“ ❤ ဤဘေလာ့ရဲ႕ Post မ်ားကို အၿမဲ Update ျပဳလုပ္ေပးလွ်က္ရွိပါသည္ ❤ ”

Thursday, November 8, 2012

အသီးအရြက္မ်ားကို စားသင့္ေသာ အေၾကာင္းရင္းေလးခ်က္


၁။ အမွ်င္ဓာတ္ရရန္
မိမိတို႔ ခႏၶာကိုယ္က မေခ်ဖ်က္ႏိုင္တဲ့ အစားအစာေတြက မိမိတို႔ခႏၶာကိုယ္ကို အက်ိဳးျပဳႏိုင္တယ္ဆိ္ုတာ အံ့ၾသစရာပါပဲ။ အမွ်င္ဓာတ္ႂကြယ္ဝတဲ့ အစားအစာေတြဟာ အဆီေလွ်ာ့ခ်ရာမွာ ကူညီႏိုင္သလို ဝမ္းမခ်ဳပ္ေအာင္လည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ အမွ်င္ပါတဲ့ အစားအစာေတြဟာ ျပည့္အင့္ေစတဲ့အတြက္ တျခားအစားအစာေတြကို သိပ္မစားျဖစ္ေတာ့ပါဘူး။ အဆီပါဝင္တဲ့အစားအစာေတြကို အနည္းငယ္သာစားတဲ့ အတြက္ မေကာင္းတဲ့အဆီေတြကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္။

၂။ ခႏၶာကိုယ္ကို ကာကြယ္ရန္
အသားငါးေတြထက္စာရင္ အသီးအရြက္ေတြ အထူးသျဖင့္ အစိမ္းရင့္ေရာင္အရြက္၊ အဝါေရာင္အသီးအရြက္၊ ပဲေတြကို ပိုၿပီးစားသင့္ပါတယ္။ အသီးအရြက္ေတြကို မၾကာခဏ အစိမ္းစားေပးရင္ ေသြးထဲမွာ ဓာတ္တိုးပစၥည္းေတြကို ဆန္႔က်င္ေပးႏိုင္တဲ့အရာေတြ ျမင့္တက္လာပါတယ္။ ဗီတာမင္စီ၊ အီး၊ ေဖာလစ္အက္စစ္၊ လုိင္ကိုပင္း၊ အယ္လ္ဖာနဲ႔ ဘီတာကယ္႐ိုတင္းစတဲ့ အာနိသင္ျပည့္ဝတဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြဟာ အရြက္ေတြ အစိမ္းစားျခင္းျဖင့္ တုိးပြားလာပါတယ္။ ယင္းတုိ႔ ရိွေနတဲ့အတြက္ Free Radicals ေတြေၾကာင့္ ဆဲလ္ေတြပ်က္စီးတာကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ အသီးအႏွံမ်ားမ်ားစားေလ၊ ကင္ဆာအပါအဝင္ အျခားေရာဂါေတြျဖစ္ႏိုင္ေျခ နည္းပါးေလပါပဲ။ အသီးအရြက္ေတြ အားလံုးထဲမွာ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ င႐ုတ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ မုန္လာဥနီ၊ ပန္းသီး၊ ဆီးသီး၊ သစ္ေတာ္သီး၊ စေတာ္ဘယ္ရီသီး၊ မက္မြန္သီးတို႔ကို ပိုၿပီးစားသင့္ပါတယ္။

၃။ ကယ္လိုရီပမာဏေလွ်ာ့ခ်ရန္
ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ဖို႔ရည္ရြယ္ထားတဲ့ သူတစ္ေယာက္ရဲ႕ အစားအေသာက္ဟာ အသီးအရြက္ေတြသာ ပထမဦးစားေပးျဖစ္သင့္ပါတယ္။ ကယ္လိုရီပါဝင္မႈနည္းတဲ့ အသီးအရြက္ေတြကို ထမင္းမစားခင္ ႀကိဳၿပီး စားထားေပးရပါမယ္။ အစားအစာေတြ အားလံုးထဲမွာ မ်ားမ်ားစားေလ အက်ိဳးရိွေလဆိုတာ အသီးအရြက္ေတြကိုသာ ရည္ရြယ္ထားတာ ျဖစ္ပါတယ္။

၄။ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အက်ိဳးျပဳေသာပစၥည္းတို႔ကို ပို၍စုပ္ယူေစရန္
အသီးအရြက္ေတြကို သံလြင္ဆီ၊ ေျမပဲဆီေတြနဲ႔ တဲြၿပီးစားသံုးပါက ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ေကာင္းက်ိဳးျဖစ္ေစတဲ့ အရာေတြကို ပိုမိုစုပ္ယူႏိုင္ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကေန လိုင္ကိုပင္းရဖို႕၊ အစိမ္းရင့္ေရာင္အသီးအရြက္ေတြကေန Lutein ကိုရဖို႔ဆိုရင္ ဆီတခ်ိဳ႕နဲ႔ေရာၿပီး စားေပးသင့္ပါတယ္။ ဆလတ္ရြက္၊ မုန္လာဥနီ၊ ဟင္းႏုႏြယ္တို႔ကိုစားၿပီးတာနဲ႔ တစ္ၿပိဳင္နက္ အက်ိဳးျပဳေပးတဲ့ phytochemicals ေတြကို ခႏၶာကိုယ္က စုပ္ယူလိုက္ပါတယ္။ ယင္းတို႔ကို ေတာပတ္သီးနဲ႔တဲြၿပီး စားေပးပါက ကင္ဆာနဲ႔ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈအႏၲရာယ္ကို ပိုၿပီးေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္။ အလားတူပါပဲ။ မိမိတုိ႔စားေသာက္တဲ့ အသီးအရြက္ထဲကို သံလြင္ဆီ ဒါမွမဟုတ္ ေျမပဲဆီထည့္စားေပးတာက ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ေကာင္းက်ိဳးျဖစ္ေစတဲ့ အရာမ်ားပိုမ်ားလာၿပီး ဘဝသက္တမ္း ပိုရွည္ႏိုင္ပါေသးတယ္။

Ref: Good Health
http://futurestars-myanmar.ning.com/profiles/blog/show?id=6405389%3ABlogPost%3A496233&xgs=1&xg_source=msg_share_post

No comments:

Post a Comment