“ ❤ ဤဘေလာ့ရဲ႕ Post မ်ားကို အၿမဲ Update ျပဳလုပ္ေပးလွ်က္ရွိပါသည္ ❤ ”

Thursday, October 11, 2012

ႏြားႏုိ႔ေသာက္ျခင္းျဖင့္ အရုိးပြေရာဂါ ႏွင့္ ကင္ဆာေရာအမ်ိဳးအမ်ိဳးကုိကာကြယ္ေပးႏိုင္

ႏြားႏို႔၊ ႏို႔မႈန္႔ကို ေသာက္သံုးျခင္းအားျဖင့္ အ႐ိုးပြျခင္းႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါအမ်ဳိးမ်ဳိးကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း အာဟာရဆိုင္ရာ ဆရာဝန္ႀကီး ေဒါက္တာေဒၚဝင္းဝင္းျမင့္က ေျပာသည္။ ပိုးသတ္ေဆးအသံုးျပဳထားေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားႏွင့္ အသီးအႏွံမ်ားစားသံုးျခင္းေၾကာင္္ျ့ဖစ္ပြားသည့္ အစာအိမ္ကင္ဆာ၊ အသည္းကင္ဆာႏွင့္ ေမာ္ေတာ္ကားမ်ားမွ ထြက္ရွိေသာ ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုဒ္ဓာတ္ေငြ႕မ်ား ႐ွဴ႐ိွဳက္မိျခင္း ေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚလာသည့္ အဆုတ္ကင္ဆာမ်ားကိုသာမက ေဆးလိပ္၊ ေဆးရြက္ႀကီးေၾကာင့္ ျဖစ္လာသည့္ လည္ေခ်ာင္းကင္ဆာႏွင့္ အဆုတ္ကင္္ဆာမ်ားအား ႏြားႏို႔ႏွင့္ ႏို႔မႈန္႔ကို ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ ယင္းေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။

“ေန႔စဥ္ ႏို႔တစ္ခြက္ ပံုမွန္ေသာက္သံုးျခင္းအားျဖင့္ တစ္ေန႔တာအတြက္ လုိအပ္တဲ့ ကယ္လ္ဆီယမ္ပမာဏရဲ႕ သံုးပံုတစ္ပံုကို ျဖည့္ဆည္းေပးႏိုင္ပါတယ္” ဟု အာဟာရဆိုင္ရာ ဆရာဝန္ႀကီးေဒါက္တာ ေဒၚဝင္းဝင္းျမင့္က အႀကံျပဳ ေျပာၾကားသည္။ သို႔ရာတြင္ ႏြားႏို႔ႏွင့္ ႏို႔မႈန္႔တြင္ ပါဝင္ေသာ Lactose ဓာတ္ေၾကာင့္ လူအခ်ဳိ႕တြင္ ဝမ္းပ်က္၊ ဝမ္းေလွ်ာျခင္း ျဖစ္ပြားႏိုင္ၿပီး ပ႐ိုတင္းဓာတ္ေၾကာင့္လည္း လူအခ်ဳိ႕တြင္ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းတို႔လည္း ျဖစ္ပြားႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။

“ႏြားႏို႔ျဖစ္ျဖစ္၊ ႏို႔မႈန္႔ျဖစ္ျဖစ္ မတည့္ရင္ ဝမ္းပ်က္၊ ဝမ္းေလွ်ာျဖစ္ႏိုင္တယ္။ ႏြားႏို႔ Allergy ျဖစ္တဲ့သူေတြကို Lactose Intolarance လို႔ေခၚတယ္။ Lactose နဲ႔ လူေတြရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္မတည့္ရင္ ဝမ္း ဝမ္းပ်က္၊ ဝမ္းေလွ်ာျဖစ္ႏိုင္တယ္။ ကမာၻေပၚမွာရွိတဲ့ လူဦးေရသံုးပံုတစ္ပံုဟာ Lactose Intolarance ရွိတတ္တယ္။ ဒါေၾကာင့္ ႏို႔နဲ႔ မတည့္တဲ့ သူေတြကို ပဲႏို႔အစားထိုးၿပီး သံုးႏိုင္တယ္” ဟု အာဟာရဆိုင္ရာ ဆရာဝန္ႀကီး ေဒါက္တာ ေဒၚဝင္းဝင္းျမင့္က ဆိုသည္။ ထို႔ျပင္ ေမြးစမွ ေျခာက္လအရြယ္ထိ ကေလးမ်ားကို မိခင္ႏို႔တစ္မ်ဳိးတည္းသာ တိုက္ေကၽြးသင့္ေၾကာင္း၊ မိခင္ႏို႔သည္ အပူအေအးမွ်တၿပီး အစာေခ်စနစ္ကို ေကာင္းစြာဖံြ႕ၿဖိဳးေအာင္ ေဆာင္ရြက္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း၊ အာဟာရဓာတ္လည္း မွ်တစြာပါရွိၿပီး ေရာဂါမ်ားကိုလည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။

“ကၽြန္မသားငယ္ငယ္တုန္းက ႏို႔မႈန္႔တိုက္တာ ဝမ္းခ်ဳပ္ဖူးတယ္။ ဝမ္းမခ်ဳပ္ေအာင္ သၾကားနည္းနည္းေရာ တိုက္ခဲ့ရတယ္။ လူႏို႔မွာ သၾကားဓာတ္မ်ားမ်ားပါၿပီး ႏြားႏို႔က်ေတာ့ ပ႐ိုတင္းဓာတ္မ်ားမ်ားပါတယ္။ ပ႐ိုတင္းဓာတ္မ်ားတဲ့အခါက်ေတာ့ ဝမ္းခ်ဳပ္တယ္။ အသားအမ်ားႀကီးစားတဲ့သူေတြလဲ ဝမ္းခ်ဳပ္ႏိုင္တာပဲ” ဟု ေဒါက္တာေအးေအးေသာ္ ဒုတိယၫႊန္ၾကားေရးမွဴး အာဟာရစီမံခ်က္မန္ေနဂ်ာ အာဟာရဌာန၊ စိတ္က်န္းမာေရးဦးစီးဌာနက ဆိုသည္။
“ႏို႔ကို ေဖ်ာ္တဲ့ေနရာမွာ ေဖ်ာ္တဲ့ေရသန္႔ရွင္းဖို႔နဲ႔ ေဖ်ာ္တဲ့လက္တို႔၊ ခြက္တို႔ သန္႔ရွင္းဖို႔ အင္မတန္မွ အေရးႀကီးပါတယ္။ မသန္႔ရွင္းရင္ေတာ့ အီကိုလိုင္ပိုး ေပါက္ပြားၿပီး ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာျဖစ္ႏိုင္တယ္။ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာရွိတဲ့ ႏို႔ဆီ၊ ႏို႔မႈန္႔ထုတ္လုပ္တဲ့ လုပ္ငန္းေတြနဲ႔ ျပည္ပကေန ႏို႔မႈန္႔တင္သြင္းၿပီး ျပန္လည္ ထုပ္ပိုးေရာင္းခ်တဲ့ လုပ္ငန္းေတြဆိုရင္ FDA မွာ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ေအာင္ ေထာက္ခံခ်က္ယူရပါတယ္” ဟု အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရး ဌာနမွ ၫႊန္ၾကားေရးမွဴးေဒါက္တာ ေက်ာ္လင္းက ဆိုသည္။

အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရးဌာန FDA က ျပည္တြင္း ႏို႔ဆီႏွင့္ ႏို႔မႈန္႔လုပ္ငန္းရွင္မ်ားအား ေကာင္းမြန္ေသာ ထုတ္လုပ္မႈ က်င့္စဥ္မ်ားျဖစ္သည့္ Good Manufacturing Practice၊ Good Hygine Practice တို႔ႏွင့္အညီ ထုတ္လုပ္ရန္ ၫႊန္ၾကားထားေၾကာင္း သိရသည္။

“ကေလးတစ္ႏွစ္ေက်ာ္ၿပီဆိုရင္ကၽြန္ေတာ္တို႔ဆီက ႏို႔မႈန္႔ကို ေကာင္းေကာင္းတိုက္လို႔ရပါၿပီ။ ႏို႔မႈန္႔ကို ေကာင္းေကာင္းတိုက္လို႔ရပါၿပီ။ ႏို႔မႈန္႔မွာ အမွ်င္ဓာတ္ Non-protein ပါတဲ့အတြက္ ဝမ္းမွန္မွန္ သြားႏိုင္ပါတယ္။ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရးဌာနက ၫႊန္ၾကားထားတဲ့အတိုင္း က်န္းမာေရးနဲ႔အညီ ထုတ္လုပ္ထားပါတယ္” ဟု Red Horse Industrial Group မွ ပိုင္ရွင္ ဦးထြန္းထြန္းက ဆိုသည္။

Ref : The Flower News
http://www.zwekapinmyae.com/profiles/blog/show?id=2879352%3ABlogPost%3A816547&xgs=1&xg_source=msg_share_post

No comments:

Post a Comment