ေရေသာက္ပါ
ေရဟာ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မရွိမျဖစ္ အေရးပါၿပီး ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ရဲ႕ ၆၀
ရာခိုင္ႏႈန္းေက်ာ္က ေရေတြနဲ႔ ဖြဲ႕စည္းထားပါတယ္။ ဆဲလ္တိုင္းဟာ
အသက္ရွင္ဖို႔ရာ အတြက္ ေရကို မွီခိုေနရပါတယ္။ ေရဟာ ဆဲလ္ေတြဆီကို
အာဟာရဓာတ္ေတြ သယ္ေဆာင္ေပးသလို ခႏၶာကိုယ္တြင္း အဂၤါအစိတ္အပိုင္းေတြထဲက
အဆိပ္ေတြ ထြက္ရွိဖို႔လည္း ကူညီႏိုင္ပါတယ္။ ေရအနည္းငယ္ပဲ ေသာက္ရင္ ေရဓာတ္
ခန္းေျခာက္တာနဲ႔ ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္မႈကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္ဟာ
ေခၽြးထြက္တာနဲ႔ ဆီးသြားတာေတြေၾကာင့္ ေန႔စဥ္ ေရဓာတ္ဆံုး႐ႈံး ေနတတ္ပါတယ္။
ဒီလို ဆံုး႐ႈံးမႈကို ျပန္လည္ အစားထိုးႏိုင္ေအာင္ ေရကို မ်ားမ်ား
ေသာက္ေပးရပါမယ္။ေလ့က်င့္ခန္းကို အလံုအေလာက္ လုပ္ေဆာင္ပါ
ေသြးစီးဆင္းမႈ ေကာင္းမြန္တာက ခႏၶာကိုယ္ အဂၤါအစိတ္အပိုင္းေတြဆီ ေရစီးဆင္း ေရာက္ရွိမႈကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္တာက အဆီေတြကို ေလာင္ကၽြမ္းေစ႐ံု သာမက ေခၽြးထြက္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ထဲက အဆိပ္ေတြကို ကင္းစင္သြားေစပါတယ္။ ဒီလို အက်ဳိးေက်းဇူးေတြ ရရွိဖို႔ ေန႔စဥ္ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ပါ။ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္တာေၾကာင့္ ႏွလံုးခုန္ႏႈန္း ျမန္ေစၿပီး ဇီဝ႐ုပ္ ျဖစ္ပ်က္မႈကို ေကာင္းေစကာ အဆုတ္ရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
ေရွာင္သင့္ေသာ အစားအေသာက္မ်ားကို ေရွာင္ပါ
ေခါက္ဆြဲ၊ ေပါင္မုန္႔၊ အာလူးနဲ႔ အခြံခၽြတ္ထားတဲ့ သၾကားပါ မုန္႔ေတြကို တတ္ႏိုင္သမွ် ေလွ်ာ့စားသင့္ပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္က ေလာင္ကၽြမ္းႏႈန္း လြယ္ေစၿပီး စြမ္းအင္အျဖစ္ ေျပာင္းလဲ သြားႏိုင္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္က အဆီေတြကို ေလာင္ကၽြမ္းမယ့္အစား ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ကိုပဲ ေလာင္ကၽြမ္းေစလို႔ပါ။ ကာဗုိဟိုက္ဒရိတ္ အပိုေတြက အဆီအျဖစ္ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ စုေနပါလိမ့္မယ္။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားမ်ားစားပါ
အေရာင္နဲ႔ အမ်ဳိးအစားက ဘယ္လိုပဲ ျဖစ္ျဖစ္ ေန႔စဥ္ေန႔တိုင္း ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို စားေပးသင့္ပါတယ္။ ျဖစ္ႏိုင္ရင္ လတ္ဆတ္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အစိမ္းကို ခ်က္စားသင့္ပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြက အလြယ္တကူ ေၾကညက္လြယ္သလို ဗိုက္လည္း ျပည့္ေစပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြမွာ မရွိမျဖစ္ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြလည္း ပါဝင္ပါတယ္။
ငါးစားပါ
အနီေရာင္အသားကို ေလွ်ာ့စားဖို႔ ႀကိဳးစားပါ။ ၾကက္သားကို စားေပးႏိုင္သလို
အထူးသျဖင့္ ငါးကို အဓိက စားေပးသင့္ပါတယ္။ ငါးမွာ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္
ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ရဲ႕ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစကာ ႏွလံုးေရာဂါ
ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ငါးဟာ ခႏၶာကိုယ္ကို ပ႐ိုတင္းဓာတ္
ျဖည့္တင္းေပးတာေၾကာင့္ ၾကာၾကာ ဗိုက္ျပည့္ေစပါတယ္။
ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး စားပါ
ကုလားပဲ၊ ပဲနီေလးနဲ႔ ပဲတီစိမ္း စတဲ့ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိးမွာ ပ႐ိုတင္းဓာတ္နဲ႔
အမွ်င္ဓာတ္တို႔ မ်ားမ်ား ပါဝင္ပါတယ္။ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိးမွာပါတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ဟာ
အေထြေထြ က်န္းမာေရးကုိ ေကာင္းမြန္ေစ႐ံု သာမက အစာေျခစနစ္ကိုလည္း
က်န္းမာေစပါတယ္။ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိးမွာ အဆီဓာတ္ ပါဝင္မႈနည္းၿပီး
အင္ဆီေအာက္ဆီးဒင့္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အဆိပ္ေတြကို ေခ်ဖ်က္ေပးႏိုင္စြမ္း
ရွိပါတယ္။အခြံမာေသာ အေစ့အဆန္ စားပါ
အခြံမာတဲ့ အေစ့အဆန္ေတြမွာ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတာေၾကာင့္ ဆာေလာင္မႈ မျဖစ္ေစဘဲ ႏွလံုးကိုလည္း အကာအကြယ္ ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ ေလ့လာမႈအရ အခြံမာတဲ့ အေစ့အဆန္ကို ပံုမွန္စားတဲ့ သူေတြဟာ ဇီဝ႐ုပ္ ျဖစ္ပ်က္မႈကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး ေသြးဖိအားကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။
အရက္ေရွာင္ပါ
ခႏၶာကိုယ္ထဲ အဆိပ္ေတြ ေခ်ဖ်က္ေနစဥ္ အရက္ကိုလည္း ေရွာင္ရပါမယ္။
အယ္လ္ကိုေဟာဟာ ဆီးသြားေစတဲ့ အာနိသင္ရွိၿပီး ခႏၶာကိုယ္ကို ေရဓာတ္
ခန္းေျခာက္ေစပါတယ္။ အယ္လ္ကိုေဟာဟာ အသည္းရဲ႕ အစာကို ေခ်ဖ်က္ႏိုင္စြမ္းနဲ႔
အေရးႀကီး အာဟာရဓာတ္ေတြ စုပ္ယူႏိုင္စြမ္းကို တားဆီးေပးပါတယ္။ အသည္းဟာ
အယ္လ္ကိုေဟာကို အဓိက ေခ်ဖ်က္ေနရလို႔ပါ။Source: http://www.yatanarpon.com.mm/news/review-56491
No comments:
Post a Comment