ဆား(ဆိုဒီယမ္)ကိုနည္းနည္းပဲစားတ ာေၾကာင့္ေသြးဖိအား ကိုပံုမွန္ၿဖစ ္ေအာင္ထိန္းေပးနိုင္ပါတယ္။ဒါ့အၿ ပင္ေအာက္ပါ အစားအေသာက္ေတြကို
စားေသာက္တာေၾကာင့္ေသြးတိုးကိုက် ေစတဲ့အၿပင္နွလံုးနဲ႕ေသြးေၾကာ
ေတြကိုလည္းက်န္းမာေစနိုင္ပါတယ္။
အာလူးမီးဖုတ္
မီးဖုတ္ထားတဲ့အာလူးမွာမဂၢနီစီယမ ္နဲ႕ပိုတက္စီယမ္ဆို တဲ့အာဟာရဓာတ္နွစ္မ်ိဳးပါ၀င္ တာေၾကာင့္ေသြးတို းက်ေစတဲ့အစာအေနနဲ႕ထင္ရွားပါတယ္။ ပိုတက္စီယမ္မ်ားတဲ့အစာကခႏၱာကိုယ္ ထဲကအပိုဆိုဒီယမ္ဓာတ္ေတြကို ကင္းစင္ေစသလိုမဂၢနီစီယမ္ကေသြးစီ းဆင္းမွဳကိုေကာင္းမြန္ေစတယ္လို႕ ေလ့လာမွဳအရသိရပါတယ္။
အဆီထုတ္ထားတဲ့ႏြားနို႕
ႏြားနို႕ေအးတစ္ဖန္ခြက္မွာကယ္လ္စ ီယမ္နဲ႕ဗီတာမင္ဒီအာဟာရွဓာတ္နွစ္ မ်ိဳးပါ၀င္ၿပီးေသြးတိုးကို3-10%ေလ်ာ့ က်ေစပါတယ္။ဒါ့အၿပင္နွလံုးေရာဂါၿ
ဖစ္နိုင္တဲ့အႏၱရာယ္ကိုလည္း15%ေလ ်ာ့က်ေစပါတယ္။တၿခားေလ့လာမွဳအရ ကယ္လ္စီယမ္ပမာဏနည္းနည္းပဲမွီ၀ဲသူေတြအေနနဲ႕ေသြးတိုးနိုင္ေၿခ ၿမင့္မားတယ္လို႕သိရပါတယ္။
ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး
ဥအမ်ိဳးမ်ိဳးကနွလံုးက်န္းမာေရးက ိုမေကာင္းေစဘူးလို႕ထင္ထားၾကပါတယ ္။လတ္တေလာေလ့လာမွဳအရၾကက္ဥ/ ဘဲဥအကာဟာေသြးတိုးကိုက်ေစတယ္လို႕အေမရိကန္ဓာတုအဖြဲ႕အစ ည္းဆိုင္ရာအစည္းအေ၀းအရ
သိရပါတယ္။ၾကက္ဥ/ ဘဲဥမွာပရိုတင္း၊ဗီတာမင္ဒီနဲ႕တၿခာ းက်န္းမာေရးနဲ႕ညီညြတ္တဲ့အာဟာရဓာတ္ေတြပါ၀င္ပါတယ ္။
ပန္ေဂၚဖီစိမ္း
ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ပန္းေဂၚဖီေဂၚဖီထ ုပ္စတာေတြမွာေသြးဖိအားကိုထိန္းခ ်ဳပ္ေပးနိုင္တဲ့မဂၢနီစီယမ္၊ကယ္လ္စီယမ္န ဲ႕ပို တက္စီယမ္တို႕လိုသတၱဳဓာတ္အမ်ားအၿပားပါ၀င္ပါတယ္။တိရိစၦာန္ ေတြကိုေလ့လာမွဳတစ္ခုအရပန္းေဂၚဖီစိမ္းပါတဲ့အစာစားတာေၾက ာင့္ေသြးတိုးေရာဂါ၊နွလံုးေသြးေၾ ကာက်ဥ္းေရာဂါနဲ႕ေလၿဖတ္တာတို႕ကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႕သိရပါတယ္။ပန္းေဂၚဖီထဲမွာပါ၀င္တဲ ့ၿဒပ္ေပါင္းေတြကေသြးလႊတ္ေၾကာထိခ ိုက္မွဳကိုေလွ်ာ့ခ်နို္င္ပါတယ္။
မုန္လာဥနီေဖ်ာ္ရည္
ေသြးတိုးေနသူေတြအေနနဲ႕မုန္လာဥနီ ေဖ်ာ္ရည္တစ္ခြက္ကိုေသာက္တာေၾကာင့္ေသြးဖိအားကို10 mmHg ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႕
အေမရိကန္နွလံုးအဖြဲ႕အစည္းရဲ႕ေလ့ လာမွဳအရသိရပါတယ္။မုန္လာဥနီေဖ်ာ္ ရည္မွာပါ၀င္တဲ့နိုက္ထရိတ္ေၾကာင့ ္ေသြးေၾကာ
ေတြကိုက်ယ္ေစၿပီးေသြးစီးဆင္းမွဳ ကိုေကာင္းမြန္ေစတာၿဖစ္ပါတယ္။တစ္ေန႕မွာမုန္လာဥနီေဖ်ာ္ရည္တစ္ဖ န္ခြက္ေသာက္တာေၾကာင့္ေသြးဖိအားကိုက်န္းမာေရးနဲ႕ညီညြတ္တဲ့အဆင့္ ေရာက္ေအာင္ထိန္းထားေပးနိုင္ပါတယ ္။
နွမ္းဆီ
နွမ္းဆီမွာပါတဲ့ဖက္တီးအက္ဆစ္နဲ႕ အင္တီေအာက္စီးဒင့္ေတြေၾကာင့္ေသြးေၾကာေတြကိုက်န္းမာေစၿပီးေသြ း တိုးကိုက်ေစတာၿဖစ္တယ္လို႕ေလ့လာသူေတြကယံုၾကည္ထားပါတယ္။
ငွက္ေပ်ာသီး
ေသြးတိုးကိုက်ေစတဲ့ပိုတက္စီယမ္ပ ါ၀င္တဲ့ငွက္ေပ်ာသီးကိုတစ္ေန႕တစ္ လံုး
စားသံုးသင့္ပါတယ္။
အမည္းေရာင္ေခ်ာကလက္
အမည္းေရာင္ေခ်ာကလက္မွာနွလံုးက်န ္းမာေစတဲ့အာနိသင္ရွိပါတယ္။အမည္း ေရာင္ေခ်ာကလက္မွာပါတဲ့ဖေလဗိုႏြိ ဳက္အင္ တီေအာက္ဆီးဒင့္ဟာေသြးေၾကာေတြကိုပိုမိုက်ယ္ၿပန္႕ေ စၿပီးေသြးစီးဆင္းမွဳ ကိုေကာင္းမြ န္
ေစတယ္လို႕ေလ့လာမွဳအရသိရပါတယ္။
ၾကယ္စင္
By-Good Health
ဆား(ဆိုဒီယမ္)ကိုနည္းနည္းပဲစားတ ာေၾကာင့္ေသြးဖိအား ကိုပံုမွန္ၿဖစ ္ေအာင္ထိန္းေပးနိုင္ပါတယ္။ဒါ့အၿ ပင္ေအာက္ပါ အစားအေသာက္ေတြကို
စားေသာက္တာေၾကာင့္ေသြးတိုးကိုက် ေစတဲ့အၿပင္နွလံုးနဲ႕ေသြးေၾကာ
ေတြကိုလည္းက်န္းမာေစနိုင္ပါတယ္။
အာလူးမီးဖုတ္
မီးဖုတ္ထားတဲ့အာလူးမွာမဂၢနီစီယမ ္နဲ႕ပိုတက္စီယမ္ဆို တဲ့အာဟာရဓာတ္နွစ္မ်ိဳးပါ၀င္ တာေၾကာင့္ေသြးတို းက်ေစတဲ့အစာအေနနဲ႕ထင္ရွားပါတယ္။ ပိုတက္စီယမ္မ်ားတဲ့အစာကခႏၱာကိုယ္ ထဲကအပိုဆိုဒီယမ္ဓာတ္ေတြကို ကင္းစင္ေစသလိုမဂၢနီစီယမ္ကေသြးစီ းဆင္းမွဳကိုေကာင္းမြန္ေစတယ္လို႕ ေလ့လာမွဳအရသိရပါတယ္။
အဆီထုတ္ထားတဲ့ႏြားနို႕
ႏြားနို႕ေအးတစ္ဖန္ခြက္မွာကယ္လ္စ ီယမ္နဲ႕ဗီတာမင္ဒီအာဟာရွဓာတ္နွစ္ မ်ိဳးပါ၀င္ၿပီးေသြးတိုးကို3-10%ေလ်ာ့ က်ေစပါတယ္။ဒါ့အၿပင္နွလံုးေရာဂါၿ
ဖစ္နိုင္တဲ့အႏၱရာယ္ကိုလည္း15%ေလ ်ာ့က်ေစပါတယ္။တၿခားေလ့လာမွဳအရ ကယ္လ္စီယမ္ပမာဏနည္းနည္းပဲမွီ၀ဲသူေတြအေနနဲ႕ေသြးတိုးနိုင္ေၿခ ၿမင့္မားတယ္လို႕သိရပါတယ္။
ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး
ဥအမ်ိဳးမ်ိဳးကနွလံုးက်န္းမာေရးက ိုမေကာင္းေစဘူးလို႕ထင္ထားၾကပါတယ ္။လတ္တေလာေလ့လာမွဳအရၾကက္ဥ/ ဘဲဥအကာဟာေသြးတိုးကိုက်ေစတယ္လို႕အေမရိကန္ဓာတုအဖြဲ႕အစ ည္းဆိုင္ရာအစည္းအေ၀းအရ
သိရပါတယ္။ၾကက္ဥ/ ဘဲဥမွာပရိုတင္း၊ဗီတာမင္ဒီနဲ႕တၿခာ းက်န္းမာေရးနဲ႕ညီညြတ္တဲ့အာဟာရဓာတ္ေတြပါ၀င္ပါတယ ္။
ပန္ေဂၚဖီစိမ္း
ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ပန္းေဂၚဖီေဂၚဖီထ ုပ္စတာေတြမွာေသြးဖိအားကိုထိန္းခ ်ဳပ္ေပးနိုင္တဲ့မဂၢနီစီယမ္၊ကယ္လ္စီယမ္န ဲ႕ပို တက္စီယမ္တို႕လိုသတၱဳဓာတ္အမ်ားအၿပားပါ၀င္ပါတယ္။တိရိစၦာန္ ေတြကိုေလ့လာမွဳတစ္ခုအရပန္းေဂၚဖီစိမ္းပါတဲ့အစာစားတာေၾက ာင့္ေသြးတိုးေရာဂါ၊နွလံုးေသြးေၾ ကာက်ဥ္းေရာဂါနဲ႕ေလၿဖတ္တာတို႕ကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႕သိရပါတယ္။ပန္းေဂၚဖီထဲမွာပါ၀င္တဲ ့ၿဒပ္ေပါင္းေတြကေသြးလႊတ္ေၾကာထိခ ိုက္မွဳကိုေလွ်ာ့ခ်နို္င္ပါတယ္။
မုန္လာဥနီေဖ်ာ္ရည္
ေသြးတိုးေနသူေတြအေနနဲ႕မုန္လာဥနီ ေဖ်ာ္ရည္တစ္ခြက္ကိုေသာက္တာေၾကာင့္ေသြးဖိအားကို10 mmHg ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႕
အေမရိကန္နွလံုးအဖြဲ႕အစည္းရဲ႕ေလ့ လာမွဳအရသိရပါတယ္။မုန္လာဥနီေဖ်ာ္ ရည္မွာပါ၀င္တဲ့နိုက္ထရိတ္ေၾကာင့ ္ေသြးေၾကာ
ေတြကိုက်ယ္ေစၿပီးေသြးစီးဆင္းမွဳ ကိုေကာင္းမြန္ေစတာၿဖစ္ပါတယ္။တစ္ေန႕မွာမုန္လာဥနီေဖ်ာ္ရည္တစ္ဖ န္ခြက္ေသာက္တာေၾကာင့္ေသြးဖိအားကိုက်န္းမာေရးနဲ႕ညီညြတ္တဲ့အဆင့္ ေရာက္ေအာင္ထိန္းထားေပးနိုင္ပါတယ ္။
နွမ္းဆီ
နွမ္းဆီမွာပါတဲ့ဖက္တီးအက္ဆစ္နဲ႕ အင္တီေအာက္စီးဒင့္ေတြေၾကာင့္ေသြးေၾကာေတြကိုက်န္းမာေစၿပီးေသြ း တိုးကိုက်ေစတာၿဖစ္တယ္လို႕ေလ့လာသူေတြကယံုၾကည္ထားပါတယ္။
ငွက္ေပ်ာသီး
ေသြးတိုးကိုက်ေစတဲ့ပိုတက္စီယမ္ပ ါ၀င္တဲ့ငွက္ေပ်ာသီးကိုတစ္ေန႕တစ္ လံုး
စားသံုးသင့္ပါတယ္။
အမည္းေရာင္ေခ်ာကလက္
အမည္းေရာင္ေခ်ာကလက္မွာနွလံုးက်န ္းမာေစတဲ့အာနိသင္ရွိပါတယ္။အမည္း ေရာင္ေခ်ာကလက္မွာပါတဲ့ဖေလဗိုႏြိ ဳက္အင္ တီေအာက္ဆီးဒင့္ဟာေသြးေၾကာေတြကိုပိုမိုက်ယ္ၿပန္႕ေ စၿပီးေသြးစီးဆင္းမွဳ ကိုေကာင္းမြ န္
ေစတယ္လို႕ေလ့လာမွဳအရသိရပါတယ္။
ၾကယ္စင္
By-Good Health
စားေသာက္တာေၾကာင့္ေသြးတိုးကိုက်
ေတြကိုလည္းက်န္းမာေစနိုင္ပါတယ္။
အာလူးမီးဖုတ္
မီးဖုတ္ထားတဲ့အာလူးမွာမဂၢနီစီယမ
အဆီထုတ္ထားတဲ့ႏြားနို႕
ႏြားနို႕ေအးတစ္ဖန္ခြက္မွာကယ္လ္စ
ဖစ္နိုင္တဲ့အႏၱရာယ္ကိုလည္း15%ေလ
ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး
ဥအမ်ိဳးမ်ိဳးကနွလံုးက်န္းမာေရးက
သိရပါတယ္။ၾကက္ဥ/
ပန္ေဂၚဖီစိမ္း
ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ပန္းေဂၚဖီေဂၚဖီထ
မုန္လာဥနီေဖ်ာ္ရည္
ေသြးတိုးေနသူေတြအေနနဲ႕မုန္လာဥနီ
အေမရိကန္နွလံုးအဖြဲ႕အစည္းရဲ႕ေလ့
ေတြကိုက်ယ္ေစၿပီးေသြးစီးဆင္းမွဳ
နွမ္းဆီ
နွမ္းဆီမွာပါတဲ့ဖက္တီးအက္ဆစ္နဲ႕
ငွက္ေပ်ာသီး
ေသြးတိုးကိုက်ေစတဲ့ပိုတက္စီယမ္ပ
စားသံုးသင့္ပါတယ္။
အမည္းေရာင္ေခ်ာကလက္
အမည္းေရာင္ေခ်ာကလက္မွာနွလံုးက်န
ေစတယ္လို႕ေလ့လာမွဳအရသိရပါတယ္။
ၾကယ္စင္
By-Good Health
No comments:
Post a Comment