အခြံခၽြတ္
မထားတဲ့ ဂ်ဳံနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ ေပါင္မုန္႔၊ ေခါက္ဆြဲ၊ ဘီစကြတ္ မုန္႔နဲ႔
ကြတ္ကီးမုန္႔ ေတြမွာ ဗီတာမင္ B1၊ B2၊ B3၊ ဗီတာမင္အီး၊ ေဖာလစ္အက္စစ္၊
ကယ္လ္စီယမ္၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊ ဇင့္၊ ေၾကးနီ၊ သံဓာတ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္တို႔
ပါဝင္ပါတယ္။
အခြံခၽြတ္ထားတဲ့ ဂ်ဳံနဲ႔လုပ္ထားတဲ့ အစားအစာေတြမွာေတာ့ ဒီအာဟာရဓာတ္ေတြရဲ႕
တစ္ဝက္ေက်ာ္က ဆံုး႐ႈံးသြားတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္
သင့္က်န္းမာေရးအတြက္ (၁၀၀ ရာခိုင္ႏႈန္း အခြံခၽြတ္မထားတဲ့)
ဂ်ဳံေစ့နဲ႔လုပ္ထားတဲ့ အစားအစာမ်ဳိးကို စားေပးသင့္ပါတယ္။
ဂ်ဳံေစ့ကဲ့သို႔ ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုးစာ စားေသာ အမ်ဳိးသမီးမ်ား ကိုယ္အေလးခ်ိန္တက္ႏႈန္း နည္းပါး
အေမရိကန္ အာဟာရေဆးပညာ ဂ်ာနယ္ရဲ႕ ေလ့လာမႈအရ အခြံခၽြတ္ထားတဲ့
ေကာက္ႏွံစာထက္ ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုးနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့အစာကို စားတဲ့သူေတြက
က်န္းမာေရးေကာင္းတဲ့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းထားႏိုင္တယ္လို႔ ေတြ႕ရပါတယ္။
အေၾကာင္းကေတာ့ အမွ်င္ဓာတ္ပါဝင္မႈ ပိုမ်ားလို႔ပါ။
Metabolic Syndrome ေရာဂါစု ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ေလ်ာ့နည္း
အရင္တုန္းက ကိုယ္ခႏၶာသြယ္လ်ခ်င္ရင္ အဆီမစားနဲ႔လို႔ ဆိုခဲ့ၾကပါတယ္။
တကယ္ေတာ့ အဆီက အမ်ဳိးမ်ဳိးရွိပါတယ္။ ျပည့္ဝဆီနဲ႔ ထရန္႔စ္ဖက္စ္ေတြ က
ႏွလံုးေသြးေၾကာ ေရာဂါေတြကို ျဖစ္ေစႏိုင္ၿပီး အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္ အဆီ
ကေတာ့ ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
အလားတူ အခြံခၽြတ္ထားတဲ့ဂ်ဳံနဲ႔ လုပ္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို မ်ားမ်ားစားရင္
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ျမင့္တက္ေစႏိုင္႐ံုသာမက အင္ဆူလင္ ခုခံအားမ်ားကာ Metabolic
Syndrome ေရာဂါစု (ဥပမာ- ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါနဲ႔ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ) တို႔ကို
ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
Metabolic Syndrome ဆိုတာ ခါးမွာအဆီမ်ားတာ၊ ေသြးတိုးတာ၊
ေသြးတြင္းအဆီဓာတ္ မ်ားတာ စတဲ့လကၡဏာစုကို ဆိုလိုပါတယ္။
အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ဂ်ဳံနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ အစားအစာေတြကို စားေပးရင္ေတာ့
အင္ဆူလင္ခုခံအား မ်ားတာနဲ႔ Metabolic Syndrome ျဖစ္တာကို သိသိသာသာ
ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
အမ်ဳိးအစား (၂) ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်ေစ
အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ ဂ်ဳံနဲ႔လုပ္ထားတဲ့ အစားအစာေတြမွာ မဂၢနီဆီယမ္မ်ားစြာ
ပါဝင္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ဂလူးကို႔စ္ အသံုးျပဳမႈနဲ႔ အင္ဆူလင္ထြက္ရွိမႈ
အတြက္ပါဝင္တဲ့ အင္ဇိုင္းေတြနဲ႔ တြဲဖက္ လုပ္ေဆာင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္
အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ ဂ်ဳံနဲ႔လုပ္ထားတဲ့ အစာကို ပံုမွန္စားတာဟာ အမ်ဳိးအစား (၂)
ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔ လတ္တေလာ ေလ့လာမႈတစ္ခုက
ဆိုပါတယ္။
သည္းေျခေက်ာက္တည္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္
ဂ်ဳံနဲ႔လုပ္ထားတဲ့ အညိဳေရာင္ေပါင္မုန္႔ကို စားရင္ မေပ်ာ္ဝင္တဲ့
အမွ်င္ဓာတ္ ျမင့္မားစြာပါဝင္တာေၾကာင့္ သည္းေျခေက်ာက္တည္မႈ မျဖစ္ေအာင္
ကာကြယ္ႏိုင္တယ္လို႔ အေမရိကန္ အစာအိမ္ အူလမ္းေၾကာင္း ဂ်ာနယ္မွာ ေလ့လာ
ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
အမ်ဳိးသမီး ၆၉၀၀၀ ကို ၁၆ ႏွစ္ၾကာ ေလ့လာမႈအရ အမွ်င္ဓာတ္ အမ်ားဆံုးစားတဲ့
အမ်ဳိးသမီးေတြဟာ အမွ်င္ဓာတ္ အနည္းဆံုး စားသူေတြထက္
သည္းေျခေက်ာက္တည္ႏိုင္ေျခ ၁၃ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်မႈရွိေၾကာင္း သိရပါတယ္။
မေပ်ာ္ဝင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ဟာ အူထဲကို အစာ ျမန္ျမန္ေရြ႕လ်ားမႈ ျဖစ္ေစ႐ံုသာမက
သည္းေျခအက္စစ္ စြန္႔ထုတ္မႈကို ေလ်ာ့က်ေစတာ၊ အင္ဆူလင္ Sensitivity
တိုးေစတာနဲ႔ ေသြးတြင္းမေကာင္းတဲ့ အဆီ ေလ်ာ့က်ေစတာ စတဲ့အာနိသင္တို႔ကို
ရရွိေစပါတယ္။
ဝမ္းမွန္မွန္သြားေစႏိုင္
ဂ်ဳံနဲ႔လုပ္ထားတဲ့ အစာလို အမွ်င္ဓာတ္မ်ားတဲ့ အစာေတြဟာ
အူေရာင္ရမ္းတဲ့ေရာဂါ (ဗိုက္နာတာ၊ ပ်ဳိ႕ခ်င္အန္ခ်င္တာ၊ ေလပြတာ၊ ဝမ္းခ်ဳပ္တာ)
ခံစားေနရသူတို႔ကို ၈၉ ရာခိုင္ႏႈန္း သက္သာေစတယ္လို႔ ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။
အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ဂ်ဳံနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ အစာေတြဟာ ဝမ္းခ်ဳပ္မႈကင္းေဝးၿပီး
ဝမ္းမွန္မွန္ သြားေစႏိုင္ပါတယ္။
ႏွလံုးေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္
အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ ဂ်ဳံနဲ႔လုပ္ထားတဲ့ အစာမွာ အပင္ထြက္ လစ္ဂနင္ဆိုတဲ့
ဖိုင္တိုႏ်ဴးထရီးရန္႔တစ္မ်ဳိး ပါဝင္ၿပီး အူထဲမွာ အက်ဳိးျပဳ လစ္ဂနင္ အျဖစ္
ေျပာင္းလဲကာ ရင္သားနဲ႔တျခားေဟာ္မုန္းနဲ႔ ဆက္စပ္ေနတဲ့ ကင္ဆာေတြမျဖစ္ေအာင္နဲ႔
ႏွလံုးေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။
ေသြးဆံုးၿပီး အမ်ဳိးသမီး မ်ားတြင္ ႏွလံုးေသြးေၾကာ က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ေစႏိုင္
အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံစာ တစ္ခြက္ကို တစ္ပတ္မွာ ေျခာက္ႀကိမ္စားတာက
ေသြးဆံုးၿပီး အမ်ဳိးသမီးေတြမွာ ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေရာဂါလကၡဏာ သိသိသာသာ
ေလ်ာ့က်မႈရွိတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။
ႏွလံုးေသြးေၾကာ ဆိုင္ရာ ေရာဂါရွိသူ ေသြးဆံုးၿပီး အမ်ဳိးသမီး ၂၂၉ ဦးကို
သံုးႏွစ္ၾကာ ေလ့လာခဲ့ရာ ဂ်ဳံနဲ႔လုပ္တဲ့အစာကို အနည္းဆံုး တစ္ပတ္ေျခာက္ႀကိမ္
စားတာေၾကာင့္ ေသြးေၾကာက်ဥ္းေစၿပီး ေသြးစီးဆင္းမႈကို ထိခိုက္ေစတဲ့
ေသြးခဲဖတ္ျဖစ္ေပၚမႈ ေႏွးေစတာ၊ ေသြးေၾကာ က်ဥ္းမႈ ေႏွးတာတို႔ ျဖစ္တာ ကို
ေတြ႕ရပါတယ္။
ၾကယ္စင္
http://futurestars-myanmar.ning.com/profiles/blog/show?id=6405389%3ABlogPost%3A482315&xgs=1&xg_source=msg_share_post
!-kp-3နည္းပညာ-http:>
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment