“ ❤ ဤဘေလာ့ရဲ႕ Post မ်ားကို အၿမဲ Update ျပဳလုပ္ေပးလွ်က္ရွိပါသည္ ❤ ”

Sunday, April 7, 2013

မ်ဳိးနဲ႔ရိုးနဲ႔(ဟာသ)


Photo: မ်ဳိးနဲ႔ရိုးနဲ႔
******

တစ္ခါတုန္းက ရြာတစ္ရြာမွာ
အရက္ခိုးခ်က္တဲ့ ဦးတာေတႀကီးရွိေလရဲ႕..
တစ္ေန႔ေတာ့..သူ႔ကို ျမိဳ႕ကရဲေတြလာဖမ္းပါေလေရာ...
“ခင္ဗ်ားကို အရက္ခိုးခ်က္တဲ့အမွဳနဲ႔ဖမ္းလိုက္ၿပီ”
“ဖမ္းေလ ဘာျဖစ္လဲ..ကၽြန္ေတာ္မရွိရင္ ကၽြန္ေတာ့္သားဆက္ခ်က္လုိက္မယ္”
“ဒါဆို ခင္ဗ်ားသားကိုလည္းထပ္ဖမ္းရမွာပဲ”
“ဖမ္းေပါ့..ကၽြန္ေတာ့္သားမရွိရင္ ကၽြန္ေတာ့္ေျမးက ဆက္ခ်က္လိုက္မယ္”
“ဒါဆို ခင္ဗ်ားေျမးကိုလည္းဆက္ဖမ္းရမွာပဲ”
“ဖမ္းေပါ့...အဲဒီအခ်ိန္ဆို ကၽြန္ေတာ္လည္းျပန္လြတ္ေနေလာက္ၿပီ”

Moekyashweco

ေဗဒါလမ္း Baydarlan သုတ ရသ ဟာသ ျပည္ပအႏုပညာ

တစ္ခါတုန္းက ရြာတစ္ရြာမွာ
အရက္ခိုးခ်က္တဲ့ ဦးတာေတႀကီးရွိေလရဲ႕..
တစ္ေန႔ေတာ့..သူ႔ကို ျမိဳ႕ကရဲေတြလာဖမ္းပါေလေရာ...
“ခင္ဗ်ားကို အရက္ခိုးခ်က္တဲ့အမွဳနဲ႔ဖမ္းလိုက္ၿပီ”
“ဖမ္းေလ ဘာျဖစ္လဲ..ကၽြန္ေတာ္မရွိရင္ ကၽြန္ေတာ့္သားဆက္ခ်က္လုိက္မယ္”
“ဒါဆို ခင္ဗ်ားသားကိုလည္းထပ္ဖမ္းရမွာပဲ”
“ဖမ္းေပါ့..ကၽြန္ေတာ့္သားမရွိရင္ ကၽြန္ေတာ့္ေျမးက ဆက္ခ်က္လိုက္မယ္”
“ဒါဆို ခင္ဗ်ားေျမးကိုလည္းဆက္ဖမ္းရမွာပဲ”
“ဖမ္းေပါ့...အဲဒီအခ်ိန္ဆို ကၽြန္ေတာ္လည္းျပန္လြတ္ေနေလာက္ၿပီ”

Moekyashweco

ေဗဒါလမ္း Baydarlan သုတ ရသ ဟာသ ျပည္ပအႏုပညာ


ေသြးကင္ဆာတြင္အသံုးဝင္သည့္ပန္းမံုလာ


Photo: ေသြးကင္ဆာတြင္အသံုးဝင္သည့္ပန္းမံုလာ

ပန္းမံုလာ(Broccoli)မွရရိွေသာ ဓာတ္ေပါင္းတစ္မ်ိဳးသည္ေသြးကင္ ဆာ(Leukemia)ကို ကုသရာတြင္ အသံုးျပဳနိုင္မည္ျဖစ္ေၾကာင္းသိရိွရ သည္။သုေတသနတစ္ရပ္တြင္ေဖာ္ျပ ထားမႈအရပန္းမံုလာမ်ားတြင္ေတြ့ရိွ ရေသာ sulfora phane သဘာဝ ဓာတ္ေပါင္းသည္ေသြးကင္ဆာ တြင္ မ်ား ျပားလာတတ္ေသာဆဲလ္မ်ားျဖစ္ သည့္(acute lymphoblastic cells)မ်ားကိုနည္းပါးေစသည္ဟု ဆိုပါသည္။
ယခုေလ့လာမႈကိုဦးေဆာင္သူ Baylor College of Medicine မွေရာဂါေဗဒဌာနမႈး၊ပါေမာကၡ Dr. Daniel Lacorazza က''ဒီသုေတသန မွာေလ့လာခဲ့တဲ့ acute lymphoblastic leukemia ဆိုတာ ကေလးေတြ မွာအျဖစ္ မ်ားတဲ့ ေသြးျဖဴဥ ကင္ဆာတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ ၈ဝ% ေလာက္ မွာကုသမႈေအာင္ျမင္ေပမယ့္ ကုသမႈကို မတံု့ ျပန္နိုင္တဲ့ ကေလးေတြ လည္းရိွပါတယ္။ဒီအခါမွာကြ်န္ေတာ္ တို့ဟာအျခားကုသမႈေတြကိုအစား ထိုး ရပါတယ္။ဥပမာအခုေတြ့ရိွမႈမွာပါ ဝင္တဲ့ဓာတ္ေပါင္းေတြကိုအသံုးျပဳတာ မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္''ဟုရွင္းျပခဲ့သည္။
sulforaphane သည္ ကင္ဆာ ကိ်တ္အမ်ားစုတြင္ကာကြယ္ကုသ နိုင္ ေသာ အစြမ္းရိွေၾကာင္း ယခင္ေလ့လာ မႈအရသိရိွျပီးျဖစ္ျပီးပန္းမံုလာ အျပင္ ေဂၚဖီထုတ္၊ပန္းေဂၚဖီမ်ားတြင္အမ်ား ဆံုးေတြ့ရိွရသည္။ ယခု သုေတသန အရကင္ဆာကိ်တ္မ်ား အျပင္ေသြးကင္ဆာ တြင္လည္းေဆး ဖက္ဝင္အာနိ သင္ရိွေၾကာင္း ေလ့လာေတြ့ရိွခဲ့ျခင္းျဖစ္ သည္။ ယခုေလ့လာမႈတြင္သုေတ သီမ်ားသည္ sulf oraphane ကေသြး ျဖဴဥ ကင္ဆာ ဆဲလ္ မ်ားအေပၚသက္ ေရာက္နိုင္မႈကိုကင္ဆာေဝဒနာရွင္ ကေလးငယ္မ်ားတြင္ ေလ့လာခဲ့ရာ ကင္ဆာ ဆဲလ္မ်ားကိုသာေသေစနိုင္ျပီး ကေလးငယ္၏မူရင္းဆဲလ္မ်ား အေပၚ သက္ေရာက္မႈမရိွေၾကာင္း၊ ထို့အျပင္ ကင္ဆာကာကြယ္နိုင္သည့္ အာနိသင္ လည္းေတြ့ရိွထားျပီးျဖစ္သည့္အတြက္ ပန္းမံုလာကိုေန့စဥ္စား သံုးေပးရန္လို အပ္ေၾကာင္းေဖာ္ျပထားသည္။
ယခုေလ့လာမႈကို International journal of oncology တြင္ေဖာ္ျပ ထားျခင္းျဖစ္သည္။
သန့္စင္
Ref;PTI
Health Updates Journal

Re-Post By ACM 5-4-2013
ေအးခ်မ္းမြန္ Credit & Copy From > Health Updates Journal<< Thank
ပန္းမံုလာ(Broccoli)မွရရိွေသာ ဓာတ္ေပါင္းတစ္မ်ိဳးသည္ေသြးကင္ ဆာ(Leukemia)ကို ကုသရာတြင္ အသံုးျပဳနိုင္မည္ျဖစ္ေၾကာင္းသိရိွရ သည္။သုေတသနတစ္ရပ္တြင္ေဖာ္ျပ ထားမႈအရပန္းမံုလာမ်ားတြင္ေတြ့ရိွ ရေသာ sulfora phane သဘာဝ ဓာတ္ေပါင္းသည္ေသြးကင္ဆာ တြင္ မ်ား ျပားလာတတ္ေသာဆဲလ္မ်ားျဖစ္ သည့္(acute lymphoblastic cells)မ်ားကိုနည္းပါးေစသည္ဟု ဆိုပါသည္။
ယခုေလ့လာမႈကိုဦးေဆာင္သူ Baylor College of Medicine မွေရာဂါေဗဒဌာနမႈး၊ပါေမာကၡ Dr. Daniel Lacorazza က''ဒီသုေတသန မွာေလ့လာခဲ့တဲ့ acute lymphoblastic leukemia ဆိုတာ ကေလးေတြ မွာအျဖစ္ မ်ားတဲ့ ေသြးျဖဴဥ ကင္ဆာတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ ၈ဝ% ေလာက္ မွာကုသမႈေအာင္ျမင္ေပမယ့္ ကုသမႈကို မတံု့ ျပန္နိုင္တဲ့ ကေလးေတြ လည္းရိွပါတယ္။ဒီအခါမွာကြ်န္ေတာ္ တို့ဟာအျခားကုသမႈေတြကိုအစား ထိုး ရပါတယ္။ဥပမာအခုေတြ့ရိွမႈမွာပါ ဝင္တဲ့ဓာတ္ေပါင္းေတြကိုအသံုးျပဳတာ မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္''ဟုရွင္းျပခဲ့သည္။
sulforaphane သည္ ကင္ဆာ ကိ်တ္အမ်ားစုတြင္ကာကြယ္ကုသ နိုင္ ေသာ အစြမ္းရိွေၾကာင္း ယခင္ေလ့လာ မႈအရသိရိွျပီးျဖစ္ျပီးပန္းမံုလာ အျပင္ ေဂၚဖီထုတ္၊ပန္းေဂၚဖီမ်ားတြင္အမ်ား ဆံုးေတြ့ရိွရသည္။ ယခု သုေတသန အရကင္ဆာကိ်တ္မ်ား အျပင္ေသြးကင္ဆာ တြင္လည္းေဆး ဖက္ဝင္အာနိ သင္ရိွေၾကာင္း ေလ့လာေတြ့ရိွခဲ့ျခင္းျဖစ္ သည္။ ယခုေလ့လာမႈတြင္သုေတ သီမ်ားသည္ sulf oraphane ကေသြး ျဖဴဥ ကင္ဆာ ဆဲလ္ မ်ားအေပၚသက္ ေရာက္နိုင္မႈကိုကင္ဆာေဝဒနာရွင္ ကေလးငယ္မ်ားတြင္ ေလ့လာခဲ့ရာ ကင္ဆာ ဆဲလ္မ်ားကိုသာေသေစနိုင္ျပီး ကေလးငယ္၏မူရင္းဆဲလ္မ်ား အေပၚ သက္ေရာက္မႈမရိွေၾကာင္း၊ ထို့အျပင္ ကင္ဆာကာကြယ္နိုင္သည့္ အာနိသင္ လည္းေတြ့ရိွထားျပီးျဖစ္သည့္အတြက္ ပန္းမံုလာကိုေန့စဥ္စား သံုးေပးရန္လို အပ္ေၾကာင္းေဖာ္ျပထားသည္။
ယခုေလ့လာမႈကို International journal of oncology တြင္ေဖာ္ျပ ထားျခင္းျဖစ္သည္။
သန့္စင္
Ref;PTI
Health Updates Journal

Re-Post By ACM 5-4-2013
ေအးခ်မ္းမြန္ Credit & Copy From > Health Updates Journal<< Thank

သားအိမ္ ထုတ္ရသည့္ အခါ၌ သားဥအိမ္ ခ်န္ထားခဲ့ျခင္းသည္ အမ်ိဳးသမီးမ်ားအတြက္ ပို၍အက်ိဳးရွိႏိုင္


Photo: သားအိမ္ ထုတ္ရသည့္ အခါ၌ သားဥအိမ္ ခ်န္ထားခဲ့ျခင္းသည္ အမ်ိဳးသမီးမ်ားအတြက္ ပို၍အက်ိဳးရွိႏိုင္

ယခင္ ေလ့လာခ်က္မ်ားအရ ပံုမွန္အားျဖင့္ ဆိုလွ်င္ အမ်ိဳးသမီးေရာဂါ မ်ားေၾကာင့္ သားအိမ္ ထုတ္ပစ္ရသည့္ အခါ၌ သားဥအိမ္ကို ထုတ္ပစ္လွ်င္ ပို၍ ေကာင္းမြန္ေၾကာင္း ၫႊန္းဆိုခဲ့ ေသာ္လည္း ယခုေလ့လာခ်က္ အသစ္၌မူ သားဥအိမ္အား မူလအတိုင္း ထားရွိျခင္းသည္ ပို၍ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈ ရွိေၾကာင္း သိရွိရသည္။

သားဥအိမ္ ထုတ္ပစ္ လိုက္သည့္ အတြက္ အမ်ိဳးသမီး၌ ေနာင္တစ္ခ်ိန္ တြင္ သားဥအိမ္ကင္ဆာျဖစ္ပြားျခင္း အတြက္ ပူပန္ရေတာ့မည္ မဟုတ္ေသာ္လည္း ထိုသို႔ေဟာ္မုန္း ထုတ္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိသည့္ မ်ိဳးဥမ်ားအား ထုတ္ပစ္ လိုက္ျခင္းေၾကာင့္ အျခားေရာဂါမ်ား ျဖစ္ေသာ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ကင္ဆာေရာဂါ တို႔ ပိုမိုျဖစ္ပြားႏိုင္သည္။ ႏွစ္စဥ္ အမ်ိဳးသမီး ၁ ေထာင္လွ်င္ ၁ဝ ေယာက္ ႏႈန္းျဖင့္ သားအိမ္ထုတ္ရင္း သားဥအိမ္ပါ ထုတ္ပစ္ၾကရသည္။ အဓိက ရည္ရြယ္ခ်က္မွာ ထိုအမ်ိဳးသမီးမ်ား၌ သားဥအိမ္ကင္ဆာ မျဖစ္ပြားေစလို၍ ျဖစ္ၿပီး၊ အကယ္၍ အမ်ိဳးသမီး၌ ျပည့္စံုေသာ မိသားစုဘဝရွိၿပီးလွ်င္ သို႔ မဟုတ္ အသက္ႀကီးလွ်င္ သားဥအိမ္ ၏ အခန္းက႑မွာ သိပ္ အေရးမပါ ေတာ့ဟု ယူဆၾကသည္။

City of Hope Cancer Center ၏ ပါေမာကၡျဖစ္သူ Leslie Bernstein က အမ်ိဳးသမီးမ်ား၌ ရင္သားကင္ဆာ ၿပီးလွ်င္ ဒုတိယ အျဖစ္အမ်ားဆံုး ကင္ ဆာမွာ သားဥအိမ္ ကင္ဆာျဖစ္ေၾကာင္း ေျပာၾကားခဲ့သည္။ အေမရိကန္ ျပည္ေထာင္စု၌ ႏွစ္စဥ္အမ်ိဳးသမီး ၂၂ဝဝဝ ခန္႔မွာ သားဥအိမ္ ကင္ဆာခံစားေနရ ၿပီး၊ ထိုထဲမွ ၁၄ဝဝဝ ခန္႔မွာ ႏွစ္စဥ္ ေသဆံုးလ်က္ ရွိေၾကာင္း သိရသည္။ သို႔ရာ၌ မီးယပ္ေရာဂါတစ္ခုခုေၾကာင့္ သားအိမ္ထုတ္ရၿပီး၊ သားဥအိမ္ပါ ထုတ္ထားေသာ အမ်ိဳးသမီးမ်ား၏ ၉၈ ရာခိုင္ႏႈန္းမွာမူ အထက္ပါ အႏၱရာယ္ အုပ္စု၌ မပါဝင္ေတာ့ ေၾကာင္း သိရသည္။

University of California, LA School of medicine မွ ေဆးကုသပိုင္း ဆိုင္ရာ သားဖြားမီးယပ္ ပါေမာကၡ ျဖစ္သူ ေဒါက္တာ Parker သည္ အမ်ိဳးသမီးမ်ား၌ ယင္းတို႔၏ မ်ိဳးပြားခ်ိန္ ေက်ာ္လြန္ၿပီးေသာ္လည္း သားဥ အိမ္ ၏ က႑ကရွိေနဆဲျဖစ္ေၾကာင္း ရွင္းျပခဲ့သည္။ အထူးသျဖင့္ ေသြး ဆံုးကာလေရာက္ေနစဥ္တြင္ပင္ သားဥအိမ္ မွ ေဟာ္မုန္း အထြက္နည္း ေနေသာ္လည္း အဆိုပါ ေဟာ္မုန္းမ်ားသည္ အမ်ိဳးသမီးမ်ားအတြက္ အက်ိဳး ရွိေနဆဲ ျဖစ္သည္ဟု ယင္းကဆိုသည္။

ေလ့လာမႈအရ သားအိမ္ထုတ္ရာ၌ သားဥအိမ္ပါ ထုတ္ပစ္ေသာ အမ်ိဳးသမီးမ်ား၌ သားဥအိမ္ ကင္ဆာျဖစ္မႈ မရွိေတာ့ဟု ဆိုေသာ္လည္း၊ အျခား ေရာဂါ မ်ားျဖင့္ ေသဆံုးႏႈန္းမွာ သားဥအိမ္ ရွိေသာ အမ်ိဳးသမီးမ်ားႏွင့္ ယွဥ္လွ်င္ ၁၃ ရာခိုင္ႏႈန္းရွိေၾကာင္း Parker မွ ေျပာၾကားခဲ့သည္။ ထိုသို႔ သားဥအိမ္ မရွိေတာ့ေသာ အမ်ိဳးသမီးမ်ား သည္ ႏွလံုးေရာဂါျဖင့္ ေသဆံုးႏႈန္းမွာ ၂၃ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ အဆုတ္ ကင္ဆာျဖစ္ ႏႈန္း ၂၉ ရာခိုင္ႏႈန္းႏွင့္ အူမႀကီး ကင္ဆာျဖစ္ႏႈန္း ၄၉ ရာခိုင္ႏႈန္း ရွိေၾကာင္း သိရသည္။
Ref: Reuters
http://www.myanmarij.com/သားအိမ္-ထုတ္ရသည့္-အခါ၌-သ/

Re-Post By ACM 5-4-2013
ေအးခ်မ္းမြန္ Credit & Copy From >က်န္းမာေရးစာတိုမ်ားစုစည္းမွဳ << Thank
ယခင္ ေလ့လာခ်က္မ်ားအရ ပံုမွန္အားျဖင့္ ဆိုလွ်င္ အမ်ိဳးသမီးေရာဂါ မ်ားေၾကာင့္ သားအိမ္ ထုတ္ပစ္ရသည့္ အခါ၌ သားဥအိမ္ကို ထုတ္ပစ္လွ်င္ ပို၍ ေကာင္းမြန္ေၾကာင္း ၫႊန္းဆိုခဲ့ ေသာ္လည္း ယခုေလ့လာခ်က္ အသစ္၌မူ သားဥအိမ္အား မူလအတိုင္း ထားရွိျခင္းသည္ ပို၍ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈ ရွိေၾကာင္း သိရွိရသည္။

သားဥအိမ္ ထုတ္ပစ္ လိုက္သည့္ အတြက္ အမ်ိဳးသမီး၌ ေနာင္တစ္ခ်ိန္ တြင္ သားဥအိမ္ကင္ဆာျဖစ္ပြားျခင္း အတြက္ ပူပန္ရေတာ့မည္ မဟုတ္ေသာ္လည္း ထိုသို႔ေဟာ္မုန္း ထုတ္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိသည့္ မ်ိဳးဥမ်ားအား ထုတ္ပစ္ လိုက္ျခင္းေၾကာင့္ အျခားေရာဂါမ်ား ျဖစ္ေသာ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ကင္ဆာေရာဂါ တို႔ ပိုမိုျဖစ္ပြားႏိုင္သည္။ ႏွစ္စဥ္ အမ်ိဳးသမီး ၁ ေထာင္လွ်င္ ၁ဝ ေယာက္ ႏႈန္းျဖင့္ သားအိမ္ထုတ္ရင္း သားဥအိမ္ပါ ထုတ္ပစ္ၾကရသည္။ အဓိက ရည္ရြယ္ခ်က္မွာ ထိုအမ်ိဳးသမီးမ်ား၌ သားဥအိမ္ကင္ဆာ မျဖစ္ပြားေစလို၍ ျဖစ္ၿပီး၊ အကယ္၍ အမ်ိဳးသမီး၌ ျပည့္စံုေသာ မိသားစုဘဝရွိၿပီးလွ်င္ သို႔ မဟုတ္ အသက္ႀကီးလွ်င္ သားဥအိမ္ ၏ အခန္းက႑မွာ သိပ္ အေရးမပါ ေတာ့ဟု ယူဆၾကသည္။

City of Hope Cancer Center ၏ ပါေမာကၡျဖစ္သူ Leslie Bernstein က အမ်ိဳးသမီးမ်ား၌ ရင္သားကင္ဆာ ၿပီးလွ်င္ ဒုတိယ အျဖစ္အမ်ားဆံုး ကင္ ဆာမွာ သားဥအိမ္ ကင္ဆာျဖစ္ေၾကာင္း ေျပာၾကားခဲ့သည္။ အေမရိကန္ ျပည္ေထာင္စု၌ ႏွစ္စဥ္အမ်ိဳးသမီး ၂၂ဝဝဝ ခန္႔မွာ သားဥအိမ္ ကင္ဆာခံစားေနရ ၿပီး၊ ထိုထဲမွ ၁၄ဝဝဝ ခန္႔မွာ ႏွစ္စဥ္ ေသဆံုးလ်က္ ရွိေၾကာင္း သိရသည္။ သို႔ရာ၌ မီးယပ္ေရာဂါတစ္ခုခုေၾကာင့္ သားအိမ္ထုတ္ရၿပီး၊ သားဥအိမ္ပါ ထုတ္ထားေသာ အမ်ိဳးသမီးမ်ား၏ ၉၈ ရာခိုင္ႏႈန္းမွာမူ အထက္ပါ အႏၱရာယ္ အုပ္စု၌ မပါဝင္ေတာ့ ေၾကာင္း သိရသည္။

University of California, LA School of medicine မွ ေဆးကုသပိုင္း ဆိုင္ရာ သားဖြားမီးယပ္ ပါေမာကၡ ျဖစ္သူ ေဒါက္တာ Parker သည္ အမ်ိဳးသမီးမ်ား၌ ယင္းတို႔၏ မ်ိဳးပြားခ်ိန္ ေက်ာ္လြန္ၿပီးေသာ္လည္း သားဥ အိမ္ ၏ က႑ကရွိေနဆဲျဖစ္ေၾကာင္း ရွင္းျပခဲ့သည္။ အထူးသျဖင့္ ေသြး ဆံုးကာလေရာက္ေနစဥ္တြင္ပင္ သားဥအိမ္ မွ ေဟာ္မုန္း အထြက္နည္း ေနေသာ္လည္း အဆိုပါ ေဟာ္မုန္းမ်ားသည္ အမ်ိဳးသမီးမ်ားအတြက္ အက်ိဳး ရွိေနဆဲ ျဖစ္သည္ဟု ယင္းကဆိုသည္။

ေလ့လာမႈအရ သားအိမ္ထုတ္ရာ၌ သားဥအိမ္ပါ ထုတ္ပစ္ေသာ အမ်ိဳးသမီးမ်ား၌ သားဥအိမ္ ကင္ဆာျဖစ္မႈ မရွိေတာ့ဟု ဆိုေသာ္လည္း၊ အျခား ေရာဂါ မ်ားျဖင့္ ေသဆံုးႏႈန္းမွာ သားဥအိမ္ ရွိေသာ အမ်ိဳးသမီးမ်ားႏွင့္ ယွဥ္လွ်င္ ၁၃ ရာခိုင္ႏႈန္းရွိေၾကာင္း Parker မွ ေျပာၾကားခဲ့သည္။ ထိုသို႔ သားဥအိမ္ မရွိေတာ့ေသာ အမ်ိဳးသမီးမ်ား သည္ ႏွလံုးေရာဂါျဖင့္ ေသဆံုးႏႈန္းမွာ ၂၃ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ အဆုတ္ ကင္ဆာျဖစ္ ႏႈန္း ၂၉ ရာခိုင္ႏႈန္းႏွင့္ အူမႀကီး ကင္ဆာျဖစ္ႏႈန္း ၄၉ ရာခိုင္ႏႈန္း ရွိေၾကာင္း သိရသည္။
Ref: Reuters
http://www.myanmarij.com/သားအိမ္-ထုတ္ရသည့္-အခါ၌-သ/

Re-Post By ACM 5-4-2013
ေအးခ်မ္းမြန္ Credit & Copy From >က်န္းမာေရးစာတိုမ်ားစုစည္းမွဳ << Thank

ဆယ္ေက်ာ္သက္ေတြ ဘာေၾကာင့္ ညဥ့္နက္မွ အိပ္ရာဝင္ၾကတာလဲ

Photo: ဆယ္ေက်ာ္သက္ေတြ ဘာေၾကာင့္ ညဥ့္နက္မွ အိပ္ရာဝင္ၾကတာလဲ
Sunday ,April 07, 2013

ကေလးဘဝတုန္းက ေစာေစာစီးစီး အိပ္ရာဝင္တဲ့ အက်င့္ရွိခဲ့ေပမယ့္ ၿမီးေကာင္ေပါက္စ ဆယ္ေက်ာ္သက္အရြယ္လည္း ေရာက္လာေရာ၊ ေစာေစာ အိပ္ရာဝင္ဖို႔ ျငင္းဆန္တတ္ၿပီး ညဥ့္နက္မွသာ အိပ္ရာဝင္ေလ့ ရွိတတ္ပါတယ္။ မနက္က်ေတာ့လည္း ေနျမင့္တဲ့အထိ အိပ္ေနတတ္ၾကပါတယ္။

အဲဒီအခါ “ဒီကေလး အက်င့္ပ်က္လာၿပီ” ဆိုၿပီး လူႀကီးသူမေတြက ျမည္တြန္ ေတာက္တီးတတ္ေပမယ့္ တကယ္က သူတို႔ ခႏၶာကိုယ္ထဲက ဓာတ္အေျပာင္းအလဲေတြနဲ႔လည္း ဆက္စပ္မႈ ရွိေနပါတယ္။ ကေလးဘဝမွာ အိပ္-ႏုိး စက္ဝန္းကို ဟန္ခ်က္ညီေအာင္ ထိန္းေပးတဲ့ မယ္လတိုနင္ ေဟာ္မုန္းကို ညေနအေစာပိုင္း အခ်ိန္ကတည္းက ပိုင္နီရယ္ဂလင္း (Pineal Gland) ကေန ထုတ္ေပးပါတယ္။ ၿမီးေကာင္ေပါက္စအရြယ္ အသက္ ၁၀ ႏွစ္- ၁၄ ႏွစ္ ဝန္းက်င္ ေရာက္လာတဲ့အခါ မယ္လတိုနင္ ေဟာ္မုန္းဟာ ည ၉ နာရီ ဒါမွမဟုတ္ ၁၀ နာရီ ဝန္းက်င္ေလာက္မွာမွ ထြက္လာပါတယ္။

“ဒီလို ေျပာင္းလဲမႈေၾကာင့္ ဆယ္ေက်ာ္သက္ အမ်ားစုဟာ ည ၁၁ နာရီ မတိုင္ခင္မွာ အိပ္ေမာက်ႏိုင္စြမ္း မရွိတတ္ပါဘူး” လို႔ အိပ္စက္မႈနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး ကၽြမ္းက်င္သူ ပါေမာကၡဘေရာင္းက ရွင္းျပပါတယ္။ ညဘက္မွာ ေစာေစာ အိပ္မေပ်ာ္တာေၾကာင့္ ညဥ့္နက္မွ အိပ္ရာဝင္ကာ မနက္ေစာေစာမွာ အိပ္ရာမထႏိုင္ေတာ့ပါဘူး။ ဆယ္ေက်ာ္သက္ လူငယ္ေတြက တစ္ေန႔မွာ ကိုးနာရီနဲ႔အထက္ အိပ္စက္ခ်ိန္ လိုအပ္တာေၾကာင့္ ညဘက္မွာ ဆံုး႐ံႈးသြားတဲ့ အိပ္ခ်ိန္ကို မနက္ဘက္မွာ ျပန္လည္ အစားထိုးတတ္ၾကပါတယ္။

ၾကယ္စင္
ကေလးဘဝတုန္းက ေစာေစာစီးစီး အိပ္ရာဝင္တဲ့ အက်င့္ရွိခဲ့ေပမယ့္ ၿမီးေကာင္ေပါက္စ ဆယ္ေက်ာ္သက္အရြယ္လည္း ေရာက္လာေရာ၊ ေစာေစာ အိပ္ရာဝင္ဖို႔ ျငင္းဆန္တတ္ၿပီး ညဥ့္နက္မွသာ အိပ္ရာဝင္ေလ့ ရွိတတ္ပါတယ္။ မနက္က်ေတာ့လည္း ေနျမင့္တဲ့အထိ အိပ္ေနတတ္ၾကပါတယ္။

အဲဒီအခါ “ဒီကေလး အက်င့္ပ်က္လာၿပီ” ဆိုၿပီး လူႀကီးသူမေတြက ျမည္တြန္ ေတာက္တီးတတ္ေပမယ့္ တကယ္က သူတို႔ ခႏၶာကိုယ္ထဲက ဓာတ္အေျပာင္းအလဲေတြနဲ႔လည္း ဆက္စပ္မႈ ရွိေနပါတယ္။ ကေလးဘဝမွာ အိပ္-ႏုိး စက္ဝန္းကို ဟန္ခ်က္ညီေအာင္ ထိန္းေပးတဲ့ မယ္လတိုနင္ ေဟာ္မုန္းကို ညေနအေစာပိုင္း အခ်ိန္ကတည္းက ပိုင္နီရယ္ဂလင္း (Pineal Gland) ကေန ထုတ္ေပးပါတယ္။ ၿမီးေကာင္ေပါက္စအရြယ္ အသက္ ၁၀ ႏွစ္- ၁၄ ႏွစ္ ဝန္းက်င္ ေရာက္လာတဲ့အခါ မယ္လတိုနင္ ေဟာ္မုန္းဟာ ည ၉ နာရီ ဒါမွမဟုတ္ ၁၀ နာရီ ဝန္းက်င္ေလာက္မွာမွ ထြက္လာပါတယ္။

“ဒီလို ေျပာင္းလဲမႈေၾကာင့္ ဆယ္ေက်ာ္သက္ အမ်ားစုဟာ ည ၁၁ နာရီ မတိုင္ခင္မွာ အိပ္ေမာက်ႏိုင္စြမ္း မရွိတတ္ပါဘူး” လို႔ အိပ္စက္မႈနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး ကၽြမ္းက်င္သူ ပါေမာကၡဘေရာင္းက ရွင္းျပပါတယ္။ ညဘက္မွာ ေစာေစာ အိပ္မေပ်ာ္တာေၾကာင့္ ညဥ့္နက္မွ အိပ္ရာဝင္ကာ မနက္ေစာေစာမွာ အိပ္ရာမထႏိုင္ေတာ့ပါဘူး။ ဆယ္ေက်ာ္သက္ လူငယ္ေတြက တစ္ေန႔မွာ ကိုးနာရီနဲ႔အထက္ အိပ္စက္ခ်ိန္ လိုအပ္တာေၾကာင့္ ညဘက္မွာ ဆံုး႐ံႈးသြားတဲ့ အိပ္ခ်ိန္ကို မနက္ဘက္မွာ ျပန္လည္ အစားထိုးတတ္ၾကပါတယ္။

ၾကယ္စင္
Myanmar online News

Summer စတုိင္ ၾကက္ကင္


Photo: Summer စတုိင္ ၾကက္ကင္
Sunday ,April 07, 2013

Summerစတုိင္ ၾကက္ကင္ လုပ္နည္းပါ။ အရသာက ခ်ဳိစိမ္႔စိမ္႔နဲ႔ အသားက
လည္း ေတာ္ေတာ္ ႏူးညံ႔ပါတယ္။ လုပ္ရလည္း လြယ္တာမုိ႔ ခုပဲ တူတူလုပ္
စားၾကည္႔ရေအာင္…

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

    ၾကက္ေပါင္၊ ေတာင္ပံ – ၅ခု
    ငရုတ္သီးမွုန္႔ (သုိ႔) Tandoori chicken powder – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း

    ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၂မႊာ (ေထာင္းထားပါ)
    စပါးလင္ – အနည္းငယ္ (ခပ္ညက္ညက္ေထာင္းပါ)
    သစ္ဂ်ပိုး အမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
    ဗီနီကာ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း
    လိေမၼာ္ ဆုိဒါ – ၁ခြက္ (Measurement ခ်ိန္ခြက္)
    သၾကား – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
    ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
    ၾကက္သားမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
    ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
    သံလြင္ဆီ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၄ဇြန္း (ကင္လွ်င္ သုတ္လိမ္းရန္)

ကင္နည္း

၁။ ၾကက္ေပါင္နွင္႔ ေတာင္ပံမ်ားကို ဓားနဲ႔ မႊန္းေပးပါ။

၃။ ျပီေနာက္ ဇလံု တစ္ခုထဲတြင္ (ၾကက္ေပါင္၊ ေတာင္ပံ၊ ငရုတ္သီးမွုန္႔၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ စပါးလင္၊ ဗီနီကာ၊ လိေမၼာ္ ဆုိဒါ၊ သၾကား၊ ဆား၊ ၾကက္
သားမွုန္႔၊ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔၊ သစ္ဂ်ပုိးမွုန္႔) တုိ႔ကုိ သမေအာင္ ေရာေမႊျပီ ၁နာရီခန္႔ ႏုပ္ထားေပးပါ။

၂။ ျပီမွ ဒယ္ထဲ ၾကက္ေပါင္၊ ေတာင္ပံႏုယ္ထားေသာ ေဆာ႔ရည္မ်ားကို မီးျဖင္႔ ၁မိနစ္ခန္႔ တည္ေပးပါ။ ျပီလွ်င္ ခြက္တစ္ခုထဲတြင္ ထည္႔ျပီ ဖယ္ထားပါ။

၃။ မကင္ခင္ မီးကင္ျပားကို ဆီသုတ္ထားေပးပါ။ ျပီေနာက္ ၾကက္
တစ္ေကာင္လံုးကို မီးကင္ျပား (သုိ႔) oven ျဖင္႔ တဖက္ကို မိနစ္ ၂၀
ခန္႔ျဖင္႔ မိနစ္ ၄၀ခန္႔ မီးအသင္႔တင္႔ျဖင္႔ ကင္ေပးပါ။

၄။ ကင္ေနစဥ္အတြင္း သံလြင္ဆီ နွင္႔ ေဆာ႔ရည္မ်ား ၾကက္သားကို သုတ္လိမ္းေပးပါ။

၅။ ကင္ျပီလွ်င္ ၾကက္ကင္မ်ားကို ဌက္ေပ်ာရြက္ေပၚတြင္ ခင္းက်င္းျပီ အရသာရွိစြာ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီ….

Wutyee Food House
Summerစတုိင္ ၾကက္ကင္ လုပ္နည္းပါ။ အရသာက ခ်ဳိစိမ္႔စိမ္႔နဲ႔ အသားက
လည္း ေတာ္ေတာ္ ႏူးညံ႔ပါတယ္။ လုပ္ရလည္း လြယ္တာမုိ႔ ခုပဲ တူတူလုပ္
စားၾကည္႔ရေအာင္…

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

ၾကက္ေပါင္၊ ေတာင္ပံ – ၅ခု
ငရုတ္သီးမွုန္႔ (သုိ႔) Tandoori chicken powder – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း

ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၂မႊာ (ေထာင္းထားပါ)
စပါးလင္ – အနည္းငယ္ (ခပ္ညက္ညက္ေထာင္းပါ)
သစ္ဂ်ပိုး အမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ဗီနီကာ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ဇြန္း

ဗိုက္ရစ္ၿပီး နာေနလွ်င္ မုန္လာဥနီႏွင့္ ပူဒီနာ ေဖ်ာ္ရည္ကိုေသာက္ပါ

Photo: ဗိုက္ရစ္ၿပီး နာေနလွ်င္ မုန္လာဥနီႏွင့္ ပူဒီနာ ေဖ်ာ္ရည္ကိုေသာက္ပါ

ပူစီနံ ေရာထားတဲ့ ေဖ်ာ္ရည္ကို ေသာက္ ရပါမယ္။ မုန္လာဥနီက အာဟာရ ျပည့္ဝ ေစၿပီး ပူစီနံက အစာအိမ္ ေဝဒနာကို သက္သာ ေစပါတယ္။ ျပဳလုပ္ နည္းကေတာ့ ဥနီေလးလံုးကို ပါးပါးလွီးၿပီး ေရေလး ခြက္နဲ႔ ျပဳတ္ပါ။ ၿပီးရင္ ပူဒီနာ အေျခာက္မႈန္႔ လက္ဖက္စားဇြန္း တစ္ဇြန္း ထည့္ျပဳတ္ပါ။ အလယ္ အလတ္ပဲ အပူေပးၿပီး မုန္လာဥ နီေတြ ေပ်ာ့လာတဲ့ အထိ ျပဳတ္ပါ။ ၿပီးရင္ ေၾကညက္ေအာင္ ေမႊၿပီး ေအးျမေအာင္ ထားကာ ခ်င္းအနည္းငယ္ ဒါမွမဟုတ္ သံပရာရည္ အနည္းငယ္ ထည့္ေသာက္ပါ။

Re-Post By ACM 6-4-2013
ေအးခ်မ္းမြန္ Credit & Copy From >GOOD HEALTH<< Thank
ပူစီနံ ေရာထားတဲ့ ေဖ်ာ္ရည္ကို ေသာက္ ရပါမယ္။ မုန္လာဥနီက အာဟာရ ျပည့္ဝ ေစၿပီး ပူစီနံက အစာအိမ္ ေဝဒနာကို သက္သာ ေစပါတယ္။ ျပဳလုပ္ နည္းကေတာ့ ဥနီေလးလံုးကို ပါးပါးလွီးၿပီး ေရေလး ခြက္နဲ႔ ျပဳတ္ပါ။ ၿပီးရင္ ပူဒီနာ အေျခာက္မႈန္႔ လက္ဖက္စားဇြန္း တစ္ဇြန္း ထည့္ျပဳတ္ပါ။ အလယ္ အလတ္ပဲ အပူေပးၿပီး မုန္လာဥ နီေတြ ေပ်ာ့လာတဲ့ အထိ ျပဳတ္ပါ။ ၿပီးရင္ ေၾကညက္ေအာင္ ေမႊၿပီး ေအးျမေအာင္ ထားကာ ခ်င္းအနည္းငယ္ ဒါမွမဟုတ္ သံပရာရည္ အနည္းငယ္ ထည့္ေသာက္ပါ။

Re-Post By ACM 6-4-2013
ေအးခ်မ္းမြန္ Credit & Copy From >GOOD HEALTH<< Thank

ကင္ဆာ ၾကီးထြားမႈအား ရပ္တန့္နိုင္သည့္ ငါးပရိုတင္းကို ရွာေဖြေတြ့ရိွ

Photo: ကင္ဆာ ၾကီးထြားမႈအား ရပ္တန့္နိုင္သည့္ ငါးပရိုတင္းကို ရွာေဖြေတြ့ရိွ

ပစိဖိတ္သမုဒၵရာမွ ေတြ့ရိွတတ္တဲ့ ငါးေတြကေန ရရိွတဲ့ ပရိုတင္း ဒါမွမဟုတ္ ပက္ပ္တိုက္ပ္ တစ္မို်းဟာ ဆီးကိ်တ္ကင္ဆာနဲ့ တျခား ကင္ဆာေတြရဲ့ ပံ့်နံွ့မႈကို တားျမစ္နိုင္ေတာ့မယ္လို့ ေမရီလန္း ေဆးသိပၸံမွ သုေတသီေတြက ေတြ့ရိွခဲ့ပါတယ္။ ကင္ဆာေရာဂါ ရိွသူေတြရဲ့ ကင္ဆာဆဲလ္ဟာ ပတ္၀န္းက်င္ကို ပံ့်နံွ့ျပီး ေသြးနဲ့ ျပန္ရည္ေၾကာမွ တစ္ဆင့္ ခနၶာကိုယ္ အနံွ့သို့ ပံ့်နံွ့တတ္တာေၾကာင့္ ေသဆံုးမႈ အနၱရာယ္ ျမင့္မားပါတယ္။ ဥပမာအေနနဲ့ ဆီးကိ်တ္ကင္ဆာဟာ အရိုး၊ အဆုတ္နဲ့ အသည္းကို ပံ့်နံွ့တတ္ပါတယ္။ဒီေလ့လာမႈဟာ ဂလိုင္ကိုပက္ပ္တိုက္ပ္ ပါ၀င္တဲ့ bioactive cod TFD ရဲ့ ေဆးကုသမႈ အသံုး၀င္ပံုကို ပထမဆံုး ေဖာ္ထုတ္ထားတဲ့ ေလ့လာမႈ ျဖစ္ပါတယ္။
ေျမာက္၀င္ရိုးစြန္းမွာ ရိွတဲ့ ငါးေတြမွာ အင္တီဂ်င္ ျမင့္မားစြာ ပါ၀င္တဲ့ ဂလိုင္ကို ပရိုတင္းေတြ ထုတ္လုပ္နိုင္ပါတယ္။ TFD 100 ေခၚတဲ့ အထူး TFD ေတြဟာ ပစိဖိတ္သမုဒၵရာထဲမွ ငါးေတြထဲမွာ ရရိွနိုင္ပါတယ္။ အဲဒီ TFD ဟာ ဆီးကိ်တ္ကင္ဆာ အပါအ၀င္ ကင္ဆာ အမို်းမို်းရဲ့ ပံ့်နံွ့မႈကို ပိတ္ပင္ေပးတယ္လို့ သုေတသီေတြက ေတြ့ရိွထားပါတယ္။ ဒီေတြ့ရိွမႈေၾကာင့္ ငါးပရိုတင္းမွ ရရိွတဲ့ သဘာ၀ ဓာတ္စာေတြဟာ ကင္ဆာပံ့်နံွ့မႈကို ပိတ္ပင္နိုင္ျပီး အသက္ရွင္နႈန္းကို ျမွင့္တင္နိုင္ေတာ့မယ္လို့ သုေတသီေတြက ဆိုပါတယ္။

Re-Post By ACM 6-4-2013
ေအးခ်မ္းမြန္ Credit & Copy From >ျပည္ျမန္မာ << Thank
ပစိဖိတ္သမုဒၵရာမွ ေတြ့ရိွတတ္တဲ့ ငါးေတြကေန ရရိွတဲ့ ပရိုတင္း ဒါမွမဟုတ္ ပက္ပ္တိုက္ပ္ တစ္မို်းဟာ ဆီးကိ်တ္ကင္ဆာနဲ့ တျခား ကင္ဆာေတြရဲ့ ပံ့်နံွ့မႈကို တားျမစ္နိုင္ေတာ့မယ္လို့ ေမရီလန္း ေဆးသိပၸံမွ သုေတသီေတြက ေတြ့ရိွခဲ့ပါတယ္။ ကင္ဆာေရာဂါ ရိွသူေတြရဲ့ ကင္ဆာဆဲလ္ဟာ ပတ္၀န္းက်င္ကို ပံ့်နံွ့ျပီး ေသြးနဲ့ ျပန္ရည္ေၾကာမွ တစ္ဆင့္ ခနၶာကိုယ္ အနံွ့သို့ ပံ့်နံွ့တတ္တာေၾကာင့္ ေသဆံုးမႈ အနၱရာယ္ ျမင့္မားပါတယ္။ ဥပမာအေနနဲ့ ဆီးကိ်တ္ကင္ဆာဟာ အရိုး၊ အဆုတ္နဲ့ အသည္းကို ပံ့်နံွ့တတ္ပါတယ္။ဒီေလ့လာမႈဟာ ဂလိုင္ကိုပက္ပ္တိုက္ပ္ ပါ၀င္တဲ့ bioactive cod TFD ရဲ့ ေဆးကုသမႈ အသံုး၀င္ပံုကို ပထမဆံုး ေဖာ္ထုတ္ထားတဲ့ ေလ့လာမႈ ျဖစ္ပါတယ္။
ေျမာက္၀င္ရိုးစြန္းမွာ ရိွတဲ့ ငါးေတြမွာ အင္တီဂ်င္ ျမင့္မားစြာ ပါ၀င္တဲ့ ဂလိုင္ကို ပရိုတင္းေတြ ထုတ္လုပ္နိုင္ပါတယ္။ TFD 100 ေခၚတဲ့ အထူး TFD ေတြဟာ ပစိဖိတ္သမုဒၵရာထဲမွ ငါးေတြထဲမွာ ရရိွနိုင္ပါတယ္။ အဲဒီ TFD ဟာ ဆီးကိ်တ္ကင္ဆာ အပါအ၀င္ ကင္ဆာ အမို်းမို်းရဲ့ ပံ့်နံွ့မႈကို ပိတ္ပင္ေပးတယ္လို့ သုေတသီေတြက ေတြ့ရိွထားပါတယ္။ ဒီေတြ့ရိွမႈေၾကာင့္ ငါးပရိုတင္းမွ ရရိွတဲ့ သဘာ၀ ဓာတ္စာေတြဟာ ကင္ဆာပံ့်နံွ့မႈကို ပိတ္ပင္နိုင္ျပီး အသက္ရွင္နႈန္းကို ျမွင့္တင္နိုင္ေတာ့မယ္လို့ သုေတသီေတြက ဆိုပါတယ္။

Re-Post By ACM 6-4-2013
ေအးခ်မ္းမြန္ Credit & Copy From >ျပည္ျမန္မာ << Thank

သင့္ အသဲကို ခ်စ္ပါသလား

Photo: သင့္ အသဲကို ခ်စ္ပါသလား။ အသဲကိုခ်စ္ရင္ အသဲပ်က္စီးေစႏိုင္တဲ့ အဓိကအေၾကာင္းရင္းေတြ သိထားသင့္တယ္ေနာ္

:) 1 ေနာက္က်မွ အိပ္ျခင္းနဲ ့ ေနျမင့္မွထျခင္းတို ့က အဓိကအေၾကာင္းရင္းျဖစ္ပါသတဲ့

:) 2 မနက္တြင္ဆီးသြားေသာအမႈ မျပဳျခင္း

:) 3 အစားအေသာက္မ်ား လြန္ကဲစြာစားေသာက္ျခင္း

:) 4 မနက္စာ စားသံုးရန္ ေမ့ေလ်ာ့ျခင္း

:) 5 ေဆးမ်ား လြန္ကဲစြာသံုးစြဲျခင္း

:) 6 အစားအေသာက္မ်ား တာရွည္ခံေစရန္ျပဳလုပ္ရာတြင္အသံုးျပဳသည့္ ပစၥည္းမ်ား (preservatives) ၊ ျဖည့္စြက္ပစၥည္းမ်ား (food additives) ၊ ဆိုးေဆးမ်ား ( food colorings)၊ အခ်ိဳတု သၾကားတု (artificial sweeteners) မ်ားလြန္ကဲစြာအသံုးျပဳျခင္း

:) 7 က်န္းမာေရးႏွင့္ မညီညြတ္ေသာ စားသံုးဆီမ်ား သံုးစြဲျခင္း
အေၾကာ္ ေၾကာ္ရာတြင္ အေကာင္းဆံုးခ်က္ျပဳတ္ဆီျဖစ္ေသာ သံလြင္ဆီကို အသံုးျပဳရင္ေတာင္မွ တတ္ႏိုင္သမွ်ဆီနည္းနည္း ဘဲသံုးသင့္ပါသတဲ့
က်န္းမာေရးအားနည္းသူမ်ား ေမာပန္းေနခ်ိန္တြင္ ေၾကာ္ထားေသာအစားအစာမ်ား စားသံုးျခင္း မျပဳသင့္တဲ့

:) 8 ဥအစိမ္းနဲ ့သားစိမ္းငါးစိမ္းမ်ား စားသံုးျခင္းကလည္း အသဲကိုပ်က္စီးေစသတဲ့
အရြက္ေၾကာ္မ်ားကိုလည္းတႀကိမ္ထဲကုန္ေအာင္စားပါတဲ့။ ေန ့ဖို ့ညစာခ်န္ထားျခင္းမျပဳပါနဲ ့တဲ့။

Ref: Doctor of Pharmacy

credit to Myanmar Pharmaceuticals
အသဲကိုခ်စ္ရင္ အသဲပ်က္စီးေစႏိုင္တဲ့ အဓိကအေၾကာင္းရင္းေတြ သိထားသင့္တယ္ေနာ္
:) 1 ေနာက္က်မွ အိပ္ျခင္းနဲ ့ ေနျမင့္မွထျခင္းတို ့က အဓိကအေၾကာင္းရင္းျဖစ္ပါသတဲ့

:) 2 မနက္တြင္ဆီးသြားေသာအမႈ မျပဳျခင္း

:) 3 အစားအေသာက္မ်ား လြန္ကဲစြာစားေသာက္ျခင္း

:) 4 မနက္စာ စားသံုးရန္ ေမ့ေလ်ာ့ျခင္း

:) 5 ေဆးမ်ား လြန္ကဲစြာသံုးစြဲျခင္း

:) 6 အစားအေသာက္မ်ား တာရွည္ခံေစရန္ျပဳလုပ္ရာတြင္အသံုးျပဳသည့္ ပစၥည္းမ်ား (preservatives) ၊ ျဖည့္စြက္ပစၥည္းမ်ား (food additives) ၊ ဆိုးေဆးမ်ား ( food colorings)၊ အခ်ိဳတု သၾကားတု (artificial sweeteners) မ်ားလြန္ကဲစြာအသံုးျပဳျခင္း

:) 7 က်န္းမာေရးႏွင့္ မညီညြတ္ေသာ စားသံုးဆီမ်ား သံုးစြဲျခင္း
အေၾကာ္ ေၾကာ္ရာတြင္ အေကာင္းဆံုးခ်က္ျပဳတ္ဆီျဖစ္ေသာ သံလြင္ဆီကို အသံုးျပဳရင္ေတာင္မွ တတ္ႏိုင္သမွ်ဆီနည္းနည္း ဘဲသံုးသင့္ပါသတဲ့
က်န္းမာေရးအားနည္းသူမ်ား ေမာပန္းေနခ်ိန္တြင္ ေၾကာ္ထားေသာအစားအစာမ်ား စားသံုးျခင္း မျပဳသင့္တဲ့

:) 8 ဥအစိမ္းနဲ ့သားစိမ္းငါးစိမ္းမ်ား စားသံုးျခင္းကလည္း အသဲကိုပ်က္စီးေစသတဲ့
အရြက္ေၾကာ္မ်ားကိုလည္းတႀကိမ္ထဲကုန္ေအာင္စားပါတဲ့။ ေန ့ဖို ့ညစာခ်န္ထားျခင္းမျပဳပါနဲ ့တဲ့။

Ref: Doctor of Pharmacy

credit to Myanmar Pharmaceuticals
Myanmar News Update