ပန္းသီးဟာ
လူေတြအဆုိအရ တားျမစ္သီးလို႔လည္း အမည္တြင္ခဲ့တာပါ။ အာဒံနဲ႔ ဧ၀ ကို
ရည္ညႊန္းၿပီး ဒီ ပန္းသီးဆုိတာ ကို စားသံုးဖုိ႔ တားျမစ္ခဲ့ရာက စခဲ့တယ္
ထင္ပါတယ္။
အခုေတာ့ ပန္းသီးကုိ တားျမစ္သီးအျဖစ္ကေန သတိထားစားရမည့္ အသီးအျဖစ္ ေျပာင္းလဲ ေခၚေ၀ၚရမယ့္ ကိန္း ဆုိက္ေနပါတယ္။
ဒါကေတာ့ ေစ်းကြက္ထဲမွာ ႏုိင္ငံေပါင္းစံုက ပန္းသီးေတြကို ေတြ႔ေန၊ ျမင္ေနၾကျဖစ္မွာပါ။ အေရာင္အဆင္း စိုစုိေျပေျပ နဲ႔ လွပၿပီး ဆြဲေဆာင္မႈအျပည့္နဲ႔ စားခ်င္စဖြယ္ ပန္းသီးေတြထဲမွာ တခ်ိဳ႕ တံဆိပ္ေတြနဲ႔ ပန္းသီး တခ်ိဳ႕ဟာ သတိထားၿပီး စားရပါ့မယ္။
ဘာေၾကာင့္လည္းဆုိေတာ့ ပန္းသီးတလံုးခ်င္းစီရဲ႕ အေပၚယံပါးပါးမွာ ဓာတုေဆးနဲ႔စီမံထားတဲ့ ဖေယာင္းေတြ အုပ္ထား လုိ႔ပါပဲ။
အခုလုိ ဖေယာင္းဖံုးအုပ္ထားရတာကလည္း ပန္းသီးကို ၾကာၾကာခံေအာင္ ပန္းသီးထဲက ေရဓာတ္ မခမ္း
ေျခာက္သြားေအာင္ အထူး စီမံမႈ တခုျဖစ္သလုိ အေရာင္အဆင္း၊ အနံ႔အရသာ မပ်က္ဆီးပဲ ေစ်းကြက္ မွာ ေစ်းပန္းလွေအာင္အတြက္ျဖစ္တယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။
အကယ္လုိ႔ အဲဒီ ပန္းသီးကို အုပ္ကာထားတဲ့ ဖေယာင္းကို စားသံုးလိုက္ရင္ေတာ့ သင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ ဒုကၡေတြ ဆင့္ကဲျဖစ္လာမွာပါ။
ပန္းသီးစားရင္း က်န္းမာေရးအတြက္အေထာက္အကူ ေကာင္းက်ိဳးေတြ အမ်ားႀကီး ရွိတာမွာ သက္လံု
ေကာင္းတာ၊ အဆုပ္ အားေကာင္းတာ၊ ေသြးသန္႔တာ၊ ကာမအားေကာင္းတာ၊ မ်က္လံုးေကာင္းေစတာ၊ အသားအေရ စိုေျပလွပေစ တာ စတဲ့ေကာင္းျခင္းေတြအျပင္ အသက္ရွည္ေစတဲ့ သစ္သီးလို႔ေတာင္ ဆုိၾကပါတယ္။
ဒါေပမယ့္ ဖေယာင္းအုပ္ထားတဲ့ ပန္းသီးစားတဲ့အခါ ဖေယာင္းကိုပါ စားမိရင္ ျဖစ္လာႏုိင္တဲ့ေရာဂါေတြက အူနဲ႔ ပတ္ သက္တဲ့ ဆုိးက်ိဳး၊ အစာအိမ္နဲ႔ ပတ္ သက္တဲ့ ဆုိးက်ိဳးေတြအျပင္ ေသြးနဲ႔ပတ္သက္တဲ့ ဆုိးက်ိဳး လည္းျဖစ္လာႏိုင္သလုိ ကင္ဆာေရာဂါအထိပါ ျဖစ္ႏုိင္တယ္ လို႔ အေနာက္ႏိုင္ငံက ေဆးသိပၸံ ပညာရွင္ေတြ က ဆုိထားပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ဖေယာင္း အုပ္ထားတယ္၊ အုပ္မထားဘူးဆိုတာ ေသခ်ာ မသိႏိုင္သလို ေတာ္႐ံုေဆးေၾကာ႐ံုနဲ႔ လည္း အဲဒီဖေယာင္းဟာ သန္႔ရွင္း စင္ၾကယ္ မသြားပါဘူး။ အႏၱရာယ္ ကင္းကင္း စားသံုး ခ်င္တယ္ဆုိ ရင္ေတာ့ ပန္းသီးကုိ အခြံႏႊာၿပီး ေသခ်ာ ေရနဲ႔ စင္ၾကယ္ေအာင္ေဆးၿပီးမွ စားသံုးတာ စိတ္ခ်ရပါမယ္ လို႔ သတိေပး ေရးသားလိုက္တာပါ။
ပန္းသီးနဲ႔ ဖေယာင္းအေၾကာင္းကို www.apal.org.au မွာလည္း အက်ယ္တ၀ံ့ဖတ္ႏိုင္ပါတယ္။
ဧရာ၀တီblog
အခုေတာ့ ပန္းသီးကုိ တားျမစ္သီးအျဖစ္ကေန သတိထားစားရမည့္ အသီးအျဖစ္ ေျပာင္းလဲ ေခၚေ၀ၚရမယ့္ ကိန္း ဆုိက္ေနပါတယ္။
ဒါကေတာ့ ေစ်းကြက္ထဲမွာ ႏုိင္ငံေပါင္းစံုက ပန္းသီးေတြကို ေတြ႔ေန၊ ျမင္ေနၾကျဖစ္မွာပါ။ အေရာင္အဆင္း စိုစုိေျပေျပ နဲ႔ လွပၿပီး ဆြဲေဆာင္မႈအျပည့္နဲ႔ စားခ်င္စဖြယ္ ပန္းသီးေတြထဲမွာ တခ်ိဳ႕ တံဆိပ္ေတြနဲ႔ ပန္းသီး တခ်ိဳ႕ဟာ သတိထားၿပီး စားရပါ့မယ္။
ဘာေၾကာင့္လည္းဆုိေတာ့ ပန္းသီးတလံုးခ်င္းစီရဲ႕ အေပၚယံပါးပါးမွာ ဓာတုေဆးနဲ႔စီမံထားတဲ့ ဖေယာင္းေတြ အုပ္ထား လုိ႔ပါပဲ။
အခုလုိ ဖေယာင္းဖံုးအုပ္ထားရတာကလည္း ပန္းသီးကို ၾကာၾကာခံေအာင္ ပန္းသီးထဲက ေရဓာတ္ မခမ္း
ေျခာက္သြားေအာင္ အထူး စီမံမႈ တခုျဖစ္သလုိ အေရာင္အဆင္း၊ အနံ႔အရသာ မပ်က္ဆီးပဲ ေစ်းကြက္ မွာ ေစ်းပန္းလွေအာင္အတြက္ျဖစ္တယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။
အကယ္လုိ႔ အဲဒီ ပန္းသီးကို အုပ္ကာထားတဲ့ ဖေယာင္းကို စားသံုးလိုက္ရင္ေတာ့ သင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ ဒုကၡေတြ ဆင့္ကဲျဖစ္လာမွာပါ။
ပန္းသီးစားရင္း က်န္းမာေရးအတြက္အေထာက္အကူ ေကာင္းက်ိဳးေတြ အမ်ားႀကီး ရွိတာမွာ သက္လံု
ေကာင္းတာ၊ အဆုပ္ အားေကာင္းတာ၊ ေသြးသန္႔တာ၊ ကာမအားေကာင္းတာ၊ မ်က္လံုးေကာင္းေစတာ၊ အသားအေရ စိုေျပလွပေစ တာ စတဲ့ေကာင္းျခင္းေတြအျပင္ အသက္ရွည္ေစတဲ့ သစ္သီးလို႔ေတာင္ ဆုိၾကပါတယ္။
ဒါေပမယ့္ ဖေယာင္းအုပ္ထားတဲ့ ပန္းသီးစားတဲ့အခါ ဖေယာင္းကိုပါ စားမိရင္ ျဖစ္လာႏုိင္တဲ့ေရာဂါေတြက အူနဲ႔ ပတ္ သက္တဲ့ ဆုိးက်ိဳး၊ အစာအိမ္နဲ႔ ပတ္ သက္တဲ့ ဆုိးက်ိဳးေတြအျပင္ ေသြးနဲ႔ပတ္သက္တဲ့ ဆုိးက်ိဳး လည္းျဖစ္လာႏိုင္သလုိ ကင္ဆာေရာဂါအထိပါ ျဖစ္ႏုိင္တယ္ လို႔ အေနာက္ႏိုင္ငံက ေဆးသိပၸံ ပညာရွင္ေတြ က ဆုိထားပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ဖေယာင္း အုပ္ထားတယ္၊ အုပ္မထားဘူးဆိုတာ ေသခ်ာ မသိႏိုင္သလို ေတာ္႐ံုေဆးေၾကာ႐ံုနဲ႔ လည္း အဲဒီဖေယာင္းဟာ သန္႔ရွင္း စင္ၾကယ္ မသြားပါဘူး။ အႏၱရာယ္ ကင္းကင္း စားသံုး ခ်င္တယ္ဆုိ ရင္ေတာ့ ပန္းသီးကုိ အခြံႏႊာၿပီး ေသခ်ာ ေရနဲ႔ စင္ၾကယ္ေအာင္ေဆးၿပီးမွ စားသံုးတာ စိတ္ခ်ရပါမယ္ လို႔ သတိေပး ေရးသားလိုက္တာပါ။
ပန္းသီးနဲ႔ ဖေယာင္းအေၾကာင္းကို www.apal.org.au မွာလည္း အက်ယ္တ၀ံ့ဖတ္ႏိုင္ပါတယ္။
ဧရာ၀တီblog
No comments:
Post a Comment