အစာလည္းေဆး၊ ေဆးလည္း အစာဆိုၿပီး ေရွးကတည္းက တင္စား ေခၚေဝၚခဲ့ၾကပါတယ္။ ေန႔စဥ္ က်န္းမာေရး အတြက္ အစားအစာရဲ႕ က႑က အေရးပါသလို အရက္နာက်တာ၊ ရာသီ အႀကိဳေဝဒနာ စတဲ့ နာမက်န္းမႈေတြ ျဖစ္ေပၚလာရင္လည္း အပင္ထြက္ အစားအစာေတြနဲ႔ ကုသႏိုင္ပါတယ္။
ေအာက္ပါ တို႔ကေတာ့ သင့္အိမ္ေရခဲ ေသတၲာထဲမွာ အေတြ႕ရမ်ားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြ ျဖစ္ၿပီး ေဝဒနာခံစားရ ခ်ိန္မွာ သင့္အေနနဲ႔ အလြယ္တကူ သံုးႏိုင္ပါတယ္။
အရက္နာက်ျခင္း ကင္းေစရန္ ကၫြတ္စားပါ
ကၫြတ္မွာပါတဲ့ အင္ဇိုင္းေတြက အရက္ကို အလြန္အမင္းေသာက္ၿပီးတဲ့ အခါ အယ္လ္ကိုေဟာကို ေခ်ဖ်က္ႏိုင္ စြမ္းရွိတာေၾကာင့္ အရက္နာ မက်ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။ သင့္အေနနဲ႔ အရက္နာက်ၿပီး ေခါင္းကိုက္ ေဝဒနာ ခံစားေနရရင္ ကၫြတ္ကို စားေပးႏိုင္သလို အရက္နာမက်ေအာင္ ကာကြယ္တဲ့အေနနဲ႔ လည္း ကၫြတ္ကို စားေပးႏိုင္ ပါတယ္။ ကၫြတ္ကို အရက္မေသာက္ခင္ ဝါးစားေပးတဲ့အခါ အက်ိဳးျပဳအင္ဇိုင္းေတြ ရရွိ ေစ႐ံုသာမက ဗိုက္ျပည့္ေစကာ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ အယ္လ္ကိုေဟာစုပ္ယူမႈကို ေႏွးေကြးသြားေစပါတယ္။
ဆီးေက်ာက္တည္ျခင္း ကင္းေစရန္ သံပရာရည္ေသာက္ပါ
ဆီးေက်ာက္တည္တာက ႏွလံုးေရာဂါ၊ ေလျဖတ္တာနဲ႔ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါ တို႔ထက္ ပိုၿပီး အျဖစ္မ်ားတဲ့ က်န္းမာေရး ျပႆနာတစ္ရပ္ျဖစ္ေၾကာင္း ေရာဂါကာ ကြယ္ထိန္းခ်ဳပ္ေရး စင္တာရဲ႕ ထုတ္ျပန္တဲ့ စာရင္းအရ သိရပါတယ္။ ဆီးေက်ာက္ တည္တဲ့ ေဝဒနာခံစားေနရ သူဦးေရဟာ လြန္ခဲ့တဲ့ ၁၃ႏွစ္အတြင္း ႏွစ္ဆျမင့္တက္ လာပါတယ္။ ဆီးေက်ာက္တည္တဲ့ ျပႆနာ ေလ်ာ့က်ေစဖို႔ သံပရာရည္ေသာက္ပါ။ သံပရာရည္မွာ စစ္ထရိတ္အဆင့္ ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတာေၾကာင့္ ကယ္လ္စီယမ္ ဓာတ္အျြကင္းအက်န္ေတြကို ေပ်ာ္ဝင္ေစ ပါတယ္။ (ကယ္လ္စီယမ္ အႀကြင္းအက်န္ ေတြက တျဖည္းျဖည္း စုပံုၿပီး ဆီးေက်ာက္ တည္လာ ပါလိမ့္မယ္။) လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ သံပရာသီးကို အရည္ညႇစ္ၿပီး သံပရာရည္ ေဖ်ာ္ကာ ေသာက္ပါ။
စိတ္ဓာတ္က်ျခင္းကို တြန္းလွန္ရန္ ေကာ္ဖီေသာက္ပါ
အေမရိကန္ လူဦးေရ ၁၀ ရာခိုင္ ႏႈန္းေက်ာ္ဟာ ေဈးႀကီးတဲ့ စိတ္က်ေဝဒ နာကုသေဆးေတြကို မွီဝဲ ေနၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ေကာ္ဖီ အနည္းငယ္ ေသာက္႐ံုနဲ႔ ဒီေဆးဝါးေတြကို မလိုေတာ့ေလာက္ ေအာင္ စိတ္က် ေဝဒနာကို သက္သာေစ တယ္လို႔ ဟားဗတ္ျပည္သူ႔က်န္းမာေရးေက်ာင္း ေလ့လာသူေတြက ဆိုပါတယ္။ လြန္ခဲ့တဲ့ႏွစ္က ျပဳလုပ္တဲ့ ေလ့လာမႈတစ္ ခုအရ တစ္ေန႔မွာ ပ်မ္းမွ်အားျဖင့္ ေကာ္ဖီေလးခြက္ေသာက္တဲ့ အမ်ိဳးသမီးေတြဟာ ေကာ္ဖီ လံုးဝမေသာက္သူေတြထက္ စိတ္က်ေဝဒနာျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၂၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုမိုနည္းပါးေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ကဖင္း ဓာတ္ဟာ ဦးေႏွာက္ကို စိတ္ဓာတ္က်ေစ တဲ့ တခ်ိဳ႕အဆိပ္ဓာတ္ေတြ (Neurotoxins) မထြက္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္ပါ တယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကဖင္းဓာတ္ အနည္း ငယ္ကို မွီဝဲေပးတာက စိတ္ဓာတ္ကို ျမႇင့္ တင္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ တစ္ေန႔လံုး စိတ္ဓာတ္ က်ေဝဒနာ မျဖစ္ေအာင္ နံနက္ခင္းမွာ ေကာ္ဖီတစ္ခြက္နဲ႔ ေန႔တစ္ေန႔ကို စတင္လိုက္ပါ။
အေအးမိေဝဒနာ သက္သာေစရန္ ဒိန္ခ်ဥ္ေသာက္ပါ
ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ေကာင္းမြန္ ေစဖို႔ ေန႔စဥ္ အက်ိဳးျပဳဘက္တီးရီးယားေတြ ပါဝင္တဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္တစ္ခြက္ကို ေသာက္ေပးပါ။ ဒီေကာင္းမြန္တဲ့ အက်ိဳးျပဳဘက္တီး ရီးယားေတြက ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ကို သန္စြမ္းေစၿပီး အေအးမိေဝဒနာလို အေပၚပိုင္း အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္း ပိုးဝင္ ႏိုင္ေျခကို ၄၂ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်ေစ ႏိုင္ပါတယ္။ စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားတာ၊ သၾကား စားသံုးမႈမ်ားတာနဲ႔ ပဋိဇီဝပိုးသတ္ေဆး ေတြကို မွီဝဲရတာေတြေၾကာင့္ ႏံုးေနရင္ အူထဲက အက်ိဳးျပဳ ဘက္တီးရီးယားေတြ ဆံုး႐ံႈးၿပီး အေအးမိေဝဒနာ ျဖစ္လြယ္တတ္ပါတယ္။ အက်ိဳးျပဳ ဘက္တီးရီးယား ရရွိဖို႔ ဒိန္ခ်ဥ္ကို စားေပးသင့္ပါတယ္။
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ျမင့္တက္ျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္ရန္ ဝိုင္နီေသာက္ပါ
ဝိုင္နီႀကိဳက္သူေတြ အတြက္ ေနာက္ထပ္ သတင္းေကာင္းပါပဲ။ ဝိုင္နီမွာ ပါဝင္တဲ့ ပိုင္စီယာတန္ေနာဓာတ္ဟာ မရင့္ က်က္တဲ့ အဆီဆဲလ္ေတြကို ရင့္က်က္တဲ့ အဆီဆဲလ္ေတြ ျဖစ္မလာေအာင္ ဟန္႔ တားေပးတယ္လို႔ ပါဒူးတကၠသိုလ္ ေလ့လာသူေတြက ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ တကယ္ လို႔ ဝိုင္နီကို မေသာက္ခ်င္ရင္ အနီေရာင္ စပ်စ္သီးအခြံနဲ႔ အေစ့ကို စားေပးပါက ပိုင္စီယာတန္ေနာဓာတ္ကို ရရွိေစပါတယ္။
ေနေလာင္ဒဏ္ကို တြန္းလွန္ႏိုင္ရန္ တလည္းသီးစားပါ
တလည္းသီးမွာ အီလဲဂ်စ္အက္စစ္ အမ်ားအျပား ပါဝင္တဲ့အတြက္ အေရျပားကို ခရမ္းလြန္ ေရာင္ျခည္ေအနဲ႔ ဘီတို႔ေၾကာင့္ အေရျပား ဆဲလ္ထိခိုက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။ တလည္းသီးရဲ႕ ေကာင္းက်ိဳး ေတြကို ရရွိေစဖို႔ ေဖ်ာ္ရည္နဲ႔ ျဖည့္စြက္ေဆးထက္ တလည္းသီး တစ္လံုးလံုးကို စားေပးရင္ အသားအေရ ကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့ အစြမ္းထက္ အက္စစ္ေတြ ပိုမိုပါဝင္ေနပါတယ္။
ေခါင္းကိုက္ေဝဒနာ သက္သာေစရန္ အမဲသားအသည္းကို စားပါ
ေခါင္းတစ္ျခမ္း ကိုက္ေနသလား။ ဗီတာမင္ဘီ ခ်ိဳ႕တဲ့မႈေၾကာင့္ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ အမဲသား အသည္းဟာ ဗီတာမင္ဘီ ႐ိုင္ဘိုဖေလဗင္ အေကာင္းဆံုး ပါဝင္တဲ့ အစာတစ္မ်ိဳးျဖစ္တာေၾကာင့္ ေခါင္းတစ္ျခမ္း ကိုက္ေဝဒနာ မၾကာခဏ ျဖစ္ေပၚမႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ တစ္ေန႔မွာ ႐ိုင္ဘို ဖေလဗင္ ၄၀ဝ မီလီဂရမ္မွီဝဲေပးရင္ အ ေကာင္းဆံုး ျဖစ္ပါတယ္။ အမဲသားအသည္း တစ္ခြက္စာ ပမာဏမွာ ႐ိုင္ဘိုဖ ေလဗင္ ၃ မီလီဂရမ္ပဲ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ႐ိုင္ဘိုဖေလဗင္ မ်ားမ်ားပါတဲ့ အမဲသားနဲ႔ တျခားအစာေတြျဖစ္တဲ့ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္း၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ စတာေတြနဲ႔ တြဲဖက္မွီဝဲေပးပါ။ ဒီလို စားတာ ေတာင္ ေခါင္းကိုက္ေဝဒနာ မသက္သာ ရင္ ျဖည့္စြက္ေဆး မွီဝဲေပးပါ။
ရာသီအႀကိဳေဝဒနာကို ကာကြယ္ႏိုင္ရန္ ဝက္သားႏွင့္ ပဲသီးစားပါ
ဝက္သားနဲ႔ ပဲသီးႏွစ္မ်ိဳးစလံုးမွာ ဗီတာမင္ဘီ- သိုင္ယာမင္နဲ႔ ႐ိုင္ဘိုဖေလဗင္ ႏွစ္မ်ိဳးစလံုး မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ရာသီအႀကိဳ ေဝဒနာမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပး ႏိုင္တယ္လို႔ မက္ဆာခ်ဴးဆက္ တကၠသိုလ္ ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။ တစ္ေန႔ သိုင္ ယာမင္ ၁ ဒသမ ၉ မီလီဂရမ္နဲ႔ ႐ိုင္ဘို ဖေလဗင္ ၂ ဒသမ ၅ မီလီဂရမ္ မွီဝဲတဲ့ အမ်ိဳးသမီးေတြဟာ ဒီလို မမွီဝဲတဲ့ အမ်ိဳး သမီးေတြထက္ ရာသီအႀကိဳေဝဒနာျဖစ္ ႏိုင္ေျခ ၂၅-၃၅ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့နည္း ေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ဝက္သားနဲ႔ ပဲသီးဟာ ဒီဗီတာမင္ႏွစ္မ်ိဳးစလံုး ရရွိႏိုင္တဲ့ အေကာင္းဆံုး အစာေတြျဖစ္တာေၾကာင့္ ဝက္သား သံုးေအာင္စနဲ႔ ခ်က္ထားတဲ့ ပဲ သီးဟင္းတစ္ခြက္ကို ပံုမွန္စားေပးပါ။
တစ္ကိုယ္လံုး အနာက်က္ေစရန္ ဩဂဲနစ္အစာကို စားပါ
ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါ၊ ကင္ဆာ၊ ပါကင္ဆန္ေရာဂါ၊ မ်ိဳးမေအာင္တာ၊ အဝ လြန္တာစတဲ့ နာမက်န္းမႈအေျခအေန ေတြဟာ ဩဂဲနစ္အစာ မဟုတ္တဲ့ လူလုပ္ ပိုးသတ္ေဆး ေတြနဲ႔ ထိေတြ႕ထားတဲ့ အစာေတြနဲ႔ ဆက္စပ္မႈ ရွိပါတယ္။ ပိုးသတ္ေဆးေတြက ကေလးေတြမွာ အိုင္ က်ဴနိမ့္တာနဲ႔ အာ႐ံုစူးစိုက္မႈ ခ်ိဳ႕တဲ့တဲ့ ေဝဒနာကို ျဖစ္ေစႏိုင္သလို ေအာ္တစ္ဇင္ ေရာဂါနဲ႔လည္း ဆက္စပ္ေနေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဩဂဲနစ္နည္းနဲ႔ စိုက္ ပ်ိဳးထားေၾကာင္း တံဆိပ္ကပ္ထားတဲ့ အပင္ထြက္ အစားအစာေတြကို ေရြးခ်ယ္ စားေပးမယ္ဆိုရင္ က်န္းမာေရး အတြက္ ပိုမို သင့္ေတာ္မႈ ရွိပါတယ္။
Written by အာယု
http://futurestars-myanmar.ning.com/profiles/blog/show?id=6405389%3ABlogPost%3A518642&xgs=1&xg_source=msg_share_post
No comments:
Post a Comment