ထမင္းစားၿပီးတဲ့အခါ
သတိမထားမိဘဲ လုပ္မိေနတာေတြက က်န္းမာေရးအတြက္ အေႏွာင့္အယွက္ ျဖစ္ေစတာ၊
အစာေခ်ဖ်က္မႈကို အဟန္႔အတား ျဖစ္ေစတာေတြကို သင္သိပါရဲ႕လား။
(၁) လက္ဖက္ရည္ မေသာက္ပါႏွင့္
... လက္ဖက္ရည္မွာ ပါဝင္တဲ့ ပိုလီဖီေနာျဒပ္ေပါင္းက အစားအစာေတြကေန သံဓာတ္ စုပ္ယူမႈကို ဟန္႔တားတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္မွာ သံဓာတ္ခ်ဳိ႕တဲ့မႈကို ျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။ လက္ဖက္ရည္ထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ အက္စစ္တစ္မ်ဳိးက အစားအစာေတြထဲက ပ႐ိုတင္းေတြ ေခ်ဖ်က္မႈကို အဟန္႔အတား ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ထမင္းစားၿပီးၿပီးခ်င္းမွာ လက္ဖက္ရည္ မေသာက္သင့္ပါဘူး။
(၂) ေရမခ်ဳိးပါႏွင့္
ထမင္းစားၿပီးတဲ့အခါ စားထားတဲ့ အစာေတြကို ေခ်ဖ်က္ဖုိ႔အတြက္ အစာအိမ္ဆီကို ေသြးေတြ ေရာက္ရွိဖုိ႔ လိုပါတယ္။ ေရခ်ဳိးတဲ့ အခါမွာေတာ့ ေသြးစီးဆင္းမႈက လက္နဲ႔ ေျခေထာက္ေတြဆီကို ေရာက္ရွိၿပီး အစာအိမ္ဆီကို မေရာက္ရွိပါဘူး။ ဒါဟာ အစာေတြကို ေခ်ဖ်က္ရာမွာ ေႏွာင့္ေႏွးေစၿပီး သင့္က်န္းမာေရးအေပၚ သက္ေရာက္မႈ ရွိပါတယ္။ ပညာရွင္ေတြက ထမင္းစားၿပီး အနည္းဆံုး နာရီဝက္ေလာက္ ျခားၿပီးမွ ေရခ်ဳိးပါလို႔ အႀကံျပဳထားပါတယ္။
(၃) အိပ္စက္မႈ မျပဳပါႏွင့္
ထမင္းစားၿပီးၿပီးခ်င္း ခ်က္ခ်င္း လဲေလ်ာင္းတာမ်ဳိးကို ေရွာင္ပါ။ အစာအိမ္ထဲက အစာေခ်ဖ်က္မယ့္ အရည္ေတြ ေနာက္ျပန္စီးၿပီး လည္ေခ်ာင္းထဲ ေရာက္ကာ ေရာင္ရမ္းမႈေတြ ျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။ ထမင္းအမ်ားႀကီး စားၿပီးၿပီးခ်င္း အိပ္စက္ပါက ရင္ပူတာ၊ ခံတြင္းမွာ ပူေလာင္မႈ ခံစားရတာေတြ ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။
(၄) လမ္းေလွ်ာက္္ျခင္း မျပဳပါႏွင့္
အမ်ားစုက ထမင္းစားၿပီးတဲ့အခါ လမ္းေလွ်ာက္ထြက္တာက အစာေခ်ဖ်က္မႈကို အေထာက္အကူ ျပဳတယ္လို႔ ထင္ျမင္ယူဆတတ္ၾကပါတယ္။ လမ္းေလွ်ာက္တာက စြမ္းအင္ေတြ ေလာင္ကၽြမ္းမႈကိုသာ အားေပးပါတယ္။ ထမင္းစားၿပီးၿပီးခ်င္း လမ္းေလွ်ာက္ထြက္တာက စားခ်ဥ့္ျပန္တာကို ျဖစ္ေစၿပီး အစာေတြကေန အာဟာရဓာတ္ေတြ စုပ္ယူမႈကုိ ဟန္႔တားတာေၾကာင့္ ထမင္းစားၿပီးၿပီးခ်င္း လမ္းေလွ်ာက္ ထြက္တာမ်ဳိး မလုပ္သင့္ပါ။
(၅) သစ္သီး မစားပါႏွင့္
(၁) လက္ဖက္ရည္ မေသာက္ပါႏွင့္
... လက္ဖက္ရည္မွာ ပါဝင္တဲ့ ပိုလီဖီေနာျဒပ္ေပါင္းက အစားအစာေတြကေန သံဓာတ္ စုပ္ယူမႈကို ဟန္႔တားတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္မွာ သံဓာတ္ခ်ဳိ႕တဲ့မႈကို ျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။ လက္ဖက္ရည္ထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ အက္စစ္တစ္မ်ဳိးက အစားအစာေတြထဲက ပ႐ိုတင္းေတြ ေခ်ဖ်က္မႈကို အဟန္႔အတား ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ထမင္းစားၿပီးၿပီးခ်င္းမွာ လက္ဖက္ရည္ မေသာက္သင့္ပါဘူး။
(၂) ေရမခ်ဳိးပါႏွင့္
ထမင္းစားၿပီးတဲ့အခါ စားထားတဲ့ အစာေတြကို ေခ်ဖ်က္ဖုိ႔အတြက္ အစာအိမ္ဆီကို ေသြးေတြ ေရာက္ရွိဖုိ႔ လိုပါတယ္။ ေရခ်ဳိးတဲ့ အခါမွာေတာ့ ေသြးစီးဆင္းမႈက လက္နဲ႔ ေျခေထာက္ေတြဆီကို ေရာက္ရွိၿပီး အစာအိမ္ဆီကို မေရာက္ရွိပါဘူး။ ဒါဟာ အစာေတြကို ေခ်ဖ်က္ရာမွာ ေႏွာင့္ေႏွးေစၿပီး သင့္က်န္းမာေရးအေပၚ သက္ေရာက္မႈ ရွိပါတယ္။ ပညာရွင္ေတြက ထမင္းစားၿပီး အနည္းဆံုး နာရီဝက္ေလာက္ ျခားၿပီးမွ ေရခ်ဳိးပါလို႔ အႀကံျပဳထားပါတယ္။
(၃) အိပ္စက္မႈ မျပဳပါႏွင့္
ထမင္းစားၿပီးၿပီးခ်င္း ခ်က္ခ်င္း လဲေလ်ာင္းတာမ်ဳိးကို ေရွာင္ပါ။ အစာအိမ္ထဲက အစာေခ်ဖ်က္မယ့္ အရည္ေတြ ေနာက္ျပန္စီးၿပီး လည္ေခ်ာင္းထဲ ေရာက္ကာ ေရာင္ရမ္းမႈေတြ ျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။ ထမင္းအမ်ားႀကီး စားၿပီးၿပီးခ်င္း အိပ္စက္ပါက ရင္ပူတာ၊ ခံတြင္းမွာ ပူေလာင္မႈ ခံစားရတာေတြ ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။
(၄) လမ္းေလွ်ာက္္ျခင္း မျပဳပါႏွင့္
အမ်ားစုက ထမင္းစားၿပီးတဲ့အခါ လမ္းေလွ်ာက္ထြက္တာက အစာေခ်ဖ်က္မႈကို အေထာက္အကူ ျပဳတယ္လို႔ ထင္ျမင္ယူဆတတ္ၾကပါတယ္။ လမ္းေလွ်ာက္တာက စြမ္းအင္ေတြ ေလာင္ကၽြမ္းမႈကိုသာ အားေပးပါတယ္။ ထမင္းစားၿပီးၿပီးခ်င္း လမ္းေလွ်ာက္ထြက္တာက စားခ်ဥ့္ျပန္တာကို ျဖစ္ေစၿပီး အစာေတြကေန အာဟာရဓာတ္ေတြ စုပ္ယူမႈကုိ ဟန္႔တားတာေၾကာင့္ ထမင္းစားၿပီးၿပီးခ်င္း လမ္းေလွ်ာက္ ထြက္တာမ်ဳိး မလုပ္သင့္ပါ။
(၅) သစ္သီး မစားပါႏွင့္
သစ္သီးက က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ အစားအစာဆုိတာ လူတုိင္း သိရွိၿပီးသားပါ။ ထမင္းစားၿပီးၿပီးခ်င္းမွာ သစ္သီးစားၿပီး အခ်ဳိတည္းမယ္ ဆုိရင္ေတာ့ အစာအိမ္ထဲက အစာေတြ အူထဲကို ေရာက္ရွိမႈ ေႏွးေကြးေစပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ သေရစာအေနနဲ႔ သစ္သီးေတြကို စားပါ။ ထမင္းစားၿပီးၿပီးခ်င္းမွာေတာ့ သစ္သီး မစားပါနဲ႔။
ဇာျခည္ဝင္း (ေဆးဝါးတကၠသိုလ္)See More
No comments:
Post a Comment