ဒါေတာင္ အျပည့္အစံု မသိၾကပါဘူး အထူးတျဖစ္ လူငယ္ေလးေတြေပါ့....

Like --->Buddhism Beams(myanmar)
http://buddhismbeams.blogspot.com/

ခဝဲသီး၏ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား










 

ကေလးေတြက စားလို႔ အရသာမရွိဆံုး ဟင္းသီးဟင္းရြက္ပဲလို႔ ေျပာေလ့ရွိတဲ့ အသီးက ခဝဲသီးပါ။
ခဝဲသီးရဲ႕ အရသာကအလြန္မေကာင္းဘူး ဆိုေပမယ့္ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးေတြကိုေတာ့ အမ်ားႀကီး ေပးႏိုင္ပါတယ္။

(၁) အာဟာရဓာတ္ အစံုအလင္ေပးပါတယ္
ခဝဲသီးမွာ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္စီ၊ ႐ိုင္ဘိုဖေလဗင္၊ ဇင့္(သြပ္)ဓာတ္၊ သိုင္ယာမင္ဓာတ္၊ သံဓာတ္နဲ႔ မဂၢနီဆီယမ္တို႔ မ်ားစြာပါဝင္မႈမ်ားၿပီး အဆီနဲ႔ ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ နည္းပါတယ္။

(၂) ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
ျပည့္ဝဆီနဲ႔ ကိုလက္စထေရာ ပါဝင္မႈနည္းၿပီး အမွ်င္ဓာတ္မ်ားမ်ား ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ အျမန္ေလ်ာ့က်လိုသူေတြအတြက္သင့္ေတာ္တဲ့အစားအစာပါ။ခဝဲသီးမွာ ေရဓာတ္ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတာေၾကာင့္ ဗိုက္ျပည့္ေစတဲ့အစာျဖစ္ကာ ကယ္လိုရီမ်ားတဲ့ တျခားအစာေတြကို ေလွ်ာ့စားျဖစ္ေစပါတယ္။

(၃) အသားဝါျဖစ္ႏႈန္းကို သက္သာေစပါတယ္။
ခဝဲသီးအရည္ကို အသားဝါ ျဖစ္ေနသူေတြက သဘာဝအိမ္သံုးအစာ တစ္မ်ဳိးအျဖစ္ သံုးၾကပါတယ္။ ခဝဲသီးကို အရည္ညႇစ္ၿပီးသန္႔စင္တဲ့ ပိတ္စတစ္စနဲ႔ စစ္ယူၿပီး ေသာက္ေလ့ရွိၾကပါတယ္။ ဆရာဝန္နဲ႔ တုိင္ပင္ၿပီးမွ ေသာက္ပါ။

(၄) ေသြးသန္႔ေစပါတယ္။
ခဝဲသီးမွာ ေသြးေတြကို သန္႔စင္ေစတဲ့ အစြမ္းရွိတာေၾကာင့္ အရက္ေၾကာင့္ အဆိပ္ျဖစ္မႈကေန အသည္းကို
ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

(၅) ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
ခဝဲသီးမွာ အင္ဆူလင္နဲ႔ တူတဲ့ ပက္တိုက္ေတြျဖစ္တဲ့ alkaloids နဲ႔ charantinတို႔ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အင္ဆူလင္အဆင့္ကိုေျပာင္းလဲေစတာမ်ဳိးမရွိဘဲ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္နဲ႔ဆီးထဲကသၾကားဓာတ္ကို ေလ်ာ က်ေစပါတယ္။

(၆) အစာအိမ္အတြက္ ေကာင္းပါတယ္။
ခဝဲသီးမွာပါတဲ့ Cellulose ေတြက ဝမ္းခ်ဳပ္တာမ်ဳိး မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးၿပီး လိပ္ေခါင္း ကုသေရးမွာ ပါဝင္ကူညီေပးေနပါတယ္။

(၇) အသားအေရကို က်န္းမာလွပေစပါတယ္။
ခဝဲသီးကိုအေျခာက္ခံထားၿပီး ေရျမႇဳပ္အျဖစ္အသံုးျပဳကာ ေရခ်ဳိးတဲ့အခါ ေၾကးခၽြတ္ပစၥည္းအေနနဲ႔ ပြတ္တိုက္ေပးပါ။
ခဝဲသီးေျခာက္ ေရျမႇဳပ္ဟာအေရျပားေပၚကဆဲလ္ေသေတြကိုကြာက်ေစတာေၾကာင့္အသားအေရကို ေခ်ာေမြ႕
စၿပီး ႏူးညံ့ေတာက္ေျပာင္ေစပါတယ္။အေရျပားကိုက်န္းမာေအာင္နဲ႔ပိုမိုဝင္းပလာေအာင္လႈံ႔ေဆာ္ေပးႏိုင္ပါ
တယ္။
ခဝဲသီးရဲ႕ေသြးသန္႔စင္ေစတဲ့ အာနိသင္ေၾကာင့္ ဝက္ၿခံနဲ႔ အဖုအပိမ့္ေတြကို ကင္းေစကာ ခႏၶာကိုယ္ အနံ႔ဆိုးေတြ ကင္းေစပါတယ္။
ခဝဲသီးေရျမႇဳပ္ကို စနစ္တက် သန္႔စင္မႈ မလုပ္ရင္ မႈိေတြ ေပါက္ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေရခ်ဳိးၿပီးတိုင္း ခဝဲသီးေရျမႇဳပ္မွာကပ္က်န္ေနတဲ့ဆပ္ျပာနဲ႔ ေရေတြကိုသန္႔စင္သြားေအာင္ခါခ်ၿပီး ေလသလပ္ခံကာ
ေျခာက္ေအာင္ ထားရပါမယ္။

(၈) ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
ခဝဲသီးေဖ်ာ္ရည္ တစ္ဖန္ခြက္ကို တျခား ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြနဲ႔ ေရာၿပီးနံနက္ေစာေစာမွာ ေသာက္ေပးရင္
ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ကို ေကာင္းေစၿပီး တျခားေရာဂါပိုးေတြကို တြန္းလွန္ႏိုင္စြမ္း ရွိေစပါတယ္။
ၾကယ္စင္
Ref: Good Health

http://futurestars-myanmar.ning.com/profiles/blog/show?id=6405389%3ABlogPost%3A508822&xgs=1&xg_source=msg_share_post

အရက္ေသာက္တဲ့အခါ သိထားရမဲ့ အရက္အေၾကာင္း







လူအမ်ားက အရက္ဟုေခၚၾကေသာ ethyl alcohol ဟာ အနည္းငယ္သာ ေသာက္သံုးလွ်င္ စိတ္ၾကြမႈကို ျဖစ္ေပၚေစျပီး အမ်ားအျပား ေသာက္သံုးသူမ်ားတြင္ေတာ့ ပင္မ အာရံုေၾကာစနစ္ကို ဖိနွိပ္ျခင္းျဖင့္ အအိပ္လြန္သည္မွ အသက္ရႈရက်ပ္ျခင္း ၊ အသက္ဆံုးရႈံးျခင္းတို႕ ကိုျဖစ္ေပၚေစနိုင္ပါတယ္။Alcohol ကို အစာအိမ္ႏွင့္ အူသိမ္တို႕မွ စိမ့္၀င္ျခင္းနည္းျဖင့္ စုပ္ယူပါတယ္။ ေသာက္သံုးျပီး တနာရီအတြင္းတြင္ အူသိမ္နွင့္အစာအိမ္တို႕မွစုပ္ယူပါတယ္။ပ်မ္းမွ်အားျဖင့္အူသိမ္တြင္ ေသြးလည္ပတ္မႈအားေကာင္းေသာေၾကာင့္ ေသာက္သံုးေသာပမာဏရဲ့ ၈၀ % ခန္႕ကိုစုပ္ယူျပီး ၊ အစာအိမ္မွ ၂၀ %ခန္႕ကိုစုပ္ယူပါတယ္။Alcohol ကို ခႏၶာကို္ယ္မွ စုပ္ယူမႈႏႈန္းဟာ အစာအိမ္တြင္ ရွိေသာ အစာ၏ပမာဏ၊ အစာအိမ္နံရံမ်ား ၏ အေျခအေန၊ စားထားေသာ အစာအမ်ဳိးအစားေပၚ မူတည္ျပီး စုပ္ယူမႈႏႈန္း ကြာျခားပါတယ္။

ကိုယ္အေလးခ်ိန္
သင့္ရဲ့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ မ်ားေလေလ သင့္ရဲ့ေသြးထဲမွာ alcohol ရွိနုိင္မႈပမာဏ နည္းေလေလျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သင့္ကိုယ္အေလးခ်ိန္ မ်ားေလေလ သင္သိပ္မမူးပဲ ေနနိုင္ေလ ျဖစ္ပါလိမ့္မယ္။

အမ်ဳးိသားနဲ့ အမ်ဳိးသမီး
အမ်ဳိးသားမ်ားမွာ alcohol ကိုေခ်ဖ်က္ေပးမဲ့ အင္ဇိုင္းမ်ား ပိုမိုထုတ္တာေၾကာင့္ မိန္းကေလးေတြေလာက္မမူးတတ္ပါဘူး။ အမ်ဳိးသမီးမ်ားမွာ ရာသီစက္၀န္း၊သေႏၶတားေဆး ေသာက္သံုးထားျခင္းမ်ားအေပၚတြင္မူတည္ျပီး ေသြးထဲတြင္ရွိနိုင္ေသာ ပမာဏကဲြျပားတတ္ပါေသးတယ္။

အစားအေသာက္
အရက္မေသာက္မွီ ပရိုတိန္းပါတဲ့ အစာမ်ားမ်ား စားထားမယ္ဆိုရင္ သင္သိပ္မူးမွာမဟုတ္ပါဘူး။ အဆီမ်ားတဲ့ အစားအစာမ်ားဟာ အရက္ကို စုပ္ယူမႈႏႈန္း ေႏွးေစပါတယ္။

စိတ္ခံစားမႈ
အရက္ဟာ သင့္ရဲ့စိတ္ခံစားမႈကို က်ဆင္းေစပါတယ။္ ဒါေၾကာင့္ သင္ဟာ အရက္မေသာက္ခင္က စိတ္အနည္းငယ္ ညစ္ေနမယ္ဆိုရင္ သင္တညလံုးေသာက္ျပီးတဲ့အခ်ိန္မွာ အရင္ထက္ကိုစိတ္ညစ္ေနမွာျဖစ္ပါတယ။္

ေသာက္သည့္ ပမာဏ
နည္းနည္းခ်င္းနွင့္ ေျဖးေျဖးေသာက္သံုးျခင္းထက္ အခ်ိန္တိုအတြင္းမွာ အမ်ားအျပား ကို တက်ိဳက္တည္း ေသာက္သံုးျခင္းက သင့္ေသြးထဲရွိ အရက္ပမာဏကို ပိုတက္ေစျပီး သင့္ကိုပိုမူးေစပါလိမ့္မယ္။

အရက္အမ်ဳိးအစား
အရက္ျပင္းအား မ်ားေလေလ ေသြးထဲတြင္ရွိေသာ alcohol level ျမင့္တက္ေလ ဆိုေသာ္လည္း 10% alcohol သည္ စုပ္ယူမႈ အားအေကာင္းဆံုးျဖစ္သည္။
Alcohol ကို အသက္ရႈလမ္းေၾကာင္း ၊ ေခၽြး၊ ၀မ္း ၊ ဆီးတို႕မွ တဆင့္ စြန္႕ထုတ္ပါတယ္။ Alcohol ကို ခႏၶာကိုယ္မွ စြန္႕ထုတ္ေသာ ပမာဏသည္ လူတဦးတေယာက္စီအတြက္ ပ်မ္းမွ်အားျဖင့္ ပံုေသျဖစ္ပါတယ္။ ေသြးထဲတြင္ရွိေသာ alcohol ပမာဏသည္ တနာရီတြင္ ၁၅ % ေလွ်ာ့က်ေလ့ရွိပါတယ္။ ေသြးထဲတြင္ရွိေသာ Alcohol ပမာဏသည္ ခႏၶာကိုယ္တြင္ရွိေသာ alcohol ပမာဏကို ကိုယ္စားျပဳပါတယ္။
ေသာက္သံုးေသာ ပမာဏအလိုက္ ေသြးထဲတြင္ ရွိေနေသာ alcohol level ေပၚမူတည္ျပီ း ေအာက္ပါ လကၡဏာမ်ား ျဖစ္ေပၚလာနိုင္ပါတယ္။
Alcoholသည္

အဆင္႕ (၁)
ေသြး ၁ မီလီလီတာတြင္ အရက္ ၂ မီလီဂရမ္ပါ၀င္ေနသည္. ပမာဏကို အဆင့္ ၁ ဟု သတ္မွတ္ျခင္း ျဖစ္သည။္
ထိုအခ်ိန္တြင္ အရက္ေသစာ ေသာက္သံုးထားသူသည္ အူျမဴးေနတတ္ျခင္းမိမိ၏ စိတ္္လႈပ္ရွားမႈကို ထိန္းသိိမ္းနိုင္မႈ စြမ္းအား က်ဆင္းေနျခင္း၊မိမိဦးေဏွာက္၌ မသိစိတ္မ်ား လႊမ္းမိုးေနျခင္းစကားမ်ား မ်ားေျပာေနတတ္ျခင္း သို႕မဟုတ္ တခါတရံတြင္ မိမိ၏ ပင္ကိုယ္စရိုက္နွင့္ ေျပာင္းျပန္ ျပဳမူေနတတ္ျခင္းသက္ေတာင့္သက္သာ ရွိေနျခင္း
စိတ္ဖိစီးမႈမ်ား ေလ်ာ့နည္းလာျခင္းမိမိကိုယ္ကိုယံုၾကည္စိတ္လြန္ကဲေနတတ္ျခင္းလူမႈေရးအရႈပ္အေထြးမ်ား ျဖစ္ေပၚေစရနအားေပးျခင္း တို႕ျဖစ္သည္။

အဆင့္(၂)
ေသြး၁ မီလီ လီတာတြင္ အရက္ ၂-၃ မီလီဂရမ္သည္ ရွိေနေသာ ပမာဏဟု သတ္မွတ္ျခင္း ျဖစ္သည။္ ထိုအခ်ိန္တြင္ အရက္ေသစာ ေသာက္သံုးထားသူသည္မိမိ၏ ေန႕စဥ္လုပ္ေနက် လုပ္ငန္းေဆာင္တာမ်ားကို သိသိသာသာ မလုပ္နို္င္ေတာ့ျခင္း။အာေလးလွ်ာေလး ျဖစ္လာျခင္း။သတိလက္လြတ္စကားမ်ား ေျပာတတ္လာျခင္း။ ကို္ယ္ေနဟန္ခ်က္ကိုမထိန္းနိုင္ေတာ့ျခင္း။အာရံုစိုက္၍အေသးစိတ္လုပ္ရေသာလုပ္ငန္းမ်ားကိုမလုပ္နိုင္ေတာ့ျခင္း။မိမိကိုယ္ကိုမထိန္း
သိမ္းနိုင္ေတာ့ျခင္း။စိတ္လိုက္မာန္ပါလုပ္ကိုင္လာျခင္း၊ရုပ္ရင္းၾကမ္းတမ္းလာျခင္းသူငယ္အိမ္က်ယ္လာျခင္း။ လွ်ာေျခာက္လာျခင္း ။ယခုျဖစ္ပ်က္ေနေသာ အျဖစ္အပ်က္တိုမ်ားနွင့္ အခ်ိန္တို႕ကို မမွတ္မိေတာ့ျခင္း တို႕ျဖစ္သည္။

အဆင့္ (၃)
ေသြး၁ မီလီ လီတာတြင္ အရက္ ၂-၃ မီလီဂရမ္သည္ ရွိေနေသာ ပမာဏဟု သတ္မွတ္ျခင္းျဖစ္သည။္ ထိုအခ်ိန္တြင္ အရက္ေသစာ ေသာက္သံုးထားသူသည္>ႏွစ္ျခိဳက္စြာ အိပ္ေပ်ာ္သည္မွ သတိလစ္ ေမ့ေမ်ာသြားသည္ အထိ ရွိတတ္ျခင္း။ဦးေဏွာက္ရွိ အစိတ္အပိုင္း တခ်ဳိ႕၏ လုပ္ငန္းေဆာင္တာမ်ားကို ႏွိပ္ကြပ္သျဖင့္ အသက္ရႈသည့္ လုပ္ငန္းကိုေကာင္းစြာ မလုပ္နိုင္ကာ အသက္ဆံုးရႈံးနိုင္ျခင္း။သား ငယ္အိမ္က်ဥ္းလာျခင္း။ကိုယ္အပူခ်ိန္ သာမန္ထက္ ေလ်ာ့က်လာျခင္း ။ႏူတ္တ္ခမ္းမ်ား ျပာလာျခင္း။ေျခဖ်ားလက္ဖ်ားမ်ား ေအးစက္လာျခင္း။
ထိုပမာဏကို ေရရွည္စြာ ေသာက္သံုးသူမ်ားတြင္ သေႏၶမေအာင္နိုင္ျခင္း။လူမႈက်င့္၀တ္မ်ား ေဖာက္ဖ်က္လာျခင္း။
ထို႕အျပင္ မိမိေသာက္သံုးေသာ အရက္အမ်ဳိးအစား၊ ျပင္းအား၊ မ်ားကိုမူတည္၍ မိမိေသာက္သံုးသင့္သည့္ ပမာဏကို တြက္ခ်က္နိုင္ပါတယ္။ တခါေသာက္ဟု ဆိုရာတြင္ အၾကမ္းဖ်င္းအားျဖင့္ ေအာက္ပါ အတိုင္းအဆမ်ားကို ဆိုလိုပါတယ္။

1 drink = အရက္အျပင္းစား 44.36 ml ( လက္ဘက္ရည္ၾကမ္းတခြက္ )
1 drink= ၀ိုင္ 147.8676 ml ( ဘက္ဘက္ရည္အခ်ိဳပုဂံတလံုး)
1 drink= alcohol ပမာဏ ၆ %မွ ၉ %ထိပါ၀င္သည့္ ဘီယာ 207.015ml (ပံုမွန္ဖန္ခြက္ မျပည့္တျပည္ ့)
1 drink= အိမ္တြင္ လုပ္ေသာ၀ိုင္ 295.735 ml
1 drink= ဘီယာ 354.882 ml စသည္ျဖင့္ အၾကမး္ဖ်င္း တြက္ခ်က္နိုင္ပါတယ္။

တနာရီအတြင္းတြင္ 1 drink ေသာက္သံုးခဲ့ေသာ အမ်ဳိးသားမ်ားတြင္
စိတ္ဖိစီးမႈမ်ား ေျပေလ်ာ့ျခင္း၊
သက္ေတာင့္ သက္သာရွိျခင္း၊
ကားေမာင္ း နိုင္သည့္ အရည္အေသြးမ်ားေလ်ာ့က်ျခင္း
တနာရီအတြင္းတြင္ 1 drink ေသာက္သံုးခဲ့ေသာ အမ်ဳိးသမီးမ်ားတြင္
အထက္ပါ လကၡဏာမ်ား ပိုမိုျပင္းထန္စြာျဖစ္ေပၚလာျခင္း

ႏွစ္နာရီအတြင္းတြင္ 3 drink ေသာက္သံုးခဲ့ေသာ အမ်ဳိးသားမ်ားတြင္
အာေလး လွ်ာေလးျဖစ္လာျခင္း
အေသးစိတ္ အာရံုစိုက္၍လုပ္ကိုင္နုိင္ေသာ အရည္အေသြးမ်ားပိုမိုေလ်ာ့က်လာျခင္း၊
တန္ျပန္တံု႕ျပန္မႈမ်ား ေနွးေကြးလာျခင္း
စိတ္ဓါတ္ တက္ၾကြလာျခင္း
ပံုမွန္ ျပဳလုပ္ေလ့မရွိေသာ အမူအက်င့္မ်ား၊ စကားမ်ားကို ျပဳလုပ္ေျပာဆိုလာျခင္း၊
အေျပာ အဆို အျပဳအမူမ်ား ညစ္ညမ္းလာျခင္း

ႏွစ္နာရီအတြင္းတြင္ 3 drink ေသာက္သံုးခဲ့ေသာ အမ်ဳိးသမီးမ်ားတြင္
မတ္တပ္ေကာင္းေကာင္းမရပ္နိုင္ေတာ့ျခင္း သို႕မဟုတ္ လမ္းေကာင္းေကာင္း မေလွ်ာက္နိုင္ ေတာ့ျခင္း၊
မွတ္ဥာဏ္ေကာင္းစြာ အလုပ္မလုပ္ေတာ့ျခင္း။
သံုးရီအတြင္းတြင္ 5 drinks ေသာက္သံုးခဲ့ေသာ အမ်ဳိးသားမ်ားတြင္
မတ္တပ္ေကာင္းေကာင္းမရပ္နိုင္ေတာ့ျခင္း သို႕မဟုတ္ လမ္းေကာင္းေကာင္း မေလွ်ာက္နိုင္ ေတာ့ျခင္း၊
မွတ္ဥာဏ္ေကာင္းစြာ အလုပ္မလုပ္ေတာ့ျခင္း။
စိတ္အတက္အက် ျမန္လာျခင္း (ငိုျခင္း ရယ္ျခင္းမ်ား တခဏတြင္းျဖစ္ေပၚျခင္း)
သံုးရီအတြင္းတြင္ 5 drinks ေသာက္သံုးခဲ့ေသာ အမ်ဳိးသမီးမ်ားတြင္
ဆင္ျခင္တံုတရား အလြန္ကင္းမဲ့လာျခင္း
မိမိခႏၶာကိုယ္ကို မထိန္းသိမ္းနိုင္ေတာ့ျခင္း
အရာ၀တၱဳမ်ားကို ႏွစ္ထပ္ျမင္လာျခင္း၊
အေရာင္ႏွင့္ အတိမ္အနက္ကို မမွန္းစနိုင္ေတာ့ျခင္း

ေလးရီအတြင္းတြင္ 10 drinks ေသာက္သံုးခဲ့ေသာ အမ်ဳိးသားမ်ားတြင္
ဆင္ျခင္တံုတရား အလြန္ကင္းမဲ့လာျခင္း
မိမိခႏၶာကိုယ္ကို မထိန္းသိမ္းနိုင္ေတာ့ျခင္း
အရာ၀တၱဳမ်ားကို ႏွစ္ထပ္ျမင္လာျခင္း၊
အေရာင္ႏွင့္ အတိမ္အနက္ကို မမွန္းစနိုင္ေတာ့ျခင္း
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ၁၇၅ ေပါင္ေအာက္နည္းေသာ အမ်ဴိးသားမ်ားတြင္ အရက္ေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာ အဆိပ္ေၾကာင့္ အသက္အႏၱရာယ္ ရွိသည္အထိ ျဖစ္တတ္ျခင္း။

ေလးရီအတြင္းတြင္ 10 drinks ေသာက္သံုးခဲ့ေသာ အမ်ဳိးသမီးမ်ားတြင္
အရက္ေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာ အဆိပ္ေၾကာင့္ အသက္အႏၱရာယ္ ရွိသည္အထိ ျဖစ္တတ္ျခင္း
ခံစားခ်က္မဲ့သြားျခင္း သတိလစ္ေမ့ေမ်ာသြားတတ္ျခင္း တို႕ျဖစ္ပါတယ္။

ဒါေၾကာင့္ ေပ်ာ္ရႊင္ခ်င္လို႕ ဒါမွမဟုတ္ မျဖစ္မေနမို႕ အရက္ေသစာကို ေသာက္သံုးရမည့္ သူမ်ား ေသာက္သံုးလွ်င္ ကိုယ့္ အတိုင္းအတာကို ကိုယ္သိႏိုင္ျပီး ၊ မလိုလားအပ္ေသာ လူမႈေရး၊ စီးပြားေရး အရႈပ္အေထြးမ်ားမွ ကင္းရွင္းနိုင္ဖို႕ လက္ေဆာင္ တခုအေနနဲ႕ေပးလိုက္ပါတယ္။
source>>http://lapyaelynn.blogspot.com/2010/04/blog-post_7687.html
shared by>>>http://natureenergycare.blogspot.com/2012/11/blog-post_15.html#more

အာဟာရဓာတ္မ်ားမဆံုး႐ံႈးေစရန္ ခ်က္ျပဳတ္နည္း











အစားအေသာက္ေတြကိ္ု အာဟာရျပည့္ဝေအာင္ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ရာမွာ မူလအရင္းျမစ္ အာဟာရေတြ ဆံုး႐ံႈးမသြားေအာင္ ခ်က္ျပဳတ္ႏုိင္ေစဖို႔ ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။

၁။ ဆန္
ဆန္ကို ေရနဲ႔ အၾကာႀကီး ပြတ္တိုက္ေဆးေၾကာျခင္း မလုပ္ပါနဲ႔။ ေရနဲ႔ အထပ္ထပ္အႀကိမ္ေရမ်ားမ်ား ေဆးေၾကာတာေၾကာင့္ ဆန္မွာပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္ ဘီ-ဝမ္းဓာတ္

ကေလးငယ္မ်ားအား ေအာ္ေငါက္ၿခင္းနွင့္ ရုိက္ႏွက္ၿခင္းမ်ား ၿပဳလုပ္လွ်င္ က်န္းမာေရးထိခုိက္ႏုိင္

ကေလးငယ္မ်ားအား ေအာ္ေငါက္ၿခင္းနွင့္ ရုိက္ႏွက္ၿခင္းမ်ား ၿပဳလုပ္လွ်င္ က်န္းမာေရးထိခုိက္ႏုိင္ …………….

ေဆးပညာရွင္ သုေတသီမ်ား၏ ေလ့ေလာေတြ ့ရွိခ်က္အသစ္မ်ားအရ ကေလးငယ္မ်ားကို ရုိက္ႏွက္ၿခင္းမ်ားၿပဳလုပ္လွ်င္ က်န္းမာေရးထိခုိက္ေစႏုိင္ၿပီး ကင္ဆာၿဖစ္ပြားႏုိင္သည္အထိ ဆုိးက်ဳိးရွိေႀကာင့္ ေလ ့ေလာေတြ ့ရွိရသည္ ။

ေအာ္ေငါက္ၿခင္းႏွင့္ ရုိက္ႏွက္ၿခင္းတုိ ့သည္ ကေလးငယ္မ်ားအားရုပ္ပုိင္ဆုိင္ရာ မ်ားစြာထိခုိက္ေစၿခင္း မရွိေသာ္လည္း စိတ္ပုိင္းဆုိင္ရာ ဖိစီးမွဳမ်ားစြာ ၿဖစ္ေပၚေစသည့္ အတြက္အသက္အရြယ္ႀကီးရင့္လာသည့္အခါတြင္ ကင္ဆာ ၊ ႏွလုံး ႏွင့္ ပန္းနာရင္ႀကပ္ေရာဂါမ်ား ၿဖစ္ေပၚေစၿခင္းၿဖစ္သည္ ။

စိတ္ဖိစီးမွဳၿမင့္မားပါက ဇိဝကမၼဆုိင္ရာေၿပာင္းလဲကာ က်န္းမာေရးထိခုိက္ေစႏုိင္ေႀကာင္း ပလုိင္းေမာက္ တကၠသုိလ္မွ စိတ္ပညာရွင္သုေတသီမ်ားက ေလ့လာေတြ ့ရွိခဲ့သည္ ။
ေဆာ္ဒီအာေရဗ်ရွိ လူ ၇၀၀ ဦးအား ေလ့လာခဲ့ၿပီးေနာက္တြင္ ဌင္းေတြ ့ရွိခ်က္ကို သုေတသီမ်ားက အတည္ၿပဳနုိင္ခဲ့ေႀကာင္း သိရသည္ ။News
ေဆးပညာရွင္ သုေတသီမ်ား၏ ေလ့ေလာေတြ ့ရွိခ်က္အသစ္မ်ားအရ ကေလးငယ္မ်ားကို ရုိက္ႏွက္ၿခင္းမ်ားၿပဳလုပ္လွ်င္ က်န္းမာေရးထိခုိက္ေစႏုိင္ၿပီး ကင္ဆာၿဖစ္ပြားႏုိင္သည္အထိ ဆုိးက်ဳိးရွိေႀကာင့္ ေလ ့ေလာေတြ ့ရွိရသည္ ။

ေအာ္ေငါက္ၿခင္းႏွင့္ ရုိက္ႏွက္ၿခင္းတုိ ့သည္ ကေလးငယ္မ်ားအားရုပ္ပုိင္ဆုိင္ရာ မ်ားစြာထိခုိက္ေစၿခင္း မရွိေသာ္လည္
း စိတ္ပုိင္းဆုိင္ရာ ဖိစီးမွဳမ်ားစြာ ၿဖစ္ေပၚေစသည့္ အတြက္အသက္အရြယ္ႀကီးရင့္လာသည့္အခါတြင္ ကင္ဆာ ၊ ႏွလုံး ႏွင့္ ပန္းနာရင္ႀကပ္ေရာဂါမ်ား ၿဖစ္ေပၚေစၿခင္းၿဖစ္သည္ ။

စိတ္ဖိစီးမွဳၿမင့္မားပါက ဇိဝကမၼဆုိင္ရာေၿပာင္းလဲကာ က်န္းမာေရးထိခုိက္ေစႏုိင္ေႀကာင္း ပလုိင္းေမာက္ တကၠသုိလ္မွ စိတ္ပညာရွင္သုေတသီမ်ားက ေလ့လာေတြ ့ရွိခဲ့သည္ ။
ေဆာ္ဒီအာေရဗ်ရွိ လူ ၇၀၀ ဦးအား ေလ့လာခဲ့ၿပီးေနာက္တြင္ ဌင္းေတြ ့ရွိခ်က္ကို သုေတသီမ်ားက အတည္ၿပဳနုိင္ခဲ့ေႀကာင္း သိရသည္ ။News