စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားတာနဲ႔ တျခားေရာဂါေတြကို တားဆီးေပးပါတယ္။
ဥေရာပ သုေတသီေတြက ေခ်ာကလက္အညိဳကို တစ္ေန႔ တစ္ေအာင္စခြဲနဲ႔ ႏွစ္ပတ္ စားေပးတာက စိတ္ဖိစီးမႈေဟာ္မုန္းျဖစ္တဲ့ ေကာ္တီေစာ ထြက္တာကို ေလ်ာ့နည္းေစတယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။ ေကာ္တီေစာက ေသြးေပါင္တိုးေစၿပီး စိတ္ဓာတ္က်တာ၊ အဝလြန္တာ၊ ႏွလံုးေရာဂါ စတာေတြကိုလည္း ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
၂။ မိႈ
ကင္ဆာေရာဂါကို တုိက္ထုတ္ႏိုင္တဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။
တစ္ေန႔ကို မိႈ တစ္ေအာင္စရဲ႕ သံုးပံုတစ္ပံု စားေပးပါက ရင္သားကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားတာကို ၆၄ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းေစတယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။ တျခားေသာ ေလ့လာသူေတြက ရင္သားကင္ဆာကို ျဖစ္ေစတဲ့ အီစထ႐ိုဂ်င္ေဟာ္မုန္း ထုတ္လုပ္ရာမွာ လိုအပ္တဲ့ ပ႐ိုတင္းတစ္မ်ဳိး ျဖစ္တဲ့ Aromatase ရဲ႕ အာနိသင္ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
၃။ ဆာဒင္းငါး
ႏွလံုးေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
အိုမီဂါ-၃ ဓာတ္ ႂကြယ္ဝတာေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္းမႈေတြကို ေလ်ာ့နည္းေစၿပီး ႏွလံုးေသြးေၾကာပိတ္တာ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေသြးခဲတာ၊ ႏွလံုး တုိက္ခိုက္ခံရတာ၊ ေလျဖတ္တာေတြ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးၿပီး ေသြးေၾကာေတြကို ေပ်ာ့ေပ်ာင္း ေစပါတယ္။ ဆာဒင္းငါး သံုးေအာင္စ စားပါက တစ္ဒသမသံုး ဂရမ္ရွိတဲ့ အိုမီဂါ- ၃ ကို ရရွိပါတယ္။
၄။ ေထာပတ္သီး
ဝမ္းဗိုက္က အဆီပိုေတြကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။
ေထာပတ္သီးထဲမွာ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ မျပည့္ဝဆီေတြ မ်ားစြာ ပါဝင္ေနပါတယ္။ ဒီအဆီေတြက သင့္ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ က်ေအာင္ စြမ္းေဆာင္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေလ့လာမႈတစ္ခုက သင္စားတဲ့ ေန႔စဥ္ အစားအစာေတြထဲက ကယ္လိုရီရဲ႕ ၂၃ ရာခိုင္ႏႈန္းကုိ မျပည့္ဝဆီေတြသာ ပါဝင္တဲ့ အစားအစာေတြကို စားေပးပါက သင့္ဗိုက္က အဆီေတြကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ၿပီး သင့္ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ကို ငါးေပါင္အထိ ေလ်ာ့နည္းသြားေစတယ္လုိ႔ ဆုိထားပါတယ္။
၅။ င႐ုတ္ပြသီး
မ်က္ၾကည္လႊာေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
အသက္အရြယ္ ရလာတဲ့အခါ ျဖစ္တတ္တဲ့ မ်က္ၾကည္လႊာ ပ်က္စီးတာနဲ႔ မ်က္စိတြင္းတိမ္ျဖစ္တာေၾကာင့္ အျမင္အာ႐ံုထိခိုက္တာကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ လူတင္း၊ ဇီဇန္သင္းနဲ႔ ဗီတာမင္စီဓာတ္ ႂကြယ္ဝတဲ့ င႐ုတ္ပြသီးက သင့္အျမင္အာ႐ံုေတြ စူးရွေစဖုိ႔ ထိန္းသိမ္းေပးပါတယ္။ တစ္ေန႔ကို င႐ုတ္ပြသီး ႏွစ္ႀကိမ္ စားေပးပါက ဗီတာမင္စီအျပင္ လူတင္း ၁၁၆ မိုက္ခ႐ိုဂရမ္၊ ဇီဇန္သင္း ၅၆၂ မိုက္ခ႐ိုဂရမ္ကို ရရွိေစပါတယ္။
၆။ အစိမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီ
မ်က္ႏွာေပၚမွာရွိတဲ့ အေရးေၾကာင္းေတြကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္ပါတယ္။
တ႐ုတ္ ပန္းကန္လံုး တစ္လံုးစာ အစိမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီပြင့္ကေန ဗီတာမင္စီနဲ႔ ဗီတာမင္ေအ ဓာတ္ေတြကို ရရွိေစႏိုင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီက အေရျပားရဲ႕ က်ဳံ႕ႏိုင္ ဆန္႔ႏိုင္တဲ့ အာနိသင္ကို ျဖစ္ေစၿပီး ေကာ္လဂ်င္ ထုတ္လုပ္မႈကို အားေပးၿပီး ဗီတာမင္ေအက ဆဲလ္အေသေတြ ေနရာမွာ ဆဲလ္အသစ္ ျဖစ္ေပၚေစဖုိ႔ အားေပးပါတယ္။
၇။ အာလူး
ေသြးတိုး က်ေစပါတယ္။
အာလူး အရြယ္ေတာ္ တစ္လံုးကေန ကယ္လုိရီ အျပည့္အဝ ရရွိႏုိင္ၿပီး ငွက္ေပ်ာသီး တစ္လံုးကေန ရရွိႏိုင္တဲ့ ပိုတက္စီယမ္ ပမာဏထက္ ပိုမုိ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ ပိုတက္စီယမ္က ႏွလံုးေရာဂါကို တိုက္ထုတ္ႏိုင္ၿပီး ေသြးတိုး က်ေစပါတယ္။
၈။ ပန္းသီး
ကိုယ္ခံစြမ္းအား ျမႇင့္တင္ေပးပါတယ္။
အရသာခ်ဳိတဲ့ ပန္းသီး အရြယ္ေတာ္ တစ္လံုးမွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ တစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ ကြာစန္တင္ဓာတ္ ႂကြယ္ဝပါတယ္။ ဒီဓာတ္က ေရာဂါပိုးေတြ မဝင္ေရာက္ႏုိင္ေအာင္ ခႏၶာကိုယ္ ခုခံကာကြယ္ႏိုင္စြမ္းအားကို ျမႇင့္တင္ေပးပါတယ္။ Appalachian State University ရဲ႕ ႏွစ္ပတ္ၾကာ ေလ့လာခဲ့တဲ့ ေလ့လာမႈ တစ္ခုက ကြာစန္တင္ဓာတ္ ပါေအာင္ စားသံုးသူေတြက မစားသံုးသူေတြထက္ အသက္႐ွဴ လမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာ ေရာဂါေတြ ျဖစ္ပြားႏႈန္း ၄၅ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းေစတယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။
၉။ ဟင္းႏုနယ္ရြက္
အ႐ိုးေတြကို သန္မာေစၿပီး ေမြးရာပါ ခ်ဳိ႕ယြင္းခ်က္ မရွိတဲ့ ကေလးကို ေမြးဖြားေစပါတယ္။
အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ျဖစ္တဲ့ ဟင္းႏုနယ္ရြက္ထဲမွာ ဗီတာမင္ေက၊ ကယ္လ္စီယမ္နဲ႔ မဂၢနီဆီယမ္ဓာတ္ေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ အ႐ိုးေတြကို သန္မာေစပါတယ္။ ေဖာလိတ္နဲ႔ ဗီတာမင္ဘီ ဓာတ္ေတြက ေမြးရာပါ ခ်ဳိ႕ယြင္းခ်က္ မရွိတဲ့ ကေလးကို ေမြးဖြား ေစပါတယ္။ ခြက္တစ္ခြက္စာကေန ၇ ကယ္လိုရီ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။
၁ဝ။ ႏြားႏို႔
အ႐ိုးပါး ေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
ကယ္လ္စီယမ္ အျပည့္အဝ ရရွိႏိုင္တာေၾကာင့္ အ႐ိုးပါးေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈကို တားဆီးႏိုင္ပါတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္နဲ႔ အဆီ မပါဝင္တဲ့ ႏြားႏို႔ကို တစ္ေန႔ သံုးႀကိမ္ ေသာက္ေပးပါ။
ဇာျခည္ဝင္း(ေဆးဝါးတကၠသိုလ္)Ref:By Good HealthSource: http://www.yatanarpon.com.mm/cp/goodhealth/news-11199
No comments:
Post a Comment