“ ❤ ဤဘေလာ့ရဲ႕ Post မ်ားကို အၿမဲ Update ျပဳလုပ္ေပးလွ်က္ရွိပါသည္ ❤ ”

Wednesday, August 22, 2012

အရက္ကို တာရွည္ အလြန္အမင္းေသာက္ျခင္း၏ က်န္းမာေရးဆိုးက်ဳိး ၁၂ ရပ္


 
အရက္ အလြန္အကၽြံေသာက္ၿပီး အမူးလြန္တာေၾကာင့္ အသည္းေျခာက္ ေရာဂါလို ေရာဂါေတြအျပင္ ကားတိုက္တာေၾကာင့္ ထိခိုက္မႈေတြလည္း ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ရွိပါတယ္။ေလ့လာမႈေတြအရ အရက္ကို အခ်ိန္ၾကာၾကာနဲ႔ အလြန္အကၽြံ ေသာက္တာေၾကာင့္ ေအာက္ပါ ဆိုးက်ဳိးေတြကို ျဖစ္ေစႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။
၁. ေသြးအားနည္းေရာဂါ
အရက္ကို အလြန္အမင္း ေသာက္တာေၾကာင့္ ေသြးနီဥကေန ေအာက္ဆီဂ်င္ သယ္ယူႏိုင္မႈ ပမာဏ ပံုမွန္ေအာက္ ေလ်ာ့နည္းသြားႏိုင္ပါတယ္။ ဒီအေျခအေနကို ေသြးအားနည္းေရာဂါလို႔ ေခၚၿပီး ပင္ပန္းႏံုးခ်ည့္တာ၊ အသက္႐ွဴမဝတာနဲ႔ ေခါင္းထဲ ရီတီတီ ျဖစ္တာစတဲ့ လကၡဏာေတြကို ခံစားရႏိုင္ပါတယ္။
၂. ကင္ဆာေရာဂါ
“အရက္ကို အေလ့အထ တစ္ရပ္လို ပံုမွန္ေသာက္ေနရင္ေတာင္ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္တဲ့ အႏၲရာယ္ကို ျမင့္တက္ေစႏိုင္ပါတယ္” လို႔ တိုရြန္တိုတကၠသိုလ္က ဂ်ာဂန္က ရွင္းျပပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္က အယ္လ္ကိုေဟာကို ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အစီတယ္ဒီဟိုက္အျဖစ္ ကူးေျပာင္းတာေၾကာင့္ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခ ျမင့္တက္တာ ျဖစ္တယ္လို႔ သိပၸံပညာရွင္ေတြက ယံုၾကည္ၾကပါတယ္။ အရက္ကို အလြန္အမင္း ေသာက္သူေတြရဲ႕ ပါးစပ္၊ လည္ေခ်ာင္း၊ အသံအိုး၊ အစာေရမ်ဳိႁပြန္၊ အသည္း၊ ရင္သားနဲ႔ အူမႀကီးေနရာေတြမွာ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ရွိပါတယ္။ ေဆးလိပ္ေသာက္တဲ့ အရက္ အလြန္အကၽြံေသာက္သူေတြက ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခ ပိုျမင့္တက္ေနပါတယ္။
၃. ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါ
အရက္ အလြန္အကၽြံ ေသာက္တာေၾကာင့္ အဆီခဲေတြ စုပံုၿပီး ေသြးေၾကာေတြမွာ ေသြးခဲစုပံုႏိုင္ေျခမ်ားကာ ႏွလံုးေရာဂါထတာနဲ႔ ေလျဖတ္တာတို႔ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အရက္ကို အလြန္အမင္း ေသာက္တာေၾကာင့္ အရင္က ႏွလံုးေရာဂါထၿပီး အသက္ရွင္ခဲ့သူေတြမွာ ေသဆံုးႏိုင္ေျခ ႏွစ္ဆပိုမ်ားတယ္လို႔ ဟားဗတ္ေလ့လာသူေတြက ဆိုပါတယ္။
၄. အသည္းေျခာက္ေရာဂါ
အယ္လ္ကိုေဟာဟာ အသည္းဆဲလ္ေတြကို အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အရက္ကို အလြန္အမင္း ေသာက္သူေတြမွာ အသည္းက ပံုမွန္လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြ မလုပ္ႏိုင္ဘဲ အႀကီးအက်ယ္ ထိခိုက္ကာ အသည္းေျခာက္ေရာဂါကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
၅. သက္ႀကီးအတိတ္ေမ့ေရာဂါ
အသက္ႀကီးလာတဲ့အခါ ဦးေႏွာက္ အရြယ္အစားက ေယဘုယ်အားျဖင့္ က်ံဳ႕လာပါတယ္။ ေယဘုယ်အားျဖင့္ တစ္ရာစုၾကာတုိင္း ၁ ဒသမ ၉ ရာခိုင္ႏႈန္းနဲ႔ က်ဳံ႕လာေနပါတယ္။ ဒါက ပံုမွန္ပါပဲ။ အရက္ကို အလြန္အမင္း ေသာက္သူေတြမွာေတာ့ ဦးေႏွာက္ အဓိက ေနရာေတြမွာ ပိုက်ဳံ႕လာၿပီး မွတ္ဉာဏ္ဆံုး႐ႈံးမႈနဲ႔ သက္ႀကီး အတိတ္ေမ့ ေဝဒနာေတြ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။
၆. စိတ္ဓာတ္က်ျခင္း
အရက္ အလြန္အမင္းေသာက္တာနဲ႔ စိတ္ဓာတ္က်တာက အျပန္အလွန္ ဆက္စပ္မႈ ရွိေနပါတယ္။ သီအုိရီတစ္ခု အရ စိတ္ဓာတ္က်ေနတဲ့ လူေတြဟာ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာ နာက်င္မႈကို ကုသႏိုင္ဖို႔ မိမိဘာသာ အရက္နဲ႔ ကုသဖို႔ ႀကိဳးစားတတ္ၾကပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ အရက္ကို စြဲသြားၿပီး အလြန္အကၽြံ ေသာက္တာေၾကာင့္ စိတ္ဓာတ္က်ေဝဒနာ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။
၇. တက္ျခင္း
အရက္ အလြန္အကၽြံ ေသာက္တာက အတက္ေရာဂါ (Epilepsy) ျဖစ္ႏိုင္တဲ့ အေၾကာင္းရင္း တစ္ရပ္ျဖစ္ၿပီး အတက္ေရာဂါ (Epilepsy) မရွိတဲ့သူေတြမွာေတာင္ တက္တာမ်ဳိး ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အယ္လ္ကိုေဟာဟာ အတက္ေရာဂါ ကုသရာမွာ သံုးတဲ့ ေဆးဝါးေတြရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာကိုလည္း အဟန္႔အတား ျဖစ္ေစႏိုင္လို႔ပါ။
၈. ေဂါက္အဆစ္ေရာင္နာ
အရက္နဲ႔ အစားအေသာက္ တခ်ဳိ႕ကလည္း ေဂါက္အဆစ္ေရာင္နာနဲ႔ ဆက္စပ္မႈ ရွိပါတယ္။ အယ္လ္ကိုေဟာဟာ ေဂါက္အဆစ္ေရာင္ေရာဂါ ရွိသူေတြမွာ ေဝဒနာ ပိုဆိုးေစႏိုင္ပါတယ္။
၉. ေသြးတိုးျခင္း
အယ္လ္ကိုေဟာဟာ စိတ္ဖိစီးမႈ တံု႔ျပန္ဖို႔ ေသြးေၾကာေတြကို က်ဥ္းလိုက္၊ က်ယ္လိုက္လုပ္တာနဲ႔ အပူခ်ိန္ကို ထိန္းခ်ဳပ္တဲ့ Sympathetic Nervous System ကို ဟန္႔တားႏိုင္ပါတယ္။ အရက္ အလြန္အမင္း ေသာက္တာေၾကာင့္ ေသြးဖိအားကို တိုးေစႏိုင္ပါတယ္။ ေသြးတိုးတာ ၾကာလာရင္ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ၊ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ေလျဖတ္တာစတဲ့ က်န္းမာေရး ျပႆနာေတြကို ဆက္ျဖစ္လာေစႏိုင္ပါတယ္။
၁၀. ကူးစက္ေရာဂါမ်ား
အရက္ကို အလြန္အမင္းေသာက္တာေၾကာင့္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ကို ဖိႏွိပ္ထားတဲ့အျပင္ ဆင္ျခင္ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္စြမ္း ေလ်ာ့နည္းကာ တီဘီ၊ နမိုးနီးယား၊ HIV နဲ႔ တျခား လိင္မွတစ္ဆင့္ ကူးစက္ပိုးေတြကို ကူးစက္ခံရႏိုင္ပါတယ္။
၁၁. နာ့ဗ္ေၾကာထိခိုက္ျခင္း
အရက္ အလြန္အကၽြံ ေသာက္တာေၾကာင့္ နာ့ဗ္ေၾကာ ထိခိုက္မႈ ျဖစ္ေစႏိုင္ၿပီး ေျခလက္ေတြမွာ အပ္နဲ႔ ထိုးသလို ႂကြက္သားအားနည္းတာ၊ ဝမ္းခ်ဳပ္တာ၊ ဆီးမထိန္းႏိုင္တာ၊ ပန္းေသပန္းညႇဳိးျဖစ္တာနဲ႔ တျခားျပႆနာေတြကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အရက္ေၾကာင့္ နာ့ဗ္ေၾကာဆဲလ္ေတြ ထိခိုက္ရတဲ့ အေၾကာင္းရင္းက အရက္ အလြန္အမင္းေသာက္သူေတြမွာ အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့မႈျဖစ္ၿပီး နာ့ဗ္ေၾကာရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို ထိခိုက္ေစႏိုင္လို႔ပါ။
၁၂. ပန္ကရိယေရာင္ျခင္း
အရက္ အလြန္အမင္း ေသာက္တာေၾကာင့္ အစာအိမ္ေရာင္ေစတဲ့ အျပင္ ပန္ကရိယကိုလည္း ေရာင္ရမ္းေစႏိုင္ပါတယ္။ ပန္ကရိယ ေရာင္ရမ္းတာေၾကာင့္ အစာေျခစနစ္ရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြ ထိခိုက္ၿပီး ဗိုက္ေအာင့္တာနဲ႔ ဝမ္းေလွ်ာတာတို႔ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ နာတာရွည္ ပန္ကရိယ ေရာင္ရမ္းမႈ တခ်ဳိ႕ဟာ သည္းေျခေက်ာက္တည္တာေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္ေပမယ့္ အရက္ေသာက္တာနဲ႔လည္း ဆက္စပ္မႈ ရွိပါတယ္။
ေကအမ္
Good Health Journal

http://forverfriends.ning.com/profiles/blog/show?id=2863689%3ABlogPost%3A7267034&xgs=1&xg_source=msg_share_post

ဒူဘိုင္းတြင္ တည္ေဆာက္မည့္ ေရေအာက္ဟိုတယ္

Deep Ocean Technology မွ ဒီဇိုင္းဆြဲ ဖန္တီးထားျခင္း ျဖစ္ျပီး
ယူေအအီးႏိုင္ငံ၊ ဒူဘိုင္းျမိဳ ႔မွာ တည္ေဆာက္မယ့္
ေရေအာက္ ဟိုတယ္ျဖစ္ပါတယ္။

 
http://www.mmcfamily.org/profiles/blog/show?id=3003595%3ABlogPost%3A1697390&xgs=1&xg_source=msg_share_post

ထူးထူးဆန္းဆန္းေက်ာက္ေတာင္ႀကီးအတြင္းကဟုိတယ္

Cappadocia ေဒသဟာ တူရကီႏိုင္ငံရဲ႕ အလည္မွာတည္ရွိျပီး ေလေရ တိုက္စားမႈေၾကာင္႕ ပံုသ႑ာန္ အမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ မ်က္စိတစ္ဆံုး ၾကည္႔၍ မဆံုးႏိုင္ေအာင္ မ်ားျပား လွတဲ႔ ေက်ာက္ေဆာင္ ေက်ာက္သားမ်ား၊ ေက်ာက္ တိုင္ၾကီးမ်ားကို ေတြ႔ရွိႏိုင္တဲ႔ ထူးဆန္းေသာ ေဒသျဖစ္ပါတယ္။ အခ်ိဳ႕ေသာ ေက်ာက္ေဆာင္မ်ားဟာ သဘာဝေရကန္မ်ား၊ စမ္းေခ်ာင္းမ်ားထဲမွာပါ ျဖစ္ေပၚ တည္ရွိေနၾကပါတယ္။ Cappadocia ေဒသမွာ လြန္ခဲ႔တဲ႔ ႏွစ္ေပါင္း တစ္ေသာင္းေက်ာ္ေလာက္ ကတည္းက လူေတြ အေျခခ် ေနထိုင္ခဲ႕ၾကျပီလို႕ ဆိုပါတယ္။ အဲဒီေဒသမွာ ေနထိုင္ၾကတဲ႔ ေဒသခံမ်ားဟာ ခပ္ေပ်ာ႔ေပ်ာ႕ ျဖစ္ေနတဲ႔ ေက်ာက္သား ေက်ာက္ေဆာင္မ်ားကို ထြင္းထုျပီးမွ ေနအိမ္မ်ား၊ ဘုရားရွိခိုးေက်ာင္းမ်ား၊ ဘာသာေရး အေဆာက္အဦးမ်ား၊ ဟုိတယ္မ်ား အျဖစ္ ေဆာက္လုပ္ေနထိုင္ အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ ၄င္းေဒသမွာ အင္မတန္မွ သာယာတဲ႔ ရႈခင္းမ်ားက ဝိုင္းရံလို႕ ေနပါတယ္။
Cappadocia ေဒသမွာ ရွိတဲ႔ ဟုိတယ္ေတြထဲမွာ ေက်ာက္ေတာင္ကိုထြင္းေဖာက္လို႕ တည္ေဆာက္ထားတဲ႔ Elkep Evi ဟုိတယ္ဟာ အေကာင္းဆံုး ဟိုတယ္တစ္ခုအျဖစ္ ပါဝင္ပါတယ္။ ၄င္းဟိုတယ္မွာ ခန္းနားလွပတဲ႔ အခန္းအျပင္ အဆင္မ်ားရွိပါတယ္။ Elkep Evi လိႈဏ္ဂူဟိုတယ္ရဲ႕ ေက်ာက္ေတာင္နံရံကို ထြင္းထားတဲ႔ အခန္းမ်ားဟာ ပ်ားရည္ဆမ္းခရီး ထြက္ၾကတဲ႔ မဂၤလာေမာင္မယ္မ်ား၊ အပန္းေျဖအနားယူၾကတဲ႕ မိသားစုမ်ား၊ သဘာဝရႈခင္း ေလ႕လာလိုသူမ်ား၊ က်န္းမာေရးအတြက္ ေလေကာင္းေလသန္႔ ရွႈရႈိက္လိုသူမ်ား အတြက္ အလြန္အဆင္ေျပတဲ႔ ေနရာျဖစ္ပါတယ္။
Elkep Evi ေက်ာက္ဂူဟိုတယ္မွာ ေက်ာက္ထြင္းဂူ အိမ္မ်ားသဖြယ္ ျပင္ဆင္ထားတဲ႔ အခန္းနဲ႔အတူ အဆင္႕အတန္းမီ အိပ္ရာအသံုးအေဆာင္ ပစၥည္းမ်ားကို ထားရွိပါတယ္။ အိပ္ခန္းမ်ားသာမက၊ ဧည္႕ခန္း၊ စားေသာက္ခန္း စသည္တို႔ဟာလည္း ေက်ာက္ေတာင္ၾကီးအတြင္းမွာ တည္ရွိပါတယ္။ တူရကီလူမ်ိဳးေတြရဲ႕ ရိုးရာ အစားအစာမ်ားျဖစ္တဲ႔ အိမ္တြင္းျဖစ္ တူရကီပဲန္ကိတ္၊ သံလြင္သီး၊ ခ်ိစ္၊ လတ္ဆတ္ေသာေပါင္မုန္႕ ယိုမ်ိဳစံုနဲ႔ လတ္လတ္ ဆတ္ဆတ္ ညွစ္ထားတဲ႔ လိေမၼာ္ရည္၊ လက္ဖက္ရည္ (သို႕မဟုတ္) ေကာ္ဖီတို႕ကို နံနက္ခင္းစာအျဖစ္ ဟိုတယ္ရဲ႕ အျမင္႕ဆံုးကုန္းထိပ္မွာ တည္ရွိတဲ႔ ဥယ်ာဥ္ထဲမွာ စားေသာက္ႏိုင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။ Cappadocia ကို ေရာက္သူတိုင္း သဘာဝရဲ႕ အလွအပမ်ားကို လွည္႕လွည္ၾကည္႔ရႈရင္း တူရကီအစားအစာမ်ားကို စားေသာက္ရတာဟာ အင္မတန္မွ ႏွစ္သစ္ဖို႕ ေကာင္းျပီး မေမ႔ႏိုင္ေအာင္ ျဖစ္ရပါတယ္လို႕ ဆိုၾကပါတယ္။





http://crazybag.ning.com/profiles/blog/show?id=4800960%3ABlogPost%3A1391919&xgs=1&xg_source=msg_share_post

နံပတ္ေတြရဲ႕ေဗဒင္

တကယ္လို့..မင္းဟာ..လေတြရဲ့. 1st, 10th, 19th, 28th မွာ ေမြးဖြားခဲ့မယ္ဆိုရင္.. ==
မင္းဟာ.. နံပါတ္ (၁) သမား...

တကယ္လို့..မင္းဟာ..လေတြရဲ့. 2nd, 11th, 20th, 29th မွာ ေမြးဖြားခဲ့မယ္ဆိုရင္.. ==
မင္းဟာ.. နံပါတ္ (၂) သမား...

တကယ္လို့..မင္းဟာ..လေတြရဲ့. 3rd, 12th, 21st, 30th မွာ ေမြးဖြားခဲ့မယ္ဆိုရင္.. ==
မင္းဟာ.. နံပါတ္ (၃) သမား...

တကယ္လို့..မင္းဟာ..လေတြရဲ့. 4th, 13th, 22nd, 31st မွာ ေမြးဖြားခဲ့မယ္ဆိုရင္.. ==
မင္းဟာ.. နံပါတ္ (၄) သမား...

တကယ္လို့..မင္းဟာ..လေတြရဲ့. 5th, 14th, 23rd မွာ ေမြးဖြားခဲ့မယ္ဆိုရင္.. ==
မင္းဟာ.. နံပါတ္ (၅) သမား...

တကယ္လို့..မင္းဟာ..လေတြရဲ့. 6th, 15th, 24th မွာ ေမြးဖြားခဲ့မယ္ဆိုရင္.. ==
မင္းဟာ.. နံပါတ္ (၆) သမား...

ဘ၀နဲ့ရင္းျပီးေကာက္ရခဲ့တဲ့.ဒသနစာစုမ်ား

(၁) အျမင့္ေရာက္လို့အျမင္က်ယ္တာထက္...အျမင္က်ယ္ျပီးအျမင့္ေရာက္တာ...ပိုေကာင္းပါတယ္...
 (၂) ေကာင္းတဲ့အလုပ္ကို...လုပ္ဖို့ဆိုရင္..ဘယ္ေတာ့မွ...အခ်ိန္ေနာက္မက်ဘူး...
  (၃) လုပ္သင့္တာကို...မလုပ္မိရင္...မလုပ္သင့္တာေတြ..လုပ္မိသြားတတ္တယ္..
  (၄) အရာရာကိုေအာင္ျမင္ဖို့...မိမိရဲ့အရာေရာက္မွုကို...ျမွင့္တင္ေပးရမယ္...
   (၅) ေမတၱာပို့ေနရံုနဲ့...မရဘူး..ရင္ထဲမွာေမတၱာဓါတ္...အရင္ရွိေအာင္လုပ္ပါ...
   (၆) ျဖစ္ခ်င္တာေတြ..ဦးစားေပးလြန္းလို့...ျဖစ္သင့္တာေတြဆံုးရွံဳးခဲ့ျပီးျပီ..ျဖစ္သင့္တာကို..ဦးစားေပးမွ
        ျဖစ္ခ်င္တာေတြ..တျဖည္းျဖည္း..ျဖစ္လာမွာပါ...
   (၇) အခက္ခဲဆိုတာ..ဥာဏ္နည္းတဲ့သူေတြအတြက္..ဘ၀တစ္ခုလံုးက်ိဳးျပတ္သြားနိုင္ေပမဲ့..ဥာဏ္ထက္တဲ့
         သူေတြတြက္ေတာ့...တိုးတက္သြားနိုင္တဲ့..ေလွခါးထစ္ျဖစ္တယ္...
   (၈) ဘာမဆို...ရွဳပ္လို့ရွင္းရတာထက္...မရွဳပ္ေအာင္ေနတာ..အေကာင္းဆံုးပဲ...
   (၉) စဥ္းစားတယ္ဆိုတာ..မသိေသးလို့ပါ...သိတဲ့သူက..မစဥ္းစားေတာ့ဘူး...
   (၁၀) အေျခအေနကေပးလာတဲ့...ဘ၀အသိကို..အသံုးခ်နိုင္တဲ့..လက္ေတြ ့အသိျဖစ္ေအာင္ၾကိဳးစားပါ..
   (၁၁) မသင့္ေတာ္တဲ့..ေနရာေရာက္ေနရင္ေတာင္..သင့္ေတာ္တဲ့..ဘ၀ထဲကအသိနဲ့အက်င့္ေကာင္းကို..
          လႊင့္မပစ္ပါနဲ့...
   (၁၂) ပညာဆိုတာေကာင္းေပမဲ့...ပညာရွိခ်င္တာလား...ပညာျပခ်င္တာလား..ခြဲျခားသိပါ...
   (၁၃) ငယ္ငယ္တုန္းကထမင္း၀ါးျပီးခြံ ့ေက်ြးတာသိရဲ့နဲ့..ၾကီးလာေတာ့မိဘေတြရဲ့..ပါးစပ္ကအစာကို..
           အန္ဖတ္ထင္သြားတတ္တယ္...
   (၁၄) သနားစရာကို..သနားတာဟာေကာင္းတဲ့အလုပ္ပါ..ဒါေပမဲ့..ဟန္ေဆာင္တာကို...မသိရင္ေတာ့..
          လူညံ့ျဖစ္သြားျပီေနာ္...
   (၁၅) အလုပ္ဆိုတာ..မေပ်ာ္ရင္..မေအာင္ျမင္ဘူး..ေပ်ာ္လြန္းရင္လဲ..အလုပ္မျဖစ္ေတာ့ဘူး...
   (၁၆) အသိေပးဆံုးမမဲ့သူကို..ရွာပါ...ကိုယ့္စကားနားေထာင္မဲ့သူကို...မရွာပါနဲ့...
   (၁ရ) အျပစ္ရွိလို့..ကဲ့ရဲ့တာနဲ့...လူကိုကဲ့ရဲ့တာ...ခြဲျခားသိပါ...
   (၁၈) အျပစ္ဆိုတာ..မေကာင္းပါဘူး..ေကာင္းခ်င္ရင္ေတာ့..အျပစ္မလုပ္မိေစနဲ့...
   (၁၉) ခ်ိန္ဆတတ္တာေကာင္းပါတယ္..သူမ်ားနဲ့ခ်ိန္ဆရင္...မာန..မိမိဘာသာခ်ိန္ဆရင္...ပညာ....
   (၂၀) မိမိအားနည္းခ်က္ကို..ၾကည့္ျပီး..စိတ္မပ်က္မိေစနဲ့..မိမိအားသာခ်က္ကိုၾကည့္ျပီး..အထင္မၾကီးမိေစနဲ့..
          အရာရာတိုင္း..သူ့တန္ဖိုးနဲ့သူ...ရွိတယ္...

http://www.zwekapinmyae.com/profiles/blog/show?id=2879352%3ABlogPost%3A724387&xgs=1&xg_source=msg_share_post

ႏုပ်ိဳခ်င္ရင္ ဒါေတြကိုစား

ခႏၶာကိုယ္ အိုမင္းရင့္ေရာ္ျခင္းကို တားဆီးရန္ ပဥၥလက္နည္းေတြ မရွိပါဘူး။ အသက္ႀကီးလာတာနဲ႔အမွ် စိုးရိမ္ရတဲ့
က်န္းမာေရးျပႆနာေတြ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ဖို႔ရာ ထာဝရႏုပ်ိဳေစတယ္ဆိုတဲ့ လွ်ိဳ႔ဝွက္ခ်က္ေတြကို ရွာေဖြေနျခင္း
ထက္ မွန္ကန္တဲ့ အစားအစာကို ေရြးခ်ယ္စားေသာက္ျခင္းက ပိုျပီးကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။

လူေတြဟာ အိုမင္းရင့္ေရာ္လာတဲ့ ျဖစ္စဥ္ကို တတ္ႏိုင္သမွ် ေႏွးေကြးေအာင္ လုပ္ခ်င္ၾကပါတယ္။ လြန္ခဲ့တဲ့ ႏွစ္မ်ားစြာ
အတြင္းမွာ ရင့္ေရာ္လာတဲ့ မ်က္ႏွာအေရးအေၾကာင္းေတြအတြက္ အဆင့္ျမင့္ နည္းပညာေတြနဲ႔ ထုတ္လုပ္ထားတဲ့ လိမ္းေဆးေတြအေပၚမွာ အခ်ိန္ေရာ ေငြပါ အမ်ားႀကီး ျမႇဳပ္ႏွံရင္းႏွီးခဲ့ၾကေသာ္လည္းပဲ ခႏၶာကိုယ္ ရင့္ေရာ္အိုမင္းမႈကို ထူးျခားစြာေႏွးေကြးေစႏို္င္မွာျဖစ္တဲ့ အစားအစာမ်ား အေပၚမွာေတာ့ ေငြေၾကးအနည္းငယ္မွ်သာ သံုးစြဲခဲ့ၾကပါတယ္။


ကိုယ္ကာယေလ့က်င့္ခန္း ပံုမွန္ျပဳလုပ္ျခင္းႏွင့္ ေဆးလိပ္မေသာက္ျခင္းတို႔ဟာ သင့္ကို က်န္းမာစြာ ရွိေနေစမွာေတာ့ သိသာထင္ရွားမွာပါပဲ။ ဒါေပမယ့္---အဲဒါဟာ အျပီးသတ္က်ရင္ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကို တိုက္ခိုက္ေပးေသာ အေရးႀကီးအာဟာရဓာတ္မ်ား ပါဝင္ေသာ အစားအစာမ်ားကို စားျခင္းျဖင့္သာ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ အမ်ားသိျပီးျဖစ္တဲ့ ေဖ်ာ္ေျဖေရးသရုပ္ေဆာင္ အႏုပညာရွင္ေတြရဲ႔ ေကာင္းမြန္တဲ့ စားေသာက္မႈပံုစံ တခုရဲ႔ အဓိက အခ်က္မ်ားကေတာ့ အဲဒီအစာထဲမွာေရာဂါမ်ားကို ခုခံတိုက္ခိုက္ေပးေသာ သတၱိထူးမ်ားရွိျပီး ကင္ဆာ ႏွလံုးေရာဂါ စသည္တို႔ကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္းသက္ေသအေထာက္အထားမ်ား ရရွိျပီးျဖစ္တဲ့ အစားအစာမ်ား ျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီ အစားအစာေတြထဲက အေကာင္းဆံုး၁၀-မ်ိဳးကို ေရြးခ်ယ္ ထားပါတယ္။ အဲဒီ အစားအစာေတြကေတာ့ ေအာက္ပါအတိုင္း ျဖစ္ပါတယ္။

ခရမ္းခ်ဥ္သီး---
ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲမွာ ေရာဂါေတြကို ခုခံတိုက္ခိုက္ေပးႏိုင္တဲ့ ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ပစၥည္းျဖစ္တဲ့ လိုင္ကိုပင္း Lycopene ဆိုတဲ့ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အနီေရာင္ျဖစ္ေစတဲ့ ပစၥည္းပါဝင္တာကို ေတြ႔ရွိရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး စားရမွာလား၊“ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္ကို စားရမွားလား”ဆိုတဲ့ ေမးခြန္းကို ေျဖရရင္ အံ႔ၾသစရာ ေကာင္းတာကေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ခ်က္ျပဳတ္ျခင္း သို႔မဟုတ္-တာရွည္ခံေအာင္ ျပဳျပင္ထုတ္လုပ္ထားျခင္းကသာလွ်င္ က်န္းမာေရးနဲ႔ အညီညြတ္ဆံုး စားေသာက္နည္း ျဖစ္ေနတာကို ေတြ႔ရပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အပူေပးျပီး ခ်က္ျပဳတ္ျခင္းက လိုင္ကိုပင္းဓာတ္ကို ထြက္ေစပါတယ္။ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္လို တာရွည္ခံေအာင္ ျပဳျပင္ထားတဲ့ အစားအစာေတြထဲမွာ လိုင္ကိုပင္ ေျမာက္မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။အဲဒီထဲကို သံလြင္ဆီ နည္းနည္းေလာက္ ခပ္ထည့္ျပီးစားရင္ အစာလမ္းေၾကာင္းမွ လိုင္ကိုပင္း စုပ္ယူမႈကို ပိုမိုမ်ားျပား ေစေၾကာင္း ေတြ႔ရွိထားပါတယ္။ သူစားတဲ့အစာထဲမွာ လိုင္ကိုပင္း ပါဝင္မႈနည္းတဲ့ သက္လတ္ပိုင္း အရြယ္ရွိတဲ့ ေယာက်္ားတေယာက္ဟာ ႏွလံုးတိုက္ခိုက္ခံရျခင္းနဲ႔ ေလျဖတ္ျခင္းကို သံုးဆမွ်ပိုျပီး ခံစားရတတ္ပါတယ္။ ဂ်ာမဏီႏိုင္ငံမွာ ေလ့လာမႈအရလည္း လိုင္ကိုပင္းဟာ အေရျပားရင့္ေရာ္မႈကို ကာကြယ္ႏိုင္ေၾကာင္းေတြ႔ရွိထားရပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ တေန႔လွ်င္ ၃၃-ဂ၇မ္=၂-က်ပ္သားခန္႔ စားသံုးေပးလွ်င္ေနေလာင္ဒဏ္ေၾကာင့္ အေရျပားပ်က္စီးျခင္းကို ၄၀% အထိ ကာကြယ္ႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႔ရွိထားရပါတယ္။

ျမန္မာ့အစားအစာျဖစ္တဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္မွာ ဆီအနည္းငယ္မွ်သာျပန္ေအာင္ ခ်က္စားပါက
လိုင္ကိုပင္း စုပ္ယူမႈ ပိုေကာင္းေစပါတယ္။



ေထာပတ္သီး---
ေထာပတ္သီးဟာ ပိုတက္ဆီယမ္သတၱဳဓာတ္ ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္ေသာ အစားအစာမ်ားထဲမွာ တခုအပါအဝင္ ျဖစ္ပါတယ္။ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အစိမ္းရင့္မ်ား သစ္သီးေျခာက္မ်ားထဲမွာလည္း ပါဝင္ပါတယ္။ ပိုတက္ဆီယမ္ကေသြးေပါင္ခ်ိန္ကို ထူးထူးျခားျခား က်ေစတဲ့အျပင္ ေလျဖတ္ျခင္းအႏၲရာယ္ကိုလည္း ေလ်ာ့ပါးေစပါတယ္။ အမ်ိဳးသား၈၀၀-နဲ႔ အမ်ိဳးသမီး ၅၀-တို႔ရဲ႔ အစားအစာ စာရင္းကို ေလ့လာခ်က္အရ ေန႔စဥ္စားတဲ့ အစားအစာထဲမွာ ပိုတက္ဆီယမ္ဓာတ္ ပါဝင္ေအာင္ အနည္းငယ္ေလာက္ ပိုထည့္လိုက္ျခင္းျဖင့္ ေလျဖတ္ျပီး ေသဆံုးတဲ့ အႏၲရာယ္ ၄၀% က်သြားေၾကာင္းေတြ႔ရပါတယ္။ ေထာပတ္သီးထဲမွာ ကိုလက္စထေရာ ေလ်ာ့နည္းေစေသာ သတၱိလည္းရွိတယ္။ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကို ေႏွးေစေသာ ဗီတာမင္အီးလည္း ပါရွိတယ္။


အေစ့အဆန္မ်ား---
အေစ့အဆန္ေတြထဲမွာ ကယ္လိုရီအမ်ားႀကီးပါျပီး အဆီဓာတ္ေတြ အျပည့္လည္း ျဖစ္တယ္။ သတင္းတခုတြင္ ေဖာ္ျပခ်က္အရ ၂၀%-ထက္ နည္းေသာ လူေတြဟာ ဆားမပါတဲ့ အေစ့အဆန္ေတြကို ပံုမွန္စားေနၾကေၾကာင္း သိရပါတယ္။ဒါေတာင္မွ အဲဒီလူေတြမွာ က်န္းမာေရး တိုးတက္ေကာင္းမြန္လာေၾကာင္းနဲ႔ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈ ေႏွးေကြးေစျခင္းဆိုတဲ့အက်ိဳးေက်းဇူးေတြ ရရွိလာေၾကာင္းအေထာက္အထားေတြေတြ႔ေနရပါတယ္။ အေမရိကန္ ေဆးပညာအသင္း ဂ်ာနယ္ထဲမွာ ေဖာ္ျပထားခ်က္အရ အေစ့အဆန္ေန႔စဥ္စားသံုးသူေတြမွာ ဆီးခ်ိဳ၊ ေသြးခ်ိဳ၊ ေရာဂါအမ်ိဳးအစား နံပါတ္ ၂-ျဖစ္ပြားမႈအႏၲရာယ္နည္းပါးျခင္းႏွင့္ ဆက္စပ္မႈရွိေၾကာင္း ေတြ႔ရွိရပါတယ္။ အမ်ိဳးသမီး (၈၃၀၀၀)ေက်ာ္ကို ၁၄-ႏွစ္ၾကာ ေလ့လာျပီးတဲ့ေနာက္ တပတ္လွ်င္ အနည္းဆံုး အေစ့အဆန္ (၂၅)ဂရမ္ စားသူေတြဟာ ဆီးခ်ိဳ ေသြးခ်ိဳေရာဂါအမ်ိဳးအစားအမွတ္(၂)ျဖစ္ပြားမႈ ၂၀%-ေလ်ာ့နည္းေၾကာင္း ေတြ႔ရွိထားတယ္။ ႏွလံုးေရာဂါ ကာကြယ္ႏိုင္ေၾကာင္းကိုလည္းေလာ့လာမႈမ်ားစြာက ညႊန္ျပေနတယ္။ အခ်ိဳ႔ေသာ အေစအဆန္မ်ားဟာ ထူးျခားတဲ့ ကာကြယ္မႈသတၱိရွိတယ္။ ဗႏၶာေစ့ထဲမွာ ဗီတာမင္အီး ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ျပီး အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကို ေႏွးေကြးေစတယ္။ အယ္လ္ဇိုင္းမားလို႔ေခၚတဲ့ သူငယ္ျပန္ေရာဂါတမ်ိဳးဟာလည္း ဗီတာမင္အီး ေန႔စဥ္စားသံုးသူေတြထဲမွာ ျဖစ္ပြားမႈ နည္းပါးေၾကာင္း ေတြ႔ထားရတယ္။


ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္---
သက္ႀကီးရြယ္အို အခ်ိဳ႔ မ်က္စိအျမင္ ခ်ိဳ႔ယြင္းျပီး မ်က္လံုးကြယ္သည္အထိ ျဖစ္ေစရတဲ့ ျပႆနာဟာ အသက္ႀကီးသူေတြေရွာင္လႊဲလို႔မရႏိုင္ေသာ ကိစၥတရပ္အျဖစ္ ထင္မွတ္ထားၾကပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဟင္းႏုႏြယ္ ရြက္ဟာ အဲဒီလို အျဖစ္မ်ိဳးကိုကာကြယ္ဖို႔အတြက္ အေရးပါေသာ ေနရာမွ ပါဝင္လ်က္ရွိေနပါတယ္။ ဟင္းႏုႏြယ္ ရြက္ထဲမွာ ကာရိုတင္ႏိုက္-လို႔ေခၚတဲ့ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြ ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္တယ္။ ဒီပစၥည္းေတြဟာ မ်က္လံုးရဲ႔ ျမင္လႊာနဲ႔ မ်က္လံုးမွန္ဘီလူးထဲမွာေတြ႔ရေလ့ရွိေသာ ပစၥည္းမ်ားျဖစ္တယ္။ အေမရိကန္မွာ လုပ္ခဲ့တဲ့ ေလ့လာမႈတခုအရ ကာရိုတင္ႏိုက္ မ်ားစြာပါဝင္ေသာအစားအစာေတြကို စားေပးျခင္းႏွင့္ အသက္ႀကီးလို႔ ျမင္လႊာပ်က္စီးျပီး မ်က္စိကြယ္ရတဲ့ေရာဂါ AGE RELATEDMACULAR DEGENERATION ျဖစ္ပြားမႈႏွင့္ ဆက္စပ္လ်က္ရွိေၾကာင္း ေတြ႔ရွိခဲ့ရပါတယ္။ ဒီေရာဂါဟာ အသက္ ၅၀-ေက်ာ္ လူေတြမ်က္စိကြယ္ရျခင္းရဲ႔ ဦးေဆာင္အေၾကာင္းရင္းတခု ျဖစ္ပါတယ္။ အျခားေသာ ေလ့လာခ်က္မ်ားအရလည္း
ကာရိုတင္ႏိုက္ပါတဲ့ အစားအစာမ်ား စားေပးျခင္းျဖင့္ အတြင္းတိမ္ျဖစ္ပြားမႈ အႏၲရာယ္ေလ်ာ့ပါးသြားေၾကာင္းလည္း သိရပါတယ္။ အတြင္းတိမ္ဆိုတာကေတာ့ အသက္ ၇၅-ႏွစ္ေက်ာ္လာတဲ့ သူတိုင္း ျဖစ္ပြားေလ့ရွိတဲ့ ျပႆနာတခု ျဖစ္ပါတယ္။


လက္ဖက္၊ လက္ဖက္ေျခာက္၊ လက္ဖက္ရည္---
မၾကာေသးမီ အခ်ိန္မ်ားကစျပီး လက္ဖက္ရည္ဟာ က်န္းမာျခင္းႏွင့္ အသက္ရွည္ျခင္းတို႔အတြက္ အံ႔ၾသဖြယ္ရာ
ေကာင္းေလာက္ေအာင္ အေထာက္အကူေပးႏိုင္ေသာ ပစၥည္းတခုအျဖစ္ ေက်ာ္ၾကားလာပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ က်န္းမာေရးအတြက္ ေသာ့ခ်က္က်တဲ့ သတင္းအခ်က္အလက္တခုကေတာ့ လူတိုင္းမသိၾကေသးျခင္းပဲ ျဖစ္ေနပါတယ္။ အဲဒါကေတာ့လက္ဖက္ေျခာက္ကို ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထဲမွာ ၃-မိနစ္မွ ၅-မိနစ္ခန္႔ ႏွပ္ထားျပီးမွသာ အေကာင္းဆံုးအက်ိဳးေက်းဇူးကိုရႏိုင္တယ္ဆိုတဲ့ အခ်က္ပါပဲ။

လက္ဖက္ေျခာက္ဟာ အစာအိမ္ ကင္ဆာ၊ အစာေရမ်ိဳ ကင္ဆာ၊ အဆုတ္ ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈ ေလ်ာ့က်ျခင္းနဲ႔ ဆက္စပ္မႈရွိေၾကာင္းလည္း ေတြ႔ထားရတယ္။ ဒါ့အျပင္ မၾကာေသးမီကပဲ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း ေသာက္တဲ့လူေတြမွာ ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈ အႏၲရာယ္ေႏွးေကြးေစတယ္ဆိုတာကိုလည္း သိထားရပါတယ္။ လက္ဖက္ေျခာက္ ထဲမွာပါတဲ့ ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ပစၥည္း ေတြက ႏွလံုးကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။


တေန႔လွ်င္ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း (သို႔) လက္ဖက္ရည္ ေသာက္တဲ့အခါ သၾကားနဲ႔ ႏို႔ဆီမထည့္ဘဲ အခ်ိဳေျခာက္ သက္သက္နဲ႔ ႏွပ္ထားတဲ့ လက္ဖက္ရည္ကို သံုးခြက္ေသာက္တယ္ဆိုရင္ပဲ ႏွလံုးတိုက္ခိုက္ခံရမႈ ၁၁% က်ဆင္းသြားေစေၾကာင္းေတြ႔ထားရတယ္လို႔ ဆိုတယ္။

 
ေနာက္ေလ့လာမႈတခုက လက္ဖက္ေျခာက္ဟာ ဆီးခ်ိဳ ေသြးခ်ိဳေရာဂါကိုလည္း ကာကြယ္ႏိုင္သတဲ့။ အေၾကာင္းကေတာ့လက္ဖက္ေျခာက္ထဲမွာ ပါတဲ့ ဓာတ္ေပါင္းေတြဟာ အင္ဆူလင္ရဲ႔ အာနိသင္ကို ၁၅%-တိုးျမင့္ေပးေစႏိုင္တယ္။ ဒါေပမယ့္ႏို႔ထည့္ေသာက္ရင္ေတာ့ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈ နည္းသြားပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ လက္ဖက္ေျခာက္ဟာ အရိုးပါးေရာဂါကိုလည္း ကာကြယ္ႏိုင္ေၾကာင္း သိရတယ္။ သက္ႀကီးရြယ္အိုေတြထဲမွာလက္ဖက္ရည္ေသာက္တဲ့သူေတြကမေသာက္တဲ့လူေတြထက္ ေက်ာရိုးနဲ႔ တင္ပဆံုရိုး သိပ္သည္းဆကို တိုင္းျပီးတဲ့အခါ ၅%-ပိုမ်ားတာကို ေတြ႔ရပါတယ္။ ဆိုလိုတာကအဲ့ဒီသူေတြဟာ အရိုးက်ိဳးမႈ အခြင့္အလမ္း ၁၀%-မွ ၁၅%- ထိ ေလ်ာ့နည္းသြားျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္တယ္။

http://www.mmcfamily.org/profiles/blog/show?id=3003595%3ABlogPost%3A1700540&xgs=1&xg_source=msg_share_post

ဘီလ္ဂိတ္ေျပာတဲ့ အၾကံဥာဏ္ (၁၁)ခု

ဘဲြ႔ႏွင္းသဘင္တစ္ခုမွာ ဘဲြ႔ရေက်ာင္းသားေတြအတြက္ ဘီလ္ကိတ္က ဒီလိုအၾကံဥာဏ္ ေပး ေဟာေျပာခဲ့ပါတယ္။

၁) လူ႔ဘဝက မမွ်တဘူး။ ဒါကို လက္ခံႏိုင္ေအာင္ ၾကိဳးစားပါ။

၂) ဒီေလာကက ကိုယ့္ေလးစားၾကည္ညိဳမႈကို အသိအမွတ္ျပဳမွာ မဟုတ္ဘူး။ အက်ဳိးသက္ေရာက္မႈကို အရင္လုပ္ ျပီးမွ ကိုယ့္ရဲ႕ခံစားခ်က္ကို ဆန္းစစ္ဖို႔ ေလာကၾကီးက ပိုေမွ်ာ္လင့္တယ္။

၃) ေက်ာင္းကေနခြါတာနဲ႔ လခေကာင္းမရႏိုင္ဘူး။ ခ်က္ခ်င္း ဟမ္းဖုန္းခ်ိတ္ထားတဲ့ ကြပ္ကဲသူ မျဖစ္ႏိုင္ဘူး။ ႏွစ္ခုစလံုးအတြက္ ၾကိဳးပမ္းအားထုတ္မွ ရႏိုင္တယ္။

၄) ေက်ာင္းက ဆရာေတြကို ဆိုးတယ္လို႔ ခင္ဗ်ားတုိ႔ထင္ခဲ့ရင္ တစ္ေန႔ခင္ဗ်ားတို႔ ကုမၸဏီသူေဌးေတြ ျဖစ္လာတဲ့အခ်ိန္က်ရင္ သိလိမ့္မယ္။ သူေဌးေတြက အလုပ္ကို အေၾကြးမထားဘူး။

၅) ဟမ္ဘာဂါဆိုင္မွာ အလုပ္လုပ္လို႔ ကိုယ့္ကို အသံုးမက်ဘူးလို႔ မထင္နဲ႔။ ခင္ဗ်ား ဘိုးဘြားေတြက ဟမ္ဘာဂါအလုပ္အတြက္ အဓိပၸါယ္တစ္ခု ဖြင့္လိုက္မယ္။ အဲဒါက "အခြင့္အေရး" တဲ့။

၆) ခင္ဗ်ား ဘာမွျဖစ္မလာတာ ခင္ဗ်ားမိဘေတြရဲ႕ အမွားမဟုတ္ဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္လုပ္တဲ့ အမွားအတြက္ ေဒါသထြက္မေနနဲ႔။ အမွားထဲက သင္ယူပါ။

၇) ခင္ဗ်ားမေမြးဖြားခင္ ခင္ဗ်ားမိဘေတြက အခုလိုထိုင္းမိႈင္းေနတာ မဟုတ္ဘူး။

သူတုိ႔ အခုလို ထိုင္းမႈိင္းရတာက ခင္ဗ်ားအသံုးစရိတ္အတြက္ ရွာေနလို႔၊ ခင္ဗ်ားရဲ႕ အဝတ္ေတြ ေလွ်ာ္ရလို႔၊ ကိုယ့္ကိုယ္ကိုေတာ္ေၾကာင္း အေျပာၾကီးတဲ့ ခင္ဗ်ားရဲ႕စကားကို နားေထာင္ေနရလို႔ျဖစ္တယ္။ ဒါေၾကာင့္ ခင္ဗ်ားမိဘတို႔ေခတ္က ဖ်က္ဆီးခဲ့တဲ့ အပူပိုင္းဇံုသစ္ေတာကို ခင္ဗ်ားျပဳျပင္ကယ္တင္ဖို႔ မၾကိဳးစားခင္ ခင္ဗ်ားရဲ႔ အိပ္ရာကိုအရင္သန္႔ရွင္းလိုက္ပါ။

၈) ေက်ာင္းမွာ ႏိုင္သူနဲ႔ ႐ႈံးသူဆိုတာရွိတယ္။ ဘဝမွာ မရွိဘူး။ ေက်ာင္းကခင္ဗ်ားကို အခြင့္အေရး မျပတ္ေပးျပီး အေျဖမွန္ရဖို႔ ရွာခိုင္းလိမ့္မယ္။တကယ့္လက္ေတြ႔ဘဝမွာေတာ့ ဒီလိုမရွိဘူး။

၉) တီဗီြထဲ သရုပ္ေဆာင္တာေတြက တကယ့္ဘဝေတြ မဟုတ္ဘူး။ တကယ့္ဘဝက လူတိုင္း ေကာ္ဖီဆိုင္ကို ေက်ာခုိင္းျပီး အလုပ္ထဲ ဝင္ရတာခ်ည္းပဲ။

၁ဝ) စာဂ်ပိုးေတြကို တေလးတစား ဆက္ဆံပါ။ တစ္ခ်ိန္ခ်ိန္ သူတို႔ထဲက တစ္ေယာက္ဆီမွာ ခင္ဗ်ား အလုပ္လုပ္ျဖစ္လိမ့္မယ္။

၁၁) လူ႔ဘဝမွာ သင္ၾကားခ်ိန္ကာလ မသတ္မွတ္ဘူး။ ပိတ္ရက္မရွိဘူး။ ဘယ္အလုပ္ရွင္ကမွ ခင္ဗ်ားလုပ္ခ်င္တာကုိ ညႇိႏိႈင္းေပးမွာမဟုတ္ဘူး။ဒါေၾကာင့္ ကိုယ့္အားလပ္ခ်ိန္ကို အသံုးျပဳပါ။

သိရသမွ် မွ်ေ၀ရာအရပ္ မွ

စိတ္က်ေရာဂါကို သက္သာေလ်ာ့ပါး ေစမည့္ အစားအေသာက္မ်ား

စိတ္က်ေရာဂါကို သက္သာေလ်ာ့ပါး ေစမည့္ အစားအေသာက္မ်ား
စိတ္ညစ္ စိတ္ဓါတ္က်ျခင္း ဟူသည္ ပံုမွန္ လူမႈဘဝတြင္ ေတြ႔ၾကံဳရမည့္ သာမန္ အေတြ႔အၾကံဳ တစ္ခုသာ ျဖစ္သည္။ သို႔ေသာ္ စိတ္ညစ္ စိတ္ပ်က္ကာ လက္မိႈင္ခ်ျခင္းမ်ားသည္ အခ်ိန္ကာလ ၾကာရွည္ ျဖစ္ေပၚလာျပီး ဘဝတြင္ ယခင္ကကဲ့သို႔ ေပ်ာ္ရႊင္ဖြယ္ရာ ခံစားမႈမ်ိဳးကို ျပန္မရဟု ခံစားလာရသည္ ဆိုပါစို႔ ၎သည္ စိတ္က်ေရာဂါ ျဖစ္ပြားရန္ အစပ်ိဳးလာျခင္း ျဖစ္သည္။
စိတ္က်ေရာဂါအား သက္သာေပ်ာက္ကင္းရန္ အရင္းႏွီးဆံုး မိတ္ေဆြ တစ္ဦးအား ဖြင့္ဟျခင္းမွ အစျပဳ၍ စိတ္ေရာဂါ အထူးကု ဆရာဝန္ႏွင့္ ေဆြးေႏြး တိုင္ပင္ျခင္းအထိ နည္းလမ္းမ်ားစြာ ရွိသလို စိတ္က်ေရာဂါကို သက္သာ ေလ်ာ့ပါးေစျပီး သင့္၏ ကိုယ္ေရာ စိတ္ပါ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူ ျပဳမည့္ အစားအစာမ်ား ျဖည္စြက္ စားေသာက္ျခင္းသည္လည္း နည္းလမ္းေကာင္း တစ္ခု ျဖစ္ပါသည္။ ဆင္ဟြာ သတင္းဌာနမွ ေကာက္ႏႈတ္ထားေသာ စိတ္က်ေရာဂါအား သက္သာေလ်ာ့ပါးေစမည့္ အစားအေသာက္မ်ားကို ျမိဳ႕ေတာ္ပုသိမ္ ပရိသတ္မ်ားအတြက္ ေဖာ္ျပလိုက္ပါသည္။
ေပါင္မုန္႔ညိဳ
http://patheincity.com/news//HLIC/616304f3b492c6e8567f6e0b55b4ef26.jpg
ငါး
http://patheincity.com/news//HLIC/292793f33205ea1ee647433683688883.jpg
ေသာက္ေရသန္႔
http://patheincity.com/news//HLIC/aa395c934a8c89e4e3037604cd8f2572.jpg
ႏြားႏို႔
http://patheincity.com/news//HLIC/7c2e5466b0bffaa194a628674f7688de.jpg
ငွက္ေပ်ာသီး
http://patheincity.com/news//HLIC/d68e1df556ef81b142acdb963cb08c4a.jpg
ေခ်ာကလက္
http://patheincity.com/news//HLIC/e5f124c0d14c2a0b3130e167b8b8a0ae.jpg
ဘဲေသြးခဲ
http://patheincity.com/news//HLIC/3a6cfbb7d6725194fa38c20200905f72.jpg
ေရႊဖရံုသီး
http://patheincity.com/news//HLIC/7d1d1f0790c1d05b2ab79433d6fd8348.jpg
ငရုပ္သီး
http://patheincity.com/news//HLIC/5ade1b61cb6c2866ba6ff567bae1823e.jpg
ၾကက္သြန္ျဖဴ
http://patheincity.com/news//HLIC/b1404aecd4672b10586a22fe51f2cf1f.jpg

http://www.futuresky-peace.com/profiles/blog/show?id=6375524%3ABlogPost%3A2721847&xgs=1&xg_source=msg_share_post









အေအးမိ တုပ္ေကြး ဘယ္လိုကာကြယ္ကုသ သလဲ

အေအးမိ တုပ္ေကြး ဘယ္လို ကာကြယ္ကုသ သလဲ ........................
အခုလို ရာသီဥတု အကူးအ ေျပာင္း ကာလဟာ ေနမေကာင္းျဖစ္ ဖို႔ အလြယ္ဆံုး ကာလပါ။ ေနေတြ ခ်စ္ ခ်စ္ ေတာက္ပူလို႔ လူက ေနပူထဲ ထြက္ ရင္ အသားပါ စပ္ဖ်င္းဖ်င္း ျဖစ္တဲ့ အထိ ျဖစ္ရတယ္။ မိုးရြာ ျပန္ေတာ့ လည္း သြန္ခ် သလိုပဲ။ ေလက လည္း ပါလိုက္တာ၊ မာန္အျပည့္။ လူေတြ က ပူေနရာ ကေန ခ်က္ခ်င္း ေအးသြား ေတာ့ ေနရထိုင္ရ ကေမာက္က မျဖစ္ ရပါတယ္။
ဘယ္လို အေၾကာင္းနဲ႔ပဲျဖစ္ျဖစ္ ေနထိုင္ မေကာင္းျဖစ္ၿပီ ဆုိရင္ေတာ့ ကာကြယ္ဖို႔ နည္းလမ္း ေတြ ေျပာပါ့ မယ္။ ကုိယ္တုိင္ ျဖစ္ေနၿပီ ဆုိရင္လည္း အျမန္ဆံုး ေပ်ာက္ေအာင္ ခ်က္ခ်င္း လုပ္သင့္ ပါၿပီ။
ခႏၶာကုိယ္ကုိ အနားေပးပါ
အနားယူ ေပးလုိက္တဲ့ အတြက္ ခႏၶာကုိယ္ က အားျပန္ျပည့္ လာၿပီး ေရာဂါပုိး ေတြကုိ သူ႔ဘာသာ တုိက္ ထုတ္ ေပးပါလိမ့္မယ္။
အစာမာမစားနဲ့
အရမ္းကုိ ၀ါးရတဲ့ အစားအစာ၊ ေၾကခဲတဲ့ အစာေတြကုိ ေရွာင္ပါ။ စြပ္ ျပဳတ္ ပူပူေႏြးေႏြး၊ လက္ဖက္ရည္၊ အေဖ်ာ္ ယမကာ ေတြက အစာေက် ညက္ဖို႔ လြယ္ပါ တယ္။
အေကာင္းျမင္ပါ
စိတ္ဖိစီးရင္လည္း ေနမေကာင္း ျဖစ္တာ မို႔လို႔ ေနမေကာင္း မျဖစ္ ေအာင္ အရာရာကုိ အေကာင္းျမင္ စိတ္နဲ႔ ၾကည့္ၿပီး ေနထုိင္တတ္ဖို႔ လည္း လိုပါတယ္။
ဗီတာမင္စီ မ်ားမ်ားစားပါ
ဗီတာမင္စီက အေအးမိတုပ္ ေကြး ခံစားရမႈ မျပင္းထန္ေအာင္ ကာ ကြယ္ေပး ႏုိင္တယ္။ ျဖစ္ရင္ လည္း ျမန္ျမန္ သက္သာ ေစတယ္။
အခန္းကုိ စိုစြတ္ေအာင္ လုပ္ေပးပါ
အေအးမိ တုပ္ေကြးေရာဂါျဖစ္ ေစတဲ့ ဗုိင္းရပ္စ္က ေျခာက္ေသြ႕တဲ့ ေနရာ ေတြကုိ ႀကိဳက္တတ္ တာမို႔ အခန္းကုိ စုိထုိင္းထုိင္း ျဖစ္ေအာင္ ထားသင့္ ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ေျခာက္ ေသြ႕တဲ့ ေလက ႏွာေခါင္းပိတ္တာ၊ လည္ေခ်ာင္းယား ယံတာတုိ႔ ျဖစ္ေစ ပါတယ္။
လက္ကုိ မၾကာခဏေဆးေပးပါ
အမ်ားသံုး ဘတ္စ္ကား စီးေနရ သူ၊ ရထားစီးေနရသူ၊ အမ်ားနဲ႔ဆုိင္ တဲ့ ေနရာေတြမွာ အလုပ္လုပ္ ေနတ့ဲ သူ ဆုိရင္ေတာ့ ေရာဂါပုိး ေတြ ကူး စက္ လြယ္တာမို႔ ေရာဂါ ကူးစက္ ႏုိင္မႈ ကုိ ကာကြယ္တဲ့ အေနနဲ႔ လက္ကုိ မၾကာခဏ ေဆးေပး ရပါမယ္။ ေဆး ေၾကာတဲ့ ေနရာမွာလည္း ဆပ္ျပာ နဲ႔ အနည္းဆံုး ၁၅ စကၠန္႔ၾကာ တုိက္ရ မယ္။ လက္ေဆး ရမယ့္ နည္းစနစ္ အတုိင္း မွန္မွန္ကန္ကန္ ေဆးရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
အရည္မ်ားမ်ားေသာက္ပါ
အရည္ဓာတ္ ခန္းေျခာက္ရင္ ေရာဂါ အေပ်ာက္ ေႏွးတတ္လို႔ အရည္ ဓာတ္ မခန္း ေျခာက္ေအာင္ ေရ၊ ေဖ်ာ္ ရည္၊ ဟင္းခ်ဳိေတြ ေသာက္ ရမွာျဖစ္ ပါတယ္။ အရည္ ဆုိေပမယ့္ ေကာ္ဖီ တုိ႔၊ အရက္ တုိ႔ကေတာ့ အရည္ဓာတ္ ခန္းေျခာက္မႈ ပုိျမန္လို႔ မေသာက္ ရပါဘူး။
ေလ႕က်င္႕ခန္းလုပ္ပါ
က်န္းမာေရး ေလ့က်င့္ခန္းေတြ ဟာ ႏွလံုးခုန္ ျမန္ေစၿပီး အသက္႐ွဴ ျမန္ေစ ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အဆုတ္ ထဲက ေအာက္ဆီဂ်င္ ေတြကုိ ေသြး ေၾကာထဲ ျမန္ျမန္ ေရာက္ေစ ပါတယ္။ ဒီလို ေလ့က်င့္ခန္း ေတြဟာ ေရာဂါ ႏွိမ္နင္းတဲ့ ဆဲလ္ေတြကုိလည္း တုိးပြား ေစပါတယ္။
ေနပူစာလႈံပါ
နံနက္ခင္း ေနေရာင္ျခည္ ေအာက္မွာ ခဏတျဖဳတ္ လမ္း ေလွ်ာက္ေပးပါ။
အနားယူပါ
စိတ္ညစ္ စရာေတြ ျဖစ္လာရင္ ေခါင္းထဲက ျမန္ျမန္ ထုတ္ပါ။ ခႏၶာ ကုိယ္ရဲ႕ ေရာဂါ ကာကြယ္ ႏုိင္စြမ္းကုိ ေလ်ာ့က် တာမို႔ စိတ္ညစ္၊ စိတ္ဖိစီး လာရင္ အသက္ျပင္းျပင္း ႐ွဴတာ၊ ေယာဂ က်င့္တာတုိ႔ လုပ္ၿပီး စိတ္ကုိ သက္သာရာ ရေအာင္ ထားရပါမယ္။ ညဥ့္နက္ အထိ အလုပ္လုပ္ တာမ်ဳိး လည္းေရွာင္ၿပီး အနားယူ ရပါမယ္။ စိတ္ညစ္မခံပါနဲ႔။
အသားအေရထိန္းသိမ္းပါ
အျပင္မွာ ေအးၿပီး ကုိယ္တြင္း မွာ ပူေနရင္ အသားပတ္တာ၊ ႏႈတ္ ခမ္းကဲြ တာမ်ဳိး ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ လိမ္းေဆး ေတြေတာ့ လိမ္းလို႔ရပါ တယ္။ ဒါေပမယ့္ အစားအေသာက္ ပံုစံ ျပင္တာက ပုိေကာင္းပါတယ္။ ေရမ်ားမ်ား ေသာက္တာ၊ ငါးစားတာ၊ ေနာက္ၿပီး မက္မြန္ေစ့ စတာမ်ဳိးေပါ့။ ခႏၶာကုိယ္ အေလးခ်ိန္ မမ်ားတဲ့သူမ်ဳိး ကေတာ့ အစာထဲမွာ အဆီဓာတ္ မ်ား တဲ့ဟာေတြ စားေပးၿပီး အဆီဓာတ္ ကုိ ထိန္းေပး သင့္ပါတယ္။ အဆီ ဓာတ္က အေရျပား ဆဲလ္အပါအ ၀င္ ဆဲလ္အားလံုးကုိ အားျဖည့္ေပး ႏုိင္ပါတယ္။MG MANDALAY
အိပ္ေရး၀၀အိပ္ပါ
ေန၀င္တာနဲ႔ ခႏၶာကုိယ္က အလုပ္လုပ္ ေနတဲ့ဆဲလ္ေတြက ရပ္ ေလ့ ရွိပါတယ္။ ဒါကုိ အနားမေပး ဘဲ ဆက္လုပ္ ေနရင္ ခႏၶာကုိယ္ ခုခံ အားက်ၿပီး ေရာဂါအလြယ္ ၀င္ေရာက္ ႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေစာေစာအိပ္၊ ေစာေစာထ၊ အိပ္ေရး၀၀ အိပ္လို႔ ဆုိတာပါ။
ဒီနည္း ေတြကေတာ့ ေရာဂါျဖစ္ လာရင္ ေဆးေသာက္ရင္း နဲ႔ ျပဳစုကု သရမယ့္ အခ်က္ ေတြေပါ့။ ဆရာ၀န္ ေတြက ဒါကုိ လုိက္ေျပာျပ ေနမွာ မဟုတ္ဘူးေလ။ ကာကြယ္ႏုိင္ဖို႔ လည္း နည္း အခ်ဳိ႕ေျပာျပေပးပါ့မယ္။
ကာကြယ္ဖို့
အိပ္ေရး၀၀ အိပ္ပါ။ ခႏၶာကုိယ္ မွာ လိုအပ္တာ ေတြကုိ အိပ္ခ်ိန္မွာ သူ႔အလိုလို ျပဳျပင္မွာမို႔ အနားယူဖို႔ လိုပါတယ္။
အစာစား ရင္ အခ်ဥ္ေဖာက္ တဲ့ အစာ၊ (အခ်ဥ္ ဆုိေပမယ့္ သန္႔ရွင္း တာမ်ဳိးပါ။ သရက္သီး၊ သံပရာသီး၊ လက္လုပ္ ခ်ဥ္ဆုိလည္း သန္႔ရွင္းရင္ ခႏၶာကုိယ ္အတြက္ စားေပး သင့္ပါ တယ္) အရည္ပါတာ စားေပးရပါ မယ္။ ဒါေတြက အစာေျခ စနစ္ကုိ ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
ေပ်ာ္ေပ်ာ္ရႊင္ရႊင္ ရယ္ရယ္ေမာ ေမာေနပါ။ အနည္းဆံုး တစ္ေန႔တစ္ ေခါက္ ႏွစ္ႏွစ္ၿခိဳက္ၿခိဳက္ ရယ္ပါ။ ခႏၶာကုိယ္ ကုိယ္ခံအား ကုိ တုိးပြားေစ ပါတယ္။
အခ်ဳိေတြ၊ အက္ဆစ္ျဖစ္ေစ တာကုိ ေရွာင္ပါ။
ဗီတာမင္စီ ႀကြယ္၀တဲ့အစား အစာ စားေပးပါ။ ဗီတာမင္စီ ေဆး လံုးေတြထက္ ဗီတာမင္စီႀကြယ္၀တဲ့ အစား ေတြက ပုိေကာင္းပါတယ္။
ဒီေလာက္ဆုိ မုိးရာသီ အတြက္ ဘယ္လို ေနထုိင္သင့္တယ္ ဆုိတာကုိ သိေလာက္ပါၿပီ။ ေရာဂါ ကင္းရွင္းၿပီး ေပ်ာ္ေပ်ာ္ရႊင္ရႊင္ ေနထုိင္ ႏုိင္ဖို႔ ဒီနည္း ေတြကုိ သံုးျဖစ္ ေအာင္ သံုးၾကည့္ပါ ေနာ္။


http://forverfriends.ning.com/profiles/blog/show?id=2863689%3ABlogPost%3A7271761&xgs=1&xg_source=msg_share_post
Health