ခရမ္း ခ်ဥ္သီးသည္ စြယ္စံုအသံုး ဝင္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္ က်န္းမာေရး အတြက္ အထူး
သင့္ေလ်ာ္ သည့္ အသီးတစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါသည္။ ခရမ္းခ်ဥ္ သီးမွာ အင္တီ
ေအာက္ဆီးဒင့္ ဓာတ္မ်ား ၾကြယ္
ဝ ၿပီး ဗီတာမင္
ဓာတ္မ်ား ေပါမ်ားစြာ ပါဝင္၍ က်န္းမာေရး အတြက္ စားသံုးႏုိင္ရန္ သာမက
မ်က္ႏွာႏွင့္ အသားအေရ အလွအပ အတြက္ပါ အဖုိးတန္ အသံုးျပဳ ႏုိင္ေသာ အသီး
တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါသည္။
ခရမ္း ခ်ဥ္သီးမွာ ဗီတာမင္ စီဓာတ္ အျပည့္အဝ ပါဝင္သျဖင့္ သြားဖံုးႏွင့္ သြားေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ႏုိင္သည္။ ဗီတာမင္ ေအေၾကာင့္ အ႐ိုးမ်ား ႀကံ့ခုိင္ေစၿပီး ခႏၶာကိုယ္မွာ ကယ္စီယမ္ စုပ္ယူမႈကို အားေပးသည္။ အနီေရာင္ ရဲရဲနီ ေနေသာ ခရမ္းခ်ဥ္ သီးမွာ ဗီတာ ကယ္႐ိုတင္း ဓာတ္ၾကြယ္ဝၿပီး စားသံုးၿပီးေနာက္ ခႏၶာကိုယ္ တြင္းတြင္ ဗီတာမင္ ေအအျဖစ္ ေျပာင္းလဲ သြားသျဖင့္ အျမင္ အာ႐ံုႏွင့္ ခႏၶာကိုယ္ ခုခံအား စနစ္ကို အေထာက္အကူ ျပဳပါသည္။
အလွအပ အတြက္ အသံုးဝင္ ပံုမ်ားမွာ ခရမ္းခ်ဥ္ သီးရည္ႏွင့္ သခြားသီး အရည္ ဆတူ ေရာ၍ မ်က္ႏွာတြင္ ဂြမ္းစျဖင့္ ပြတ္လိမ္းၿပီး ၁၅မိနစ္ခန္႔ အၾကာေရႏွင့္ သန္႔စင္ေပးလွ်င္ မ်က္ႏွာျပင္ရွိ အဆီမ်ားကို ဖယ္ရွား ေပးၿပီး ဝက္ၿခံ ထြက္ျခင္းကို တားဆီး ႏုိင္ပါသည္။ မ်က္ႏွာျပင္ အေရျပား ၾကမ္းတမ္းျခင္း၊ အနီစက္မ်ား ျဖစ္ျခင္း၊ ေနေလာင္ျခင္း၊ အသားအေရ မညီညာဘဲ အကြက္မ်ား ျဖစ္ေပၚ လာျခင္း အား ခရမ္းခ်ဥ္သီး အရည္ လက္ဖက္ရည္ ဇြန္းႏွစ္ဇြန္းကို ဒိန္ခ်ဥ္ ေလးဇြန္းႏွင့္ ေရာ၍ အေရျပားေပၚ ေသခ်ာစြာ ပြတ္လိမ္းၿပီး နာရီ ဝက္ေလာက္ အၾကာတြင္ မ်က္ႏွာသစ္ ေပးျခင္းျဖင့္ သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း ႏုိင္ပါသည္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို မ်က္ႏွာ မသစ္ခင္ ထက္ဝက္ပိုင္း၍ ခရမ္းခ်ဥ္ သီးျခမ္းျဖင့္ မ်က္ ႏွာေပၚ ပြတ္လိမ္း ေပးပါက အသားအေရ ႏူးည့ံၿပီး အသား အေရ ေခ်ာမြတ္ လွပလာေစ ပါသည္။ အဲယားကြန္း အခန္းအတြင္း အေနမ်ား၍ အသားအေရ ေျခာက္ေသြ႕ျခင္းအား တစ္ေန႔ကို ခရမ္းခ်ဥ္သီး ႏွစ္လံုးခန္႔ စားသံုးျခင္း၊ ေသာက္ေရ(၄) ဖန္ခြက္ ေသာက္သံုး ျခင္းျဖင့္ အသားအေရ မြဲေျခာက္မႈမွ ကာကြယ္ ႏုိင္ပါသည္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေဖ်ာ္ရည္ တစ္ေန႔တစ္ခြက္ ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္ဝ ေနသူမ်ား အသားအေရ စစ္၍ ကိုယ္ခႏၶာ သြယ္လ်လွပ လာေစႏုိင္သည့္ အျပင္ အသားအေရ ဝင္းပစိုျပည္ လာေစၿပီး ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ မိခင္မ်ား ေန႔စဥ္ ေဖ်ာ္ရည္ တစ္ခြက္ ေသာက္ သံုး ေပးျခင္းျဖင့္ သံဓာတ္ စုပ္ယူမႈကို အားေပးၿပီး ေသြးလည္ ပတ္မႈကို ေကာင္းမြန္ ေစကာ ေသြးသား သန္႔စင္ေစ ႏုိင္ပါသည္။ ခရမ္းခ်ဥ္ သီး စားသံုးျခင္း သည္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး မစားသံုး သူမ်ားထက္ ၃၄ ရာခုိင္ႏႈန္း ခန္႔ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ ပြားႏုိင္ေျခ ေလ်ာ့ နည္း ႏုိင္ေၾကာင္းလည္း သိရွိရ ပါသည္။
သို႔ျဖစ္ပါ၍ သိပံၸအမည္ Kycoeersicum ဟု ေခၚသည့္ ခရမ္း ခ်ဥ္သီးသည္ မီးဖုိေခ်ာင္သံုး ဟင္းလ်ာ တစ္ခုတြင္ သာမက ေရာဂါ ကာ ကြယ္ေရး အတြက္လည္းေကာင္း၊ ခႏၶာကိုယ္ အလွအပ ေရးရာအတြက္ လည္းေကာင္း အသံုးျပဳ စားသံုးသင့္သည့္ သီးႏွံ တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ ပါ ေၾကာင္း ေဖာ္ျပလုိက္ ရပါသည္။
ခရမ္း ခ်ဥ္သီးမွာ ဗီတာမင္ စီဓာတ္ အျပည့္အဝ ပါဝင္သျဖင့္ သြားဖံုးႏွင့္ သြားေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ႏုိင္သည္။ ဗီတာမင္ ေအေၾကာင့္ အ႐ိုးမ်ား ႀကံ့ခုိင္ေစၿပီး ခႏၶာကိုယ္မွာ ကယ္စီယမ္ စုပ္ယူမႈကို အားေပးသည္။ အနီေရာင္ ရဲရဲနီ ေနေသာ ခရမ္းခ်ဥ္ သီးမွာ ဗီတာ ကယ္႐ိုတင္း ဓာတ္ၾကြယ္ဝၿပီး စားသံုးၿပီးေနာက္ ခႏၶာကိုယ္ တြင္းတြင္ ဗီတာမင္ ေအအျဖစ္ ေျပာင္းလဲ သြားသျဖင့္ အျမင္ အာ႐ံုႏွင့္ ခႏၶာကိုယ္ ခုခံအား စနစ္ကို အေထာက္အကူ ျပဳပါသည္။
အလွအပ အတြက္ အသံုးဝင္ ပံုမ်ားမွာ ခရမ္းခ်ဥ္ သီးရည္ႏွင့္ သခြားသီး အရည္ ဆတူ ေရာ၍ မ်က္ႏွာတြင္ ဂြမ္းစျဖင့္ ပြတ္လိမ္းၿပီး ၁၅မိနစ္ခန္႔ အၾကာေရႏွင့္ သန္႔စင္ေပးလွ်င္ မ်က္ႏွာျပင္ရွိ အဆီမ်ားကို ဖယ္ရွား ေပးၿပီး ဝက္ၿခံ ထြက္ျခင္းကို တားဆီး ႏုိင္ပါသည္။ မ်က္ႏွာျပင္ အေရျပား ၾကမ္းတမ္းျခင္း၊ အနီစက္မ်ား ျဖစ္ျခင္း၊ ေနေလာင္ျခင္း၊ အသားအေရ မညီညာဘဲ အကြက္မ်ား ျဖစ္ေပၚ လာျခင္း အား ခရမ္းခ်ဥ္သီး အရည္ လက္ဖက္ရည္ ဇြန္းႏွစ္ဇြန္းကို ဒိန္ခ်ဥ္ ေလးဇြန္းႏွင့္ ေရာ၍ အေရျပားေပၚ ေသခ်ာစြာ ပြတ္လိမ္းၿပီး နာရီ ဝက္ေလာက္ အၾကာတြင္ မ်က္ႏွာသစ္ ေပးျခင္းျဖင့္ သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း ႏုိင္ပါသည္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို မ်က္ႏွာ မသစ္ခင္ ထက္ဝက္ပိုင္း၍ ခရမ္းခ်ဥ္ သီးျခမ္းျဖင့္ မ်က္ ႏွာေပၚ ပြတ္လိမ္း ေပးပါက အသားအေရ ႏူးည့ံၿပီး အသား အေရ ေခ်ာမြတ္ လွပလာေစ ပါသည္။ အဲယားကြန္း အခန္းအတြင္း အေနမ်ား၍ အသားအေရ ေျခာက္ေသြ႕ျခင္းအား တစ္ေန႔ကို ခရမ္းခ်ဥ္သီး ႏွစ္လံုးခန္႔ စားသံုးျခင္း၊ ေသာက္ေရ(၄) ဖန္ခြက္ ေသာက္သံုး ျခင္းျဖင့္ အသားအေရ မြဲေျခာက္မႈမွ ကာကြယ္ ႏုိင္ပါသည္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေဖ်ာ္ရည္ တစ္ေန႔တစ္ခြက္ ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္ဝ ေနသူမ်ား အသားအေရ စစ္၍ ကိုယ္ခႏၶာ သြယ္လ်လွပ လာေစႏုိင္သည့္ အျပင္ အသားအေရ ဝင္းပစိုျပည္ လာေစၿပီး ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ မိခင္မ်ား ေန႔စဥ္ ေဖ်ာ္ရည္ တစ္ခြက္ ေသာက္ သံုး ေပးျခင္းျဖင့္ သံဓာတ္ စုပ္ယူမႈကို အားေပးၿပီး ေသြးလည္ ပတ္မႈကို ေကာင္းမြန္ ေစကာ ေသြးသား သန္႔စင္ေစ ႏုိင္ပါသည္။ ခရမ္းခ်ဥ္ သီး စားသံုးျခင္း သည္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး မစားသံုး သူမ်ားထက္ ၃၄ ရာခုိင္ႏႈန္း ခန္႔ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ ပြားႏုိင္ေျခ ေလ်ာ့ နည္း ႏုိင္ေၾကာင္းလည္း သိရွိရ ပါသည္။
သို႔ျဖစ္ပါ၍ သိပံၸအမည္ Kycoeersicum ဟု ေခၚသည့္ ခရမ္း ခ်ဥ္သီးသည္ မီးဖုိေခ်ာင္သံုး ဟင္းလ်ာ တစ္ခုတြင္ သာမက ေရာဂါ ကာ ကြယ္ေရး အတြက္လည္းေကာင္း၊ ခႏၶာကိုယ္ အလွအပ ေရးရာအတြက္ လည္းေကာင္း အသံုးျပဳ စားသံုးသင့္သည့္ သီးႏွံ တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ ပါ ေၾကာင္း ေဖာ္ျပလုိက္ ရပါသည္။
No comments:
Post a Comment