“ ❤ ဤဘေလာ့ရဲ႕ Post မ်ားကို အၿမဲ Update ျပဳလုပ္ေပးလွ်က္ရွိပါသည္ ❤ ”

Friday, September 21, 2012

ကန္စြန္းရြက္ စားသုံးျခင္းႏွင့္ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား

ကန္စြန္းရြက္၏ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား.….
(ေကာင္းလြန္လုိ ့ ေနတုိင္းေတာင္ စားသင့္ပါသည္လုိ ့အႀကံၿပဳပါသည္ )


သင့္ခ်စ္ဇနီးက ကန္စြန္းရြက္ေၾကာ္၊ ကန္စြန္းရြက္သုပ္၊ ကန္ စြန္းရြက္ခ်ည္ရည္ဟင္း စသျဖင့္
ကန္စြန္းရြက္ကို ပင္တိုင္စံ ဟင္းတစ္ခြက္လို မပါမျဖစ္ ခ်က္ျပဳတ္ေကြ်းတဲ့အခါ
“ဒီေန႔ လည္း ကန္စြန္းရြက္ပဲလား ကြာ” ဆိုၿပီး မညည္း တြားလိုက္ပါနဲ႔။
ကန္စြန္းရြက္မွာ ဗီတာမင္ေအ၊ ဗီတာမင္ B1၊ ဗီတာမင္စီ၊ ပ႐ိုတင္းဓာတ္၊ ကေယ္လ္စီယမ္၊
ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊ သံ ဓာတ္၊ ကာ႐ိုတင္းစတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ မ်ားစြာပါဝင္တာေၾကာင့္
သင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ တန္ဖိုးမျဖတ္ႏိုင္တဲ့ အရြက္တစ္မ်ိဳး ပဲျဖစ္ပါတယ္။


(၁) အိပ္ေရးဝ၀ အိပ္ေပ်ာ္ေစပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္ဟာ အိပ္မေပ်ာ္တဲ့သူ ဒါမဟုတ္ အိပ္ေပ်ာ္ဖို႔ ခက္ခဲတဲ့ သူေတြအတြက္
အိမ္သံုးသဘာ ဝေဆး တစ္လက္လိုမ်ိဳး အသံုးဝင္ပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္ဟာ အိပ္ေမာ က်ေအာင္ လံႈ႔ေဆာ္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိလို႔ပါ။
ကန္စြန္းရြက္ကို စားရင္ အခ်ိန္ ၾကာၾကာ အိပ္ေပ်ာ္ေစတာမ်ိဳး မဟုတ္ဘဲ
အိပ္စက္မႈ အရည္အေသြးကို ျပည့္ဝေစ တာေၾကာင့္ ႏိုးထလာတဲ့အခါ လန္းဆန္းေစႏိုင္ပါတယ္။


(၂) ဝမ္းမွန္မွန္သြားေစပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္မွာ အေလးခ်ိန္တူ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထက္ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ ေလးဆပိုမို ပါဝင္ၿပီး
ကယ္လ္စီယမ္ပါဝင္မႈက ၁၂ ဆပိုမ်ားကာ ကာ႐ိုတင္းဓာတ္လည္း ပိုမိုပါဝင္ပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ ကန္ဇြန္းရြက္မွာ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အစာအိမ္ အူလမ္းေၾကာင္း
လႈပ္ရွားမႈကို ေကာင္းမြန္ ေစၿပီး ဝမ္းမွန္မွန္သြားေစပါတယ္။
ကန္ဇြန္း ရြက္ကိုစားၿပီးခ်ိန္မွာ အူထဲရွိ အက္စစ္ဂုဏ္ သတၲိကို ေလ်ာ့က် ေစတာေၾကာင့္
အူလမ္း ေၾကာင္း Flora မမွ်တမႈမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့အတြက္
ကင္ဆာ တားဆီး ေပးတဲ့ အာနိသင္ရွိပါတယ္။



(၃) ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ႕က်ေစပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္ကို ဝမ္းႏုတ္ေဆး၊ သန္ခ်ေဆးအျဖစ္ က်န္းမာေရးဆိုင္ ရာကြ်မ္းက်င္ သူေတြက
ယံုၾကည္ ၾကသလို ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်လိုသူေတြ အတြက္လည္း ေကာင္းပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္ဟာ ဝမ္းခ်ဳပ္တာ၊ လိပ္ေခါင္းျဖစ္တာေတြကို သက္ သာေစသလို
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်လိုသူေတြအတြက္လည္း တျခား အစားအေသာက္ေတြေနရာမွာ
အစားထိုး စားသင့္တဲ့ အစာပဲျဖစ္ ပါ တယ္။


(၄) ေသြးဖိအားကို ထိန္းေပးပါတယ္။
ေသြးတိုးေန သူေတြမွာ ကန္စြန္းရြက္ကို စားေပးရင္ေသြးဖိအားေလ်ာ့ က်ေစပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္ ဟာ ေသြးေၾကာထဲရွိ အဆီေတြ ကင္းေဝးေစေရးအတြက္ အေရးပါပါတယ္။


(၅) သိုင္းရြိဳက္ဂလင္းရဲ့လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္မွာ ကယ္လိုရီပါဝင္မႈ နည္းၿပီး ဗီတာမင္ေအ၊ ဗီတာမင္စီ ၊ ေဖာလစ္အက္စစ္၊
ဆာလဖာ၊ သြပ္(ဇင့္)၊ ပိုတက္စီယမ္၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊ အိုင္အိုဒင္းနဲ႔ သံဓာတ္တို႔ ပါဝင္တာေၾကာင့္
သိုင္းရြိဳက္ ဂလင္းရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္ တာေတြကို ထိန္းခ်ဳပ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ပါဝင္မႈျမင့္မားတာေၾကာင့္ ကင္ဆာမျဖစ္ေအာင္
ကာကြယ္ေပးႏိုင္ သလို ႏွလံုးေရာဂါကိုလည္း ကင္းေဝးေစပါတယ္။


(၆) ေရာင္ရမ္းမႈကိုေလ်ာ႔က်ေစပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္ကို သုပ္ၿပီး စားတာေၾကာင့္ ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါ၊ အေအးမိတာ၊ေခ်ာင္းဆိုး တာ နဲ႔
ေလျပြန္ေရာင္ရမ္းတာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္မွာ အမိုင္ႏိုအက္စစ္အမ်ားအျပားပါဝင္ကာ အဆိပ္တား အာနိသင္ ၊
ေရာင္ရမ္း မႈက်ေစတဲ့ အာနိသင္၊ ဆီးသြား ေစတဲ့ အာနိသင္နဲ႔ အိပ္ေမာက်ေစတဲ့ အာနိသင္ေတြကိုရရွိေစပါတယ္။


(၇) ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါကိုလည္း ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။


(၈) အဆိပ္ေျပေစပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္ကို အဆိပ္ေျပေစတဲ့ေဆးတစ္လက္လို အသံုးျပဳၾကပါတယ္။
အစားမွား တာေၾကာင့္ေအာ့အန္ တဲ့ ေဝဒနာေတြကို သက္သာေစတယ္လို႔ ယံုၾကည္ၾကပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္မွာပါတဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲက မေကာင္းတဲ့ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကို
ကင္းစင္ေစတာေၾကာင့္ ေရာဂါမ်ားစြာ၊ အထူးသျဖင့္ ကင္ဆာေရာ ဂါမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္ရဲ႕ တျခားက်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူး ေတြကေတာ့-
အမ်ဳိးသမီးမ်ား လစဥ္ရာသီလာစဥ္ နာက်င္ကိုက္ခဲမႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
ေခါင္းကိုက္တာ၊ သြားကိုက္တာကို သက္သာေစပါတယ္။
ေဗာက္ထတာနဲ႔ အေရျပားျပႆနာေတြအတြက္ အသံုးဝင္ပါတယ္။
အနာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။
နာ့ဗ္ေၾကာရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။


ဒါေတြေႀကာင့္ ေနတုိင္းစားေနတယ္ဆိုၿပီး က်န္းမာေရးအတြက္
ဂုဏ္ယူေၿပာႀကားေပးလုိက္ပါလား ခင္ဗ်ာ။


( သူငယ္ခ်င္းတုိ႔ က်န္းမာေရးဗဟုသုတရေစရန္ mandalaygazette မွကူးယူတင္ျပေပးပါသည္ )

***************************************************************

ေဂြးသီး၏ က်န္းမာေရးစြမ္းပကား

သရက္သီးနဲ႔ ယွဥ္ရင္ ေဂြးသီးက ပိုၿပီး အရည္ ရႊမ္းသလို ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ ပို ေလ်ာ့နည္းကာ အမွ်င္ဓာတ္ပါဝင္မႈ ပိုမ်ားပါတယ္။ ေဂြးသီးကို အလြယ္တကူ ဝယ္ယူလို့ ရသလို က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္တဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြရွိတာကိုလည္း ေတြ႔ရပါတယ္။ ေဂြးသီးမွာ ဘယ္လို အာဟာရဓာတ္ေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ ဘယ္လို အေထာက္အကူျဖစ္ေစတယ္ဆိုတာ ေလ့လာၾကည္႕ရေအာင္.။
(၁) ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ ေလ်ာ႕နည္းျခင္း
ေဂြးသီးဟာ ကယ္လိုရီပါဝင္မႈအ လြန္နည္းပါးတဲ့ သစ္သီးတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ ၁၀ဝ ဂရမ္အေလးခ်ိန္ရွိတဲ့ ေဂြးသီးေတြ မွာ ၂၉ ကယ္လိုရီပဲ ပါဝင္ပါတယ္။ သ ရက္သီး ၁၀ဝ ဂရမ္မွာ ၆၄ ကယ္လိုရီပါ ဝင္တာေၾကာင့္ သရက္သီးနဲ႔ယွဥ္ရင္ ေဂြး သီးမွာ ကယ္လိုရီ ႏွစ္ဆနီးပါး ေလ်ာ့နည္းမႈ ရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကယ္ လိုရီမ်ားမ်ား မရရွိဘဲ အစာစားခ်င္စိတ္ ကို ေက်နပ္မႈ ရရွိေစကာ က်န္းမာေရး နဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ရရွိ ေစပါတယ္။
(၂) အမွ်င္ဓာတ္ ပါဝင္မႈ ျမင္႕မားျခင္း
ေဂြးသီးမွာ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားမ်ား ပါ ဝင္ပါတယ္။ေဂြးသီး ၁၀ဝဂရမ္ပမာဏမွာ အမွ်င္ဓာတ္ ၅ ဒသမ ၇ ဂရမ္ပါဝင္တာ ေၾကာင့္ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ အမွ်င္ ဓာတ္ရဲ႕ ၂၃ ရာခိုင္ႏႈန္း ကို ရရွိေစပါတယ္။ ေဂြးသီးမွာပါတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ဟာ ဝမ္းမွန္ မွန္သြားေစတာ၊အူမႀကီးရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္ တာကို ေကာင္းမြန္ေစတာနဲ႔ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း ကင္းေစတာစတဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူး မ်ားစြာ ရရွိေစပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ဟာ အစာ ေၾကညက္ခဲတာေၾကာင့္ ဆာေလာင္မႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ထားပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ပါဝင္ မႈျမင့္မားတဲ့ ေဂြးသီးစားတာေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳ ေသြးခ်ိဳေရာဂါနဲ႔ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခ ကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ပါတယ္။
(၃) ဗီတာမင္စီ ပါဝင္မႈ မ်ားျခင္း
ေဂြးသီး တစ္ခြက္စာ ပမာဏမွာ ဗီ တာမင္စီ တစ္ေန႔တာလိုအပ္တဲ့ အတိုင္း အတာရဲ႕ တစ္ဝက္နီးပါး ပါဝင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီဟာ ေရမွာေပ်ာ္ဝင္တဲ့ ဗီတာ မင္ျဖစ္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္ လုပ္ငန္း ေဆာင္တာ ေတြအတြက္ လိုအပ္ပါတယ္။ ေကာ္လာ ဂ်င္တည္ေဆာက္မႈအတြက္ လိုအပ္သ လို အနာက်က္ေစပါတယ္။ ဗီတာမင္စီ က အေရးႀကီးတဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ တစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး ဆဲလ္ေတြကို ဖရီးရယ္ဒီ ကယ္ေၾကာင့္ ထိခိုက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာ ကြယ္ေပးကာ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ကင္ဆာျဖစ္ ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ဗီတာ မင္စီဟာ ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ က်န္းမာ ေရးအတြက္ အေရးပါသလို ခႏၶာကိုယ္ က သံဓာတ္ စုပ္ယူႏိုင္ေအာင္လည္း ကူ ညီပါတယ္။
(၄) သံဓာတ္ ပါဝင္မႈ မ်ားျခင္း
ေဂြးသီးမွာ သံဓာတ္ပါဝင္မႈ ျမင့္မား ပါတယ္။ သံဓာတ္ဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ေအာက္ဆီဂ်င္ပို႔ေဆာင္ေရးအတြက္ မရွိ မျဖစ္ သတၲဳဓာတ္တစ္မ်ိဳးပါ။ ကမၻာေပၚ မွာ သံဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲဲ့့တဲ့ ေသြးအားနည္းေရာ ဂါ အျဖစ္မ်ားပါတယ္။ ေဂြးသီး ၁၀ဝ ဂ ရမ္မွာ သံဓာတ္ ၃ ဒသမ ၂ မီလီဂရမ္ပါ ဝင္တာေၾကာင့္ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ သံဓာတ္ပမာဏရဲ႕ ၁၈ ရာခိုင္ႏႈန္းကို ရရွိ ေစပါတယ္။
(၅) ကယ္လ္စီယမ္ ပါဝင္ျခင္း
ေဂြးသီး ၁၀ဝ ဂရမ္မွာ ကယ္လ္စီ ယမ္ ၃၂ မီလီဂရမ္ပါဝင္တာေၾကာင့္ တစ္ ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ ပမာဏရဲ႕ သံုးရာခိုင္ ႏႈန္းကို ရရွိေစပါတယ္။ ကယ္လ္စီယမ္ ဟာ အ႐ိုးေတြ ကို သန္စြမ္းက်န္းမာေစတဲ့ သတၲဳဓာတ္တစ္မ်ိဳးပါ။ ပံုမွန္ျကြက္သား လုပ္ငန္းေတြနဲ႔ နာ့ဗ္သယ္ယူပို႔ေဆာင္ေရး အတြက္ ကယ္လ္စီယမ္ အလံုအေလာက္ မွီဝဲဖို႔ လိုအပ္ေနပါတယ္။

http://www.zwekapinmyae.com/profiles/blogs/2879352:BlogPost:785325

ပုိမိုအသက္ရွည္ႏိုင္သည္႔ လြယ္ကူေသာနည္းမ်ား

ႏွလံုးေရာဂါ၊ အ႐ုိးပါးေရာဂါ၊ ကင္ဆာေရာဂါနဲ႔ တျခားနာတာရွည္ ေရာဂါေတြရဲ႕ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကုိ ထက္ဝက္ခန္႔ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္တာနဲ႔ ၂၆ ႏွစ္ခန္႔ အသက္ ပုိမုိရွည္ႏုိင္တယ္လုိ႔ ေလ့လာမႈေပါင္း တစ္ဒါဇင္ေက်ာ္အရ သိရပါတယ္။ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်တာ၊ သစ္သီးနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ပုိမုိစားသံုးတာ၊ ေဆးလိပ္ျဖတ္တာ၊ သြားဖံုးေရာဂါနဲ႔ ႏွလံုးေသြးေၾကာ ေရာဂါေတြလုိမ်ဳိး ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကုိ ေရွာင္ရွားတာေၾကာင့္ အထက္ပါေရာဂါေတြ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကုိ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ပါတယ္။ ေအာက္ပါတို႔ကုိ လုိက္နာပါက သင္ရဲ႕ေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ သံုးဆခန္႔ ေလ်ာ့နည္းႏုိင္တယ္လုိ႔ UCLA မွ သုေတသီေတြက ေဖာ္ျပထားပါတယ္။

၁။ နာနတ္သီးစားတာေၾကာင့္ အ႐ုိးသန္မာေစႏုိင္ပါတယ္
နာနတ္သီးမွာ မဂၢနိစ္သတၱဳဓာတ္ေတြ အေျမာက္အျမား ပါဝင္တာေၾကာင့္ အ႐ုိးႂကြပ္ဆတ္မႈ မျဖစ္ေအာင္နဲ႔ အ႐ုိးပါးေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏုိင္တယ္လုိ႔ စပိန္မွ ေလ့လာမႈအသစ္အရ သိရပါတယ္။ မဂၢနိစ္ဟာ အ႐ိုးေတြ သန္မာဖုိ႔အတြက္ ကယ္လ္စီယမ္လိုမ်ဳိး လုိအပ္ပါတယ္။ အဲဒီသတၱဳဓာတ္ဟာ ကယ္လ္စီယမ္ကုိ အ႐ုိးအတြင္းသုိ႔ ေရာက္ရွိေအာင္ ကူညီႏုိင္လုိ႔ပါ။

၂။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ ပုိမုိစားခ်င္ေအာင္ လမ္းေလွ်ာက္ပါ
လမ္းေလွ်ာက္တာေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ရဲ႕ အစာစားခ်င္စိတ္ကုိ ဆံုးျဖတ္တဲ့ အစိတ္အပုိင္းကုိ လႈံ႕ေဆာ္မႈေပးႏုိင္ပါတယ္။ သင့္ဦးေႏွာက္ လႈံ႕ေဆာ္မႈရေအာင္ ေန႔စဥ္ မိနစ္ ၂၀ ေလာက္ လမ္းေလွ်ာက္ေပးပါ။ သစ္သီးနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ စားခ်င္စိတ္ရွိတဲ့ ပမာဏ ႏွစ္ဆ တုိးသြားႏုိင္ပါတယ္။

၃။ အဆာေျပစာကုိ အခ်ိန္ကုိက္ စားတာေၾကာင့္ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ပါတယ္
ေန႔လယ္ေန႔ခင္းမွာ အဆာေျပစာကုိ ပံုမွန္စားသံုးတဲ့ အမ်ဳိးသမီးေတြဟာ မနက္ပုိင္းမွာ အဆာေျပစာ စားသူေတြထက္ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ ၅၇ ရာခုိင္ႏႈန္း ပုိမုိေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္တယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။ ေန႔ခင္း ထမင္းစားခ်ိန္နဲ႔ ညစာစားခ်ိန္ၾကားမွာ အခ်ိန္အကြာအေဝးဟာ ငါးနာရီ ဒါမွမဟုတ္ ဒါထက္ ပုိၾကာတာေၾကာင့္ ေန႔ခင္းပုိင္းအခ်ိန္မွာ အဆာေျပစာ စားတာဟာ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကုိ တည္ၿငိမ္ေစတဲ့ နည္းလမ္းျဖစ္ၿပီး ညပုိင္းမွာ အစာလြန္က်ဴးမႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏုိင္တယ္လုိ႔ ဟာခ်ီစင္ ကင္ဆာသုေတသနဌာနမွ သုေတသီေတြက ရွင္းျပပါတယ္။ နံနက္စာစားခ်ိန္နဲ႔ ေန႔လယ္စာ စားခ်ိန္ၾကားမွာ အခ်ိန္အကြာအေဝးဟာ အနည္းငယ္သာ ရွိတာေၾကာင့္ မနက္ပုိင္း အဆာေျပစာ စားတာဟာ သင့္ကုိ ကယ္လုိရီတုိးဖုိ႔သာ ရွိပါတယ္။

၄။ ဝုိင္အနီ ေသာက္တာေၾကာင့္ သြားဖံုးက်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ေစႏုိင္ပါတယ္
ဝုိင္အနီမွာ ပါဝင္တဲ့ မ်ားစြာေသာ ေပၚလီဖီေနာ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းေတြဟာ သြားဖံုးေရာင္ရမ္းတာ မျဖစ္ေအာင္ တားျမစ္ႏုိင္ၿပီး ဘက္တီးရီးယားေတြမွ ေကာ္လုိမ်ဳိးအရာေတြ ထုတ္လုပ္မႈ ရပ္ဆုိင္းကာ သြား၊ သြားဖံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာမွာ ေခ်းဖတ္ေတြကပ္ျခင္း မရွိေအာင္ ကာကြယ္ႏုိင္ပါတယ္။ ေန႔စဥ္ ဝုိင္အနီ ႏွစ္ေအာင္စ ေသာက္သံုးတာေၾကာင့္ သြားပုိးေပါက္၊ သြားေခ်းဖတ္နဲ႔ သြားဖံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကုိ ၄၅ ရာခုိင္ႏႈန္းထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ၿပီး ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ႏုိင္ေျခ ထက္ဝက္ ေလ်ာ့သြားႏုိင္ပါတယ္။

၅။ အေကာင္းျမင္စိတ္ရွိသူနဲ႔ ေပါင္းၿပီး အသက္ရွည္ေအာင္ေနပါ
သင့္သူငယ္ခ်င္း၊ မိသားစုနဲ႔ မိတ္ေဆြေတြထဲမွ အေကာင္းျမင္စိတ္ ရွိသူေတြနဲ႔ ပံုမွန္ဆက္သြယ္ အခ်ိန္ျဖဳန္းေနတာေၾကာင့္ ခုနစ္ႏွစ္ခန္႔ အသက္ပုိရွည္ႏုိင္တယ္လုိ႔ ကလစ္ဖ္လမ္းမွ သုေတသီေတြက ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ တျခားသူေတြနဲ႔ ဆက္ဆံေနရတာေၾကာင့္ ေရာဂါေတြ ျဖစ္ေစႏုိင္ၿပီး တစ္သွ်ဴးေတြ အရြယ္မတုိင္ခင္ အုိမင္းေစႏုိင္တဲ့ အစြမ္းထက္ဖိစီးမႈ ေဟာ္မုန္းေကာ္တီေဇာ ထုတ္လုပ္မႈ ေလ်ာ့က်သြားလုိ႔ပါ။

၆။ သင့္လက္ကုိ ႏွိပ္ၿပီး ေဆးလိပ္ျဖတ္ပါ
လက္ေတြကုိ ႏွစ္မိနစ္ခန္႔ ပံုမွန္ႏွိပ္နယ္မႈ ခံယူတဲ့ အမ်ဳိးသမီးေတြဟာ တစ္လအတြင္း ေန႔စဥ္ ေဆးလိပ္ ၁၆ လိပ္ေသာက္ရာမွ တစ္လိပ္သာ ေသာက္ေတာ့တယ္လုိ႔ ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။ ႏွိပ္နယ္တာေၾကာင့္ စုိးရိမ္စိတ္ေတြ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္တဲ့ ေပ်ာ္ရႊင္မႈေဟာ္မုန္းေတြ ထြက္ရွိလာၿပီး ေဆးလိပ္ေသာက္ခ်င္စိတ္ ျပင္းျပတာ ေပ်ာက္ကင္းသြားႏုိင္လုိ႔ပါ။

Tips- ကယ္လုိရီမ်ားျပားတဲ့ အစားအစာေတြကုိ စားခ်င္စိတ္ လြန္ကဲေနပါသလား
ငါးမိနစ္ေလာက္ အျပင္းအထန္ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္လုိက္ပါ။ ဒီလုိလုပ္တာေၾကာင့္ ေခၽြးေတြထြက္လာၿပီး အစာစားခ်င္စိတ္ ၅၀ ရာခုိင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်ႏုိင္ပါတယ္။

ေဒါက္တာခင္မုိးမုိး
Ref:Good Health
Source: http://www.yatanarpon.com.mm/news/review-62879

ကင္ဆာကို ကာကြယ္ႏုိင္ေၾကာင္း အတည္ျပဳထားသည့္ နည္းလမ္းမ်ား

သိပၸံပညာရွင္ေတြက ကင္ဆာအမ်ားစုကို ကာကြယ္ႏိုင္တဲ့ နည္းလမ္းေတြကို မၾကာခင္ကမွ ေၾကညာလုိက္ပါတယ္။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းသိမ္းတာ၊ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္တာနဲ႔ ေဆးလိပ္မေသာက္တာေတြဟာ ကင္ဆာကို ကာကြယ္ဖို႔ အဓိက ေသာ့ခ်က္ေတြျဖစ္ၿပီး ေအာက္ပါေတြကို ျပဳလုပ္တာေၾကာင့္လည္း ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခကို သိသိသာသာ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တယ္လို႔ ကၽြမ္းက်င္သူေတြက အႀကံေပးထားပါတယ္။

(၁) ေရာင္ရမ္းမႈေတြ မရွိေအာင္ ေရေသာက္ပါ
စိတ္ဖိစီးမႈေတြ တစ္ခ်ိန္လံုး ျဖစ္ေနတာေၾကာင့္ ခႏၶာကုိယ္မွ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ေရာင္ရမ္းမႈ ထုတ္လုပ္မႈ ၅၅ ရာခုိင္ႏႈန္းထိ ျမင့္တက္လာႏုိင္ပါတယ္။ ေန႔စဥ္ ေရရွစ္ခြက္ေလာက္ ေသာက္ေပးရင္ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေျဖရွင္းႏိုင္ပါတယ္။ ေရဟာ ေရာင္ရမ္းမႈျဖစ္ေစတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းေတြကို (သူတုိ႔က ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ဆဲလ္ေတြကို ဖ်က္ဆီးမႈ မျပဳလုပ္ႏိုင္ခင္မွာပဲ) ဖယ္ရွားေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဟာခ်ီဆင္ ကင္ဆာသုေတသန ဌာနမွ ေလ့လာမႈအရ ေရဓာတ္ျပည့္ဝေနတာေၾကာင့္ အူမႀကီးကင္ဆာ၊ သားျမတ္ကင္ဆာနဲ႔ ဆီးအိမ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကို ၄၅ ရာခုိင္ႏႈန္းနဲ႔အထက္ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။

(၂) သားျမတ္ကို ကာကြယ္ႏိုင္ေအာင္ ေနျခည္ႏုႏု ခံယူပါ
ေနေရာင္ျခည္နဲ႔ ေန႔စဥ္ မိနစ္ ၂၀ ခန္႔ ထိေတြ႕တာေၾကာင့္ သားျမတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၃၆ ရာခုိင္ႏႈန္းထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တယ္လို႔ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာသုေတသန ျပဳလုပ္အၿပီးမွာ ေဖာ္ထုတ္လုိက္ပါတယ္။ ေနေရာင္ျခည္ (UV Light) ဟာ ခႏၶာကိုယ္မွ ကင္ဆာကို တုိက္ထုတ္ႏိုင္တဲ့ အာဟာရ ဗီတာမင္ဒီ ထုတ္လုပ္မႈကို ျမင့္မားေစႏိုင္ပါတယ္။ နံနက္ခင္းမွာ ေနေရာင္ျခည္ကုိ ခံယူရင္ အေရျပားအေနနဲ႔ ဆဲလ္ပ်က္စီးမႈေတြကို ျပန္လည္ ျပဳျပင္ႏိုင္စြမ္း အျမင့္ဆံုး အခ်ိန္ျဖစ္တာမုိ႔ အေရျပားကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကိုလည္း ငါးဆအထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္။
(၃) ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို ထိန္းသိမ္းၿပီး  ကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္ေျခကို ေလွ်ာ့ခ်ပါ
ေသြးထဲမွာ သၾကားဓာတ္ေတြ ျမင့္တက္ေနတာဟာ ကင္ဆာႀကီးထြားမႈ အတြက္ ေလာင္စာ ျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို တည္ၿငိမ္ေအာင္ ထားရွိတာဟာ အက်ိတ္ႀကီးထြားမႈကို ရပ္တန္႔ေစႏိုင္တဲ့အျပင္ ခုခံအားစနစ္ကိုလည္း ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ဖ်က္ဆီးႏိုင္ခ်ိန္ေပးဖုိ႔ အဓိက ေသာ့ခ်က္ပါလို႔ ဆုိပါတယ္။ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ တည္ၿငိမ္မႈရွိေအာင္ -
၁။ နံနက္တုိင္း အမွ်င္ဓာတ္မွီဝဲၿပီး ခႏၶာကိုယ္မွ သၾကားစုပ္ယူမႈကို ပိတ္ပင္ပါ။
၂။ သၾကားဓာတ္ (ကာဗုိဟုိက္ဒရိတ္) စုပ္ယူမႈ ေႏွးေကြးေအာင္ အစာစားတုိင္း ပ႐ုိတင္း (အသား၊ ဥ၊ ႏို႔၊ တုိဟူး) ပါဝင္ေအာင္ စားေပးပါ။
ေနေရာင္ျခည္နဲ႔ ထိေတြ႕မႈမရွိတဲ့ ေနရာေရာက္ေနရင္ ေန႔စဥ္ ဗီတာမင္ဒီ ၂၀၀၀ IU မွီဝဲႏိုင္ပါတယ္လုိ႔ သုေတသီေတြက ဆုိပါတယ္။
၃။ က်န္းမာေနေအာင္ ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ အသံုးျပဳပါ
ဇီရာေစ့အေျခာက္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္စာ ဒါမွမဟုတ္ ဇီရာ စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္းစာကုိ ေန႔စဥ္ အသံုးျပဳတာေၾကာင့္ ကင္ဆာကို တြန္းလွန္ႏိုင္တဲ့ ခုခံဆဲလ္ေတြ ထုတ္လုပ္ႏိုင္ေအာင္ လႈံ႕ေဆာ္မႈေပးၿပီး ကင္ဆာဆဲလ္ ႀကီးထြားမႈကို ပိတ္ပင္ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေန႔စဥ္ ၾကက္သြန္ျဖဴတစ္ဥ စားသံုးတာေၾကာင့္ အစာေျခစနစ္အတြင္း ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၃၀ ရာခုိင္ႏႈန္းထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴမွာ ပါဝင္တဲ့ ဆာလဖာကြန္ေပါင္းေတြက သင္ရဲ႕ ခုခံအားစနစ္မွ မသကၤာစရာ ဆဲလ္ေတြကို ဖ်က္ဆီးႏုိင္စြမ္းရည္ ျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္လုိ႔ပါလုိ႔ ကယ္လီဖုိးနီးယားမွ သုေတသီေတြက ေျပာပါတယ္။
၄။ အာလူးေၾကာ္ကို ေရွာင္ပါ
အာလူးလုိမ်ဳိး ကစီမ်ားတဲ့ အစာကို အပူခ်ိန္ျမင့္မားစြာနဲ႔ ေၾကာ္ေလွာ္ခဲ့ရင္ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ျဒပ္ေပါင္းေတြ ထြက္လာတာမုိ႔ အာလူးေၾကာ္လုိမ်ဳိး အစာေတြကို ေရွာင္ရမယ္လုိ႔ WHO က သတိေပးထားပါတယ္။
၅။ ပ်က္ျပယ္ေအာင္ စေတာ္ဘယ္ရီသီး စားပါ
စေတာ္ဘယ္ရီသီးမွာ မ်ားစြာပါဝင္တဲ့ အပင္ျဒပ္ေပါင္း Ellagic Acid ေတြဟာ အစာအိမ္နဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္းစနစ္ရဲ႕ အေျမႇးပါးအတြင္း ေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္တာေၾကာင့္ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ပစၥည္းနဲ႔ အဆိပ္အေတာက္ေတြေၾကာင့္ ပ်က္စီးႏုိင္ေျခကို ၇၅ ရာခုိင္ႏႈန္းထိ ကာကြယ္ႏိုင္တယ္လုိ႔ ကန္တက္ကီ တကၠသုိလ္မွ သုေတသီေတြက ဆုိပါတယ္။

(၄) ေလထုသန္႔စင္ေအာင္ သန္႔ရွင္းေရးသံုး ပစၥည္းေတြကို သတိထားသံုးပါ
အနံ႔အသက္ပါတဲ့ အဝတ္ေလွ်ာ္ ဆပ္ျပာမႈန္႔ေတြမွာ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏုိင္တဲ့ ျဒပ္ေပါင္း ႏွစ္မ်ဳိး ပါဝင္တယ္လုိ႔ ဝါရွင္တန္တကၠသုိလ္မွ ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။ အနံ႔အသက္ မပါဝင္တဲ့ သန္႔ရွင္းေရးသံုးပစၥည္းေတြကို ေျပာင္းသံုးတာေၾကာင့္ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခဟာလည္း အလုိအေလ်ာက္ က်ဆင္းသြားႏိုင္တယ္လုိ႔ သုေတသီေတြက ဆုိပါတယ္။

(၅) ခုခံအားစနစ္ ျမင့္တက္ေအာင္ မိတ္ေဆြ အေပါင္းအသင္းထားပါ
သင္ရဲ႕မိတ္ေဆြရင္းေတြနဲ႔ အခ်ိန္ယူၿပီး ေတြ႕ဆံုတာေၾကာင့္ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခ ငါးဆထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တယ္လုိ႔ ၾသစေၾတးလ်မွ သုေတသီေတြက ဆုိပါတယ္။ မိတ္ေဆြ ဒါမွမဟုတ္ မိသားစုေတြနဲ႔ ရင္းရင္းႏွီးႏွီး ေနတတ္သူေတြဟာ စိတ္ဖိစီးမႈေတြ က်ဆင္းတာေၾကာင့္ ခုခံအားစနစ္ သန္မာၿပီး က်န္းမာေရးလည္း ပိုေကာင္းမြန္တယ္လုိ႔ သုေတသီေတြက ဆုိပါတယ္။

http://www.zwekapinmyae.com/profiles/blog/show?id=2879352%3ABlogPost%3A780545&xgs=1&xg_source=msg_share_post