ေကာ္ဖီ (သို႔မဟုတ္) လက္ဖက္ ရည္(tea)ကို တစ္ေန႔ေလးခြက္ ေသာက္
သံုးေပးျခင္းဟာ အသည္းအဆီ ဖံုးျခင္းကို သက္သာေစၿပီး အသည္းကို ပိုမို
က်န္းမာေစတယ္လို႔ သုေတသန တစ္ရပ္မွာ ေဖာ္ျပထား ပါတယ္။ Duke National University
of Singapore က သုေတသီမ်ားရဲ႕ ေလ့ လာမႈအရ ကဖင္း ဓာတ္ဟာ အသည္း အတြက္
အခုလိုအာနိသင္ေတြ ရွိေန ေၾကာင္းကို ေဖာ္ထုတ္ႏိုင္ခဲ့တာ ျဖစ္ ပါတယ္။
ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါရွင္ေတြနဲ႔ အဝလြန္သူေတြရဲ႕၇၀%မွာ အသည္း အဆီဖံုးေနၿပီး ယမကာမွီဝဲသူေတြမွာ အမ်ားဆံုးေတြ႕ရတဲ့ အေျခအေနျဖစ္ ပါတယ္။ အစားအစာနဲ႔ ေလ့က်င့္ ခန္းကကုသမႈထက္ ပိုထိေရာက္ တယ္လို႔သိရပါတယ္။ ဆဲလ္ culture မ်ား နဲ႔ ႄကြက္သားမ်ားမွာ ေလ့လာမႈမ်ား အရ ကဖင္း ဓာတ္ဟာ အသည္းမွာ သိုေလွာင္ႏိုင္တဲ့ အဆီဓာတ္ေတြရဲ႕ ဇီဝျဖစ္ပ်က္မႈေတြကို သက္ေရာက္ မႈရွိၿပီး အသည္း အဆီဖံုးျခင္းကို ကာ ကြယ္ႏိုင္တယ္ဆိုတာကို ေဖာ္ထုတ္ ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။
ေတြ႕ရွိမႈအရ ေန႔စဥ္ေကာ္ဖီ သို႔မဟုတ္ လက္ဖက္ရည္ ေလးခြက္မွ် ေသာက္သံုးသူေတြဟာ အသည္း အဆီဖံုးျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္တာကို သက္ေသျပႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။ “ေကာ္ဖီနဲ႔ လက္ဖက္ရည္ကရတဲ့ ကဖင္း ဓာတ္ဟာ ေကာင္းက်ိဳး၊ ဆိုးက်ိဳးဒြန္တြဲေန ေပမယ့္လည္း ဒီသုေတသနမွာေတာ့ အသည္းကိုပိုၿပီး က်န္းမာ ေစတယ္လို႔ မိမိတို႔သိရွိခဲ့ပါတယ္” လို႔ သုေတသန ေခါင္းေဆာင္ Dr.Paul Yen က ေျပာၾကားခဲ့ပါတယ္။
ဒီေလ့လာမႈကို Journal Hepa- tology မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါရွင္ေတြနဲ႔ အဝလြန္သူေတြရဲ႕၇၀%မွာ အသည္း အဆီဖံုးေနၿပီး ယမကာမွီဝဲသူေတြမွာ အမ်ားဆံုးေတြ႕ရတဲ့ အေျခအေနျဖစ္ ပါတယ္။ အစားအစာနဲ႔ ေလ့က်င့္ ခန္းကကုသမႈထက္ ပိုထိေရာက္ တယ္လို႔သိရပါတယ္။ ဆဲလ္ culture မ်ား နဲ႔ ႄကြက္သားမ်ားမွာ ေလ့လာမႈမ်ား အရ ကဖင္း ဓာတ္ဟာ အသည္းမွာ သိုေလွာင္ႏိုင္တဲ့ အဆီဓာတ္ေတြရဲ႕ ဇီဝျဖစ္ပ်က္မႈေတြကို သက္ေရာက္ မႈရွိၿပီး အသည္း အဆီဖံုးျခင္းကို ကာ ကြယ္ႏိုင္တယ္ဆိုတာကို ေဖာ္ထုတ္ ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။
ေတြ႕ရွိမႈအရ ေန႔စဥ္ေကာ္ဖီ သို႔မဟုတ္ လက္ဖက္ရည္ ေလးခြက္မွ် ေသာက္သံုးသူေတြဟာ အသည္း အဆီဖံုးျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္တာကို သက္ေသျပႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။ “ေကာ္ဖီနဲ႔ လက္ဖက္ရည္ကရတဲ့ ကဖင္း ဓာတ္ဟာ ေကာင္းက်ိဳး၊ ဆိုးက်ိဳးဒြန္တြဲေန ေပမယ့္လည္း ဒီသုေတသနမွာေတာ့ အသည္းကိုပိုၿပီး က်န္းမာ ေစတယ္လို႔ မိမိတို႔သိရွိခဲ့ပါတယ္” လို႔ သုေတသန ေခါင္းေဆာင္ Dr.Paul Yen က ေျပာၾကားခဲ့ပါတယ္။
ဒီေလ့လာမႈကို Journal Hepa- tology မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
ျမ၀တီ
No comments:
Post a Comment