“ ❤ ဤဘေလာ့ရဲ႕ Post မ်ားကို အၿမဲ Update ျပဳလုပ္ေပးလွ်က္ရွိပါသည္ ❤ ”

Monday, February 10, 2014

အေၾကာ္ မ်ားမ်ား စားရင္ အသည္း အတြက္ မေကာင္း

အေၾကာ္ မ်ားမ်ား စားရင္ အသည္း အတြက္ မေကာင္း

အဆင္သင့္ အျမန္ အစားအစာ fast food ကို အၿမဲ စားသံုးျခင္းဟာ အသည္းကို ထိခိုက္ေစၿပီး

အသည္း ေရာဂါ hepatitisလို ျဖစ္တာနဲ႔ တူတယ္လို႔ The Doctors အမည္ရ တီဗီြ အစီစဥ္ တစ္ခုမွာ ထုတ္လြင့္ သြားပါတယ္။ fast food ကုိ တစ္လေလာက္ စားတာနဲ႔ေတာင္ ကိုယ္ထဲက အသည္းမွာ ေျပာင္းလဲမႈ ရွိႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။

အထူးသျဖင့္ ၾကက္ေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ အာလူးေၾကာ္ေတြက အဆိုးဆံုး ျဖစ္ၿပီး အဲဒီအထဲမွာ ထည့္ထားတဲ့ ပါ၀င္တဲ့ ပစၥည္း တခ်ိဳ႕က က်န္းမာေရး အတြက္ မေကာင္းဘူးလို႔ သိရ ပါတယ္။ ဥပမာ - အာလူးေၾကာ္မွာ ဆားထည့္တယ္၊ ဆီထဲထည့္ ေၾကာ္တာကို သိၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ သၾကားလည္း ထည့္သံုးတယ္၊ ဘာေၾကာင့္ လဲဆိုေတာ့ ေရႊေရာင္ တမ္းၿပီး ၾကြတ္ရြေနတာ ျဖစ္ေအာင္ သံုးတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဆားရယ္၊ ဆီရယ္၊ သၾကားရယ္ မေကာင္းတဲ့ အရာ ၃ မ်ိဳး ပါ၀င္ေနပါတယ္။ သံုးထားတဲ့ ဆီပမာဏ ေတြေၾကာင့္ ၾကာလာရင္ အသည္း အဆီဖံုးတာ ျဖစ္လာၾကတယ္၊ အသည္း ထဲက အင္ဇိုင္းဓာတ္ေတြ ေျပာင္းလဲသြားၿပီး အဲဒါက အသည္းေရာဂါျဖစ္ပံုနဲ႔ သြားတူေနတယ္လို႔ Dr. Drew Ordon က ရွင္းျပပါတယ္။

fast food ဆိုင္ေတြမွာ အေၾကာ္ေတြ မစားဘဲ က်န္းမာမယ္ လတ္ဆတ္ မယ္လို႔ ထင္ရတဲ့ အရြက္စံု သုတ္ (salad) ကုိ မွာစားရင္လဲ ဓာတုပစၥည္း ထည့္သံုးျခင္း ရွိမရွိ မသိရတာေၾကာင့္ စိတ္မခ် ရပါဘူး။ တခ်ိဳ႕ဆိုင္ ေတြမွာ အရြက္ေတြထဲမွာ propylene glycol ဓာတု ပစၥည္း ထည့္ထားၿပီး အဲဒါက အရြက္ေတြ မႏြမ္းေအာင္ မညိွးေအာင္ ထိန္းေပးတာ ျဖစ္ပါတယ္။ propylene glycol ဆိုတာက anti-freeze အမ်ိဳးအစားလို ျဖစ္ၿပီး စားသံုးဖို႔ မသင့္ေၾကာင္း Dr. Drew Ordon က ေျပာသြားပါတယ္။

(Ref; Daily Mail, Feb 16, 2013, Eating fast food regularly has the same impact on the liver as hepatitis, study finds)

Myanmar1 အဆင္သင့္ အျမန္ အစားအစာ fast food ကို အၿမဲ စားသံုးျခင္းဟာ အသည္းကို ထိခိုက္ေစၿပီး

အသည္း ေရာဂါ hepatitisလို ျဖစ္တာနဲ႔ တူတယ္လို႔ The Doctors အမည္ရ တီဗီြ အစီစဥ္ တစ္ခုမွာ ထုတ္လြင့္ သြားပါတယ္။ fast food ကုိ တစ္လေလာက္ စားတာနဲ႔ေတာင္ ကိုယ္ထဲက အသည္းမွာ ေျပာင္းလဲမႈ ရွိႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။

အထူးသျဖင့္ ၾကက္ေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ အာလူးေၾကာ္ေတြက အဆိုးဆံုး ျဖစ္ၿပီး အဲဒီအထဲမွာ ထည့္ထားတဲ့ ပါ၀င္တဲ့ ပစၥည္း တခ်ိဳ႕က က်န္းမာေရး အတြက္ မေကာင္းဘူးလို႔ သိရ ပါတယ္။ ဥပမာ - အာလူးေၾကာ္မွာ ဆားထည့္တယ္၊ ဆီထဲထည့္ ေၾကာ္တာကို သိၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ သၾကားလည္း ထည့္သံုးတယ္၊ ဘာေၾကာင့္ လဲဆိုေတာ့ ေရႊေရာင္ တမ္းၿပီး ၾကြတ္ရြေနတာ ျဖစ္ေအာင္ သံုးတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဆားရယ္၊ ဆီရယ္၊ သၾကားရယ္ မေကာင္းတဲ့ အရာ ၃ မ်ိဳး ပါ၀င္ေနပါတယ္။ သံုးထားတဲ့ ဆီပမာဏ ေတြေၾကာင့္ ၾကာလာရင္ အသည္း အဆီဖံုးတာ ျဖစ္လာၾကတယ္၊ အသည္း ထဲက

ပင္လယ္စာခ်ဥ္စပ္ဟင္းရည္( Hot & Spicy Sea Foods Soup)

ပင္လယ္စာခ်ဥ္စပ္ဟင္းရည္( Hot & Spicy Sea Foods Soup)
****************************************

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား....

ပင္လယ္စာ(ေရာရာ).......၆၀ က်ပ္သား
စြတ္ၿပဳပ္ပာင္းရည္...........၃ လီတာ
ၾကက္သြန္နီ..................၃ လုံး(ေလးစိတ္ခြဲ)
ခရမ္းခ်ဥ္သီး.................၃.(ေလးစိတ္ခြဲ)
စပါးလင္.......................၂ ေခ်ာင္း( အၿဖဴေရာင္သာ ပါးပါးလွီး)
ပဒဲေကာ......................၁ တက္ ( ပါးပါးလွီး)
ခ်င္း............................၁တက္(ပါးပါးလွီး)
ေကာက္ရိုးမွိဳ(သို.)ေငြႏွင္းမိွဳ..အနည္းငယ္
ရွမ္းနံနံ 
ေတာေရွာက္ခါးရြက္..
ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္..။

အရသာကိုေတာ့..ခ်က္နည္းေပးရင္ေၿပာေပးသြားမယ္ဗ်ာ..။

အိုးတစ္လုံးမွာေရေႏြးကိုဆူေအာင္တည္ၿပီး..သံပုရာသီး၁စိတ္ ၊ တရုတ္နံနံေလးထည့္ၿပီးေရေႏြးေဖ်ာကာ ..အေအးခံထားပါ။

ၾကက္ရိုးကို..ၾကင္လင္ေသာပာင္းရည္ရေအာင္ၿပဳတ္ပါ(ၾကည္လင္ေစရန္..
အၿမွဳပ္မ်ားကိုခပ္ထုပ္ပစ္ပါ.)

မိမိေဆးေၾကာသန္.စင္ထားေသာပင္လယ္စာမ်ားကို.ေရေႏြးဆူဆူတြင္ေခတၱေရေႏြးေဖ်ာေပးပါ..။
(ေသြးရည္ႏွင့္အက်ိအခြ်ဲမ်ားထြက္သြားေစရန္).ေရေအးၿဖင့္ေဆးၿပီး.ေရစစ္ပါ။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကိုလိုအပ္သလိုလွီးၿဖတ္သန္.စင္ထားပါ...။

အားလုံးအရန္သင့္ၿဖစ္ရင္ေတာ့စခ်က္ပါမယ္...။

ပထမဆုံးၾကည္လင္ေသာ
ၾကက္ရိုးၿပဳတ္ရည္ထဲသို.ၾကက္သြန္နီေလးစိတ္ႏွင့္..စပါးလင္.ပဒဲေကာ၊ခ်င္း၊
ေတာေရွာက္ခါးရြက္ကိုထည့္ၿပဳတ္ပါ။

အရသာအၿဖစ္..ၾကက္သားမွဳန္.၊ပာင္းခ်ိဳမွဳန္(သုံးတတ္ပါက)၊ငါးငံၿပာရည္၊
သၾကားတို.ၿဖင့္ၿဖည့္စြက္ပါ။

ပာင္းရည္တစ္ခါဆူပြက္လာလွ်င္...သန္.စင္ထားေသာမွိဳကိုထည့္ပါ။ မွိဳထည့္ၿပီးေနာက္တစ္ခါထပ္ဆူပြက္လာလွ်င္..မီးၿပင္းကို.ေလွ်ာ့ခ်ပါ(မီးၿပင္း
ၿပင္းႏွင့္ထားလွ်င္..မိမိခ်က္ေသာပာင္းရည္ေနာက္က်ိသြားႏိူင္ပါသည္...)

ေရေႏြးေဖ်ာထားေသာပင္လယ္စာေတြကိုထည့္ေပါင္းပါ။

ထိုအခ်ိန္တြင္..ငရုတ္သီးစိမ္းကိုဓါးၿပားရိုက္ထည့္ၿပီး..သံပုရာရည္(သို.)ေရွာက္ရည္(အသီးကိုညွစ္ထည့္ပါက..ပိုမိုေကာင္းမြန္)။ခ်ဥ္....ငံ...စပ္...အရသာကိုေတာ့မိမိႏွစ္ပိုႏွစ္သက္သလိုထည့္ပါ.ဥပမာ..ခ်ဥ္တာေလးကို
ပိုၾကိဳက္ရင္..အခ်ဥ္ေလးပိုထည့္ေပးလိုက္ပါ။

မိမိစားသုံး(သို.)ဧည့္ခံကာနီးမွ...ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးစိတ္ခြဲနဲ.ရွမ္းနံနံပါးပါးလွီး
( ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ပါက..နံနံပင္ေလးပါ)ထည့္သုံးေဆာင္ႏိုင္ၾကပါတယ္....။

ခ်စ္သူငယ္ခ်င္းမ်ား...။ခ်စ္မိတ္ေဆြမ်ား...ဒီေန.ပဲ..စမ္းၾကည့္လိုက္ၾကပါလား..
အားလုံးေပ်ာ္ရႊင္ခ်မ္းေၿမ့ၾကပါေစဗ်ား...။။။။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား....

ပင္လယ္စာ(ေရာရာ).......၆၀ က်ပ္သား
စြတ္ၿပဳပ္ပာင္းရည္...........၃ လီတာ
ၾကက္သြန္နီ..................၃ လုံး(ေလးစိတ္ခြဲ)
ခရမ္းခ်ဥ္သီး.................၃.(ေလးစိတ္ခြဲ)
စပါးလင္.......................၂ ေခ်ာင္း( အၿဖဴေရာင္သာ ပါးပါးလွီး)
ပဒဲေကာ......................၁ တက္ ( ပါးပါးလွီး)
ခ်င္း............................၁တက္(ပါးပါးလွီး)
ေကာက္ရိုးမွိဳ(သို.)ေငြႏွင္းမိွဳ..အနည္းငယ္
ရွမ္းနံနံ
ေတာေရွာက္ခါးရြက္..
ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္..။

အရသာကိုေတာ့..ခ်က္နည္းေပးရင္ေၿပာေပးသြားမယ္ဗ်ာ..။

အိုးတစ္လုံးမွာေရေႏြးကိုဆူေအာင္တည္ၿပီး..သံပုရာသီး၁စိတ္ ၊ တရုတ္နံနံေလးထည့္ၿပီးေရေႏြးေဖ်ာကာ

ဘာဘီရုပ္နွင့္ တူေသာ ေကာင္မေလး



ဒီအေၾကာင္းေလးသိတာေတာ့ ၾကာေနပါျပီ ။ အခုမွပဲတင္ျဖစ္တာ။ အခုေျပာမယ့္ေကာင္မေလးက တရုတ္ႏုိင္ငံသူျဖစ္ပါတယ္။ ၁၈ ရက္ ဇန္န၀ါရီလ ၁၉၉၃ ခုႏွစ္မွာ ေမြးတဲ႔သူေလးျဖစ္ပါတယ္။ သူ႔ရဲ႕ နာမည္က Wang Jia Yun ျဖစ္ပါတယ္။ အခုေလာေလာ ဆယ္ေတာ့ ေက်ာင္းတက္တုန္းပါ။ တရုတ္မွာ ရွိတဲ႔ေကာင္မေလးက တရုတ္မွာ နာမည္ၾကီးတာထက္ ကုိရီးယားမွာ အရမ္းနာမည္ၾကီးေနပါတယ္။ ကုိရီးယား အင္တာနက္ စာမ်က္ႏွာ မွာ ထိပ္ဆုံးမွာရွိေနတယ္လို႕ သိရပါတယ္။ ကုိးရီးယား စာေရးဆရာ တစ္ေယာက္ကဆုိ မျဖစ္ႏုိင္ဘူးလုိ႔ ယုံၾကည္ထားပါတယ္။ Photoshop နဲ႔ျပင္ထားပါတယ္လုိ႔ သံသယ၀င္ပါတယ္။ ဒါေပ႔မယ္ သူရဲ႕ ဘေလာ့ရယ္၊သူရဲ႕ ေဖ႔ဘြတ္ရယ္ ကုိ စုံစမ္းသိရွိျပီးမွ လက္ခံသြားပါတယ္တဲ႔ဗ်ာ။ တကယ္ပဲ ဘာဘီရုပ္ေလးနဲ႔ တူပါတယ္။ Final Fantasy ဇာတ္ကားထဲမွာေတာင္ ေခၚရုိက္လုိ႔ရတယ္ေနာ္။ အဲဒီထဲက ကာတြန္း မင္းသမီးလိုေလးပဲ။ လူလုိ႔ေတာင္ ထင္စရာမရွိဘူး။ ေအာက္မွာ ပုံေလးေတြ တင္ေပးထားပါတယ္။ အလွအပ အျဖစ္သာ ၾကည့္ရွဳ႕ ခံစားေစလိုပါတယ္။



ေရေအာက္ထဲက အျပည္ျပည္ဆိုင္ရာ ေတြ႔ဆံုပြဲ တစ္ခု

ေရေအာက္ထဲက အျပည္ျပည္ဆိုင္ရာ ေတြ႔ဆံုပြဲ တစ္ခု

အိႏိၵယ သမုဒၵရာအတြင္းက ကြ်န္းႏိုင္ငံ ျဖစ္တဲ့ ေမာလဒိုက္ႏိုင္ငံ မွာ ၂၀၀၉ ခုႏွစ္က ျပဳလုပ္ခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။

ေမာလဒိုက္ႏိုင္ငံမွ ဝန္ၾကီးခ်ဳပ္ အပါအဝင္ ႏိုင္ငံေပါင္း ၃၀ ေက်ာ္က သက္ဆိုင္ရာ အရာရွိမ်ားက ပံုမွာ ျမင္ေတြ႔ရတဲ့အတိုင္း ေရေအာက္ မွာ ေဆြးေႏြး ႏွီးေႏွာဖလွယ္မွု၊ စာခ်ဳပ္ခ်ဳပ္ဆိုမွုမ်ား ျပဳလုပ္ခဲ့ ပါတယ္။ ေတာ္ေတာ္ခက္ခဲျပီး ကေမာက္ကမ ႏိုင္တဲ့ အေျခအေန တစ္ခု ျဖစ္ေပမယ့္ မျဖစ္ျဖစ္ေအာင္ ျပဳလုပ္ခဲ့ၾကတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီအတြက္ ေရစုိခံ စာရြက္စာတမ္း၊ စက္ပစၥည္း၊ ေဘာပင္၊ အစရွိသျဖင့္တုိ႔ကို အသံုးျပဳခဲ့ၾကပါတယ္။

ရည္ရြယ္ခ်က္ကေတာ့ ကမၻာၾကီးပူေႏြးလာမွုကို သတိျပဳေစရန္ ျဖစ္ျပီး Climate Vulnerable Forum ရဲ ႔ ပထမဆံုး ဖိုရမ္ေဆြးေႏြးပြဲ လည္း ျဖစ္ ပါတယ္။

ေမာလဒိုက္ႏိုင္ငံဟာ ပင္လယ္ေရ မ်က္ႏွာျပင္အထက္ ၇ ေပ သာ ျမင့္ျပီး ေနာင္ ႏွစ္ေပါင္း ၅၀ ဆုိရင္ ေမာ္လဒုိက္ႏိုင္ငံ ဆက္ရွိမရွိဆုိတာ စိုးရိမ္ရတဲ့ အေနအထား ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေရခဲျမစ္မ်ား အရည္ေပ်ာ္ျပီး ပင္လယ္ေရ ျမစ္တက္လာမွုကို သတိျပဳလာေစရန္ ေရေအာက္မွာ ယခုလို ထူးထူးျခားျခား စာခ်ဳပ္ခ်ဳပ္ဆုိမွုမ်ား ျပဳလုပ္ခဲ့ေၾကာင္း သိရပါတယ္။

Ref: wiki
Credit: ေအာင္ခမ္း (ရိုးရာေလး)

Admin
Nay Zaw Lin1
Free Online Radio Media (Malaysia)
Website - www.malaysiaonlineradiomedia.com
Facebook Page - https://www.facebook.com/nay.zawlin1
အိႏိၵယ သမုဒၵရာအတြင္းက ကြ်န္းႏိုင္ငံ ျဖစ္တဲ့ ေမာလဒိုက္ႏိုင္ငံ မွာ ၂၀၀၉ ခုႏွစ္က ျပဳလုပ္ခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။

ေမာလဒိုက္ႏိုင္ငံမွ ဝန္ၾကီးခ်ဳပ္ အပါအဝင္ ႏိုင္ငံေပါင္း ၃၀ ေက်ာ္က သက္ဆိုင္ရာ အရာရွိမ်ားက ပံုမွာ ျမင္ေတြ႔ရတဲ့အတိုင္း ေရေအာက္ မွာ ေဆြးေႏြး ႏွီးေႏွာဖလွယ္မွု၊ စာခ်ဳပ္ခ်ဳပ္ဆိုမွုမ်ား ျပဳလုပ္ခဲ့ ပါတယ္။ ေတာ္ေတာ္ခက္ခဲျပီး ကေမာက္ကမ ႏိုင္တဲ့ အေျခအေန တစ္ခု ျဖစ္ေပမယ့္ မျဖစ္ျဖစ္ေအာင္ ျပဳလုပ္ခဲ့ၾကတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီအတြက္ ေရစုိခံ စာရြက္စာတမ္း၊ စက္ပစၥည္း၊ ေဘာပင္၊ အစရွိသျဖင့္တုိ႔ကို အသံုးျပဳခဲ့ၾကပါတယ္။

ရည္ရြယ္ခ်က္ကေတာ့ ကမၻာၾကီးပူေႏြးလာမွုကို သတိျပဳေစရန္ ျဖစ္ျပီး Climate Vulnerable Forum ရဲ ႔ ပထမဆံုး ဖိုရမ္ေဆြးေႏြးပြဲ လည္း ျဖစ္ ပါတယ္။

ေမာလဒိုက္ႏိုင္ငံဟာ ပင္လယ္ေရ မ်က္ႏွာျပင္အထက္ ၇ ေပ သာ ျမင့္ျပီး ေနာင္ ႏွစ္ေပါင္း ၅၀ ဆုိရင္ ေမာ္လဒုိက္ႏိုင္ငံ ဆက္ရွိမရွိဆုိတာ စိုးရိမ္ရတဲ့ အေနအထား ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေရခဲျမစ္မ်ား အရည္ေပ်ာ္ျပီး ပင္လယ္ေရ ျမစ္တက္လာမွုကို သတိျပဳလာေစရန္ ေရေအာက္မွာ ယခုလို ထူးထူးျခားျခား စာခ်ဳပ္ခ်ဳပ္ဆုိမွုမ်ား ျပဳလုပ္ခဲ့ေၾကာင္း သိရပါတယ္။

Ref: wiki
Credit: ေအာင္ခမ္း (ရိုးရာေလး)

Admin
Nay Zaw Lin1
Free Online Radio Media (Malaysia)
Website - www.malaysiaonlineradiomedia.com
Facebook Page - https://www.facebook.com/nay.zawlin1

အရက္နဲ႔ တဲြဖက္ မစားသင့္တဲ့ စားစရာမ်ား

အရက္နဲ႔ တဲြဖက္ မစားသင့္တဲ့ စားစရာမ်ား 

(၁) မုန္လာဥနီ

မုန္လာဥနီထဲမွာ ပါတဲ႔ မုန္လာဥနီ ဓါတ္က အရက္ထဲမွာ ပါတဲ႔ အရက္ျပန္နဲ႔ ဓါတ္ေပါင္းရင္ အဆိပ္ပါတဲ႔ ဓါတ္ပစၥည္းေတြ ထြက္တတ္တယ္။

(၂) ပဲတီစိမ္းအဖတ္

ပဲတီစိမ္း အဖတ္ ခ်က္လုပ္တဲ့အခါ ေက်ာက္ခ်ဥ္ အသင့္အတင့္ ထည္႔ရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပဲတီစိမ္း အဖတ္နဲ႔ အရက္ကုိ တဲြစားမိရင္၊ အရက္ျပန္က ေသြးထဲမွာ ေနတဲ႔အခ်ိန္ ၾကာရွည္ လာေစၿပီး အရက္ပုိမူး ေစတယ္လုိ႔ ဆုိတယ္။

(၃) ဝက္အူေခ်ာင္း

ဝတ္အူေခ်ာင္းထဲမွာ nitrosoamines ဓါတ္ပါလုိ႔ အရက္နဲ႔ တဲြျပီး စားေသာက္ရင္ အသည္းကုိ ထိခိုက္နုိင္တဲ့ အျပင္ အစာအိမ္နဲ႔ အူကင္ဆာ ေတြကုိလည္း ျဖစ္ေစနုိင္တယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။

(၄) အသားကင္

အသားကင္တဲ႔အခါ benzpyrene လုိ႔ေခၚတဲ့ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ေစနုိင္တဲ႔ ဓါတ္ပစၥည္း တစ္မ်ိဳး ေပၚထြက္ တတ္တယ္။ အရက္ထဲမွာ အရက္ျပန္ဟာ အစာအိမ္နဲ႔ အူရဲ့ ေသြးေၾကာေတြ က်ယ္လာေစျပီး ကင္ဆာ ျဖစ္ေစနုိင္တဲ႔ ဓါတ္ပစၥည္းေတြ ေသြးေၾကာထဲကုိ အလြယ္တကူ ဝင္လာ ေစနုိင္ပါတယ္။ (၁) မုန္လာဥနီ

မုန္လာဥနီထဲမွာ ပါတဲ႔ မုန္လာဥနီ ဓါတ္က အရက္ထဲမွာ ပါတဲ႔ အရက္ျပန္နဲ႔ ဓါတ္ေပါင္းရင္ အဆိပ္ပါတဲ႔ ဓါတ္ပစၥည္းေတြ ထြက္တတ္တယ္။

(၂) ပဲတီစိမ္းအဖတ္

ပဲတီစိမ္း အဖတ္ ခ်က္လုပ္တဲ့အခါ ေက်ာက္ခ်ဥ္ အသင့္အတင့္ ထည္႔ရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပဲတီစိမ္း အဖတ္နဲ႔ အရက္ကုိ တဲြစားမိရင္၊ အရက္ျပန္က ေသြးထဲမွာ ေနတဲ႔အခ်ိန္ ၾကာရွည္ လာေစၿပီး အရက္ပုိမူး ေစတယ္လုိ႔ ဆုိတယ္။

(၃) ဝက္အူေခ်ာင္း

ဝတ္အူေခ်ာင္းထဲမွာ nitrosoamines ဓါတ္ပါလုိ႔ အရက္နဲ႔ တဲြျပီး စားေသာက္ရင္ အသည္းကုိ ထိခိုက္နုိင္တဲ့ အျပင္ အစာအိမ္နဲ႔ အူကင္ဆာ ေတြကုိလည္း ျဖစ္ေစနုိင္တယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။

(၄) အသားကင္

အသားကင္တဲ႔အခါ benzpyrene လုိ႔ေခၚတဲ့ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ေစနုိင္တဲ႔ ဓါတ္ပစၥည္း တစ္မ်ိဳး ေပၚထြက္ တတ္တယ္။ အရက္ထဲမွာ အရက္ျပန္ဟာ အစာအိမ္နဲ႔ အူရဲ့ ေသြးေၾကာေတြ က်ယ္လာေစျပီး ကင္ဆာ ျဖစ္ေစနုိင္တဲ႔ ဓါတ္ပစၥည္းေတြ ေသြးေၾကာထဲကုိ အလြယ္တကူ ဝင္လာ ေစနုိင္ပါတယ္။
 
ျမ၀တီ

အိမ္တံခါးေပါက္ မပိတ္တဲ့ ႏုိင္ငံ

အိမ္တံခါးေပါက္ မပိတ္တဲ့ ႏုိင္ငံ

ဥေရာပတိုက္ အလယ္ပိုင္းမွာ တည္ရွိတဲ့ လစ္သမ္စတိန္းလို႔ အမည္ရ တဲ့ ႏိုင္ငံ ငယ္ေလး ျဖစ္ပါတယ္။
ၾသစေတးရီးရ နဲ႔ ဆြစ္ဇာလန္ ႏွစ္ႏိုင္ငံ ၾကားမွာ ရွိေနတဲ့ ႏိုင္ငံေသးေသးေလး တစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္။ လူဦးေရက ၄ ေသာင္းဝန္းက်င္ပဲ ရွိပါတယ္။

ယင္းႏိုင္ငံမွာ ထူးျခားခ်က္က အိမ္တံခါးေပါက္ ခတ္စရာ မလိုျခင္း ျဖစ္ပါ တယ္။ ေသာ့ခတ္တဲ့ အေလ့အထကို မက်င့္သံုးၾက ပါဘူး။ အေၾကာင္းက လစ္သန္စတိန္းမွာ ရာဇဝတ္မရွိလိုိ႔ ျဖစ္ပါတယ္။ ၁၅ ႏွစ္လံုး ေနမွ လူသတ္မွု တစ္ခု ျဖစ္ခဲ ပါတယ္။ ၁၉၉၇ ခုႏွစ္ဝန္းက်င္ေလာက္ ကပဲ လူသတ္မွု တစ္ခု ျဖစ္ခဲ့ျပီး အရင္ကလည္း ျဖစ္ခဲ သလို၊ ယေန႔အထိလည္း မျဖစ္ တဲ့ ႏိုင္ငံ ျဖစ္ပါတယ္။

ဒါေၾကင့္ လစ္သီစတန္းဟာ ကမၻာ့ေပၚမွာ ေသာ့ခတ္စရာမလုိေသာ တစ္ခု တည္းေသာ ႏိုင္ငံအျဖစ္ စံခ်ိန္တင္ခဲ့ေၾကာင္း သိရပါတယ္။
.
Ref: wiki
ေအာင္ခမ္း ဥေရာပတိုက္ အလယ္ပိုင္းမွာ တည္ရွိတဲ့ လစ္သမ္စတိန္းလို႔ အမည္ရ တဲ့ ႏိုင္ငံ ငယ္ေလး ျဖစ္ပါတယ္။
ၾသစေတးရီးရ နဲ႔ ဆြစ္ဇာလန္ ႏွစ္ႏိုင္ငံ ၾကားမွာ ရွိေနတဲ့ ႏိုင္ငံေသးေသးေလး တစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္။ လူဦးေရက ၄ ေသာင္းဝန္းက်င္ပဲ ရွိပါတယ္။

ယင္းႏိုင္ငံမွာ ထူးျခားခ်က္က အိမ္တံခါးေပါက္ ခတ္စရာ မလိုျခင္း ျဖစ္ပါ တယ္။ ေသာ့ခတ္တဲ့ အေလ့အထကို မက်င့္သံုးၾက ပါဘူး။ အေၾကာင္းက လစ္သန္စတိန္းမွာ ရာဇဝတ္မရွိလိုိ႔ ျဖစ္ပါတယ္။ ၁၅ ႏွစ္လံုး ေနမွ လူသတ္မွု တစ္ခု ျဖစ္ခဲ ပါတယ္။ ၁၉၉၇ ခုႏွစ္ဝန္းက်င္ေလာက္ ကပဲ လူသတ္မွု တစ္ခု ျဖစ္ခဲ့ျပီး အရင္ကလည္း ျဖစ္ခဲ သလို၊ ယေန႔အထိလည္း မျဖစ္ တဲ့ ႏိုင္ငံ ျဖစ္ပါတယ္။

ဒါေၾကင့္ လစ္သီစတန္းဟာ ကမၻာ့ေပၚမွာ ေသာ့ခတ္စရာမလုိေသာ တစ္ခု တည္းေသာ ႏိုင္ငံအျဖစ္ စံခ်ိန္တင္ခဲ့ေၾကာင္း သိရပါတယ္။
.
Ref: wiki
ေအာင္ခမ္း

ေနျခည္ႏုႏုခံယူျခင္း၏ က်န္းမာေရး စြမ္းပကား

ေနျခည္ႏုႏုခံယူျခင္း၏ က်န္းမာေရး စြမ္းပကား

နံနက္ ေစာေစာမွာ ေနျခည္ႏုႏု ခံယူတာေၾကာင့္ ေအာက္ပါ အက်ဳိးေက်းဇူး ေတြကို ရရွိ ေစႏိုင္ပါတယ္။

ဗီတာမင္ဒီ ရရွိျခင္း

နံနက္ခင္း ေနျခည္ႏုႏုကို ၁၅ မိနစ္ခန္႔ ခံယူတာေၾကာင့္ သင့္အတြက္ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ဒီကို အလံုအေလာက္ ရရွိေစပါတယ္။

ေဗာက္ေပ်ာက္ေစျခင္း

ေနျခည္ႏုႏုကို အနည္းငယ္ ခံယူတာေၾကာင့္ သင့္ဦးေခါင္းမွာ ေဗာက္ထတဲ့ ေဝဒနာကို သက္သာ ေစပါတယ္။ ေနေရာင္ျခည္မွာ ေဗာက္ေပ်ာက္ ေစတဲ့ အစြမ္း ရွိလို႔ပါ။

စြမ္းအင္တိုးေစျခင္း

ေနျခည္ႏုႏုကို အခ်ိန္ ၁ဝ မိနစ္ခန္႔ ခံယူတာေၾကာင့္ တစ္ေန႔လံုး စြမ္းအင္ အဆင့္တိုးၿပီး လန္းဆန္း ေစပါတယ္။

ကူးစက္ပိုးမ်ားကို ကာကြယ္ႏိုင္ျခင္း

ေနျခည္ႏုႏုကို ခံယူတာေၾကာင့္ ဘက္တီးရီးယား၊ မႈိပိုးနဲ႔ ဗိုင္းရပ္စ္ ပိုးေတြ ကူးစက္ခံရမႈ မရွိေအာင္ ကာကြယ္ ႏိုင္ပါတယ္။ ေနျခည္ႏုႏု ခံယူတာရဲ႕ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးမွာ ေသြးျဖဴဥ အေရအတြက္ တိုးေစၿပီး ကိုယ္ခံ စြမ္းအားစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ ေစတာေၾကာင့္ ဗိုင္းရပ္စ္နဲ႔ ပိုးမႊားေတြကို တြန္းလွန္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေအာက္ဆီဂ်င္ကုိ သယ္ေဆာင္ ေပးမယ့္ ေသြးနီဥ အရည္အေသြးကိုလည္း ေကာင္းမြန္ ေစပါတယ္။

အေရျပား ေရာဂါေဝဒနာမ်ားကို ေလ်ာ့က်ေစျခင္း

ေနျခည္ႏုႏုဟာ အေရျပားရဲ႕ ခုခံႏိုင္စြမ္းကို တိုးေစတာေၾကာင့္ ႏွင္းခူ၊ ဆိုရီးေယးစစ္နဲ႔ အဖုအပိမ့္ ျပႆနာေတြကို ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ ေနျခည္ႏုႏု ခံယူတာေၾကာင့္ ပိုင္နီရယ္ဂလင္းကို လႈံ႕ေဆာ္ေပးႏိုင္ၿပီး ထ႐ိုင္တမင္းဓာတ္ကို ထုတ္လုပ္ ေပးႏိုင္လို႔ပါ။

ေသြးတိုးက်ၿပီး ႏွလံုးက်န္းမာျခင္း

ေလ့လာမႈေတြ အရ နံနက္ခင္း ေနျခည္ႏုႏု ျဖာထြက္ခ်ိန္မွာ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္တာက ေသြးခုန္ႏႈန္းနဲ႔ ေသြးတိုး တာကို ေလ်ာ့က်ေစကာ ႏွလံုးကို က်န္းမာ ေစေၾကာင္း သိရပါတယ္။
နံနက္ ေစာေစာမွာ ေနျခည္ႏုႏု ခံယူတာေၾကာင့္ ေအာက္ပါ အက်ဳိးေက်းဇူး ေတြကို ရရွိ ေစႏိုင္ပါတယ္။

ဗီတာမင္ဒီ ရရွိျခင္း

နံနက္ခင္း ေနျခည္ႏုႏုကို ၁၅ မိနစ္ခန္႔ ခံယူတာေၾကာင့္ သင့္အတြက္ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ဒီကို အလံုအေလာက္ ရရွိေစပါတယ္။

ေဗာက္ေပ်ာက္ေစျခင္း

ေနျခည္ႏုႏုကို အနည္းငယ္ ခံယူတာေၾကာင့္ သင့္ဦးေခါင္းမွာ ေဗာက္ထတဲ့ ေဝဒနာကို သက္သာ ေစပါတယ္။ ေနေရာင္ျခည္မွာ ေဗာက္ေပ်ာက္ ေစတဲ့ အစြမ္း ရွိလို႔ပါ။

စြမ္းအင္တိုးေစျခင္း

ေနျခည္ႏုႏုကို အခ်ိန္ ၁ဝ မိနစ္ခန္႔ ခံယူတာေၾကာင့္ တစ္ေန႔လံုး စြမ္းအင္ အဆင့္တိုးၿပီး လန္းဆန္း ေစပါတယ္။

ကူးစက္ပိုးမ်ားကို ကာကြယ္ႏိုင္ျခင္း

ေနျခည္ႏုႏုကို ခံယူတာေၾကာင့္ ဘက္တီးရီးယား၊ မႈိပိုးနဲ႔ ဗိုင္းရပ္စ္ ပိုးေတြ ကူးစက္ခံရမႈ မရွိေအာင္ ကာကြယ္ ႏိုင္ပါတယ္။ ေနျခည္ႏုႏု ခံယူတာရဲ႕ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးမွာ ေသြးျဖဴဥ အေရအတြက္