“ ❤ ဤဘေလာ့ရဲ႕ Post မ်ားကို အၿမဲ Update ျပဳလုပ္ေပးလွ်က္ရွိပါသည္ ❤ ”

Wednesday, August 1, 2012

မ်က္စိနာျခင္း (Conjunctivitis)


 Conjunctivitis ဆိုတာကိုေျပာရလြယ္ေအာင္လို႔သာ မ်က္စိနာတာလို႔ပဲသံုးလိုက္တာပါ။ ျမန္မာလိုမွာက မ်က္လံုးနီရဲျပီးနာေနတာမွန္သမွ်ကို မ်က္စိနာတယ္လို႔ေျပာၾကတာဆိုေတာ့ နားလည္လြယ္ေအာင္ Conjunctivitis ကိုလည္း မ်က္စိနာလို႔ပဲသံုးလိုက္ပါတယ္။
အမွန္ေတာ့ Conjunctivitis ဆိုတာက မ်က္လံုးမွာျဖစ္တာမပာုတ္ဘဲ မ်က္လံုးကိုဖံုးအုပ္ထားတဲ့ မ်က္သားခြံေတြေရာင္ရမ္းတာျဖစ္ပါတယ္။ မ်က္စိနီရဲျပီး နာေနတယ္ဆိုတာမွာ အေၾကာင္းအရင္း အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိေနႏိုင္ျပီး အဲဒီထဲေတြမွာမွ အခုတင္ျပမွာက Conjunctivitis အေၾကာင္းပါ။

ေဆးဖက္ဝင္ ၾကက္ဟင္းခါးသီး

Photo: ေဆးဖက္ဝင္ ၾကက္ဟင္းခါးသီး

ေဆးဖက္ဝင္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးၾကက္ဟင္းခါးသီး ၏ေဆးစြမ္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ထက္ပံုမွာကား- (၁) ဆီး ခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါကို တားဆီး ကာကြယ္ေပးျခင္း၊ (၂) ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကို တားဆီး ကာကြယ္ေပးျခင္း၊ (၃) အစာအိမ္ အားေကာင္းေစၿပီး အစာေၾက လြယ္ေစျခင္း၊ (၄) ဒူးနာ၊ ခါးနာ၊ ေျခေထာက္နာ၊ ေလေရာဂါ ကာကြယ္ ကုသရာတြင္ ေဆးစြမ္းထက္ျမက္ျခင္း၊ (၅) အသား အေရေခ်ာေမာလွပ တင့္ တယ္ေျပျပစ္ေစျခင္း၊စိုျပည္ေစျခင္း စသည္ တို႔ျဖစ္ပါသည္။

အထူးေရွာင္က်ဥ္ရန္မွာ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို လြန္လြန္ကြ်ံကြ်ံ စားသံုးျခင္း မျပဳၾကရပါ။ ကယ္လ္စီယမ္စုပ္ယူမႈအားကို ထိခိုက္တတ္၏။ တစ္ခါစားလွ်င္ ၈၀ ဂရမ္မွ ၁၀ဝ ဂရမ္အထိသာ စားသံုးမွီဝဲသင့္ပါသည္။ ပူအိုက္ေသာေႏြ ရာသီတြင္ စားသံုးေပးပါ။ေရငတ္ေျပေစသည္။ အပူရွပ္ျခင္း ကိုကာ ကြယ္ေပးသည္။

ေကတီေအာင္သိန္း (ရန္ကုန္တကၠသိုလ္)
By Health Digest
ေဆးဖက္ဝင္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးၾကက္ဟင္းခါးသီး ၏ေဆးစြမ္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ထက္ပံုမွာကား- (၁) ဆီး ခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါကို တားဆီး ကာကြယ္ေပးျခင္း၊ (၂) ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကို တားဆီး ကာကြယ္ေပးျခင္း၊ (၃) အစာအိမ္ အားေကာင္းေစၿပီး အစာေၾက လြယ္ေစျခင္း၊ (၄) ဒူးနာ၊ ခါးနာ၊ ေျခေထာက္နာ၊ ေလေရာဂါ ကာကြယ္ ကုသရာတြင္ ေဆးစြမ္းထက္ျမက္ျခင္း၊ (၅) အသား အေရေခ်ာေမာလွပ တင့္ တယ္ေျပျပစ္ေစျခင္း၊စိုျပည္ေစျခင္း စသည္ တို႔ျဖစ္ပါသည္။

အထူးေရွာင္က်ဥ္ရန္မွာ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို လြန္လြန္ကြ်ံကြ်ံ စားသံုးျခင္း မျပဳၾကရပါ။ ကယ္လ္စီယမ္စုပ္ယူမႈအားကို ထိခိုက္တတ္၏။ တစ္ခါစားလွ်င္ ၈၀ ဂရမ္မွ ၁၀ဝ ဂရမ္အထိသာ စားသံုးမွီဝဲသင့္ပါသည္။ ပူအိုက္ေသာေႏြ ရာသီတြင္ စားသံုးေပးပါ။ေရငတ္ေျပေစသည္။ အပူရွပ္ျခင္း ကိုကာ ကြယ္ေပးသည္။

ေကတီေအာင္သိန္း (ရန္ကုန္တကၠသိုလ္)
By Health Digest

ငါးအဆီက ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ .......

Photo: ငါးအဆီက ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ .......

ဟင္းသီးဟင္းရြက္မွရတဲ့ အဆီေတြထက္ ငါးမွရတဲ့အဆီေတြဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ေရာင္ရမ္းမႈကိုျဖစ္ေစတဲ့ prostanoid ေခၚ ဓာတုပစၥည္းတစ္မ်ိဳးကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္တယ္လို႔ သုေတသနျပဳသူေတြက ေဖာ္ျပခဲ့ပါတယ္။ Prostanoids ေတြဟာ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကို ထိန္းညႇိေပးပါတယ္။ ဓာတ္မတည့္မႈေတြကုိ တြန္းလွန္ၿပီးေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့ေစပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ Prostanoids ေတြသိပ္မ်ားေနရင္ အထူးသျဖင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မွရရိွပါက Tissue ေတြမွ နာက်င္မႈ၊ နီရဲမႈနဲ႔ ေရာင္ရမ္းမႈ ေတြ ပိုဆိုးေစပါတယ္။ 

ဒါေပမယ့္ ေနာက္ဆံုးေလ့လာခ်က္အရ ငါးအဆီမွရတဲ့ Prostanoid ေတြဟာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မွ ရတဲ့ Prostanoid ေတြထက္ နာက်င္မႈနဲ႔ ေရာင္ရမ္းမႈေတြ ေလ်ာ့ေစၿပီး အစာထဲမွာ ငါးအဆီထည့္စားရင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ဆီမွရတဲ့ Prostanoid ေတြလည္း ေလ်ာ့သြားတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္မွရတဲ့ အဆီေတြထက္ ငါးမွရတဲ့အဆီေတြဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ေရာင္ရမ္းမႈကိုျဖစ္ေစတဲ့ prostanoid ေခၚ ဓာတုပစၥည္းတစ္မ်ိဳးကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္တယ္လို႔ သုေတသနျပဳသူေတြက ေဖာ္ျပခဲ့ပါတယ္။ Prostanoids ေတြဟာ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကို ထိန္းညႇိေပးပါတယ္။ ဓာတ္မတည့္မႈေတြကုိ တြန္းလွန္ၿပီးေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့ေစပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ Prostanoids ေတြသိပ္မ်ားေနရင္ အထူးသျဖင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မွရရိွပါက Tissue ေတြမွ နာက်င္မႈ၊ နီရဲမႈနဲ႔ ေရာင္ရမ္းမႈ ေတြ ပိုဆိုးေစပါတယ္။

ဒါေပမယ့္ ေနာက္ဆံုးေလ့လာခ်က္အရ ငါးအဆီမွရတဲ့ Prostanoid ေတြဟာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မွ ရတဲ့ Prostanoid ေတြထက္ နာက်င္မႈနဲ႔ ေရာင္ရမ္းမႈေတြ ေလ်ာ့ေစၿပီး အစာထဲမွာ ငါးအဆီထည့္စားရင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ဆီမွရတဲ့ Prostanoid ေတြလည္း ေလ်ာ့သြားတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။