အသီးမွာသရက္ဆိုတဲ့အတိုင္း အသားမ်ားၿပီး
အရသာအလြန္ေကာင္းမြန္သည့္သရက္သီး၏အဂၤလိပ္အမည္မွာ Mangoျဖစ္ၿပီး၊႐ုကၡေဗဒ
အမည္မွာ Mangifera L ဟုေခၚတြင္ၿပီး မ်ိဳးရင့္ Anacardiaceae ထဲတြင္
ပါဝင္ပါတယ္။
သရက္သီးသည္ အပူပိုင္းေဒသမွာ စိုက္ပ်ိဳးျဖစ္ထြန္းသည့္ အသီးမ်ိဳးျဖစ္ၿပီး မ်ိဳးစိတ္ေပါင္း ေထာင္ႏွင့္ခ်ီ ရိွပါတယ္။ သရက္သီးသည္ ေတာင္အာရွႏွင့္အေရွ႕ေတာင္အာရွေဒသမ်ားၿဖစ္သည့္ၿမန္မာ၊အိႏိၵယ၊ပါကစၥတန္၊ဘဂၤလားေဒ့ရွ္အစရိွတဲ့ႏိုင္ငံမ်ားတြင္ မူလအစ ျဖစ္ထြန္းၿပီး အေမရိကန္ အလယ္ပိုင္း၊ ေတာင္ပိုင္းႏွင့္ အာေရဘီယံ၊ ပင္နီဆူလာ တို႔တြင္လည္းစိုက္ပ်ိဳး ၾကပါတယ္။
သရက္သီးမွာပါဝင္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြကေတာ့ ပ႐ိုတင္း၊ ၀ ဒႆမ ၈၄ ဂရမ္ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ ၂၈ ဂရမ္၊ အဆီ ၀ဒႆမ ၄၅ ဂရမ္၊ အမွ်င္ ၃ ဂရမ္ ဗီတာမင္ေအ ၆၄၂၅ အိုင္ယူ၊ ဗီတာမင္စီ ၄၅ ဒႆမ ၇ မီလီဂရမ္၊ မဂၢနီစီယမ္ ၁၈ မီလီဂရမ္၊ ပိုတက္စီယမ္ ၃၀၀ မီလီဂရမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္ ၂၀ ဂရမ္နဲ႔ အနည္းလို အာဟာဓာတ္မ်ား ျဖစ္သည့္ မဂၢနိစ္၊ ဆီလီနီယမ္၊ အြန္ယြန္၊ ဆိုဒီယမ္နဲ႔ ေဖာ့ဖရပ္စ္တုိ႔ ပါဝင္ပါတယ္။
သရက္သီးမွာ အလြယ္တကူ ေခ်ဖ်က္ႏိုင္သည့္ အမွ်င္ဓာတ္ ၄၀ ရာခုိင္ႏႈန္းပါဝင္ၿပီး တစ္ေန႔တစ္လံုး မွန္မွန္စားသံုးေပးမည္ဆိုပါ ကခႏၶာကိုယ္အတြင္းၿဖစ္ပြားႏိုင္သည္ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ကင္ဆာေရာဂါအခ်ိဳ႕ ျဖစ္ပြားစႏိုင္မႈႏွင္ ေသြးအတြင္းရိွကိုလက္စထေရာကိုလည္း က်ဆင္းေစတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။သရက္သီးဟာအနံ႔အရသာနဲ႔ၿပည့္စံု႐ံုသာမကဗီတာမင္၊သတၱဳဓါတ္၊ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္းတုိ႔ ႂကြယ္ဝတဲ့အျပင္အင္ဇိုင္းမ်ားပါဝင္တဲ့အတြက္အစာအိမ္မွာအစာေခ်ဖ်က္ျခင္းကိုတစ္စိတ္တစ္ပိုင္းတာဝန္ယူေဆာင္ရြက္ေပးေနသည့္အတြက္အစာစားသံုး ေနစဥ္နဲ႔အစာစားၿပီးတိုင္း သရက္သီးကို ေန႔စဥ္စားသံုးေပးသင့္ပါတယ္။
သရက္သီးမွာကယ္လိုရီနဲ႔ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့အတြက္ကိုယ္အေလးခ်ိန္တိုးလိုသူမ်ားအတြက္အေကာင္းဆံုးျဖစ္သလိုသရက္ သီးမွာဖိႏိုလစ္ကြန္ေပါင္းပါဝင္တဲ့ အတြက္လည္း အရြယ္တင္ႏုပ်ိဳေစသည့္ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းမ်ားႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါၿဖစ္ပြားႏိုင္ မႈကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့အစြမ္းလည္း ပါဝင္တယ္လု႔ိဆိုပါတယ္။
သရက္သီးဟာသံဓာတ္ျမင့္မားတဲ့အတြက္ကိုယ္ဝန္ေဆာင္အမ်ိဳးသမီးမ်ားႏွင့္ ေသြးအားနည္းေရာဂါေဝဒနာရွင္မ်ားအတြက္ ေကာင္းသလိုအေရျပားဆဲလ္မ်ားမွာ ေခ်းမ်ားပိတ္ဆို႔ေနျခင္းကိုသရက္သီးက အေကာင္းမြန္ဆံုး ဖယ္ရွားေပးႏိုင္တယ္လို႔လဲ ဆိုပါတယ္။ သရက္သီးမွာဗီတာမင္အီးပါဝင္တဲ့အတြက္ခႏၶာကိုယ္ အတြင္းရိွေဟာ္မုန္းထုတ္လုပ္မႈစနစ္ကိုေကာင္းမြန္စြာအေထာက္အကူေပးတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။
အရည္အေသြးေကာင္းမြန္သည့္ သရက္သီး၏အေရာင္ဟာ အဝါေရာင္ အနည္းငယ္သာ ပါဝင္ၿပီး မွည့္သည့္အခါအနံ႔အလြန္ေမႊးတဲ့အ တြက္ စားသံုးရာမွာလည္း အရသာရိွၿပီး က်န္းမာေရးနဲ႔လည္း ညီၫႊတ္တဲ့ သရက္သီးကို စားသံုးၾကဖို႔ ေရးသားလိုက္ရပါတယ္။ Ref: Commerce credit By myanmarnewszone.
http://www.fusarshinlay.com/profiles/blog/show?id=6384739%3ABlogPost%3A5869837&xgs=1&xg_source=msg_share_post
သရက္သီးသည္ အပူပိုင္းေဒသမွာ စိုက္ပ်ိဳးျဖစ္ထြန္းသည့္ အသီးမ်ိဳးျဖစ္ၿပီး မ်ိဳးစိတ္ေပါင္း ေထာင္ႏွင့္ခ်ီ ရိွပါတယ္။ သရက္သီးသည္ ေတာင္အာရွႏွင့္အေရွ႕ေတာင္အာရွေဒသမ်ားၿဖစ္သည့္ၿမန္မာ၊အိႏိၵယ၊ပါကစၥတန္၊ဘဂၤလားေဒ့ရွ္အစရိွတဲ့ႏိုင္ငံမ်ားတြင္ မူလအစ ျဖစ္ထြန္းၿပီး အေမရိကန္ အလယ္ပိုင္း၊ ေတာင္ပိုင္းႏွင့္ အာေရဘီယံ၊ ပင္နီဆူလာ တို႔တြင္လည္းစိုက္ပ်ိဳး ၾကပါတယ္။
သရက္သီးမွာပါဝင္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြကေတာ့ ပ႐ိုတင္း၊ ၀ ဒႆမ ၈၄ ဂရမ္ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ ၂၈ ဂရမ္၊ အဆီ ၀ဒႆမ ၄၅ ဂရမ္၊ အမွ်င္ ၃ ဂရမ္ ဗီတာမင္ေအ ၆၄၂၅ အိုင္ယူ၊ ဗီတာမင္စီ ၄၅ ဒႆမ ၇ မီလီဂရမ္၊ မဂၢနီစီယမ္ ၁၈ မီလီဂရမ္၊ ပိုတက္စီယမ္ ၃၀၀ မီလီဂရမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္ ၂၀ ဂရမ္နဲ႔ အနည္းလို အာဟာဓာတ္မ်ား ျဖစ္သည့္ မဂၢနိစ္၊ ဆီလီနီယမ္၊ အြန္ယြန္၊ ဆိုဒီယမ္နဲ႔ ေဖာ့ဖရပ္စ္တုိ႔ ပါဝင္ပါတယ္။
သရက္သီးမွာ အလြယ္တကူ ေခ်ဖ်က္ႏိုင္သည့္ အမွ်င္ဓာတ္ ၄၀ ရာခုိင္ႏႈန္းပါဝင္ၿပီး တစ္ေန႔တစ္လံုး မွန္မွန္စားသံုးေပးမည္ဆိုပါ ကခႏၶာကိုယ္အတြင္းၿဖစ္ပြားႏိုင္သည္ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ကင္ဆာေရာဂါအခ်ိဳ႕ ျဖစ္ပြားစႏိုင္မႈႏွင္ ေသြးအတြင္းရိွကိုလက္စထေရာကိုလည္း က်ဆင္းေစတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။သရက္သီးဟာအနံ႔အရသာနဲ႔ၿပည့္စံု႐ံုသာမကဗီတာမင္၊သတၱဳဓါတ္၊ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္းတုိ႔ ႂကြယ္ဝတဲ့အျပင္အင္ဇိုင္းမ်ားပါဝင္တဲ့အတြက္အစာအိမ္မွာအစာေခ်ဖ်က္ျခင္းကိုတစ္စိတ္တစ္ပိုင္းတာဝန္ယူေဆာင္ရြက္ေပးေနသည့္အတြက္အစာစားသံုး ေနစဥ္နဲ႔အစာစားၿပီးတိုင္း သရက္သီးကို ေန႔စဥ္စားသံုးေပးသင့္ပါတယ္။
သရက္သီးမွာကယ္လိုရီနဲ႔ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့အတြက္ကိုယ္အေလးခ်ိန္တိုးလိုသူမ်ားအတြက္အေကာင္းဆံုးျဖစ္သလိုသရက္ သီးမွာဖိႏိုလစ္ကြန္ေပါင္းပါဝင္တဲ့ အတြက္လည္း အရြယ္တင္ႏုပ်ိဳေစသည့္ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းမ်ားႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါၿဖစ္ပြားႏိုင္ မႈကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့အစြမ္းလည္း ပါဝင္တယ္လု႔ိဆိုပါတယ္။
သရက္သီးဟာသံဓာတ္ျမင့္မားတဲ့အတြက္ကိုယ္ဝန္ေဆာင္အမ်ိဳးသမီးမ်ားႏွင့္ ေသြးအားနည္းေရာဂါေဝဒနာရွင္မ်ားအတြက္ ေကာင္းသလိုအေရျပားဆဲလ္မ်ားမွာ ေခ်းမ်ားပိတ္ဆို႔ေနျခင္းကိုသရက္သီးက အေကာင္းမြန္ဆံုး ဖယ္ရွားေပးႏိုင္တယ္လို႔လဲ ဆိုပါတယ္။ သရက္သီးမွာဗီတာမင္အီးပါဝင္တဲ့အတြက္ခႏၶာကိုယ္ အတြင္းရိွေဟာ္မုန္းထုတ္လုပ္မႈစနစ္ကိုေကာင္းမြန္စြာအေထာက္အကူေပးတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။
အရည္အေသြးေကာင္းမြန္သည့္ သရက္သီး၏အေရာင္ဟာ အဝါေရာင္ အနည္းငယ္သာ ပါဝင္ၿပီး မွည့္သည့္အခါအနံ႔အလြန္ေမႊးတဲ့အ တြက္ စားသံုးရာမွာလည္း အရသာရိွၿပီး က်န္းမာေရးနဲ႔လည္း ညီၫႊတ္တဲ့ သရက္သီးကို စားသံုးၾကဖို႔ ေရးသားလိုက္ရပါတယ္။ Ref: Commerce credit By myanmarnewszone.
http://www.fusarshinlay.com/profiles/blog/show?id=6384739%3ABlogPost%3A5869837&xgs=1&xg_source=msg_share_post
No comments:
Post a Comment