“ ❤ ဤဘေလာ့ရဲ႕ Post မ်ားကို အၿမဲ Update ျပဳလုပ္ေပးလွ်က္ရွိပါသည္ ❤ ”

Sunday, November 4, 2012

ဆံပင္ေမြးႏွင့္ အလင္းေပးသူ ဆယ္ေက်ာ္သက္ နီေပါႏိုင္ငံသား



၂၀၀၉ ခုႏွစ္ စက္တင္ဘာလက ေရပန္းစားခဲ့တဲ့ နည္းပညာ တစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္။ အသက္ ၁၈ ႏွစ္အရြယ္ နီေပါႏိုင္ငံမွ သိပၸံေက်ာင္းသား
Milan Karki က တီထြင္ခဲ့တဲ့ ဆံပင္ေမြးသံုး ဆုိလာပယ္နယ္ ျဖစ္ပါတယ္။
ေနေရာင္ျခည္စြမ္းအင္ဆုပ္ယူေပတဲ့ ဆုိလာ/ေနေရာင္ျခည္စြမ္းအင္ ဆုပ္ယူေသာ သတၱဳျပားမ်ားဟာ အင္မတန္ ေစ်းၾကီးပါတယ္။
ယင္းအျပားက ဆုပ္ယူတဲ့ စြမ္းအင္ကို ကူးေျပာင္းေပမယ့္ ၾကားမွာ ဆီလီကြန္ ဝါယာၾကိဳး တပ္ဆ္ေပးရတာကလည္း
ေစ်းေတာ္ေတာ္ၾကီးတဲ့ အစိတ္အပိုင္း ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဆိုလာပါဝါကို ယေန႔တိုင္ တြင္တြင္က်ယ္က်ယ္ အသံုး
မျပဳႏိုင္ေသးျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ သုိ႔ေပမယ့္ ဆီလီကြန္ အစားထိုးမယ့္ ဆံပင္ေမြးသံုး ဆုိလာစက္ကို နီေပါႏိုင္ငံသားေလးက
တီထြင္ခဲ့ပါတယ္။
သူေနထိုင္တဲ့ ရြာေလးမွာ တစ္ရက္ကို မီး ၁၆ နာရီ ပ်က္တယ္လု႔ိ ဆုိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ လွ်ပ္စစ္မီးအျမဲလင္းေနဖို႔ဟာ
သူ႔ရဲ ႔စိတ္ကူး အိပ္မက္ ျဖစ္ျပီး သူငယ္ခ်င္းမ်ား ညဘက္ထြက္လညခ်ိန္မွာ ဖေယာင္းတိုင္ထြန္းျပီး စာအုပ္မ်ား
ေလ့လာခဲ့ပါတယ္။ သူ႔ေလ့လာတဲ့စာက ရူပေဗဒ ပညာရွင္ စတီဖန္ေဟာ့ကင္း ျဖစ္ပါတယ္။ ေလးစားရတဲ့
ဟီးရီုးအေနနဲ႔ကေတာ့ အက္ဒီဆင္ကို စံယူထားသူ ျဖစ္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ အခ်ိန္တိုတြင္း ေလ့လာျပီး လွ်ပ္စစ္မီးထုတ္ဖို႔ ဆံပင္ေမြးက ဘယ္လို အသံုးဝင္တယ္ဆုိတာ သိရွိသြားပါတယ္။
ဆံပင္မွာ အေရာင္ထြက္ ေစတဲ့ ဆိုးေဆးမ်ားက အစ လွ်ပ္စစ္စီးဖို႔အတြက္ Conductor အေနနဲ႔ လုပ္ေဆာင္ႏိုင္တာကို
ေတြ႔ရွိခဲ့ျပီး ဆံပင္ကို ဆုိလာပယ္နယ္က ဆီလီကြန္ေတြမွာ အစားထိုးခဲ့ပါတယ္။ ေနာက္ေတာ့ သူဖန္တီးတဲ့ လက္ တစ္မစာ
ဆုိလာပယ္နယ္ငယ္ေလးဟာ အိမ္တြင္း တစ္ညတာ အလင္းေပးမယ့္ ဘက္ထရီကုိ အားျဖည့္ေပးႏိုင္တယ္ဆုိတာကို
ေတြ႔ ရွိ သြားပါတယ္။
အားလံုးေပါင္း ကုန္က်စရိတ္က ျမန္မာက်ပ္ေငြနဲ႔တြက္ရင္ ၃ေသာင္းခြဲေက်ာ္ေလးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
ဒီေလာက္ေငြနည္းနည္းနဲ႔ ဘက္ထရီေတြ အားျဖည့္ႏိုင္တယ္၊ မီးလင္းေစႏိုင္တယ္ဆုိတာ
ထူးျခားတဲ့ ဖန္တီးမွု တစ္ရပ္ ျဖစ္ပါတယ္။
ယခုေတာ့ Milan ဟာ စေကာ္လာရွစ္ရလို႔ လွ်ပ္စစ္နဲ႔ ပက္သက္လို႔ ပိုမို နက္နဲစြာ ေလ့လာေနျပီ ျဖစ္ပါတယ္။
သူ႔ရဲ ႔ရည္ရြယ္ခ်က္က ကမၻာ့အဆင္းရဲဆံုး စာရင္းဝင္ေနတဲ့ နီေပါႏိုင္ငံတစ္ခုလံုးကို အကုန္က် သက္သာစြာ
မီးရရွိေရး ျဖစ္ပါတယ္။ ဆံပင္ေမြးနဲ႔ အလင္းေပးႏိုင္ တာ ေတြ႔ရွိျပီး ဒီထက္ပို လြယ္ကူ၊ အစုလိုက္
ထုတ္လုပ္မွုအတြက္ အဆင္ေျပတဲ့ နည္းပညာမ်ား ရွာေဖြေလ့လာ ဖန္တီးေနျပီ ျဖစ္ပါတယ္။
ယခုဆုိရင္ Milan ဟာ အသက္ ၂၁ ႏွစ္ ေက်ာ္ျပီ ျဖစ္ျပီး ရူပေဗဒ ပညာကုိ ထဲထဲဝင္ဝင္ေလ့လာေနျပီ
ျဖစ္ပါတယ္။ BBC, Daily Mail, CNN တို႔လို မီဒီယာမ်ား သြားေရာက္ အင္တာဗ်ဴးျပီး ကမၻာက
ေလးစားရတဲ့ လူငယ္ တစ္ဦး ျဖစ္လာခဲ့ေၾကာင္း သိရပါတယ္။

http://www.mm-flashsongs.com/profiles/blog/show?id=5202681%3ABlogPost%3A1480836&xgs=1&xg_source=msg_share_post

မလွဴေကာင္းေသာ ဒါန (၁၀) မ်ိဳး

၁။ သမဇၨဒါန-ကေခ်အလွဴ ( အျငိမ့္ဇာတ္ပြဲ )။

၂။ မဇၨဒါန -ေသရည္ေသရက္အလွဴ။

၃။ ဣတၳိဒါန – မိန္းမအလွဴ။

၄။ ဥသဘဒါန -ႏြားလား၊ ျမင္းလား အလွဴ။

၅။ စိတၱကမၼဒါန – ကာမဂုဏ္ကို ႏိုးၾကြေစေသာ ပန္ခ်ီေဆးေရး အလွဴ။

၆။ သတၳဒါန – လက္နက္ ခဲယမ္းမီးေက်ာက္ အလွဴ။

၇။ ၀ိသဒါန – အဆိပ္အလွဴ။

၈။ သခၤလိကဒါန – လက္ထိတ္ သံေျခခ်င္း ေႏွာင္ႀကိဳးအလွဴ။

၉။ ကုကၠဳရ သူကရ ဒါန-ၾကက္ ၀က္ သားေကာင္အလွဴ။

၁၀။ တုလာကူဋ မာနကူဋ – ခ်ိန္စဥ္းလဲ၊ တင္းစဥ္းလဲ အလွဴဆုိတာက ေရာင္းတဲ့(အေလး)တစ္မ်ဳိး။ ဝယ္တဲ့(အေလး)ကတစ္မ်ဳိး။ (ခ်ိန္ခြင္နဲ့ေစ်းေရာင္းသူ)ထုိ့ျပင္ ေရာင္းတဲ့(ျပည္ေတာင္း)ကတစ္မ်ဳိး။ ဝယ္တဲ့ (ျပည္ေတာင္း)ကတစ္မ်ဳိး(ဆန္ေရာင္းသူမ်ား)ျဖစ္ေစဖုိ့အတြက္ အေလးခ်ိန္ခြင္ ျပည္ေတာင္းမ်ားကုိထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်ျခင္း။ ဒါမွမဟုတ္ ေပးလွဴျခင္း စတဲ့အလွဴဒါနမ်ဳိးကုိဆုိလုိျခင္းျဖစ္ပါတယ္။

( အရွင္ဝိမလဝံသ )
http://www.mmitpalace.com/profiles/blog/show?id=6456788%3ABlogPost%3A334286&xgs=1&xg_source=msg_share_post

ပရိတ္ၾကီး ၁၁သုတ္ အက်ဴိး ႏွင္႔ ပါရမီ ၁၀ ပါး

ပရိတ္ၾကီး ၁၁သုတ္ အက်ဴိး

  • (၁)  ဘုန္းက်က္သေရ ၊ျပည္႕ျဖိဳးေ၀ေစရန္ ရြတ္ေလ မဂၤလာသုတ္ ။
  • (၂)  ကပ္ၾကီး သံုးျဖာ၊ ေဘးၾကံဳလာ ၊ ရြတ္ပါ ရတနာ႕သုတ္ ။
  • (၃)  လူ၊ နတ္ ၊ပုဂၢိဳလ္ ၊ခ်စ္ေစလုိ ၊ ရြတ္ဆုိ ေမတၱသုတ္ ။
  • (၄)   ေေျမြ ၊ ကင္း ၊ သစ္က်ား ၊  ေတြ႕ၾကံဳျငား ၊ ရြတ္ပြား ခႏၵသုတ္ ။
  •  (၅)  ခ်ဳပ္ေႏွာင္ၾကိဳးတပ္ ၊ ေဘးၾကံဳလတ္ ၊ ရြတ္အပ္ ေမာရသုတ္ ။
  •  (၆)  ေတဇအဂၢိ ၊ မီးေဘးျငိ ၊ ရြတ္ဘိ    ၀ဋဳသုတ္ ။
  •  (၇)  ရႈံးႏုိင္ ျပိဳင္ပြဲ ၊ စစ္ဆင္ႏြဲ ၊ ရြတ္ျမဲ ဓဇဂၢသုတ္ ။
  •  (၈)  စုန္း၊ ဖုတ္တေစၦ ၊ ေဘးၾကံဳေန ၊ ရြတ္ေလ အာဋာနာဋိယသုတ္ ။
  •  (၉)  အမ်ဳိးသမီးမ်ား ၊ မီးမဖြား ၊ ရြတ္ပါ အဂၤလိမာလသုတ္ ။
  •  (၁၀)  မက်န္းမမာ ရွိေသာအခါ ၊ ရြတ္ပါ ေဗာဇၥဳင္သုတ္ ။
  •  (၁၁)  တိတ္နမိတ္မ်ား ၊ မေကာင္းျငား ၊ ရြတ္ပြား ပဗၵဏွသုတ္ ။ ။ ။



ပါရမီ ဆယ္ပါး

  • (၁) ဒါနပါရမီ ။   ။  လႈဴဒန္းေပးကမ္း စြန္းၾကဲျခင္း ။
  • (၂) သီလပါရမီ ။   ။ ေကာင္းျမတ္ေသာ အက်င္႕သီလ ျဖင္႕ေဆာက္တည္ေနထုိင္ျခင္း ။
  •  (၃) ေနကၡပါရမီ ။   ။ အိမ္ရာမွ ခြာေရွာင္၍ ရေသ႕ ၊ ရဟန္း ျပဳျခင္း ။
  •  (၄) ပညာပါရမီ ။   ။ ေလာကီ ၊ ေလာကုတ္တရာ (၂) ပါးေသာ ပညာတုိ႕ကို ရွာေဖြသင္ယူျခင္း ။
  • (၅)  ၀ိရီယပါရမီ ။   ။ မတြန္႕မဆုတ္ အားထုတ္ၾကိဳးစားျခင္း ။
  • (၆) ခႏၱီပါရမီ ။   ။ သည္းခံမႈ ရွိျခင္း ။
  •  (၇) သစၥာပါရမီ ။   ။ မွန္ကန္ေသာ စကားကို ေျပာဆုိျခင္း ။
  • (၈) ေမတၱာပါရမီ ။   ။ မိမိႏွင္႔ ထပ္တူျပဳေသာ ခ်စ္ျခင္း ၊ေမတၱာတရားကို ထားရွိျခင္း ။
  • (၉) အဓိဠာန္ပါရမီ ။   ။ အျပစ္ကင္းေသာ အရာတုိ႕တြင္ ဆံုးျဖတ္မႈရွိျခင္း ။
  •  (၁၀) ဥေပကၡာ ပါရမီ ။    ။ မုန္းသည္ ခ်စ္သည္ မဟူ လစ္လ်ဴရႈျခင္း ။
  •  
  • http://www.zwekapinmyae.com/profiles/blog/show?id=2879352%3ABlogPost%3A854834&xgs=1&xg_source=msg_share_post

ကင္ဆာေရာဂါကိုတြန္းလွန္ကာကြယ္ႏိုင္ေသာအစားအစာ(၁၃)မ်ိဳး


(၁) ၾကက္သြန္ျဖဴ
















ၾကက္သြန္ျဖဴမွာကင္ဆာေရာဂါကိုကာကြယ္ႏုိင္တဲ့ ဓာတ္ေပါင္းေတြ မ်ားစြာပါဝင္ေနပါတယ္။ အေရျပား၊ အူမႀကီးနဲ႔ အဆုတ္ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈေတြကိုအဓိကကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။

(၂) အစိမ္းရင့္ေရာင္ အသီးအရြက္မ်ား















အစိမ္းရင့္ေရာင္ အသီးအရြက္ေတြမွာအင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ျဖစ္တဲ့ ကယ္႐ိုတင္းႏြိဳက္ေတြ
မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။ကင္ဆာကို ျဖစ္ေစတဲ့ Free Radicals ေတြရဲ႕ အႏၲရာယ္ကိုေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။

(၃) စပ်စ္သီး















စပ်စ္သီးနဲ႔ စပ်စ္ဝိုင္မွာအစြမ္းထက္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ျဖစ္တဲ့ ရက္စ္ဗာရထေရာပါဝင္တာေၾကာင့္ ဆဲလ္ေတြ ပ်က္စီးတာကိုကာကြယ္ ေပးႏုိင္ပါတယ္။

(၄) လက္ဖက္စိမ္းရည္














လက္ဖက္စိမ္းရည္မွာပါဝင္တဲ့ ဖေလဗုိႏြိဳက္ကအူမႀကီး၊ အသည္း၊ ရင္သားနဲ႔ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာေတြ
ျဖစ္ပြားတာကေနကာကြယ္ႏုိင္သလိုကင္ဆာေရာဂါရဲ႕ ဆဲလ္ပြားတာကိုလည္း ေႏွးေကြးေစႏုိင္ပါတယ္။

(၅) ခရမ္းခ်ဥ္သီး

















ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာပါဝင္တဲ့ လိုင္ကိုပင္းဓာတ္ကရင္သားကင္ဆာ၊ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ၊ အဆုတ္ကင္ဆာနဲ႔ အစာအိမ္ကင္ဆာေတြကိုကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။

(၆) ဖရဲသီး
















ဖရဲသီးမွာကင္ဆာေရာဂါကိုတြန္းလွန္ ကာကြယ္ေပးႏုိင္တဲ့ လိုင္ကိုပင္းဓာတ္ မ်ားစြာပါဝင္ေနပါတယ္။

(၇) ဘလူးဘယ္ရီသီး













ဘယ္ရီသီးအားလံုးမွာကင္ဆာကိုတုိက္ထုတ္ႏုိင္တဲ့ ဓာတ္ေပါင္းေတြ မ်ားစြာပါဝင္ေနပါတယ္။ ကင္ဆာေရာဂါ အားလံုးကိုကာကြယ္မႈ ေပးႏုိင္ပါတယ္။

(၈) မိေက်ာင္းကြမ္းဖတ္

မိေက်ာင္းကြမ္းဖတ္မွာပါဝင္တဲ့ လိုင္နန္က အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ အာနိသင္ကိုေပးစြမ္းၿပီး ခႏၶာကိုယ္မွာ
ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ့ ေျပာင္းလဲမႈ မွန္သမွ်ကို ဟန္႔တားေပးပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ အိုမီဂါ-၃ အဆီ ႂကြယ္ဝတာေၾကာင့္ အူမႀကီးကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈကိုလည္း ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။

(၉) ပန္းေဂၚဖီ မ်ဳိးရင္းဝင္မ်ား















ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ပန္းေဂၚဖီပြင့္၊ ေဂၚဖီထုပ္ေတြမွာကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခကိုေလွ်ာခ်ႏုိင္တဲ့ အစြမ္းထက္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြ မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။

(၁၀) ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုး
















ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုးမွာကင္ဆာကိုတြန္းလွန္ႏုိင္တဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္၊ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔
ဖိုက္တိုအီစထ႐ိုဂ်င္ေတြ ပါဝင္ပါတယ္။

(၁၁) မုန္လာဥနီ
















မုန္လာဥနီမွာ ဗီတာမင္ေအဓာတ္ မ်ားစြာပါဝင္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္ ခုခံအားစနစ္ကို ျမႇင့္တင္ေပးပါတယ္။
ေသြးျဖဴဥေတြရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို အားေပးတာေၾကာင့္ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးေတြ
မကူးစက္ႏုိင္ေအာင္ ဟန္႔တားေပးပါတယ္။ မ်က္စိကိုလည္းအားေကာင္းေစပါတယ္။

(၁၂) နႏြင္း

 Photo: နႏြင္းက ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ရွိသူမ်ားတြင္ ကင္ဆာျပန္႔ပြားမႈကို ဟန္႔တားႏုိင္ နႏြင္းမႈန္႔ကို ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာကတည္းက အ႐ုိးအဆစ္ေရာင္ ေရာဂါနဲ႔ တျခားေရာဂါေတြကို ကုသဖုိ႔ အသံုးျပဳခဲ့ၾကပါတယ္။ နႏြင္းမွာ ပါဝင္တဲ့ ကာကူမင္ဟာ ေရာင္ရမ္းမႈကို တားျမစ္ႏုိင္တာေၾကာင့္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။ အခု ဂ်ာမနီႏိုင္ငံက ေလ့လာမႈအရလည္း နႏြင္းဟာ ကင္ဆာျပန္႔ပြားမႈကို တားျမစ္ႏုိင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ ၿပီးခဲ့တဲ့ေလ့လာမႈအရ နႏြင္းဟာ သားျမတ္ကင္ဆာရွိသူေတြကို အဆုတ္အတြင္း ျပန္႔ပြားမႈ မရွိေအာင္ တားျမစ္ႏုိင္တယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။ သားျမတ္ကင္ဆာနဲ႔ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာဟာ နာတာရွည္ ေရာင္ရမ္းမႈေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။ ွဒီကင္ဆာႏွစ္မ်ဳိးစလံုးရဲ႕ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြက CXCL1 နဲ႔ CXCL2 အပါအဝင္ ေရာင္ရမ္းမႈျဖစ္ေစတဲ့ ပ႐ုိတင္းေတြကို ထုတ္လုပ္ေပးတယ္လုိ႔ ေတြ႕ရွိခဲ့ၿပီး ကာကူမင္ဟာ အဲဒီပ႐ုိတင္းႏွစ္မ်ဳိးရဲ႕ ထုတ္လုပ္မႈကို ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္တယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။ နႏြင္းမႈန္႔ကို ေန႔စဥ္ ရွစ္ဂရမ္ထိ ေသာက္သံုးႏုိင္ပါတယ္။ ဆီးက်ိတ္ႀကီး (BPH) တဲ့ အမ်ဳိးသားေတြနဲ႔ မိသားစုရာဇဝင္မွာ သားျမတ္ကင္ဆာရွိတဲ့ အမ်ဳိးသမီးေတြ အေနနဲ႔ နႏြင္းကို ကင္ဆာေရာဂါ ကာကြယ္ဖုိ႔ အသံုးျပဳထားသင့္ေၾကာင္း သုေတသီေတြက အႀကံေပးထားၾကပါတယ္။ SM By Good Health

ဟင္းထဲမွာ နႏြင္းကိုလက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္းစာေလာက္ ပါဝင္ေအာင္ ထည့္ခ်က္စားေပးပါ။ စမ္းသပ္မႈေတြအရ နႏြင္းမွာကင္ဆာျဖစ္ေစတာေတြကိုတြန္းလွန္ႏုိင္တဲ့ အာနိသင္ရွိေနပါတယ္။
နႏြင္းမွာပါတဲ့ ကာကူမင္ျဒပ္ေပါင္းကရင္သားကင္ဆာ၊ အစာအိမ္ကင္ဆာနဲ႔ တျခားကင္ဆာေရာဂါေတြရဲ႕
ျဖစ္ပြားႏႈန္းကို ေႏွးေစပါတယ္။

(၁၃) ငါး















ဆာဒင္းငါး၊ ပုစြန္ဆိတ္၊ ပင္လယ္ငါးေတြကေနဗီတာမင္ဒီဓာတ္ကိုရရွိႏိုင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ဒီကကင္ဆာဆဲလ္ ႀကီးထြားမႈနဲ႔ ပ်ံ႕ႏွံ႔မႈကိုေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။
ကယ္လ္ဖုိးနီးယားတကၠသိုလ္က ျပဳလုပ္တဲ့ ေလ့လာမႈအရေနေရာင္ျခည္နဲ႔ ထိေတြ႕မႈ နည္းတဲ့
အမ်ဳိးသမီးေတြမွာ ကင္ဆာဆဲလ္ ပ်ံ႕ႏွံ႔တာကိုေတြ႕ရပါတယ္။

ေနေရာင္ျခည္ဟာဗီတာမင္ဒီကိုရယူႏုိင္တဲ့ အေကာင္းဆံုးအရင္းအျမစ္ ျဖစ္လုိ႔ပါ။

credit : ျမန္မာတို႔အတြက္ ျမန္မာေဆးျမီးတို
 http://www.han152.com/2012/01/blog-post_14.html
source>>>http://natureenergycare.blogspot.com/2012/11/blog-post.html#more

ဘီပုိးကုိ ႏုိင္တဲ့ေဆး (သို႕) ဣႆရမူလီ


အရြက္ကေတာ့ ဗိေႏၵာေဆးအေခၚ *ဣႆရမူလီ* လုိ႔ေခၚတယ္။
ဦးဟုတ္စိန္အဘိဓာန္မွာေတာ့ The Indian Brithwort (*Atistolochia indica)* သာမညဣႆရီ တဲ့။
ရွမ္းဘာသာကေတာ့ ၀မ္လီႏုတ္ယံုး *(၀၊ခေ္လီခေူဂ့္ယုင္း*) လုိ႔ေခၚၿပီးတရုတ္အေခၚကေတာ့ *ခံု႔ေရွာ့တန္း* လုိ႔ေခၚတယ္။


အပင္ကေတာ့ အစိမ္းေရာင္ ႏြယ္ပင္တစ္မ်ဳိးပါ။ ခြာညိဳ၊ ခြာျဖဴပန္းလုိ အိမ္မွာအလွစုိက္ထားေလ့ရွိတယ္။
အပြင့္က ဥေဒါင္းငွက္နဲ႔ ဆင္တူၿပီး အျဖဴ။ အ၀ါ၊ အစိမ္း၊ ခရမ္းေရာင္အနဲငယ္သမ္းေနတယ္။
အသီးကေတာ့ ကင္းမြန္သီးလုိ ခပ္ဆင္ဆင္ျဖစ္ၿပီး အရစ္(အေရးအေၾကာင္း) အေျမာင့္ပါတယ္။


အရြက္ရဲ႕ အရသာကေတာ့ နဲနဲဖန္သလုိလုိ၊ ကြမ္းရြက္ကဲ့သုိ႔လဲအနည္းငယ္ရွိန္းသလုိလုိျဖစ္ၿပီး အရသာေပါ့တယ္။


ဘီပုိးေရာဂါ၊ စီပုိးေရာဂါရွိသူမ်ားအတြက္ မၾကာခင္က သိရတဲ့ ေဆးေကာင္းတစ္လက္ပါ။


ဒီေဆးအေၾကာင္းကုိ မႏ ၱေလး၊ ကၽြဲဆည္ကန္ေန နန္းေမြေဖါင္ (2nd Year Law) ကေနတဆင့္သိရျခင္းပါ။
သူမအေဖရဲ႕ မႏၱေလး မိတ္ေဆြတစ္ဦးဘီပုိးေရာဂါျဖစ္ၿပီး ယုိးဒယား၊ စကၤာပူအထိ သြားကုတာ သိန္းေပါင္းမ်ားစြာ
ကုန္ေပမယ့္ ေရာဂါက မေပ်ာက္ျဖစ္ေနတယ္။စိတ္ပ်က္ပ်က္နဲ႔ မႏၱေလးကုိေရာက္ေတာ့ မိတ္ေဆြတစ္ေယာက္က
ဣႆရမူလီ ကုိသံုးၾကည့္ခုိင္းတယ္။

သူလည္း (၃)လေလာက္ အဲဒီအရြက္ကုိ အစိမ္းလုိက္ တစ္ေန႔ (၃)ခါ၊ တစ္ခါ ေလးရြက္ငါးရြက္ေလာက္ ၀ါးစားၿပီး
ေရေသာက္လုိက္တယ္။ေနာက္ပုိင္း သူ႔ရဲ႕ အသားအေရလည္း အရင္လုိ နီေၾကာင္ေၾကာင္ နီရဲရဲ မဟုတ္ေတာ့ပဲ
အသားအရည္ေတြ ၀င္းလာတယ္။ ၾကည္လာတယ္။က်န္းမာေရးလည္း ေတာ္ေတာ္ေကာင္းလာတာေတြ႕ရတယ္။

ေနာက္ (၅)လ ၾကာေတာ့ သူယုိးဒယားကုိေဆးစစ္သြားေတာ့ဟုိကဆရာ၀န္ေတြက အံ့ၾသစြာနဲ႔ သူ႔ရဲ႕ ဘီပုိးေရာဂါ
လံုး၀ေပ်ာက္သြားေၾကာင္း၊ဘာေဆးေတြ သံုးေၾကာင္း ေမးလာေတာ့သူက တုိင္းရင္းေဆး ဣႆရမူလီ ေဆးကုိ
သံုးေၾကာင္း ေျပာလုိက္တယ္။ အခုသူက်န္းက်န္းမာမာပါပဲ။



*ေဆးသံုးစဲြနည္း*

(၁) အေကာင္းဆံုးကေတာ့ အရြက္စိမ္းကုိ ၀ါးစားၿပီး ေရေသာက္တာ ပုိထိေရာက္တယ္။
(၂) သံုးခြက္ တစ္ခြက္ ႀကိဳေသာက္ရင္လည္း ရပါတယ္။
(၃) အရြက္ကုိ အေျခာက္လွမ္းၿပီး လက္ဖက္ရည္ ေသာက္သလုိမ်ဳိး ေသာက္ရင္လည္း ရတယ္တဲ့။


ဣႆရမူလီ မွတဆင့္ ဘီပုိးအတြက္ စီပုိးအတြက္ ေဆးေကာင္းတစ္လက္အျဖစ္ ဆက္လက္တုိးတက္ေအာင္ ေဖၚေဆာင္ႏုိင္ပါေစ။
*သင္ရဲ႕ မိတ္ေဆြထံ ဆက္လက္ လက္ဆင့္ကမ္းၿပီး ေဘသဇၨဒါန (ေဆးအလွဴ) အျဖစ္ကုသုိလ္ယူၾကပါရန္ . . . . *

ေမတၱာျဖင့္
ေတာင္တန္းသာသနာျပဳဆရာေတာ္
စ၀္ဆုခမ္း (တန္႔ယန္း)
http://mandalaygazette.com/23216/health-fitness

သင့္ကို အႏၲရာယ္ေပးမည့္ မုန္႔ပဲသေရစာမ်ား

အာဟာရတန္ဖိုးမရွိဘဲ အလြယ္တကူျပင္ဆင္ျပီး ေရာင္းခ်တဲ့အစားအစာေတြကို Junk food လို႔ေခၚပါတယ္။
ဒီေန႔ေခတ္မွာ Junk food-ေတြဟာ အလြန္ကိုေပါမ်ားျပီး အလြယ္တကူရႏို္င္တဲ့အတြက္ မၾကာခဏဆိုသလို စားမိတတ္ၾကပါတယ္။ Junk food-ေတြဟာ အရသာလည္းရွိျပီး အျပင္အဆင္ထုပ္ပိုးပံုေတြနဲ႔ ေရာင္းခ်တဲ့ဆိုင္ေတြကလည္း လွပ
ေခတ္မီတဲ့အတြက္ ဒီေန႔ေခတ္လူငယ္ေတြ အၾကားမွာ Junk food-ေတြ စားသံုးတာ Junk food-ေရာင္းတဲ့ဆိုင္ေတြမွာ
ထိုင္တာမ်ိဳးေတြဟာ ဒီေန႔ေခတ္ရဲ႔ စတိုင္လ္တခုလို ေတာင္ ျဖစ္ေနပါတယ္။


အခ်ိဳရည္၊ ဒိုးနတ္မုန္႔၊ ကိတ္မုန္႔၊ ဟမ္ဘာဂါ၊ ေဟာ့ေဒါ့၊ ပီဇာ၊ ဘီစကြတ္၊ အာလူးေၾကာ္၊ ေရခဲမုန္႔၊ ေရခဲေခ်ာင္း စတဲ့
အျမန္စာေတြဟာ Junk food-ေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီမုန္႔ပဲသေရစာေတြဟာ အာဟာရတန္ဖိုး မရွိရံုသာမက အျမဲစားေနရင္
ေရရွည္မွာ သင့္က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ Junk food-ေတြမွာ အဆီ၊ ဆားနဲ႔ သၾကားေတြ အမ်ားအျပား
ပါ၀င္တဲ့အတြက္ေၾကာင့္ အရာသာရွိေနတာျဖစ္ျပီး သင့္က်န္းမာေရး အတြက္ေတာ့ အႏၲရာယ္ေပးႏို္င္တဲ့ အရာေတြပါ။



အဆီဓာတ္ပါ၀င္မႈ မ်ားလြန္းျခင္း

ဟမ္ဘာဂါ၊ ပီဇာ၊ ၾကက္ေၾကာ္၊ အာလူးေၾကာ္နဲ႔ ငါးမုန္႔ေၾကာ္လိုမ်ိဳး Junk food-ေတြမွာ က်န္းမာေရးနဲ့ မညီညြတ္တဲ့
ျပည့္၀ဆီေတြ အမ်ားအျပား ပါ၀င္ပါတယ္။ သင္စားတဲ့ အစားအစာေတြထဲမွာ ျပည့္၀ဆီေတြ ပါ၀င္မႈ မ်ားလြန္းရင္
က်န္းမာေရး ထိခိုက္ေစျပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္တိုးကာ တျဖည္းျဖည္း၀လာႏိုင္ပါတယ္။


အ၀လြန္ျခင္းေၾကာင့္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစျပီး တျခားေရာဂါ အမ်ားအျပားကိုလည္း ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
အ၀လြန္ေနတဲ့သူေတြကိ္ု ေလ့လာၾကည့္တဲ့အခါ Junk food-ေတြကို စြဲစြဲလမ္းလမ္း စားေသာက္တတ္သူေတြ ျဖစ္ေန
တာကို ေတြ႔ရွိရပါတယ္။




ဆားပါ၀င္မႈ မ်ားလြန္းျခင္း

Junk food-ေတြမွာ ဆားအမ်ားအျပား ပါ၀င္တတ္ပါတယ္။ ေပါင္မုန္႔၊ ေကြကာ၊ ဘီစကြတ္နဲ႔ ကိ္တ္မုန္႔ေတြမွာ ဆား
အမ်ားအျပား ပါ၀င္ျပီးသားပါ။ ဒါေၾကာင့္ Junk food-ေတြစားရင္ လိုအပ္တာထက္ပိုျပီး ဆားအမ်ားအျပား စားမိေန
တတ္ပါတယ္။ ဆားမ်ားမ်ားစားရင္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။




သၾကားပါ၀င္မႈ မ်ားလြန္းျခင္း

အခ်ိဳရည္၊ ဘီစကြတ္၊ ကိတ္မုန္၊ ေရဲေခ်ာင္းနဲ႔ ေရခဲမုန္႔ေတြမွာ သၾကားအမ်ားအျပား ပါ၀င္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အရသာ
ရွိေနတာပါ။ ဒါေပမဲ့ သၾကားအမ်ားႀကီးစားရင္ အ၀လြန္ျခင္း၊ သြားပိုးစားျခင္းနဲ႔ တဲျခားေရာဂါ အမ်ားအျပားကို
ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။




ဗီတာမင္ႏွင့္ သတၳဳဓာတ္မ်ား မပါ၀င္ျခင္း

Junk food-ေတြမွာ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ခ်က္ျပဳတ္ထားတဲ့ အစာေတြနဲ႔ အစိမ္းစားရတဲ့ အစာေတြမွာပါတဲ့ ဗီတာမင္
နဲ႔ သတၳဳဓာတ္လိုမ်ိဳး အာဟာရဓာတ္ေတြ မပါ၀င္ပါဘူး။ ခႏၶာကိုယ္ဟာ က်န္းမာေရးေကာင္းဖို႔နဲ႔ ေရာဂါပိုေးတြကိုခုခံ
တိုက္ခိုက္တဲ့ ကိုယ္ခံအားစနစ္အတြက္ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၳဳဓာတ္ေတြကို လိုအပ္ပါတယ္။ Junk food-ေတြကိုပဲ အျမဲစား
ေနျပီး က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တဲ့ အစာေတြကို မစားျဖစ္သူေတြဟာ မၾကာခဏ နာမက်န္းျဖစ္တတ္ပါတယ္။




တာရွည္ခံ ထိန္းေဆးႏွင့္ ဆိုးေဆးမ်ား ပါ၀င္ျခင္း

ပါကင္လွလွနဲ႔ ထုပ္ပိုးထားတဲ့ Junk food-ေတြမွာ တာရွည္ခံထိန္းေဆးေတြနဲ႔ အေရာင္ဆိုးေဆးေတြ ပါ၀င္ပါတယ္။
ဒါေတြက ေရရွည္မွာ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ေစႏုိင္တဲ့ အႏၲရာယ္ ရွိပါတယ္။




အိုမင္းေစျခင္း

Junk food-ေတြဟာ အိုမင္းတဲ့ ျဖစ္စဥ္ကို ျမန္ေစႏိုင္ပါတယ္။ Junk food-ေတြကိုပဲ အျမဲစားေနရင္ အာဟာလံုေလာက္
ေအာင္ မရရွိေတာ့ဘဲ ခႏၶာကိုယ္ကို အိုမင္းျပီး ေရာဂါေတြျဖစ္ေစတဲ့ ဓာတ္တိုးပစၥည္း (Free Radicals)ေတြ ပိုထြက္
ေစတာေၾကာင့္ပါ။ Junk food-ေတြကို အမ်ားအားျဖင့္ ကေလးေတြ၊ ဆယ္ေက်ာ္သက္ေတြနဲ႔ လူငယ္ေတြက အမ်ားဆံုး
စားတတ္ၾကပါတယ္။ Junk food-ေတြကို တခါတရံစားတာက ျပႆနာမရွိေပမယ့္ အျမဲမစားသင့္တဲ့အေၾကာင္း အၾကံျပဳ
ေဖာ္ျပလိုက္ရပါတယ္။


 ေဆြေဆြမ်ိဳးႏိုင္ (ေဆး၀ါးတကၠသိုလ္)
(Good Health 3-17-10)
http://www.mmcfamily.org/profiles/blog/show?id=3003595%3ABlogPost%3A1838497&xgs=1&xg_source=msg_share_post

ေသြးတိုးေရာဂါရွင္မ်ားအတြက္ အစားအေသာက္












 ေသြးတိုးေရာဂါကို ထိန္းခ်ဳပ္ဖို႔အတြက္ မွန္ကန္တဲ့အစားအေသာက္ ပံုစံဟာ အလြန္အေရးႀကီးပါတယ္။
ေသြးတိုးေရာဂါရွင္ေတြအေနနဲ႔ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကို ထိန္းထားႏိုင္ဖို႔ အစားအေသာက္ကို တစ္သက္လံုး ထိန္းခ်ဳပ္ ကန္႔သတ္ထားရမယ္ဆိုတာဟာ အရသာမရွိတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကိုသာ အၿမဲစားေသာက္ေနရမယ္ဆိုတဲ့ အဓိပၸါယ္မဟုတ္ပါဘူး။
ဒါေပမဲ့ အစားအေသာက္ဆိုင္ရာမွာ မွန္ကန္တဲ့ ေရြးခ်ယ္မႈနဲ႔ မွန္ကန္တဲ့ ေရွာင္ၾကဥ္မႈဟာ ေသြးတိုးေရာဂါကို ထိ္န္းခ်ဳပ္ကုသရာမွာ ေအာင္ျမင္ေစၿပီး ေသြးတိုးေၾကာင့္ျဖစ္ႏိုင္တဲ့ ေနာက္ဆက္တဲြ အႏၲရာယ္ေတြကို ကာကြယ္ႏိုင္ေစပါတယ္။

ေသြးတိုးေရာဂါရွင္မ်ား စားသင့္ေသာ အစားအေသာက္မ်ား

ေသြးတိုးေရာဂါရွင္ေတြဟာ ကယ္လ္စီယမ္၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ပိုတက္စီယမ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ပါဝင္တဲ့ အစာေတြကို စားေပးသင့္ပါတယ္။ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ သစ္သီး၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြနဲ႔ ဆန္လံုးညိဳကို မ်ားမ်ားစားေပးပါ။ ေအာက္ပါ အစားအေသာက္ေတြကေတာ့ ေသြးတိုးေရာဂါရွင္ေတြအတြက္ အထူးအက်ဳိးရွိတာေၾကာင့္ စားေပးသင့္ပါတယ္။
• ေထာပတ္သီး
• ငွက္ေပ်ာသီး
• ပန္းေဂၚဖီစိမ္း
• ကၫြတ္
• ဂရိတ္ဖ႐ုသီး
• ပဲသီး
• အဆီနည္းအသား
• အဆီထုတ္ထားတဲ့ ႏြားႏို႔ ဒါမွမဟုတ္ မလိုင္ဖယ္ထားတဲ့ ႏြားႏို႔
• လိေမၼာ္သီး
• ေဆာ္လ္မြန္ငါး
• ေနၾကာေစ့
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး

ေသြးတိုးေရာဂါရွင္မ်ား ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ေသာ အစားအေသာက္မ်ား

ေသြးတိုးေရာဂါရွင္ေတြအေနနဲ႔ ငန္တဲ့အစာေတြကို ေရွာင္ၾကဥ္သင့္တယ္ဆိုတာကိုေတာ့ အမ်ားသိၾကၿပီးသားပါ။ ဒါေပမဲ့ ေသြးတိုးေရာဂါရွင္ေတြဟာ ငန္တဲ့ အစာေတြတင္မကဘဲ တျခားေရွာင္ၾကဥ္သင့္တဲ့ အစာေတြရွိပါေသးတယ္။
ေယဘုယ်အားျဖင့္ ေသြးတိုးေရာဂါရွင္ေတြဟာ က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီၫြတ္တဲ့ ဆီမ်ားတဲ့အသား၊ အဆီပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြ၊ ဆားပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ အဆင္သင့္စားစရာအျမန္စာ (Fast Food) ေတြနဲ႔ အရက္ကို ေရွာင္ၾကဥ္ရပါမယ္။ ဆား ဒါမွမဟုတ္ ပိုၿပီးတိတိက်က်ေျပာရရင္ ဆိုဒီယမ္ဓာတ္ဟာ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ ျမင့္တက္မႈအတြက္ အဓိကတရားခံပါ။ ငန္ေနတဲ့ အစားအစာေတြမွာ ဆားပါဝင္မႈမ်ားတယ္လို႔ အလြယ္တကူသိႏိုင္ေပမယ့္ မငန္တဲ့ အဆင္သင့္ စားစရာေတြမွာ ဆားပါဝင္မႈမ်ားတာကို သတိမထားမိရင္ အလြယ္တကူမသိပါဘူး။
ဒါေၾကာင့္ ေသြးတိုးေရာဂါရွင္ေတြအေနနဲ႔ အိမ္မွာ ဟင္းခ်က္တဲ့အခါ ဆားေလွ်ာ့ထည့္႐ံုနဲ႔ မလံုေလာက္ဘဲ အဆင္သင့္ စားစရာဘူးေတြ၊ အထုပ္ေတြကို ဝယ္တဲ့အခါ ဆိုဒီယမ္ပါဝင္မႈ ပမာဏကိုပါ ၾကည့္႐ႈစစ္ေဆးဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ အေကာင္းဆံုးကေတာ့ ေသြးတိုးေရာဂါရွင္ေတြအေနနဲ႔ ၾကာရွည္ခံေအာင္ လုပ္ထားတဲ့ အဆင္သင့္ စားစရာေတြကို တတ္ႏိုင္သမွ် ေရွာင္ၿပီး စားစရာေတြကို လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ပါ။

ေသြးတိုးေရာဂါရွင္ေတြဟာ ေအာက္ပါအစားအေသာက္ေတြကို ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ပါတယ္။

• ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္နဲ႔ ဆားနယ္ထားတဲ့ တျခားအသားေျခာက္မ်ား
• ဆုိဒီယမ္ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ အဆင္သင့္စားစရာမ်ား
• ၾကက္အေရခြံ
• အျမန္စာမ်ား
• ျပည့္ဝဆီ ဒါမွမဟုတ္ ထပ္ျပန္ေၾကာ္ဆီပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ အစာမ်ား
• သၾကားပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ အစာမ်ား
ေသြးတိုးေရာဂါရွင္ေတြအေနနဲ႔ စားသင့္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို စားေသာက္ၿပီး ေရွာင္ၾကဥ္တာကို ဆင္းရဲဒုကၡလို႔ မယူဆဘဲ အရသာအသစ္ေတြကို စူးစမ္းရွာေဖြၾကည့္ႏိုင္တဲ့ အခြင့္အေရးအျဖစ္ ယူဆပါ။ ဟင္းခ်က္တဲ့အခါ ဆားမပါဘဲ အရသာရွိေအာင္ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္အမ်ဳိးမ်ဳိးကို စမ္းသပ္ သံုးစဲြၾကည့္ပါ။
ဆားေလွ်ာ့စားခါစမွာ အရသာမရွိသလို ခံစားရေပမယ့္ စားရင္းနဲ႔ ေနာက္ပိုင္္းမွာ အက်င့္ျဖစ္သြားၿပီး ပံုမွန္အတိုင္း စားႏိုင္သြားမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါဆိုရင္ ေသြးတိုးေရာဂါကို ထိန္းခ်ဳပ္ကုသမႈမွာ ေအာင္ျမင္မွာ ျဖစ္ၿပီး ေသြးတိုးေၾကာင့္ ျဖစ္ႏိုင္တဲ့ ေလျဖတ္ျခင္းနဲ႔ တျခားေနာက္ဆက္တဲြ အႏၲရာယ္ေတြကို ကာကြယ္ႏိုင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။
Ref : Good Health
sourced>>>http://natureenergycare.blogspot.com/2012/11/by-nang-kha-yea-on.html

ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္မ်ား၏ က်န္းမာေရးအစြမ္းမ်ား

ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြ အသံုးျပဳတာေၾကာင့္ ဟင္းရဲ႕အရသာေကာင္းမြန္ၿပီး ဟင္းအျပင္အဆင္ လွပ႐ံုသာမက သင့္အတြက္ က်န္းမာေရးေကာင္းေစတဲ့ ဗီတာမင္၊ သတၱဳဓာတ္နဲ႔ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြပါ ရရိွႏိုင္ပါတယ္။ Phytochemicals နဲ႔ antioxidant ေတြလည္း ပါဝင္တဲ့အတြက္ ကင္ဆာေရာဂါနဲ႔ ႏွလံုးေရာ ဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခေတြကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ အလိုက္ပါဝင္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။

 ဆီသတ္ရြက္