“ ❤ ဤဘေလာ့ရဲ႕ Post မ်ားကို အၿမဲ Update ျပဳလုပ္ေပးလွ်က္ရွိပါသည္ ❤ ”

Monday, December 10, 2012

တင္ပါးႀကီးျခင္းသည္ က်န္းမာေရး အတြက္ေကာင္း

တင္ပါးႀကီးျခင္းသည္ က်န္းမာေရး အတြက္ေကာင္း 
http://www.myawady.net.mm/health/knowledge/item/1198-2012-12-09-15-19-03
တင္ပါးႀကီး ျခင္းသည္ က်န္းမာ ေရးအတြက္ ေကာင္းေၾကာင္း ေလ့လာခ်က္ အသစ္အရ သိရသည္။

တင္ပါးႏွင့္ ေပါင္လံုး ႀကီးျခင္းသည္ ဗုိက္ပူျခင္း ထက္စာလွ်င္ က်န္းမာေရးကို ဆိုးရြား ေစေသာ ကိုယ္လက္စထေရာ အမ်ိဳး အစားကို ေလ်ာ့နည္းေစၿပီး ေသြးလႊတ္ေၾကာ နံရံမ်ား မာေၾကာမႈကို ကာကြယ္ ေပးသည့္ က်န္းမာ ေရးအတြက္ ေကာင္းေသာ ကိုယ္လက္ စထေရာ အမ်ိဳးအစားကို ျမင့္တက္ ေစေၾကာင္း ေလ့လာခ်က္ အသစ္ မ်ားအရ သိရ သည္။ တင္ပါးလံုး ႀကီးျခင္းသည္ ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ ေျခကိုလည္း ေလ်ာ့ခ် ေပးႏိုင္သည္။

ယခု ေတြ႕ရွိခ်က္ အသစ္သည္ ယခင္ေတြ႕ ရွိခ်က္ျဖစ္ေသာ ေျမပဲေတာင့္ပံု ခႏၶာကိုယ္ ရွိျခင္းသည္ အက်ိဳး ေက်းဇူးရွိေၾကာင္း ေတြ႕ရွိ ခ်က္ကိုလည္း ေထာက္ခံရာ ေရာက္သည္ဟု ဆိုသည္။ ယခု ေတြ႕ရွိခ်က္အရ ဂ်နီဖာလိုပက္ဇ္သည္ ခႏၶာကိုယ္တြင္ အဆီမ်ားက ဝမ္းဗိုက္ ထက္စာလွ်င္ တင္ပါးႏွင့္ ေပါင္လံုးတို႔တြင္ စုေဝးေန ေသာေၾကာင့္ ပို၍ အသက္ရွည္ လိမ့္မည္ဟု ဆိုသည္။

ေအာက္စဖို႔ဒ္ တကၠသိုလ္မွ သုေတသန ပညာရွင္မ်ားသည္ အတူတကြ ပူးေပါင္းကာ ခႏၶာကိုယ္ ေအာက္ပိုင္းႏွင့္ ပတ္သက္၍ က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ိဳးရွိႏိုင္မည့္ အခ်က္မ်ားကို သုေတသန ျပဳခဲ့ရာ ခႏၶာကိုယ္ အလယ္ပိုင္း ထက္ ေအာက္ပိုင္းတြင္ အဆီမ်ား စုေဝးျခင္းက က်န္းမာ ေရးအတြက္ ပို၍ ေကာင္းေၾကာင္း ေတြ႕ရွိ ခဲ့ရသည္။

သုေတသန ပညာရွင္ ကန္စတန္ တီႏိုမန္
တင္ပါးႀကီး ျခင္းသည္ က်န္းမာ ေရးအတြက္ ေကာင္းေၾကာင္း ေလ့လာခ်က္ အသစ္အရ သိရသည္။

တင္ပါးႏွင့္ ေပါင္လံုး ႀကီးျခင္းသည္ ဗုိက္ပူျခင္း ထက္စာလွ်င္ က်န္းမာေရးကို ဆိုးရြား ေစေသာ ကိုယ္လက္စထေရာ အမ်ိဳး အစားကို ေလ်ာ့နည္းေစၿပီး ေသြးလႊတ္ေၾကာ နံရံမ်ား မာေၾကာမႈကို ကာကြယ္ ေပးသည့္ က်န္းမာ ေရးအတြက္ ေကာင္းေသာ ကိုယ္လက္ စထေရာ အမ်ိဳးအစားကို ျမင့္တက္ ေစေၾကာင္း ေလ့လာခ်က္ အသစ္ မ်ားအရ သိရ သည္။ တင္ပါးလံုး ႀကီးျခင္းသည္ ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ ေျခကိုလည္း ေလ်ာ့ခ် ေပးႏိုင္သည္။

ယခု ေတြ႕ရွိခ်က္ အသစ္သည္ ယခင္ေတြ႕ ရွိခ်က္ျဖစ္ေသာ ေျမပဲေတာင့္ပံု ခႏၶာကိုယ္ ရွိျခင္းသည္ အက်ိဳး ေက်းဇူးရွိေၾကာင္း ေတြ႕ရွိ ခ်က္ကိုလည္း ေထာက္ခံရာ ေရာက္သည္ဟု ဆိုသည္။ ယခု ေတြ႕ရွိခ်က္အရ ဂ်နီဖာလိုပက္ဇ္သည္ ခႏၶာကိုယ္တြင္ အဆီမ်ားက ဝမ္းဗိုက္ ထက္စာလွ်င္ တင္ပါးႏွင့္ ေပါင္လံုးတို႔တြင္ စုေဝးေန ေသာေၾကာင့္ ပို၍ အသက္ရွည္ လိမ့္မည္ဟု ဆိုသည္။

ေအာက္စဖို႔ဒ္ တကၠသိုလ္မွ သုေတသန ပညာရွင္မ်ားသည္ အတူတကြ ပူးေပါင္းကာ ခႏၶာကိုယ္ ေအာက္ပိုင္းႏွင့္ ပတ္သက္၍ က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ိဳးရွိႏိုင္မည့္ အခ်က္မ်ားကို သုေတသန ျပဳခဲ့ရာ ခႏၶာကိုယ္ အလယ္ပိုင္း ထက္ ေအာက္ပိုင္းတြင္ အဆီမ်ား စုေဝးျခင္းက က်န္းမာ ေရးအတြက္ ပို၍ ေကာင္းေၾကာင္း ေတြ႕ရွိ ခဲ့ရသည္။

သုေတသန ပညာရွင္ ကန္စတန္ တီႏိုမန္ 

ထက္ျမက္ျပီး မွတ္ဥာဏ္ေကာင္းဖို႔ ဘာေတြ စားၾကမလဲ

ဥာဏ္စြမ္းထက္ျမက္ျခင္း ဆိုတာ လူသားတိုင္း အလိုရွိတဲ့ စြမ္းရည္တစ္ခုပါပဲ။ ဥာဏ္စြမ္းလို႔ ဆိုရာမွာ မွတ္ဥာဏ္ (Memory) နဲ႔ ထက္ျမက္မွဳ (Intelligence) ႏွစ္မ်ိဳးစလံုး ပါ၀င္ပါတယ္။ စာသင္သား လူငယ္ေတြ အပါအ၀င္ အသက္အရြယ္ မေရြးအတြက္ အထူးအေရးပါလွတယ္ ဆိုတာ ေျပာေနစရာေတာင္ မလိုပါဘူး။
ဥာဏ္ေကာင္းေအာင္ ဘယ္လိုလုပ္ရမလဲလို႔ လာေမးတဲ့ လူငယ္ေတြ၊ ကေလးကို ဥာဏ္ေကာင္းေအာင္ ဘာေတြ ေကြ်းရမလဲ ဆိုတဲ့ မိဘေတြ ခဏခဏ ၾကံဳရပါတယ္။ ခဏခဏ ေမ့တတ္လာလို႔ ဘယ္လို လုပ္ရမလဲလို႔ အၾကံလာေတာင္းတဲ့ မိတ္ေဆြေတြလဲ ရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ဥာဏ္ရည္ ႏွစ္မ်ိဳးစလံုးကို တိုးျမွင့္ေပးႏိုင္မွဳ အရွိဆံုး အစားအေသာက္ ဆယ္မ်ိဳးကို ကမၻာ့အာဟာရ ပညာရွင္မ်ား သုေတသနျပဳထားတဲ့ အတိုင္း စုစည္း ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။ ဦးေႏွာက္ဥာဏ္ရည္ဟာ မိဘမ်ိဳးရိုးဗီဇ၊ ပတ္၀န္းက်င္ အေနအထားမ်ားရဲ့ လႊမ္းမိုးမွဳ အထူးရွိေပမယ့္ ေန႔စဥ္ အစားအေသာက္မ်ားဟာ လူတစ္ေယာက္ရဲ့ ဥာဏ္ရည္ဥာဏ္ေသြးမွာ အတိုင္းအတာ တစ္ခုအထိ အေရးပါတယ္ ဆိုႏိုင္လို႔ ေအာက္ပါအစားအေသာက္မ်ားဟာ ဥာဏ္ရည္ေလ်ာ့ပါးမွဳကို ကာကြယ္ဖို႔၊ ဥာဏ္ရည္တိုးတက္ဖို႔ ေကာင္းစြာ အေထာက္အကူ ျပဳမယ္ ဆုိတာ ေသခ်ာပါတယ္။

(၁) ငါးမ်ား
ဥာဏ္ေကာင္းေစတဲ့ အစားအေသာက္ေတြထဲမွာ ငါးေတြဟာ ထိပ္တန္းက ပါပါတယ္။ ငါးရဲ့ အဆီေတြဟာ ဦးေႏွာက္ဥာဏ္ရည္ တိုးတက္မွဳနဲဲ႔ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြ အတြက္ မရွိမျဖစ္ လိုအပ္တဲ့ DHA နဲ႔ EPA လို႔ေခၚတဲ့ အိုမီဂါသရီး ဖက္တီးအက္ဆစ္ေတြ အျပည့္၀ဆံုး ပါ၀င္တဲ့ အစားအစာ ျဖစ္ပါတယ္။ အဆီျပည့္၀တဲ့ ငါးေတြ ပံုမွန္ စားေပးရင္ ဥာဏ္စြမ္းရည္ ပိုမို ထက္ျမက္လာေစတယ္ ဆိုတာကို ကာလရွည္ စမ္းသပ္ေလ့လာမွဳမ်ားစြာ ျပဳလုပ္ျပီး ေတြ႔ရွိထားပါတယ္။ ဒီအစြမ္းဟာ ကေလးေတြမွာသာ မကဘဲ အရြယ္သံုးပါး စလံုးမွာပါ အာနိသင္ရွိတာ ေတြ႔ရပါတယ္။ အိုမီဂါသရီး အျပည့္၀ဆံုး ငါးကေတာ့ ဆယ္လ္မြန္ငါး ျဖစ္ျပီး သူ႔ကို စားေပးႏိုင္ရင္ အေကာင္းဆံုး ဆိုေပမယ့္ ငါးမွန္သမွ်ကေတာ့ ပံုမွန္စားသံုးေပးရင္ ဥာဏ္ရည္အတြက္ အေထာက္အကူ ျပဳေစတယ္လို႔ ဆိုႏိုင္ပါတယ္။

(၂) ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး
ဥေတြဟာ အေကာင္းဆံုး အသားဓာတ္ပင္ရင္း အျဖစ္ အသိအမွတ္ျပဳထားပါတယ္။ ဒီအထဲမွာမွ ဥအႏွစ္မွာ ကိုလင္း (Choline) လို႔ ေခၚတဲ့ မွတ္ဥာဏ္စြမ္းအားဆိုင္ရာ အာဟာရဓာတ္ ျပည့္၀လို႔ ကေလးေတြေရာ ေမ့တတ္တဲ့ သူေတြပါ သံုးေဆာင္ေပးသင့္ပါတယ္။ ဒီေနရာမွာ တစ္ခု သတိေပးလိုတာက ဥအႏွစ္ဟာ ကိုလက္စထေရာ ျမင့္မားစြာ ပါ၀င္လို႔ အသက္ ၃၅ ႏွစ္အထက္ လူေတြ မ်ားမ်ား မစားသင့္သလို ႏ်ဴကလီယာပရိုတိန္းေခၚ အသားဓာတ္မ်ားနဲ႔ ဖြဲ႔စည္းထားလို႔ ေလးဖက္နာ အမ်ိဳးမ်ိဳး ရွိသူေတြလည္း မ်ားမ်ား မစားသင့္ပါဘူး။

(၃) ေျမပဲႏွင့္ ေျမပဲေထာပတ္
ေျမပဲနဲ႔ ေျမပဲအႏွစ္နဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ ေျမပဲေထာပတ္ (Peanut Butter) တို႔ဟာ ဗိုက္တာမင္အီး (Vitamin E) ၾကြယ္၀တဲ့ အစာပင္ရင္းမ်ား ျဖစ္ၾကပါတယ္။ ဗိုက္တာမင္အီးဟာ ျမင့္မားတဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ဂုဏ္သတၱိ (Potent Antioxidant Property) ရွိတဲ့ အာဟာရ တစ္မ်ိဳး ျဖစ္သလို ဦးေႏွာက္နဲ႔ အာရံုေၾကာမ်ားရဲ့ အေပၚယံအလႊာ အိုမင္းပ်က္စီးျခင္းကို ထိထိေရာက္ေရာက္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ မိသားစုမွာ ေျမပဲ(သို႔) ေျမပဲေထာပတ္ကို ပံုမွန္စားတဲ့ အက်င့္ ရွိတာ ကေလးငယ္ေတြရဲ့ ဥာဏ္ရည္အတြက္ အက်ိဳးျပဳပါတယ္။ ဗိုက္တာမင္ ဘီ၀မ္း (Vitamin B1) နဲ႔ တြဲဖက္မယ္ဆိုရင္ အထူးအစြမ္းထက္ျပီး ဦးေႏွာက္စြမ္းရည္ ေကာင္းမြန္ေစကာ စိတ္ၾကည္လင္ေစတဲ့ အာနိသင္ ရွိပါတယ္။ ဗိုက္တာမင္ဘီ၀မ္း ပါ၀င္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြကေတာ့ ႏွံစားသီးႏွံမ်ား၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ အစိမ္းရင့္ေရာင္ အသီးအရြက္မ်ား၊ အသားမ်ား၊ ပဲပင္ေပါက္ စတာေတြ ျဖစ္ပါတယ္။

(၄) ႏွံစားသီးႏွံမ်ား
ဒီတစ္မ်ိဳးကေတာ့ အထူးေျပာေနစရာ မလိုပါဘူး။ ဘာျဖစ္လို႔လဲဆိုေတာ့ ဘယ္လူမ်ိဳးပဲ ျဖစ္ျဖစ္ ကစီဓာတ္ပါတဲ့ ႏွံစားသီးႏွံ တစ္ခုခု (ဥပမာ ဆန္၊ ဂ်ံဳ၊ ေျပာင္း စသည္) ကို အဓိကအစာ (Staple Food) အေနနဲ႔ ေန႔စဥ္ စားေနၾကတာမို႔ပါ။ ဒါေပမဲ့ ကေလးငယ္ေတြအတြက္က်ေတာ့ အာဟာရ ျပည့္၀စြာ စားရဖို႔တင္မကဘဲ အဆာမလြန္ေအာင္ စားရဖို႔က အထူးအေရးၾကီးပါတယ္။ ကေလးတစ္ေယာက္ရဲ့ ဘ၀မွာ ဥာဏ္ရည္နဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ အေျခခံ အက်ဆံုး ဦးေႏွာက္ဖြ႔ံျဖိဳးမွဳဟာ အသက္ႏွစ္ႏွစ္အတြင္း အမ်ားဆံုးနဲ႔ အဓိက ျဖစ္တာမို႔ ေမြးစကေန အသက္ ႏွစ္ႏွစ္ေက်ာ္အထိ ခဏခဏ အဆာလြန္ရတဲ့ ကေလးေတြ ၾကီးျပင္းလာရင္ အဆာမခံရတဲ့ ကေလးေတြေလာက္ ဥာဏ္မေကာင္းတာ အတိအက် ေတြ႔ႏိုင္ပါတယ္။
အေၾကာင္းရင္းကေတာ့ ဆန္၊ ေပါင္မုန္႔ စတဲ့ ကစီဓာတ္ ျပည့္၀တဲ့ အစာေတြက ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ဂလူးကို႔စ္ (Glucose) ေခၚ သၾကားဓာတ္နဲ႔ အထက္မွာ ဆိုခဲ့တဲ့ ဗိုက္တာမင္ ဘီ၀မ္းကို အဓိက ေပးႏိုင္တဲ့ အစာေတြ ျဖစ္ေနလို႔ပါပဲ။ လိုအပ္တဲ့ ပမာဏကို ျပည့္၀ေအာင္ ပံုမွန္စားေသာက္ေပးဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အ၀လြန္ေအာင္ စားပါလို႔ေတာ့ မဆိုလိုပါဘူး။ ဆန္နဲ႔ ဂ်ံဳကို ႏွိဳင္းယွဥ္ၾကည့္ရင္ ဦးေႏွာက္ဥာဏ္ရည္ အားေပးမွဳမွာသာမက ခႏၶာကိုယ္ ဖြံ႔ံျဖိဳးၾကီးထြားမွဳမွာပါ ဂ်ံဳက ပိုသာတယ္လို႔ အာဟာရပညာရွင္မ်ားက ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ေတြ႔ရွိထားၾကပါ
တယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကြ်န္ေတာ္တို႔ဟာ ဆန္ကို အဓိကစားတဲ့ လူမ်ိဳးေတြ ျဖစ္ေပမယ့္ ရင္ေသြးငယ္ေတြရဲ့ အနာဂတ္ ပညာေရးအတြက္ အေထာက္အပံ့အျဖစ္ ေပါင္မုန္႔လဲ ပံုမွန္ေကြ်းသင့္တယ္လို႔ အၾကံျပဳလိုပါတယ္။

(၅) ေကြကာအုပ္
Oats ေခၚ ႏွံစားသီးႏွံကို ေကြကာအုပ္အျဖစ္ စားသံုးၾကပါတယ္။ ၄င္းဟာ ဆန္ေတြ ဂ်ံဳေတြလို ႏွံစားသီးႏွံမ်ားထဲ အပါအ၀င္ ျဖစ္ေပမယ့္ ထိုအရာေတြ ပံုမွန္စားျဖစ္တယ္ ဆိုတာနဲ႔ပဲ ေကြကာအုပ္ကို လ်စ္လ်ဴရွု မထားသင့္တဲ့ အခ်က္ေတြကေတာ့ ဦးေႏွာက္ရဲ့ အေကာင္းဆံုး စြမ္းေဆာင္ရည္ ေရာက္ေအာင္ အားေပးႏိုင္တဲ့ ဗိုက္တာမင္ အီး၊ ဗိုက္တာမင္ ဘီအုပ္စု၊ ပိုတက္စီယမ္နဲ႔ ဇင့္ေခၚ သြပ္ဓာတ္တို႔ အထူးၾကြယ္၀လွတယ္ ဆိုတဲ့ အခ်က္ပါပဲ။
ကေလးငယ္ေတြ ေက်ာင္းသြားခါနီး ေကြကာအုပ္တစ္ခြက္ မွန္မွန္ ေသာက္သံုးေစရင္ စာသင္ယူရာမွာအာရံုစူးစိုက္မွဳ နဲ႔ မွတ္မိႏိုင္စြမ္း ပိုေကာင္းလာတာ ေတြ႔ရွိရပါတယ္။

(၆) ဘယ္ရီသီးမ်ား
စေတာ္ဘယ္ရီ၊ ဘလူးဘယ္ရီ၊ ဘလက္ဘယ္ရီ စတဲ့ ဘယ္ရီသီးမ်ားနဲ႔ ခ်ယ္ရီသီးမ်ားဟာ ဗိုက္တာမင္ စီ နဲ႔ အျခားဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းမ်ား ၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္ျပီး မွတ္ဥာဏ္စြမ္းအားကို အထူးျမဲျမံေစတာကို ေလ့လာေတြ႔ရွိရပါတယ္။ အသီးေတြရဲ့ အေရာင္ရင္႔ေလ ဒီအာနိသင္
ပိုမ်ားေလ ျဖစ္ပါတယ္။

(၇) ပဲၾကီး
ပဲၾကီးဟာ အသားဓာတ္နဲ႔ ကစီဓာတ္ ႏွစ္မ်ိဳးစလံုး ျပည့္၀တဲ့ စားစရာ တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အမွ်င္ဓာတ္၊ အိုမီဂါသရီး၊ ဗိုက္တာမင္မ်ိဳးစံုနဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြ စံုလင္စြာ ပါ၀င္ပါတယ္။ ကေလးငယ္ တစ္ဦးဟာ မၾကာခဏ ပဲၾကီးလံုေလာက္ေအာင္ စားေပးရင္ ေတြးေခၚေလ့လာ သင္ယူႏိုင္စြမ္းမွာ အေကာင္းဆံုး ျဖစ္ေစဖို႔ အေထာက္အကူျပဳတာ ေလ့လာေတြ႔ရွိရပါတယ္။

(၈) အေရာင္စံု ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား
ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ကန္စြန္းဥ၊ ေရႊဖရံုသီး၊ မုန္လာဥ၀ါ၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ မုန္ညင္း တို႔လိုမ်ိဳး အစိမ္းေရာင္၊ အနီေရာင္၊ အ၀ါေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားဟာ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္ေတြရဲ့ က်န္းမာၾကံ့ခိုင္မွဳကို ထိန္းသိမ္းေပးထားႏိုင္တဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းမ်ား အမ်ားဆံုး ပါ၀င္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြ ျဖစ္ပါတယ္။

(၉) ဒိန္ခ်ဥ္ႏွင့္ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား
၄င္းတို႔ဟာ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္မ်ား၊ အာရံုေၾကာ ဆက္သြယ္မွဳ ဓာတုပစၥည္းမ်ား (neurotransmitters)၊ အေရးပါတဲ့ အဲန္ဇိုင္းမ်ား (Enzymes) ထုတ္လုပ္ရာမွာ မရွိမျဖစ္ ပါရမယ့္ ကုန္ၾကမ္းေတြ ျဖစ္တဲ့ အသားဓာတ္နဲ႔ ဗိုက္တာမင္ ဘီအုပ္စု ၾကြယ္၀ေသာ အစားအစာမ်ား ျဖစ္ၾကပါတယ္။ ေန႔စဥ္ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းတစ္ခုခု မွီ၀ဲေပးသူ ကေလးငယ္ေတြဟာ သခ်ၤာစြမ္းရည္နဲ႔ မွတ္ဥာဏ္စြမ္းရည္ သူမ်ားေတြထက္ ပိုေကာင္းသလို လူၾကီးေတြအတြက္လည္း ဒိန္ခ်ဥ္မွန္မွန္ ေသာက္ေပးရင္ မွတ္ဥာဏ္ ခ်ိဳ႕ယြင္းအားနည္းလာမွဳေတြကို ျပဳျပင္ဖာေထးႏိုင္တာ ေတြ႔ရပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္မ်ားနဲ႔ လူ႔ခႏၶာကိုယ္ တစ္ခုလံုးက ဆဲလ္မ်ားကို အသက္ရွည္ေစတဲ့ အစြမ္းရွိတဲ့ ဗိုက္တာမင္ဒီကိုလည္း ႏို႔ကရတဲ့ အစားအစာမ်ားမွ ရရွိႏိုင္ၾကပါတယ္။ ဗိုက္တာမင္ဒီ လိုအပ္ခ်က္ဟာ စာသင္သားေတြမွာ အထူးမ်ားျပားလွျပီး ျပည့္၀စြာ စားသံုးေပးဖို႔ အထူးလိုအပ္ေၾကာင္း ပညာရွင္မ်ားက ေျပာဆိုၾကပါတယ္။

(၁၀) အမဲသားႏွင့္ ေျခေလးေခ်ာင္း အသားမ်ား
ကေလးေတြ စာသင္ယူရာမွာ စြမ္းရည္ထက္ျမက္ေနဖို႔နဲ႔ အာရံုေကာင္းေကာင္း စူးစိုက္ႏိုင္ဖို႔ သံဓာတ္ဟာ မရွိမျဖစ္ သတၱဳဓာတ္ တစ္မ်ိဳး အေနနဲ႔ လိုအပ္ပါတယ္။ အမဲသားဟာ ခႏၶာကိုယ္က စုပ္ယူအသံုးခ်ႏိုင္တဲ့ သံဓာတ္ အၾကြယ္၀ဆံုး အစာပင္ရင္းတစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္။ သံဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲ့ ေသြးအားနည္းသူမ်ားဟာ အမဲသားကို စားႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အမဲသားကို အခ်ိဳ႕က ယံုၾကည္ခ်က္ အမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ မစားၾကေတာ့ အျခား ေျခေလးေခ်ာင္းသားမ်ား (ဥပမာ ဆိတ္၊ သိုး စသည္)ကို အစားထိုး စားသံုးႏိုင္ၾကပါတယ္။ အမဲသားေလာက္ သံဓာတ္မၾကြယ္၀ေပမယ့္ ဒီအသားေတြေလာက္ စားျဖစ္ရင္လဲ မဆိုးပါဘူး။
အာရံုစူးစိုက္ႏိုင္စြမ္းကို အားေပးတဲ့ သံဓာတ္နဲ႔ မွတ္ဥာဏ္စြမ္းရည္ ေကာင္းေစတဲ့ သြပ္ဓာတ္တို႔ဟာ အဆိုပါ အသားေတြမွာ ျပည့္၀စြာ ပါ၀င္ပါတယ္။ လံုး၀ သက္သတ္လြတ္ စားသူေတြ အတြက္ကေတာ့ ပဲၾကီး၊ ပဲႏို႔ ေခၚ ပဲပိစပ္ စတာေတြကို စားသံုးေပးဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ အဆိုပါအစားအစာမ်ား၊ အသားမ်ားကို ဗိုက္တာမင္စီ ၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္တဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ လိေမၼာ္သီး၊ သေဘၤာသီး စတဲ့ အသီးအရြက္ေတြနဲ႔ တြဲဖက္ စားသံုးေပးရင္ ခႏၶာကိုယ္ရဲ့ သံဓာတ္ စုပ္ယူႏိုင္စြမ္းကို ပိုမို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။

ေဒါက္တာသီဟသစ္
http://www.myanmar1.com/

ႏုံးခ်ည့္ ေညာင္းညာ ကုိက္ခဲေနသူမ်ားအတြက္ နည္းလမ္းေလးမ်ား

ႏံုးခ်ည့္ေညာင္းညာကိုက္ခဲမႈ ေဝဒနာေတြကို ခံစားရတဲ့အခါ ဘဝဟာ အႏွစ္သာရ ကင္းမဲ့သလိုလို မေပ်ာ္ရႊင္မႈေတြ ခံစားရတတ္ပါတယ္။ စိတ္သြားတိုင္း ကိုယ္မပါႏိုင္တာေၾကာင့္ အခ်ိန္ျပည့္ အိပ္ရာထဲေခြၿပီး လွဲေလ်ာင္းေနခ်င္တတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ႏံုးခ်ည့္ ေညာင္းညာကိုက္ခဲတတ္သူေတြ ေမးေလ့ရွိတဲ့ ေမးခြန္းေတြအတြက္ ကၽြမ္းက်င္သူေတြ ေျဖဆိုထားတဲ့ အေျဖေတြကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။


 
ဒီရက္ေတြအတြင္း ႏံုးခ်ည့္ ေညာင္းညာကိုက္ခဲေနတာေၾကာင့္ ပင္ပန္းေနရပါတယ္။ သက္သာေအာင္ ဘယ္လိုလုပ္သင့္ပါသလဲ။
နံနက္ခင္းအခ်ိန္မွာ သင့္ခႏၶာကိုယ္က ႏံုးခ်ည့္ေညာင္းညာကိုက္ခဲေနသလား၊ လန္းဆန္းမႈရွိသလား ဆိုတာကို အရင္ဆံုး ဆန္းစစ္သင့္ပါတယ္။ ညတုန္းက ေကာင္းေကာင္း အိပ္မေပ်ာ္ဘူးဆိုရင္ တစ္ေန႔တာ အစီအစဥ္ေတြကို ေလွ်ာ့ၿပီး လုပ္ေဆာင္သင့္ပါတယ္။ သင္ခံစားေနရတဲ့ ေညာင္းညာကိုက္ခဲမႈေဝဒနာက ခံႏိုင္ရည္ရွိတဲ့ အတိုင္းအတာ ျဖစ္တယ္ဆိုရင္ေတာ့ လုပ္ႏိုင္သေလာက္ လုပ္လိုက္ပါ။ ဒါေပမဲ့ အျမဲတမ္း သတိရသင့္တဲ့ အခ်က္ကေတာ့ အသင့္အတင့္ လုပ္ေဆာင္တာက အေကာင္းဆံုး ျဖစ္တယ္ဆိုတဲ့ အခ်က္ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္ကို အျမဲအာ႐ံုစိုက္ၿပီး ႏံုးခ်ည့္ေညာင္းညာကိုက္ခဲသလို ျဖစ္လာရင္ အနားယူေပးသင့္ပါတယ္။

ပင္ပန္းေနတဲ့ အခါမွာ ဘယ္လိုေလ့က်င့္ခန္းမ်ဳိးကုိ လုပ္သင့္ပါသလဲ။
ဒီအခ်ိန္မွာ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈကို အတန္အသင့္ လုပ္ေပးသင့္ပါတယ္။ လႈပ္ရွားမႈ လုပ္ေပးတာေၾကာင့္ စိတ္ခံစားခ်က္ ပိုမိုေကာင္းမြန္လာၿပီး ခြန္အားပုိရွိလာပါလိမ့္မယ္။ ပံုမွန္ ညင္သာတဲ့ ေလ့က်င့္ခန္းေတြကို လုပ္ေပးရင္ ကိုက္ခဲမႈ၊ စိတ္ဖိစီးမႈနဲ႔ တျခား ႏံုးခ်ည့္ေညာင္းညာတဲ့ ေဝဒနာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။လမ္းေလွ်ာက္တာ၊ ေရကူးတာ၊ အေၾကာဆန္႔ထုတ္တာ စတဲ့ လႈပ္ရွားမႈေတြကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္း စတင္လုပ္ေဆာင္သင့္ပါတယ္။ တကယ္လို႔ ပင္ပန္းမႈမရွိဘဲ လုပ္ေဆာင္ႏိုင္တယ္ဆိုရင္ ေနာက္တစ္ေန႔မွာ အခ်ိန္နည္းနည္းတိုးၿပီး လႈပ္ရွားသြားပါ။

ႏွိပ္ေပးတာက ႏံုးခ်ည့္ေညာင္းညာကိုက္ခဲမႈကို သက္သာေစႏိုင္ပါသလား။
ႏွိပ္ေပးတာက ႂကြက္သားနာက်င္မႈကို ေျပေလ်ာ့ေစၿပီး စိတ္ဖိစီးမႈ ကင္းေဝးေစတဲ့ နည္းလမ္းေကာင္း တစ္ခုပါ။ စိတ္ဓာတ္က်တာနဲ႔ ပူပင္ေသာကတို႔ ကင္းေဝးေစဖို႔ လူအမ်ားစုက အႏွိပ္ခံေလ့ ရွိၾကပါတယ္။ အႏွိပ္ခံတဲ့ နည္းလမ္းဟာ ႏံုးခ်ည့္ေညာင္းညာကိုက္ခဲမႈေၾကာင့္ ႂကြက္သားေတြ ေတာင့္တင္းနာက်င္ေနတာကို သက္သာေစပါတယ္။ တင္းနစ္ေဘာလံုး ဒါမွမဟုတ္ တင္းမာတဲ့ အသံုးအေဆာင္တစ္ခုနဲ႔ နာက်င္တဲ့ ႂကြက္သားေတြကို ႏွိပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

ႂကြက္သား နာက်င္ေတာင့္တင္းမႈ သက္သာေအာင္ ဘာလုပ္သင့္ပါသလဲ။
အပူ အထူးသျဖင့္ စိုစြတ္တဲ့ အပူေပးကုထံုးဟာ ႏံုးခ်ည့္ေညာင္းညာကိုက္ခဲေနသူေတြမွာ တင္းမာမႈနဲ႔ ေတာင့္တင္းမႈေတြ ေလ်ာ့ပါးေစပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ နာက်င္တဲ့ ေနရာဆီကို ေသြးစီးဆင္းမႈ ေကာင္းသြားေစလို႔ပါ။ နာက်င္ကိုက္ခဲတဲ့ ေနရာေတြကို ေႏြးေထြးစိုစြတ္တဲ့ အဝတ္စတစ္စနဲ႔ ဖိထားေပးတာ ဒါမွမဟုတ္ ၾကက္သီးေႏြးေရခ်ဳိးကန္ထဲ စိမ္ခ်ဳိးတာ၊ ၾကက္သီးေႏြးေရခ်ဳိးတာေတြကို လုပ္ေဆာင္သင့္ပါတယ္။ ႂကြက္သားနာက်င္မႈ ေလ်ာ့ပါးေစဖို႔ အေအးဝတ္ ကပ္ေပးသင့္ပါတယ္။

အပ္စိုက္ကုထံုးဟာ ႏံုးခ်ည့္ေညာင္းညာကိုက္ခဲမႈကို သက္သာေစႏိုင္ပါသလား။
တ႐ုတ္႐ိုးရာနည္းလမ္းျဖစ္တဲ့ အပ္စိုက္ကုထံုးဟာ ႏံုးခ်ည့္ေညာင္းညာကိုက္ခဲမႈကို သက္သာေစႏိုင္ပါတယ္။ အပ္စိုက္ကုထံုးဟာ ခႏၶာကိုယ္က စြမ္းအင္စီးဆင္းမႈ ေကာင္းေစတဲ့ ေနရာေတြကို အပ္ေသးေသးေလးေတြ စိုက္ၿပီး ကုသမႈေပးတဲ့နည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီနည္းဟာ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ကိုက္ခဲနာက်င္မႈကို တြန္းလွန္တဲ့ ဓာတ္ပစၥည္းေတြကို တိုးေစပါတယ္။ အပ္စိုက္ကုထံုးဟာ နာက်င္မႈ၊ ေညာင္းညာမႈနဲ႔ ပူပင္ေသာကေတြကို ေလ်ာ့ပါးေစပါတယ္။

ႏံုးခ်ည့္ေညာင္းညာေနသူေတြ အေနနဲ႔ ညဘက္မွာ ေကာင္းေကာင္းအိပ္ေရးဝဖို႔ ဘယ္လိုလုပ္သင့္သလဲ။
နာတာရွည္ ႏံုးခ်ည့္ေညာင္းညာကိုက္ခဲေနသူေတြဟာ ကိုက္ခဲတာ၊ ေျခေထာက္ အၿငိမ္အေနႏိုင္ဘဲ လႈပ္ေနတာနဲ႔ တျခားအေၾကာင္းျပခ်က္ေတြေၾကာင့္ အိပ္ေပ်ာ္ဖို႔ ခက္ခဲတတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အိပ္ရာဝင္ခ်ိန္နဲ႔ အိပ္ရာထခ်ိန္ေတြကို ပံုမွန္ျဖစ္ေအာင္ ႀကိဳးစားပါ။ ေန႔ခင္းဘက္ တစ္ေရးအိပ္တာကို ေရွာင္ပါ။ စာဖတ္တာနဲ႔ ေရေႏြးနဲ႔ ခ်ဳိးတာေတြလို အပန္းေျပေစမယ့္ နည္းေတြကို လိုက္နာၿပီး ေမွာင္ၿပီး ေအးျမတိတ္ဆိတ္တဲ့ အခန္းထဲမွာ အိပ္စက္အနားယူသင့္ပါတယ္။

ႏံုးခ်ည့္ေညာင္းညာ ပင္ပန္းလြန္းလို႔ လူမႈေရးကိစၥေတြကို ပ်က္ကြက္ေနရပါတယ္။ ဘယ္လို အဆင္ေျပေအာင္ ေဆာင္ရြက္သင့္ပါသလဲ။
လြယ္ေတာ့ မလြယ္ပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ တခ်ဳိ႕ မျဖစ္မေန ကိစၥေတြမွာေတာ့ ပါဝင္လုပ္ေဆာင္သင့္ပါတယ္။ အရာရာတိုင္းအတြက္ သင့္မွာ စြမ္းအင္မရွိမွန္း သင့္မိသာစုဝင္ေတြနဲ႔ မိတ္ေဆြသူငယ္ခ်င္းေတြက သိနားလည္ပါလိမ့္မယ္။ ဒါေၾကာင့္ အေရးပါၿပီး အလိုအပ္ဆံုး ကိစၥရပ္ေတြမွာပဲ ပါဝင္ေဆာင္ရြက္သင့္ပါတယ္။

နာက်င္ကိုက္ခဲမႈကို သက္သာေစမယ့္ ျဖည့္စြက္ေဆး ရွိပါသလား။
တခ်ဳိ႕ ေဆးဖက္ဝင္ အပင္ထြက္ ေဆးေတြနဲ႔ ျဖည့္စြက္ေဆးေတြ (ဥပမာ- မယ္လတိုနင္၊ 5-HTP) ဟာ နာတာရွည္ ႏံုးခ်ည့္ေညာင္းညာတဲ့ ေဝဒနာေတြကို သက္သာေစႏိုင္တယ္လို႔ ေလ့လာမႈတခ်ဳိ႕က ဆိုပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ တခ်ဳိ႕ျဖည့္စြက္ေဆးေတြက စနစ္တက် သုေတသနလုပ္ၿပီး ေလ့လာထားတာမ်ဳိး မရွိပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ မသံုးခင္မွာ ဆရာဝန္နဲ႔ တိုင္ပင္သင့္ပါတယ္။

ႏံုးခ်ည့္ေညာင္းညာေနသူေတြ အေနနဲ႔ စိတ္ဖိစီးမႈ သက္သာေစဖို႔ ဘာလုပ္သင့္သလဲ။
စိတ္ဖိစီးမႈ မ်ားလြန္းတာက နာတာရွည္ ႏံုးခ်ည့္ေညာင္းညာကိုက္ခဲတဲ့ ေဝဒနာေတြကို ပိုၿပီး တိုးေစႏိုင္ပါတယ္။ စိတ္ဖိစီးမႈကို ေလွ်ာ့ခ်တာေၾကာင့္ စိတ္ဓာတ္က်တာ၊ ပူပင္ေသာကမ်ားတာ၊ ေညာင္းညာကိုက္ခဲတာနဲ႔ အိပ္မေပ်ာ္တာေတြ ေလ်ာ့ပါးသြားေစၿပီး အပန္းေျပေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ စိတ္ဖိစီးမႈ ေျပေလ်ာ့ေစဖို႔ စာဖတ္တာ၊ သီခ်င္းနားဆင္တာ၊ လမ္းေလွ်ာက္တာေတြကို လုပ္ေဆာင္ေပးပါ။ တရားထိုင္တာနဲ႔ အသက္ျပင္းျပင္း႐ွဴတဲ့ ေလ့က်င့္ခန္းေတြက စိတ္ဖိစီးမႈကို ေလ်ာ့ပါးေစပါတယ္။

ဇြန္ခိုင္ဦး (ေဆးဝါးတကၠသိုလ္)
http://www.myanmar1.com

ေကာ္ဖီမ်ားမ်ား ေသာက္ျခင္းက စိတ္ေျခာက္ျခားေစ


 
ေကာ္ဖီမ်ားမ်ား ေသာက္တဲ့သူေတြဟာ သာမန္လူေတြထက္ ပိုမို စိတ္ေျခာက္ျခား တယ္လို႔ ေဆးပညာ အရ ေလ့လာ ေတြ႔ရွိထားပါတယ္။
စိတ္ေျခာက္ျခားစရာ ပံုရိပ္မ်ား၊ လူေသပံုရိပ္မ်ား အလိုလို ေပၚလာတာမ်ိဳး၊ အသံမ်ား ၾကားေနရျခင္းမ်ိဳး တို႔ ျဖစ္တတ္တယ္လို႔ ဆုိပါတယ္။ ယင္းေလ့လာမွု ကို ျဗိတိန္မွာ ေက်ာင္းသား ၂၀၀ အား လက္ေတြ႔စမ္းသပ္ ခဲ့ျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ တစ္ရက္ကို ၇ ခြက္နဲ႔ ညီမွ်တဲ့၊ ပုိမ်ားတဲ့ ကဖင္းဓာတ္ကို ေန႔စဥ္ ေသာက္ သံုးေနသူမ်ား ၾကံဳေတြ႔ ရတယ္လို႔ ဆုိပါတယ္။ သူတို႔က သာမန္ ေကာ္ဖီေသာက္သံုးသူမ်ား (တစ္ရက္လွ်င္ တစ္ခြက္ ႏွင့္ ေအာက္ ေသာက္သံုးသူမ်ား) ထက္ သံုးဆေလာက္ ပိုမို စိတ္ေျခာက္ျခားျပီး ေၾကာက္စရာ အာရံု ပိုရပါတယ္။
စိတ္ဖိစီးေနတဲ့အခါ Stress ဟိုမုန္း တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ Cortisol ကို ကိုယ္တြင္း မွ ထုတ္လြတ္ပါတယ္။ ယင္း Cortisol ထုတ္လြတ္မွုဟာ ေကာ္ဖီေသာက္သံုး လိုက္တဲ့အခါ (ကဖင္းဓာတ္ ဝင္ေရာက္သြားတဲ့ အခါ) Cortisol ပိုမို ထုတ္လြတ္ျပီး ကဖင္းနဲ႔ ေတြ႔တဲ့အခါ ဦးေႏွာက္မွာ Hallucinate လို႔ေခၚတဲ့ စိတ္ေျခာက္ခ်ား စရာ ပံုရိပ္မ်ား၊အေတြးမ်ား ေပၚေပါက္လာေစပါတယ္ လို႔ ဆုိပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ေကာ္ဖီေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူး မ်ားစြာ ရရွိႏိုင္ေသာ္လည္း အလြန္အကြ်ံ ေသာက္သံုးမိတဲ့အခါ စိတ္ပိုင္းဆုိင္ရာ က်န္းမာေရး ထိခိုက္မွုကို ရရွိေစတယ္လို႔ ေဆးပညာရွင္တို႔ သတိေပး ထားေၾကာင္း သိရပါတယ္။
---
Ref: medicfact
http://futurestars-myanmar.ning.com/profiles/blog/show?id=6405389%3ABlogPost%3A519447&xgs=1&xg_source=msg_share_post

စိတ္ဖိစီးမွုမ်ားသည့္အခါ ျဖစ္လာႏိုင္ေသာ က်န္းမာေရးဆုိးက်ိဳး မ်ား

၁။ ေခါင္းကိုက္၊ ေခါင္းမူး၊ ဦးေႏွာက္ႏွင့္ အာရံုေၾကာ ႏွင့္ပက္ သက္ေသာ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္လြယ္ေစျခင္း။
၂။ မ်က္ႏွာတြင္ ဝက္ျခံ၊ တင္းတိမ့္ ကဲ့သုိ႔ အေရအျပား ျပႆနာ မ်ား ျဖစ္ေပၚေစျခင္း။
၃။ အိပ္ေရးပ်က္၊ စားအေသာက္ပ်က္ေစျခင္း။
၄။ အရိုးအဆစ္၊ ၾကြက္သားမ်ား ကိုက္ခဲ၊ နာက်င္ျခင္း။
၅။ ႏွလံုးတြင္ ေသြးဖိအားျမင့္တက္ျခင္း၊ ကိုလက္စထေရာတက္ျခင္း ( ႏွလံုးႏွင့္ ဆက္စပ္ေရာဂါမ်ား အျဖစ္လြယ္ေစျခင္း)။
၆။ ဆီးခ်ိဳေရာဂါျဖစ္ရန္ အလားအလာမ်ားျခင္း။
၇။ အစာေခ်ဖ်က္သည့္ လုပ္ငန္းစဥ္ ပံုမွန္အလုပ္လုပ္ျခင္း မရွိသျဖင့္ ဝမ္းႏွင့္ ဆက္စပ္ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားျခင္း။
၈။ အမ်ိဳးသမီးမ်ား ဓမၼတာမမွန္ျခင္း၊ နာက်င္ကိုက္ခဲျခင္း၊ အမ်ိဳးသားတို႔ ဟိုမုန္းဓာတ္ ေလ်ာ့က်ျခင္း ။
၉။ ကိုယ္ခံအား က်ဆင္းသျဖင့္ အဖ်ားေရာဂါငယ္မ်ားက အဖ်ား၊ေရာဂါေဝဒနာၾကီးမ်ားသုိ႔ ခံစားရေစျခင္း။
--
Via: Medicfacts
AUNG KHAMKYAW
http://futurestars-myanmar.ning.com/profiles/blog/show?id=6405389%3ABlogPost%3A519300&xgs=1&xg_source=msg_share_post

အ႐ိုးပြျခင္းကို ကာကြယ္ေပးမဲ့ အသီးအႏွံ ၁၀ မ်ိဳး

၁။ ပန္းေဂၚဖီအစိမ္း (Broccoli)
ပန္းေဂၚဖီအစိမ္းသည္ မဂၢနီဆီယမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ ဗီတာမင္-ေကႏွင္႕ ဗီတာ မင္-ဘီတို့ျြကယ္ဝေသာ ဟင္းရြက္ျဖစ္ သည္။ ထို့အျပင္ ဗီတာမင္စီပါဝင္မႈလည္း ျမင္႕မားတာေၾကာင္႕ အ႐ိုးအတြင္း ကယ္လ္စီယမ္စုတ္ယူႏိုင္မႈကိုတိုးျမႇင္႕ေပး သည္။
၂။ ဆလပ္ရြက္
ဆလပ္ရြက္သည္ အရည္ပါဝင္မႈ ျမင္႕မားေသာေၾကာင္႕ အျခားအဟာရပါဝင္ မႈနည္းပါးသည္ဟု အသိမ်ားေသာ္လည္း ၄င္းတြင္ အ႐ိုးသန္မာေစေသာ ကယ္လ္ စီယမ္ႏွင္႕ မီတာမင္-ေကတို့အျပင္ အျခား ျဒပ္ေပါင္းမ်ားလည္း ပါဝင္သည္။
၃။ ပဲေတာင္႕ရွည္
၄င္းသည္ ဗီတာမင္-ေက အလြန္ ျြကယ္ဝေသာ အစာျဖစ္သည္။ အ႐ိုးတြင္း ကယ္လ္စီယမ္သိပ္သည္းမႈကို ျမင္႕မားေစ ၍ အ႐ိုးကို သန္မာေစသည္။ ဗီတာမင္- ဘီအုပ္စုပါဝင္ေသာေၾကာင္႕ အ႐ိုးပြျခင္း ကို ဟန့္တားႏိုင္သည္။
၄။ ေဂၚဖီထုတ္
ေဂၚဖီထုတ္သည္လည္း အ႐ိုးက်န္း မာေရးအတြက္ လိုအပ္ေသာ ဗီတာမင္ ေက၊ ဖိုးလစ္အက္ဆစ္ (Folic Acid)ႏွင္႕ ဗီတာမင္ -ဘီတို့ ျြကယ္ဝသည္။ ထို့ အျပင္ ကယ္လ္စီယမ္ႏွင္႕ ဗီတာမင္စီ ပမာဏလည္း မ်ားစြာပါဝင္သည္။
၅။ ဟင္းႏုႏြယ္
ဗီတာမင္ ေကႏွင္Folic Acid မ်ားစြာပါဝင္ေသာ ဟင္းႏုႏြယ္သည္ အ႐ိုး က်န္းမာေရးအတြက္ စိတ္ပူသူမ်ား၏ ထမင္းဝိုင္းတြင္ မပါမျဖစ္ပါဝင္သင္႕ေသာ ဟင္းတစ္ခြက္ျဖစ္သည္။
၆။ လက္ဖက္ေျခာက္
လက္ဖက္ေျခာက္တြင္ အ႐ိုးကိုသန္ မာေစမည္သတၱဳဓာတ္မ်ားစြာပါဝင္သည္။ သို့ေသာ္ သၾကားခတ္၍ သံုးေဆာင္ပါက ေကာင္းက်ီဳးထက္ ဆိုးက်ိဳးပိုမ်ားႏိုင္ ေၾကာင္းသတိခ်ပ္သင္႕သည္။
၇။ ကၫြတ္
ကၫြတ္သည္ အဟာရလြန္စြာ မွ် တေသာ ဟင္းရြက္တစ္မ်ိဳးျဖစ္သည္။ ၄င္း တြင္ ဗီတာမင္ႏွင္႕သတၱဳဓာတ္မ်ားစြာပါဝင္ ေသာေၾကာင္႕ အ႐ိုးမ်ားကို ႀကံ႕ခိုင္သန္မာ ေစသည္။
၈။ တ႐ုတ္နံနံ
၄င္းတြင္ ပါဝင္ေသာ ဗီတာမင္ ေက (ဝမ္း) သည္ အ႐ိုးကို ေဖ်ာ႕မည္ Osteoclasts ေခၚ ကိုယ္တြင္းဆဲလ္တစ္မ်ိဳးကို ဟန့္တားႏိုင္သည္။ ထို့အျပင္ အ႐ိုးတြင္း ကယ္လ္စီယမ္ပမာဏစုပ္ယူမႈအားေကာင္း ေအာင္လည္း ကူညီေပးသည္။
၉။ သံပယိုသီး
သံပယိုသီးသည္ ခ်ဥ္ေသာ္ျငားလည္း ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မ်ားစြာအေထာက္ အကူျပဳႏိုင္ေသာ အစားအစာျဖစ္သည္။ အ႐ိုးႏွင္႕သြားမ်ားကို သန္မာေစ႐ံုသာမက ကိုယ္ခံအားကိုလည္း တိုးျမႇင္႕ေပးသည္။
၁၀။ ႏွံစားသီးႏွံမ်ား
၄င္းတို့သည္လည္း အ႐ိုးက်န္းမာ ေရးအတြက္ လိုအပ္ေသာ သတၱဳျဒပ္မ်ား စြာပါဝင္ေသာေၾကာင္႕ ေန့စဥ္သံုးေဆာင္ သင္႕သည္။


by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္)
Ref: Health Care Journal
http://futurestars-myanmar.ning.com/profiles/blog/show?id=6405389%3ABlogPost%3A519729&xgs=1&xg_source=msg_share_post

ေရႊဖ႐ံုသီး၏ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူး

ေရႊဖ႐ံုသီးကို အစိမ္းေရာင္နဲ႔ အဝါေရာင္ဆိုၿပီး အေရာင္ႏွစ္မ်ဳိး ေတြ႕ရပါတယ္။ ဗီတာမင္ေအ၊ မဂၢနိစ္၊ ပိုတက္စီယမ္၊ ေဖာလိတ္စတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္တာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ ေအာက္ပါ အက်ဳိးေက်းဇူးေတြကို ရရွိႏိုင္ပါတယ္။
၁) ေရႊဖ႐ံုသီးမွာ ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ ေလ်ာ့နည္းတာေၾကာင့္ အဆီမ်ားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြ ေနရာမွာ အစားထိုး စားေပးႏိုင္ပါတယ္။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ မတက္ေစဘဲ ဆာေလာင္မႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
၂) ေရႊဖ႐ံုသီးမွာ မဂၢနီဆီယမ္ ပါဝင္ၿပီး အစာေၾကညက္ေစတာေၾကာင့္ အရံဟင္းလ်ာအျဖစ္ စားေပးသင့္ပါတယ္။
၃) ေရႊဖ႐ံုသီးဟာ ခႏၶာကိုယ္ကို ေအးျမေစတာေၾကာင့္ ပူတဲ့အခ်ိန္ေတြမွာ စားသင့္ပါတယ္။
၄) ေရႊဖ႐ံုသီးမွာ ဗီတာမင္ ေအ၊ စီ နဲ႔ မဂၢနီဆီယမ္တို႔ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ ေကာင္းမြန္ေနရင္ ေရာဂါအမ်ားစု မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ထားႏိုင္ပါတယ္။
၅) ေရႊဖ႐ံုသီးဟာ ေသြးတိုးတာ၊ ေလျဖတ္တာနဲ႔ ႏွလံုးေရာဂါထတာေတြ မျဖစ္ေအာင္ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ပါတယ္။
၆) ေရႊဖ႐ံုသီးမွာ အမွ်င္ဓာတ္ အမ်ားအျပား၊ ဗီတာမင္ေအနဲ႔ ဗီတာမင္စီတို႔ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာေတြကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္ေတြက ေရာင္ရမ္းမႈနဲ႔ ဆက္စပ္ေနတဲ့ ေရာဂါ (ဥပမာ-႐ိုးဆစ္ေရာင္ရမ္းနာ၊ အ႐ိုးအဆစ္ေရာင္တာနဲ႔ ပန္းနာရင္က်ပ္ ေရာဂါ) ေတြ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
၇) ေရႊဖ႐ံုသီးဟာ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္တဲ့ အႏၲရာယ္ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ ပါဝင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ေတြဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲက အဆိပ္ေတြကို ကင္းေစၿပီး အူမႀကီးမွာ အဆိပ္ေတြ စုပံုမႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္လို႔ပါ။ အူမႀကီးထဲမွာ ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ့ အဆိပ္ေတြ စုေနရင္ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္လာေစႏိုင္ပါတယ္။
၈) ေရႊဖ႐ံုသီးဟာ ဆီးက်ိတ္ႀကီးတဲ့ လကၡဏာေတြကို ေလ်ာ့ပါးေစပါတယ္။ အမ်ဳိးသားေတြမွာ ဆီးက်ိတ္ႀကီးတာေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္တဲ့ ဆီးသြားရခက္ခဲတာနဲ႔ လိင္ဆက္ဆံမႈဆိုင္ရာ အခက္အခဲေတြကို ေလ်ာ့ပါးေစပါတယ္။
၉) ေရႊဖ႐ံုသီးမွာ ဗီတာမင္စီနဲ႔ လူတင္တို႔ ပါဝင္တာေၾကာင့္ မ်က္စိက်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
၁ဝ) ေရႊဖ႐ံုသီးမွာပါတဲ့ ဗီတာမင္ေအက သြားပိုးစားမႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ၿပီး အိုမင္းမႈေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ ေဝဒနာေတြကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
၁၁) ေရႊဖ႐ံုသီးဟာ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္ေတြရဲ႕ တည္ေဆာက္မႈကို အားေပးတာေၾကာင့္ မွတ္ဉာဏ္ ေကာင္းမြန္ေအာင္ ပ့ံပိုးေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဆဲလ္ေတြ ထိခိုက္မႈ မျဖစ္ေအာင္လည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
၁၂) ေရႊဖ႐ံုသီးမွာ ေရဓာတ္ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတဲ့အျပင္ ပိုတက္စီယမ္လည္း ပါဝင္တာေၾကာင့္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို ေကာင္းေစပါတယ္။ ေရႊဖ႐ံုသီး စားေပးရင္ ေရမ်ားမ်ား မေသာက္ရင္ေတာင္ တစ္ေန႔တာလံုး ေရဓာတ္ ျပည့္ဝေနေစပါတယ္။
၁၃) ေရႊဖ႐ံုသီးမွာ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္နဲ႔ မဂၢနီဆီယမ္တို႔ အလံုအေလာက္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အ႐ိုးေတြကို သန္စြမ္းေစပါတယ္။ အသက္ႀကီးခ်ိန္မွာ ျဖစ္တတ္တဲ့ အ႐ိုးႂကြပ္ဆတ္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
၁၄) ေရႊဖ႐ံုသီးရဲ႕ အေရာင္က သူ႔မွာ ဘယ္ေလာက္ အာဟာရဓာတ္ ပါဝင္ေနသလဲဆိုတာ ေဖာ္ျပေနပါတယ္။ အစိမ္းရင့္ေရာင္ ေရႊဖ႐ံုသီးဟာ အစိမ္းေဖ်ာ့ေရာင္ ေရႊဖ႐ံုသီးထက္ အာဟာရဓာတ္ ပိုမို ပါဝင္ပါတယ္။ ေရႊဖ႐ံုသီးကို စားမယ္ဆိုရင္ အခြံကို မခြာပါနဲ႔။ အခြံမွာ ဘီတာကယ္႐ိုတင္းလို႔ ေခၚတဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဆဲလ္ေတြကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္လို႔ပါ။ မခ်က္ျပဳတ္ခင္ ေရနဲ႔ ေသခ်ာ ေဆးေၾကာေပးသင့္ပါတယ္။

ၾကယ္စင္
http://futurestars-myanmar.ning.com/profiles/blog/show?id=6405389%3ABlogPost%3A519637&xgs=1&xg_source=msg_share_post

ႏွမ္းေစ့၏ အံ့အားသင့္ဖြယ္ရာ က်န္းမာေရး အာနိသင္မ်ား

ႏွမ္းေစ့မွာ အာဟာရဓာတ္ေတြ အျပည့္ပါဝင္ေနသလို ေကာ့ပါးဓာတ္၊ သြပ္ဓာတ္၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊ သံဓာတ္၊ မဂၢနိစ္၊ ဆီလီနီယမ္နဲ႔ ဆိုဒီယမ္စတဲ့ သတၱဳဓာတ္ေတြလည္း အျပည့္ပါဝင္ေနပါတယ္။ ဗီတာမင္ ေအ၊ ဗီတာမင္ အီး၊ ဗီတာမင္ B6 သိုင္ယာမင္း၊ ႐ိုင္ဘိုဖေလဗင္၊ ႏိုင္ယာစင္နဲ႔ တိုကိုဖီေရာစတဲ့ ဗီတာမင္ေတြလည္း အမ်ားအျပား ေတြ႕ရပါတယ္။ ႏွမ္းေစ့မွာ ပ႐ိုတင္းဓာတ္၊ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္၊ အမိုင္ႏိုအက္စစ္၊ အမွ်င္ဓာတ္ စတာေတြလည္း ပါဝင္ေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ႏွမ္းေစ့မွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ အမ်ားအျပားပါဝင္ၿပီး ကိုလက္စထေရာ နည္းပါတယ္။ ႏွမ္းေစ့မွာ ပါဝင္တဲ့ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးေတြက အမ်ားအျပား ရွိပါတယ္။
အ႐ိုးက်န္းမာေရး
ႏွမ္းေစ့ လက္တစ္ဆုပ္စာ ပမာဏမွာ ႏြားႏို႔တစ္ဖန္ခြက္မွာပါတဲ့ ကယ္လ္စီယမ္ထက္ ပိုမို ပါဝင္ေနပါတယ္။ ႏွမ္းေစ့မွာပါတဲ့ ကယ္လ္စီယမ္ဟာ အ႐ိုးက်န္းမာေအာင္ တည္ေဆာက္ႏိုင္ၿပီး အ႐ိုးအားနည္းတာနဲ႔ သြားခုိင္မာမႈ ေလ်ာ့က်တာေတြ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ သက္လတ္ပိုင္းအရြယ္နဲ႔ သက္ႀကီးအမ်ဳိးသမီးေတြမွာ အ႐ိုးပါးေရာဂါ မရေအာင္ ႏွမ္းေစ့က ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။
ကင္ဆာကာကြယ္ေရး
ႏွမ္းေစ့မွာပါတဲ့ Sesamine နဲ႔ Sesamolin တို႔မွာ ကင္ဆာဆန္႔က်င္တဲ့ ဂုဏ္သတၱိေတြ ရွိေနပါတယ္။ ႏွမ္းေစ့ကို စားတာေၾကာင့္ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြ ႀကီးထြားဖြံ႕ၿဖိဳးမႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္သလို ကင္ဆာ ကုသေရးကိုလည္း အေထာက္အပံ့ ေပးပါတယ္။
ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္ျခင္း သက္သာရန္
ႏွမ္းေစ့မွာပါတဲ့ မဂၢနီဆီယမ္ဟာ ေခါင္းတစ္ျခမ္း ကိုက္ေစတဲ့ ေသြးေၾကာက်ဳံ႕ဆန္႔မႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ႏွမ္းေစ့ကို ပံုမွန္ စားတာေၾကာင့္ ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္တာ၊ ေခါင္းကိုက္တာနဲ႔ မူးေဝတာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။
နာ့ဗ္ေၾကာစနစ္ သန္စြမ္းေအာင္
ႏွမ္းေစ့မွာပါတဲ့ ဗီတာမင္အီးဟာ နာ့ဗ္ေၾကာစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး နာ့ဗ္ေၾကာစနစ္မွာ ေဝဒနာေတြ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။
အသားအေရ ထိန္းသိမ္းမႈ
ႏွမ္းေစ့နဲ႔ ႏွမ္းဆီမွာ အေရျပားနဲ႔ ဆံပင္အတြက္ အက်ဳိးရွိတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ ႏွမ္းဆီက အေရျပား မီးေလာင္ ဒဏ္ရာေတြကို သက္သာေစၿပီး အေရျပားဆိုင္ရာ ျပႆနာေတြ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ႏွမ္းေစ့ကို ပံုမွန္စားတာက အသားအေရ အမ်ဳိးအစား အားလံုးအတြက္ အက်ဳိးေက်းဇူး ရွိပါတယ္။
အူလမ္းေၾကာင္းႏွင့္ အစာေျခစနစ္ က်န္းမာေရး
ႏွမ္းေစ့ဟာ အူလမ္းေၾကာင္း တစ္ေလွ်ာက္မွာ သန္ေကာင္ေတြ ကူးစက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ႏွမ္းမွာပါတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ေတြက အစာေျခလမ္းေၾကာင္းစနစ္ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး ဝမ္းမွန္မွန္သြားေစပါတယ္။
ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ က်န္းမာေရး
ႏွမ္းေစ့မွာပါတဲ့ Sesamine နဲ႔ Sesamolin တို႔ဟာ ေသြးတိုးတာ မျဖစ္ေအာင္နဲ႔ ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာအဆင့္ ေလ်ာ့က်ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ႏွမ္းေစ့ဟာ ႏွလံုးေသြးေၾကာစနစ္ဆိုင္ရာ ေရာဂါေတြ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။
ရင္က်ပ္ပန္းနာေရာဂါ ကာကြယ္ေရး
ႏွမ္းေစ့မွာပါတဲ့ မဂၢနီစီယမ္ဟာ ရင္က်ပ္ေရာဂါထတာနဲ႔ အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္းစနစ္ဆိုင္ရာ ေဝဒနာေတြ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။
ေသြးဆံုးေဝဒနာ သက္သာေရး
ႏွမ္းေစ့စားသံုးတာေၾကာင့္ ေသြးဆံုးခ်ိန္ ေရာက္ေနတဲ့ အမ်ဳိးသမီးေတြမွာ ပူေႏြးတာ၊ ညဘက္ ေခၽြးထြက္လြန္တာနဲ႔အိပ္မေပ်ာ္တာေတြလို ေသြးဆံုးေဝဒနာေတြကို ေလ်ာ့ပါးေစပါတယ္။ ႏွမ္းေစ့ကို စားတာေၾကာင့္ အနာက်က္ႏႈန္းျမန္တာ၊ အဆစ္ေရာင္နာ သက္သာေစတာနဲ႔ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ဇီဝ႐ုပ္ ျဖစ္ပ်က္ႏႈန္း ေကာင္းေစတာစတဲ့ အက်ဳိးေက်းဇူးေတြကိုလည္း ရရွိေစပါတယ္။
ၾကယ္စင္
By Good Health
http://futurestars-myanmar.ning.com/profiles/blog/show?id=6405389%3ABlogPost%3A519651&xgs=1&xg_source=msg_share_post