“ ❤ ဤဘေလာ့ရဲ႕ Post မ်ားကို အၿမဲ Update ျပဳလုပ္ေပးလွ်က္ရွိပါသည္ ❤ ”

Monday, February 10, 2014

အေၾကာ္ မ်ားမ်ား စားရင္ အသည္း အတြက္ မေကာင္း

အေၾကာ္ မ်ားမ်ား စားရင္ အသည္း အတြက္ မေကာင္း

အဆင္သင့္ အျမန္ အစားအစာ fast food ကို အၿမဲ စားသံုးျခင္းဟာ အသည္းကို ထိခိုက္ေစၿပီး

အသည္း ေရာဂါ hepatitisလို ျဖစ္တာနဲ႔ တူတယ္လို႔ The Doctors အမည္ရ တီဗီြ အစီစဥ္ တစ္ခုမွာ ထုတ္လြင့္ သြားပါတယ္။ fast food ကုိ တစ္လေလာက္ စားတာနဲ႔ေတာင္ ကိုယ္ထဲက အသည္းမွာ ေျပာင္းလဲမႈ ရွိႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။

အထူးသျဖင့္ ၾကက္ေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ အာလူးေၾကာ္ေတြက အဆိုးဆံုး ျဖစ္ၿပီး အဲဒီအထဲမွာ ထည့္ထားတဲ့ ပါ၀င္တဲ့ ပစၥည္း တခ်ိဳ႕က က်န္းမာေရး အတြက္ မေကာင္းဘူးလို႔ သိရ ပါတယ္။ ဥပမာ - အာလူးေၾကာ္မွာ ဆားထည့္တယ္၊ ဆီထဲထည့္ ေၾကာ္တာကို သိၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ သၾကားလည္း ထည့္သံုးတယ္၊ ဘာေၾကာင့္ လဲဆိုေတာ့ ေရႊေရာင္ တမ္းၿပီး ၾကြတ္ရြေနတာ ျဖစ္ေအာင္ သံုးတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဆားရယ္၊ ဆီရယ္၊ သၾကားရယ္ မေကာင္းတဲ့ အရာ ၃ မ်ိဳး ပါ၀င္ေနပါတယ္။ သံုးထားတဲ့ ဆီပမာဏ ေတြေၾကာင့္ ၾကာလာရင္ အသည္း အဆီဖံုးတာ ျဖစ္လာၾကတယ္၊ အသည္း ထဲက အင္ဇိုင္းဓာတ္ေတြ ေျပာင္းလဲသြားၿပီး အဲဒါက အသည္းေရာဂါျဖစ္ပံုနဲ႔ သြားတူေနတယ္လို႔ Dr. Drew Ordon က ရွင္းျပပါတယ္။

fast food ဆိုင္ေတြမွာ အေၾကာ္ေတြ မစားဘဲ က်န္းမာမယ္ လတ္ဆတ္ မယ္လို႔ ထင္ရတဲ့ အရြက္စံု သုတ္ (salad) ကုိ မွာစားရင္လဲ ဓာတုပစၥည္း ထည့္သံုးျခင္း ရွိမရွိ မသိရတာေၾကာင့္ စိတ္မခ် ရပါဘူး။ တခ်ိဳ႕ဆိုင္ ေတြမွာ အရြက္ေတြထဲမွာ propylene glycol ဓာတု ပစၥည္း ထည့္ထားၿပီး အဲဒါက အရြက္ေတြ မႏြမ္းေအာင္ မညိွးေအာင္ ထိန္းေပးတာ ျဖစ္ပါတယ္။ propylene glycol ဆိုတာက anti-freeze အမ်ိဳးအစားလို ျဖစ္ၿပီး စားသံုးဖို႔ မသင့္ေၾကာင္း Dr. Drew Ordon က ေျပာသြားပါတယ္။

(Ref; Daily Mail, Feb 16, 2013, Eating fast food regularly has the same impact on the liver as hepatitis, study finds)

Myanmar1 အဆင္သင့္ အျမန္ အစားအစာ fast food ကို အၿမဲ စားသံုးျခင္းဟာ အသည္းကို ထိခိုက္ေစၿပီး

အသည္း ေရာဂါ hepatitisလို ျဖစ္တာနဲ႔ တူတယ္လို႔ The Doctors အမည္ရ တီဗီြ အစီစဥ္ တစ္ခုမွာ ထုတ္လြင့္ သြားပါတယ္။ fast food ကုိ တစ္လေလာက္ စားတာနဲ႔ေတာင္ ကိုယ္ထဲက အသည္းမွာ ေျပာင္းလဲမႈ ရွိႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။

အထူးသျဖင့္ ၾကက္ေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ အာလူးေၾကာ္ေတြက အဆိုးဆံုး ျဖစ္ၿပီး အဲဒီအထဲမွာ ထည့္ထားတဲ့ ပါ၀င္တဲ့ ပစၥည္း တခ်ိဳ႕က က်န္းမာေရး အတြက္ မေကာင္းဘူးလို႔ သိရ ပါတယ္။ ဥပမာ - အာလူးေၾကာ္မွာ ဆားထည့္တယ္၊ ဆီထဲထည့္ ေၾကာ္တာကို သိၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ သၾကားလည္း ထည့္သံုးတယ္၊ ဘာေၾကာင့္ လဲဆိုေတာ့ ေရႊေရာင္ တမ္းၿပီး ၾကြတ္ရြေနတာ ျဖစ္ေအာင္ သံုးတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဆားရယ္၊ ဆီရယ္၊ သၾကားရယ္ မေကာင္းတဲ့ အရာ ၃ မ်ိဳး ပါ၀င္ေနပါတယ္။ သံုးထားတဲ့ ဆီပမာဏ ေတြေၾကာင့္ ၾကာလာရင္ အသည္း အဆီဖံုးတာ ျဖစ္လာၾကတယ္၊ အသည္း ထဲက အင္ဇိုင္းဓာတ္ေတြ ေျပာင္းလဲသြားၿပီး အဲဒါက အသည္းေရာဂါျဖစ္ပံုနဲ႔ သြားတူေနတယ္လို႔ Dr. Drew Ordon က ရွင္းျပပါတယ္။

fast food ဆိုင္ေတြမွာ အေၾကာ္ေတြ မစားဘဲ က်န္းမာမယ္ လတ္ဆတ္ မယ္လို႔ ထင္ရတဲ့ အရြက္စံု သုတ္ (salad) ကုိ မွာစားရင္လဲ ဓာတုပစၥည္း ထည့္သံုးျခင္း ရွိမရွိ မသိရတာေၾကာင့္ စိတ္မခ် ရပါဘူး။ တခ်ိဳ႕ဆိုင္ ေတြမွာ အရြက္ေတြထဲမွာ propylene glycol ဓာတု ပစၥည္း ထည့္ထားၿပီး အဲဒါက အရြက္ေတြ မႏြမ္းေအာင္ မညိွးေအာင္ ထိန္းေပးတာ ျဖစ္ပါတယ္။ propylene glycol ဆိုတာက anti-freeze အမ်ိဳးအစားလို ျဖစ္ၿပီး စားသံုးဖို႔ မသင့္ေၾကာင္း Dr. Drew Ordon က ေျပာသြားပါတယ္။

(Ref; Daily Mail, Feb 16, 2013, Eating fast food regularly has the same impact on the liver as hepatitis, study finds)

Myanmar1

No comments:

Post a Comment