“ ❤ ဤဘေလာ့ရဲ႕ Post မ်ားကို အၿမဲ Update ျပဳလုပ္ေပးလွ်က္ရွိပါသည္ ❤ ”

Friday, April 19, 2013

ငံုဥရဲ့အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား

ငံုးဥကိုေတာ႕ မသိတဲ႕လူဆိုတာ ရွားပါတယ္။ဒါေပမယ္႕ ငံုးဥထဲမွာ ဆိုရင္ ဘယ္လိုအာဟာရမ်ားစြာ ပါ၀င္တာကိုေတာ႕ သိတဲ႕သူ ရွားပါးပါလိမ္႕မယ္။

ငံုးဥထဲမွာ ပါတဲ႕ အာဟာရတန္းဖိုးဟာဆိုရင္ ၾကက္ဥႏွစ္လံုးစာနဲ႕ညီမွ်တယ္ဆိုတာေကာ သိၾကပါသလား။ ငံုးဥဟာ လူ႕ရဲ႕ အဆုတ္နဲ႕ သရက္ရြက္ကိုအားေကာင္းေစပါတယ္။

ငံုးဥကို စားသံုးသင္႕တဲ႕ သူေတြကေတာ႕ ကေလး ေတြ၊ သက္ၾကီးရြယ္အိုေတြ၊ ေသြးအားနည္းတဲ႕သူေတြ၊ ခ်ဴခ်ာတဲ႕သူနဲ႕ မီးဖြား ျပီးခါစ မိခင္ေလာင္းတို႕ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

ဦးေႏွာက္ေသြးေၾကာ ရွိတဲ႕သူေတြကေတာ႕ ငံုးဥကို ပမာဏမ်ားစြာ မစားသင္႕ပါဘူး။ ငံုးဥမွာ ပရိုတင္း၊အဆီ၊သံဓာတ္ လက္စီသင္(Lecithin)၊vitamin-A ၊ vitamin-B1 ၊ B2 calcium ၊ မီးစုန္းဓာတ္၊
ဆိုဒီယမ္၊ မဂၢနီဆီယမ္ ၊ခယ္လီယမ္၊ကန္႕ညိဳ(ဆီလီနီယမ္)၊သတၱဳဓာတ္ နဲ႕ ကို
လက္စထေရာ ေတြ လံုေလာက္စြာ ပါ၀င္ပါတယ္။

ငံုးဥ၀ယ္ရာမွ လတ္ဆတ္ဖို႕ က အေရးၾကီးပါတယ္။အက္ေနတဲ႕၊အခ်ိန္ၾကာေနတဲ႕ ငံုးဥကို မ၀ယ္ဖို႕ သတိ ထားရပါမယ္။ငံုးဥကို ၀ယ္ျပီးေနာက္ ေရခဲေသတၱာထဲ သိမ္းထားပါ။၀ယ္တဲ႕ေန႕ကစျပီး လ၀က္စာ အခ်ိန္ထက္ ေက်ာ္ရင္ အဲဒီငံုးဥကို လြင္႕ပစ္လိုက္ပါ။

ငံုးဥကုိစားမယ္ဆိုရင္ တစ္ေန႕မွာ ၃လံုးကေန ၅လံုးထိ စားသံုးဖို႕ သင္႕ေလ်ာ္ပါတယ္။ငံုးဥမွာပါတဲ႕ vitamin-B ဟာ ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို ကူညီကုသေပးပါတယ္။အဲဒါအျပင္ ေဖာေရာင္ျခင္းနဲ႕ အူလမ္းေၾကာင္းနာျခင္းကိုပါ ကုသေပးႏိုင္တယ္။ငံုးဥမွာ အဆီနဲ႕ ကိုလက္စထေရာေတြ ပါ၀င္တာေၾကာင္႕ ၀ေနတဲ႕ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းေပးႏိုင္ပါတယ္။

ပါ၀င္တဲ႕ဓာတ္ေတြေၾကာင္႔ ေသြးက် ေစျပီး ေသြးေၾကာ ေကာင္းမြန္ေအာင္ကာကြယ္ထိန္းေပးတယ္။ေသြးေၾကာ မွာ ေသြးခဲျခင္း၊ ေသြးခဲတာေၾကာင္႕ေသြးဖတ္ပိတ္ျခင္းေတြကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ႏွလံုးေသြးေၾကာ ေရာဂါ
သည္ေတြရဲ႕ အားျဖည္႕ အစာလည္း ျဖစ္ပါ တယ္။ပါ၀င္တဲ႕ လက္စီသင္ဟာ ၾကက္ဥ ထဲမွာ ပါ၀င္တာထက္ ၃၊၄ ဆပိုပါ တယ္။ငံုးဥဟာ သေႏၵသားနဲ႕ ကေလး ငယ္ေတြ အတြက္ အားေကာင္းေစတာ မုိ႕လို႕ ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္ေတြ ငံုးဥကို မ်ားမ်ား စားေပးသင္႕ပါတယ္။

၁။ ငံုးဥနဲ႕ ႏြားႏို႕ကို တြဲစားမယ္ဆိုရင္ ေသြးအားနည္းသူ၊ကိုယ္ခႏၵာအင္အားခ်ည္႕နဲ႕ေနသူ၊အစာအိမ္ အားနည္းေနသူ အတြက္ အက်ိဳးရွိပါတယ္။
၂။ ငံုးဥဆန္ျပဳတ္စားမယ္ဆိုရင္ ေသြးတိုးသမားကို ေသြးက်ေစပါမယ္။ျပီးရင္အသည္းနဲ႕ ေက်ာက္ကပ္ကို အားျဖည္႕ေပးပါတယ္။

၃။ ငံုးဥနဲ႕တရုတ္ၾကက္သြန္ျမိတ္ေၾကာ္တြဲစားရင္ ေက်ာက္ကပ္အားနည္းျခင္း၊ခါးနာျခင္း၊ပန္းေသပန္းညိဳးျခင္းကို ျပန္လွည္ေကာင္းမြန္ေစဖို႕ ျပဳျပင္ေပးပါတယ္။တီဘီေရာဂါ၊အဆုတ္အားနည္းျပီး ေခ်ာင္း အၾကာၾကီး ဆိုးေနသူေတြကုိ ေကာင္းမြန္ေအာင္ တျဖည္းျဖည္း ရွင္းေပႏိုင္ပါတယ္။

ဒါေပမယ္႕ ငံုးဥကို လိေမၼာ္သၤီးနဲ႕ တဲြမစားသင္႕ပါဘူး။တဲြစားမိရင္ေတာ႕၀မ္းပ်က္ျခင္း၊၀မ္းေဖာေရာင္ျခင္းနဲ႕အစာမေၾကျခင္းကို ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။ျပီးဒါနဲ႕ငံုးဥကို၀က္အသည္းနဲ႕တြဲမစားမိဖို႕လိုအပ္ပါတယ္။ စားမိရင္ေတာ႕ လိပ္ေခါင္းေရာဂါ ျဖစ္ပြားတတ္ျပီး အမည္းစက္ေတြထြက္ေပၚလာႏိုင္ပါတယ္။(ျပန္လည္မွ်ေ၀ပါသည္။)

http://goldenmyanmarparadise.ning.com/profiles/blog/show?id=5620648%3ABlogPost%3A1603492&xgs=1&xg_source=msg_share_post

No comments:

Post a Comment