ခ်ိစ္ေတြကို စားသံုးေပးျခင္းဟာ သြားေတြအေခါင္းေပါက္ျခင္းကေန ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ဒီေလ့လာမႈမွာ အသက္ ၁၂ႏွစ္ကေန
၁၅ႏွစ္အတြင္း ဆယ္ေက်ာ္သက္ ၆၈ဦး ပါဝင္ခဲ့ၿပီး ပါဝင္သူေတြမွာ
ႏို႕ထြက္အစားအစာေတြ မစားသံုးမီ နဲ႔ စားသံုးအၿပီး
ခံတြင္းစံကိုတိုင္းတာခဲ့ပါတယ္။
ကေလးငယ္ေတြမွာ ခံတြင္း pH ဟာ
၅.၅ထက္နည္းေနတယ္ ဆိုရင္ သြားပိုးစားျခင္း၊ သြားအေခါင္း ေပါက္
ျဖစ္ျခင္းေတြကို ခံစားရႏိုင္ၿပီး သြားအေပၚယံေႄကြလႊာ enamel ကို
ပ်က္စီးေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ခံတြင္း pH ဟာ ၅.၅ထက္မ်ားမယ္ဆိုရင္ေတာ့
အဲဒီေရာဂါေတြ မျဖစ္ ႏိုင္ပါဘူး။
သုေတသီေတြဟာ ပါဝင္တဲ့က
ေလးငယ္ေတြကို အုပ္စုသံုးစုခြဲခဲ့ၿပီး ပထမအုပ္စုကိုခ်ိစ္၊ ဒုတိယအုပ္စုကို
ႏြားႏို႔နဲ႔ တတိယအုပ္စုကို သၾကားမ ပါဝင္တဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ေတြကို ေကြ်းခဲ့ပါ တယ္။
အစားအစာေတြကို သံုးမိနစ္ ၾကာစားသံုးေစၿပီး ခ်က္ခ်င္းပဲေရနဲ႔
အာလုပ္က်င္းခိုင္းပါတယ္။
အဲဒီ ေနာက္မွာ စားသံုးၿပီး ၁၀မိနစ္၊မိနစ္ ၂၀နဲ႔၃၀အၾကာမွာ ပါဝင္သူ
ကေလး ေတြရဲ႕ ခံတြင္း pHကို တိုင္းတာခဲ့ပါ တယ္။ ေတြ႕ရွိရတာကေတာ့
ႏို႔နဲ႔ ဒိန္ခ်ဥ္ေသာက္တဲ့ ကေလးေတြမွာ ဘာမွေျပာင္းလဲမႈမရွိပါဘူး။ ဒါေပ မယ့္
ခ်ိစ္ကို စားသံုးေပးသူေတြမွာ ေတာ့ ခံတြင္း pHေတြ ႐ုတ္တရက္ တက္လာၿပီး
သြားအေခါင္းေပါက္ မျဖစ္ေစတဲ့ အာနိသင္ကို ရရွိခဲ့တာ
ေတြ႕ခဲ့ရပါတယ္။
ဒီေလ့လာမႈမွာ ေတြ႕ရွိခဲ့တဲ့ သြားအေခါင္းေပါက္ မျဖစ္ေစတဲ့ခ်ိစ္ရဲ႕
အာနိသင္ဟာ ခံတြင္းမွာတံေတြးကို ထြက္ေစတာ ေၾကာင့္ျဖစ္ပါတယ္။ တံေတြးဟာ
ခံတြင္းမွာရွိသင့္တဲ့ အက္ဆစ္ပမာဏကို ထိန္းညွိေပးႏိုင္ပါ
တယ္။ေနာက္ၿပီး ခ်ိစ္မွာပါဝင္တဲ့ ဓာတ္ေတြဟာ သြားအေပၚယံေႄကြလႊာကို
လည္း အက္ဆစ္ ဓာတ္ကေန ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
ဒီေလ့လာမႈကို Journal of the Academy General Dentistry (AGD) မွာ ေဖာ္ျပထားတာျဖစ္ပါတယ္။
သက္ကို
ref:ANI
Health Updates Journal
တစ္ေန႔မွာ ခ်မ္းသာတဲ့မိသားစုုက ဖခင္တစ္ဦးဟာ သားျဖစ္သူနဲ႕အတူ
ေက်းလက္ေဒသကို ထြက္ခြါသြားတယ္။ ဆင္းရဲတဲ့မိသားစုေတြ ဘယ္လိုေနထိုင္ရတယ္ဆိုတာ
သားျဖစ္သူကို သိေစခ်င္လို႕ပါ။ သူတို႕သားအဖဟာ အလြန္ဆ
င္းရဲပံုရွိတဲ့ မိသားစုရဲ႕လယ္ထဲမွာ ႏွစ္ရက္တာ ကုန္လြန္ခဲ့ၾကတယ္။ အျပန္ခရီးမွာေတာ့ ဖခင္က သားျဖစ္သူကို ေမးလာပါတယ္။
"သားေရ..ခရီးထြက္ရတာ ဘယ္လိုေနလဲ"
"သိပ္ျပီး ေပ်ာ္စရာေကာင္းပါတယ္..ေဖေဖ"
"ဆင္းရဲသားေတြ ဘယ္လိုေနထိုင္ရတယ္ဆိုတာ သားျမင္ေတြ႕ခဲ့တယ္မို႕လား"
"ျမင္ခဲ့တာေပါ့ေဖေဖ"
"ဒါဆို..ေဖေဖကိုေျပာပါဦး။ ဒီခရီးကေန သားဘာေတြ သိရွိလာခဲ့တာလဲ"
"သားတို႕မွာ ေခြးတစ္ေကာင္တည္းရွိေပမဲ့ သူတို႕မွာေတာ့
ေခြးေလးေကာင္ရွိေနတယ္။ သားတို႕မွာ ဥယ်ာဥ္အလယ္ထိေရာက္တဲ့
ေရကန္တစ္ကန္ရွိေနေပမဲ့ သူတို႕မွာေတာ့ အဆံုးအဆမဲ့ စမ္းေခ်ာင္းေလးရွိေနတယ္။
သားတို႕ဥယ်ာဥ္ထဲမွာ ညအခါ နိုင္ငံျခားကလာတဲ့ မီးသီးေတြနဲ႔ လင္းေနေပမဲ့
သူတို႕မွာေတာ့ ၾကယ္ေတြနဲ႕လင္းေနပါတယ္။ သားတို႕အိမ္ေရွ႕ ေပၚတီကိုက
ေရွ႕ဘက္ျခံဝန္းအထိသာ ရွိေနေပမဲ့ သူတို႕မွာေတာ့ မိုးကုတ္စက္ဝိုင္းတစ္ခုလံုး
ရွိေနပါတယ္။ သားတို႕မွာ ေနထိုင္စရာ ေျမအနည္းငယ္သာရွိေနေပမဲ့ သူတို႕မွာ
မ်က္စိတစ္ဆံုး လယ္ကြင္းျပင္ေတြ ရွိေနပါတယ္။ သားတို႕ကို ျပဳစုလုပ္ေက်ြးမဲ့
အေစခံေတြ ရွိေနေပမဲ့ သူတို႕ကေတာ့ အျခားသူေတြကို ျပဳစုလုပ္ေကြ်းၾကတယ္။
သားတို႕က အစားအစာေတြ ဝယ္စားရေပမဲ့ သူတို႕ကေတာ့
ကိုယ္တိုင္စိုက္ပ်ိဳးစားၾကတယ္။ သားတို႕ရဲ႕ ဥစၥာဓနေတြကို ကာကြယ္ဖို႕
အုတ္နံရံေတြရွိေနေပမဲ့ သူတို႕မွာ အကာအကြယ္ေပးမဲ့ မိတ္ေဆြေကာင္းေတြ
ရွိေနပါတယ္"
သားျဖစ္သူရဲ႕စကားေတြေၾကာင့္ ဖခင္မွာ ဘာမွမေျပာနိုင္ ျဖစ္ေနရပါတယ္။
သားျဖစ္သူက ဆက္လက္ျပီး ေျပာဆိုပါေသးတယ္။
"ေဖေဖကို သား ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ ဆင္းရဲမႈဟာ ဘယ္လိုဟာမ်ိဳးလဲဆိုတာ သားကို သိေစတဲ့အတြက္ေၾကာင့္ပါ"
စဥ္းစားဆင္ျခင္စရာ
ခ်မ္းသာတယ္၊ ဆင္းရဲတယ္ဆိုတာ လူေတြရဲ႕
သတ္မွတ္ခ်က္မွ်သာ…။ခ်မ္းသာတဲ့မိသားစုက ဆင္းသက္လာတဲ့ ကေလးတစ္ေယာက္ဟာ
ဆင္းရဲမႈဆိုတာ ဘာမွန္းမသိသလို ဆင္းရဲတဲ့မိသားစုက ဆင္းသက္လာတဲ့
ကေလးတစ္ေယာက္ကလည္း ခ်မ္းသာမႈဆိုတာ ဘယ္လိုဟာမ်ိဳးလဲလို႕ သိခ်င္မွသိမွာပါ။
ဒီပံုျပင္ထဲမွာဆိုရင္ ခ်မ္းသာတဲ့မိသားစုက ကေလးငယ္ဟာ ဆင္းရဲမႈဆိုတာ
ေပ်ာ္စရာအေကာင္းသားလို႕ ထင္ေနမိပါတယ္။
ကြ်န္ေတာ္ ကာတြန္းတစ္ပုဒ္
ဖတ္ဖူးပါတယ္။ ဆင္းရဲတဲ့လူကေျပာတယ္-"ကြ်န္ေတာ္ကေတာ့ နဖူးကေခြ်း ေျခမက်မွ
ထမင္းစားရတဲ့ ဘဝပါ"တဲ့။ ခ်မ္းသာတဲ့ လူကေျပာျပန္တယ္-"ကြ်န္ေတာ္ကေတာ့
ကိုယ့္ေျခမေတာင္ မျမင္ရတဲ့ ဘဝပါဗ်ာ"တဲ့။ သူဟာ ဘီယာဗိုက္ေၾကာင့္
ကိုယ့္ေျခမကို မျမင္ရတာ ညည္းညဴေနတာပါ။ ကြ်န္ေတာ္ ေျပာခ်င္တာကေတာ့
ခ်မ္းသာသည္ျဖစ္ေစ၊ ဆင္းရဲသည္ျဖစ္ေစ လူတိုင္းဟာ မိမိဘဝကို ၾကံဖန္ျပီး
ညည္းေနတတ္တယ္ ဆိုတာပါပဲ။ တစ္ကယ္ေတာ့ ခ်မ္းသာမႈအားလံုးထဲမွာ
စိတ္ခ်မ္းသာမႈကသာ အေရးအၾကီးဆံုးပါ။
How the poor life by Unknown စာအုပ္မွ ဘာသာျပန္ဆိုသည္။
Ref: လယ္ေတာသူ
အိုမင္းတာ၊ ခရမ္းလြန္ ေရာင္ျခည္ေၾကာင့္ ထိခိုက္တာနဲ႔ ပတ္ဝန္းက်င္ အေၾကာင္း
အခ်က္ေတြေၾကာင့္ ရရွိလာတဲ့ ဓာတ္တိုး ပစၥည္းေတြက အသား အေရကို ထိခိုက္
ေစႏိုင္ ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အသက္ ႀကီးလာေပမယ့္ အသား အေရ ေတာက္ပၿမဲ
ေတာက္ပေနေအာင္ မိခင္ေတြ ထိန္းသိမ္းေလ့ ရွိတဲ့ သဘာဝ အသားအေရ ထိန္းသိမ္းနည္းေတြကို ေဖာ္ျပ ေပးလိုက္ပါတယ္။
၁) သေဘၤာသီး
သေဘၤာသီးမွာ ကယ္႐ိုတင္း၊ ဗီတာမင္စီ၊ မရွိမျဖစ္ သတၱဳဓာတ္နဲ႔ ပက္ပိန္း
အင္ဇိုင္း ပါဝင္မႈ မ်ားတာေၾကာင့္ သဘာဝ အသားအေရ ေခ်ာေမြ႕ေစတဲ့ အစိုဓာတ္ထိန္း
ခရင္မ္ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ သေဘၤာသီးကို ပါးပါးလွီးၿပီး ပံုမွန္ လိမ္းေပးတာက
အသားအေရကို ေတာက္ပေစၿပီး သက္ႀကီး အစက္ အေျပာက္ေတြကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
သေဘၤာသီးဟာ ေခၽြးေပါက္ပိတ္ ဆို႔တာကို ပြင့္ေစတာေၾကာင့္ အေရျပားကို
ႏူးညံ့ၿပီး ေခ်ာေမြ႕ ေတာက္ပေစပါ တယ္။
ဘယ္လို လိမ္းသင့္သလဲ
သေဘၤာသီးက အသံုးျပဳရ လြယ္ပါတယ္။ သေဘၤာသီး အႏွစ္ကို ေၾကညက္ ေအာင္ ေခ်ၿပီး
မ်က္ႏွာျပင္ေပၚကို စက္ဝိုင္းပံုစံ လွည့္ၿပီး တိုက္႐ိုက္ လိမ္းေပးပါ။
လိမ္းတဲ့အခါ နည္းနည္းပဲ ကုန္မွာ ျဖစ္တာေၾကာင့္ က်န္တဲ့ သေဘၤာသီးကို စားေပး
ႏိုင္ပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္၊ ပိုတက္ စီယမ္နဲ႔ ဗီတာမင္ေအ၊ စီတို႔ ပါဝင္
တာေၾကာင့္ အက်ဳိးရွိပါတယ္။
၂) ေထာပတ္သီး
အသားအေရ ႏူးညံံ့
ေခ်ာမြတ္ေနေစဖို႔ အတြက္ ဗီတာမင္ေတြ လိုအပ္ေနပါ တယ္။ ေထာပတ္သီးမွာ
ဗီတာမင္ေအ၊ ဘီ၊ ဒီနဲ႔ အီးေတြ ပါဝင္မႈ မ်ားပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီး တစ္လံုးမွာထက္
ပိုတက္စီယမ္ ပါဝင္မႈ ပိုမ်ားၿပီး က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ အဆီေတြ
ပါတာေၾကာင့္ သဘာဝ အစိုဓာတ္ထိန္း ပစၥည္းအျဖစ္ သံုးႏိုင္ပါတယ္။ ေထာပတ္သီးဟာ
အေရးေၾကာင္းေတြ ထင္တာနဲ႔ ပါးေရ တြန္႔တာေတြလို အိုမင္းတဲ့ လကၡဏာေတြကို
ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။ ေထာပတ္ သီးမွာ ပါတဲ့ သဘာဝ အဆီဓာတ္က မ်က္ႏွာျပင္က
အညစ္အေၾကးေတြကို ကင္းေဝးေစၿပီး ႏွင္းခူ၊ အနီေရာင္ အစက္အေျပာက္နဲ႔ ထိလြယ္
ခိုက္လြယ္တဲ့ အသားအေရအတြက္ အေကာင္းဆံုး ကုသနည္း ျဖစ္ပါတယ္။
ဘယ္လို လိမ္းသင့္သလဲ
ေထာပတ္သီးကို မ်က္ႏွာေပါင္းတင္ ပစၥည္းအျဖစ္ အသံုးျပဳတာက ဆိုးက်ဳိး မရွိဘဲ
အဆင္ေျပတဲ့ နည္းပါ။ ျပဳလုပ္နည္းကေတာ့ ေထာပတ္သီး အမွည့္ တစ္လံုးကို
ႏုညက္တဲ့အထိ ႀကိတ္ေျခၿပီး မ်က္ႏွာေပၚကို ညင္ညင္သာသာ လိမ္းေပးပါ။ အခ်ိန္ ၁၀
မိနစ္ေလာက္ ၾကာမွ ေအးျမစိုစြတ္တဲ့ ပိတ္စသန္႔သန္႔နဲ႔ သုတ္ေပးပါ။ ပိုၿပီး
အစိုဓာတ္ ရေစဖို႔အတြက္ ႏြားႏို႔ အနည္းငယ္ ဒါမွမဟုတ္ ပ်ားရည္
လက္ဖက္စားဇြန္းရဲ႕ ေလးပံုတစ္ပံုေလာက္ ထည့္ၿပီး မ်က္ႏွာေပၚ လိမ္းေပး
ႏိုင္ပါတယ္။
၃) ပ်ားရည္
ပ်ားရည္ထဲမွာ အေရျပားကို ျပန္လည္
ေကာင္းမြန္ ေစႏိုင္တဲ့ အင္တီေအာက္ ဆီးဒင့္ေတြ ပါဝင္တဲ့အျပင္
ဘက္တီးရီးယားကို ကင္းေစတဲ့ အာနိသင္လည္း ရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပ်ားရည္ကို
မ်က္ႏွာသန္႔စင္ ပစၥည္းအေနနဲ႔ ေန႔စဥ္ သံုးေပးသင့္တာ ျဖစ္ပါတယ္။
ဘယ္လို သံုးသင့္တာလဲ
ပ်ားရည္ အနည္းငယ္ကို ေရေႏြးအနည္းငယ္ ေရာထည့္ကာ ေခ်ာမြတ္တဲ့အထိ ေမႊပါ။
ဆံပင္ေတြကုိ အကုန္စု သိမ္းၿပီး မ်က္ႏွာေပၚကို ပ်ားရည္လိမ္းကာ သန္႔စင္
ေပးပါ။ ေၾကးခၽြတ္တဲ့ အာနိသင္ ရလိုရင္ အဆိုပါ အရည္ထဲကို အညိဳ ေရာင္သၾကား
ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခန္႔ ထည့္ၿပီး သန္႔စင္ သင့္ပါတယ္။ ၿပီးမွ ေရနဲ႔
ေဆးေၾကာခ်လိုက္ပါ။
ေသာ္တာေမာင္
Myanmar News Update
GOOGLE >>> Global Organisation Of Oriented Group Language of Earth
APPLE >>> Asian Passenger Payload Experiment
HP >>> Hewlett-Packard
IBM >>> International Business Machines Corporation
HCL >>> Hindustan Computer Limited
WIPRO >>> Western India Product Limited
GE >>> General Electronics
INFOSYS >>> Information System
TCS >>> Tata Consultancy Services
AOL >>> American Online
BPL >>> British Process Laboratory
INTEL >>> Integrated Electronics
CISCO >>> Computer Information System Company
DELL >>> Michael DELL
SONY >>> Sound Of New York
AMD >>> Advance micro devices
LENOVO >>> LE(Legend), NOVO (New)
COMPAQ >>> Compatibility And Quality
---------------------------------------------------------------
Source: Computer & Mobile (٠ Hacking Tips & Trick ٠)
ႏႈိင္းရင့္ေႏြ
Like ·
post By Myawady News, on July 12, 2013
အေမရိကန္ 3M က ထုတ္တဲ့ လုံျခံဳေရးမွန္ တစ္မ်ိဳးလို႔ ဆုိပါတယ္။ ယင္း
မွန္ကို ေၾကာ္ျငာဖို႔အတြက္ လူစည္ကား ဘတ္စ္ကား မွတ္တိုင္ တစ္ခုမွာေပ့ါ။
အေမရိကန္ေဒၚလာ ၃ သန္း ကို ယင္းမွန္ထဲ ဒီတိုင္းထားျပီး ဘာလံုျခံဳေရးမွ
ရွိမေနေစပါဘူး။ ဒါကို မယံုတဲ့သူမ်ားက လက္တည့္စမ္းပါတယ္။ အမ်ိဳးမ်ိဳး
ရိုက္ခြဲ၊ ကန္ခြဲပါတယ္။ ကုမၼဏီက မွန္ေအာက္တည့္တည့္ ဗုံးထားခြဲေတာင္
မကြဲဘူးလို႔ အာမခံထားတယ္ေလ။ မွန္တင္မကပဲ ေဘးအနား သံနဲ႔မွန္ၾကား
ခ်ိတ္ဆက္မွုကအစ ေလေတာင္ မဝင္ေစပါဘူး။ ရာသီသံုးမ်ိဳးဒဏ္ခံသတဲ့။
ဒါကို လူသိမ်ား စိတ္ဝင္စားလာေအာင္ ေၾကာ္ျငာလိုက္တဲ့ နည္းလမ္းကလည္း
ေၾကာက္ဖို႔ေတာင္ ေကာင္းပါတယ္။ အေမရိကန္ေဒၚလာ ၃ သန္းကို မွန္ထဲထည့္ျပီး
မွန္ကြဲရင္ အလကားယူ ပါတဲ့။ ဘယ္သူ စမ္းၾကည့္ ခ်င္ပါသလဲ။
-
Ref: compfreak
ေကာ္လိုရာဒို ကင္ဆာ ေလ့လာေရး တကၠသိုလ္မွ ေလ့လာမႈ တစ္ခုအရ ၾကက္ဟင္းခါးသီး
အရည္က ပန္ကရိယင္ဆာ ဆဲလ္မ်ားအား ေသဆံုး သြားေစႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။
လြန္ခဲ့ေသာ သံုးႏွစ္
ခန္႕ ကလည္း ေလ့လာသူမ်ားက ၾကက္ဟင္းခါးသီး ထြက္ကုန္မ်ားက ရင္သား ကင္ဆာအေပၚ ေကာင္းက်ိဳး သက္ေရာက္ပံုမ်ားအား ျပသခဲ့သည္။
ယခုေလ့လာမႈအား ေကာ္လိုရာဒို တကၠသိုလ္မွ ကင္ဆာ ကာကြယ္ေရးႏွင့္
ထိန္းခ်ဳပ္ေရးဌာန ႏွင့္ Skaggs ေဆး၀ါးကၽြမ္းက်င္မႈ သိပၸံမွ ပါေမာကၡ Rajesh
Agerwal က လုပ္ေဆာင္ခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။ ထို႕ျပင္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးအား
အိႏၵိယႏွင့္ တရုတ္ ရိုးရာ ေဆးက်မ္းမ်ား၌ အမ်ိဳးအစား (၂) ဆီးခ်ိဳ ကုသရာ၌
အသံုးျပဳခဲ့သည္မွာ ရာစုႏွစ္ေပါင္း မ်ားစြာ ၾကာျပီျဖစ္သည္။
Agarwal က ၾကက္ဟင္းခါးသီးက ပန္ကရိယ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား၏ လုပ္ငန္း ေဆာင္တာကို
ေျပာင္းလဲ သြားေစရံုသာမက ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား စြမ္းအင္ရရွိမႈ နည္းေစေသာ အင္ဇိုင္း
တစ္မ်ိဳးကို လႈံ႕ေဆာ္ေပးသည့္ အျပင္ ပန္ကရိယ ဆဲလ္မ်ားမွ အင္ဆူလင္
ထုတ္မႈအားလည္း မွန္ကန္ေစသည္။ ၾကြက္မ်ားတြင္ စမ္းသပ္ခဲ့ရာ ၾကက္ဟင္းခါးသီး
အရည္တိုက္ေကၽြး ထားေသာ ၾကြက္မ်ားတြင္ ပန္ကရိယကင္ဆာျဖစ္ပြား ႏိုင္ေခ်
၆၀%ခန္႕ ပိုနည္းေၾကာင္း သိရသည္။
အပိန္ေလး
credit to; Health Updates Journal
ျမ၀တီ