က်န္းမာေရးေကာင္းဖို႔အတြက္ က်န္းမာေရး နဲ႔ ညီၫႊတ္တဲ့ အစာအာဟာရေတြကို စားေသာက္ရမယ္ဆိုတာ သိၾကၿပီးသားပါ။ ဒါေပမယ့္ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫႊတ္တဲ့ အစာဆိုတာ အမ်ားအားျဖင့္ ျပဳျပင္ဖန္တီးမႈ နည္းတဲ့ သဘာဝအစားအစာေတြ ျဖစ္ၿပီး ဒီအစာေတြကို သင္ရဲ႕ အစာေျခ လမ္းေၾကာင္းက ထိထိေရာက္ေရာက္ မေခ်ဖ်က္ႏုိင္ရင္အာဟာရေတြကိုသင့္ခႏၶာကိုယ္က ေကာင္းေကာင္းမစုပ္ယူႏိုင္သလုိအစာမေၾကျခင္းနဲ႔ေလထျခင္းေတြကို လည္းခံစားရပါလိမ့္မယ္။
ေလထျခင္းေၾကာင့္ တစ္ခါတစ္ရံ ေလလည္တာနဲ႔ ေလခ်ဥ္တက္တာေတြက ျပႆနာ မရိွေပမယ့္ အၿမဲလိုလို ေလလည္ေန မယ္။ ေလခ်ဥ္တက္ေနမယ္ဆိုရင္ေတာ့ စိတ္အေႏွာင့္အယွက္ ျဖစ္ရပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ လူအမ်ားၾကားထဲမွာဆုိရင္ ရွက္ရံြ႕စရာေကာင္းပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစာမေၾကျခင္းနဲ႔ ေလထျခင္းကင္းေဝးေစမယ့္ အႀကံျပဳခ်က္ေတြကို ေဖာ္ျပလုိက္ပါတယ္။
၁။ သင့္ပါးစပ္ထဲက အစာေတြကို အရည္ျဖစ္တဲ့အထိ ညက္ေအာင္ဝါးပါ။ သင့္ခႏၶာကိုယ္ အတြင္းပိုင္းက အစာေျခလမ္းေၾကာင္း တစ္ေလွ်ာက္မွာ ပါးစပ္ထဲမွာလို သြားေတြ မရိွၾကပါဘူး။ သင့္ပါးစပ္ထဲထည့္လိုက္တဲ့ အစာအတံုးအတစ္ေတြကို သင့္သြားေတြက ညက္ေအာင္ ႀကိတ္ဝါးေပးထားမွသာ အစာအိမ္ထဲေရာက္ရင္ ဒီအစာေတြကိုထိထိေရာက္ေရာက္ ေခ်ဖ်က္ႏိုင္မွာပါ။
၂။ ျပဳျပင္ဖန္တီးမႈနည္းတဲ့ သဘာဝအစားအစာေတြကို စားပါ။ ပန္းသီးကို ဒီအတုိင္းစားတာက ပန္းသီးေဖ်ာ္ရည္(Juice) ေသာက္တာထက္ ပိုေကာင္းပါတယ္။ ဆန္လံုးညိဳက ေဖြးဆြတ္ေနေအာင္ ႀကိတ္ထားတဲ့ ဆန္ျဖဴထက္ ပိုေကာင္းပါတယ္။ ၾသဂဲနစ္ေထာပတ္က မာဂ်ရင္းထက္ပိုေကာင္းပါတယ္။ သင္စားတဲ့အစာေတြက သဘာဝနဲ႔ ပိုနီးစပ္ေလ သင့္ခႏၶာကိုယ္က ဒီအစာေတြကို ပိုၿပီး ထိထိေရာက္ေရာက္ ေခ်ဖ်က္ႏိုင္ေလ ျဖစ္ပါတယ္။
၃။ သင္ရဲ႕ အေတြ႕အႀကံဳအရ သင္ဘယ္ေလာက္ပဲ ညက္ေအာင္ဝါးစားေပမယ့္ သင့္ခႏၶာကိုယ္က လက္မခံတဲ့အစာေတြကိုေတာ့ သင္ေရွာင္ၾကဥ္ရပါလိမ့္မယ္။ သင္ရဲ႕ မ်ိဳး႐ိုးဗီဇနဲ႔ က်န္းမာေရးအေျခအေနေပၚမူတည္ၿပီး သင့္ခႏၶာကိုယ္က ေကာင္းေကာင္း ေခ်ဖ်က္ႏုိင္တဲ့ အစာေတြရိွသလုိ သင့္ခႏၶာကိုယ္က မေခ်ဖ်က္ႏိုင္တဲ့ အစာေတြလည္း ရိွႏိုင္ပါတယ္။ ဒီလိုမေခ်ဖ်က္ႏိုင္တဲ့ အစာေတြကို သင္ကိုယ္တုိင္ သိနားလည္ဖုိ႔အတြက္ အစာတစ္မ်ိဳးစားၿပီးေနာက္မွာ ဘယ္လိုခံစားရလဲဆုိတာ ကိုယ္တုိင္ေလ့လာ သတိျပဳဖုိ႔ လုိပါတယ္။ အစာတစ္မ်ိဳးမ်ိဳးကို စားၿပီးတဲ့အခါတုိင္း အစာမေၾက
ျခင္း ျဖစ္မယ္။ ေလထမယ္၊ ေလပြမယ္၊ မအီမလည္ ခံစားရမယ္ဆုိရင္ေတာ့ အဲဒီအစာကို ေရွာင္ၾကဥ္ဖို႔ လုိပါတယ္။
ဒါေပမယ့္ သင့္ခႏၶာကိုယ္က်န္းမာေရး အေျခအေနဟာ အခ်ိန္ၾကာလာတာနဲ႔ အမွ် ေျပာင္းလဲလာႏိုင္တဲ့အတြက္ သင့္အတြက္ အခုအစာမေၾကျဖစ္တဲ့အစာကို တစ္သက္လံုး ေရွာင္ၾကဥ္ရမယ္လုိ႔ေတာ့ မွတ္ယူထားဖုိ႔ မလိုပါဘူး။
၄။ ထမင္းစားၿပီးၿပီးခ်င္း အခ်ိဳပဲြအေနနဲ႔ သစ္သီးေတြကို မစားပါနဲ႔။ သစ္သီးေတြမွာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ အပါအဝင္တျခားအစာေတြနဲ႔ ယွဥ္ရင္ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ ပါဝင္မႈ အလြန္နည္းပါတယ္။ ထမင္းစားတဲ့အခါ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ပါဝင္တဲ့အစာအမ်ားစုကို စားတာျဖစ္ၿပီး ဒီအစာေတြဟာ အစာအိမ္ထဲမွာ တစ္နာရီကေနတစ္နာရီခဲြေလာက္အထိ ရိွေနပါတယ္။ဒီအစာေတြကို အစာအိမ္ထဲမွာ အစာေျခအက္စစ္ေတြနဲ႔ ေခ်ဖ်က္ေနတာ ျဖစ္ပါတယ္။
ပ႐ိုတင္းဓာတ္ပါဝင္တဲ့အစာေတြကို အစာအိမ္ထဲမွာ ေခ်ဖ်က္ေနစဥ္ သစ္သီးေတြကိုပါ သင္က စားလိုက္မယ္ဆုိရင္တျခားအစာေတြ ရိွၿပီးျဖစ္ေနတဲ့ အစာအိမ္ထဲမွာ တခ်ိဳ႕သစ္သီးေတြကို ေကာင္းေကာင္း မေခ်ဖ်က္ႏိုင္တဲ့အတြက္ေလထေစပါတယ္။ အေကာင္းဆံုးကေတာ့ သစ္သီးေတြကို ထမင္းတစ္နပ္နဲ႔ တစ္နပ္ၾကား အခ်ိန္ျဖစ္တဲ့ ထမင္းစားၿပီးႏွစ္နာရီခန္႔အၾကာ အစာအိမ္ထဲမွာ အစာေတြမရိွေတာ့တဲ့အခါမ်ိဳးမွာ စားတာပါ။
၅။ ထမင္းစားၿပီးေနာက္ အနည္းဆံုးမိနစ္ ၃၀ ၾကာေအာင္ ေအးေအးေဆးေဆးသက္ေသာင့္သက္သာေနပါ။ သင့္ခႏၶာကိုယ္က အစာေျခအဂါၤေတြဟာ အစာေတြကို ထိထိေရာက္ေရာက္ ေခ်ဖ်က္ႏိုင္ဖုိ႔ အတြက္ အစာမ်ားမ်ားစားၿပီးရင္ေသြးပမာဏ မ်ားမ်ားလက္ခံရရိွဖုိ႔ လိုအပ္ပါတယ္။ သင္က ထမင္းစားၿပီး သက္သက္သာသာ မေနဘဲ ေျပးလႊားလႈပ္ရွားေနရင္ သင့္ခႏၶာကိုယ္ထဲက ေသြးအမ်ားစုဟာ ႂကြက္သားေတြဆီကို အဓိက စီးဆင္းသြားရတဲ့အတြက္ အစာေျခ
အဂါၤေတြဆီကို ေသြးေရာက္ရိွမႈ နည္းသြားပါတယ္။
၆။ သင္ဟာ အရင္က ျပဳျပင္ဖန္တီးထားတဲ့ အဆင္သင့္စားစရာေတြကိုသာ အမ်ားအျပားစားေလ့ရိွသူျဖစ္ၿပီး အခုမွက်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫႊတ္တဲ့၊ ျပဳျပင္မႈနည္းတဲ့ သဘာဝအစာေတြ ျဖစ္တဲ့ သစ္သီးေတြ၊ ဟင္းသီးဟင္း ရြက္ေတြနဲ႔ေကာက္ႏွံ တစ္ခုလံုးကို ေျပာင္းလဲစားမယ္ဆုိရင္ ပထမစားခါစမွာ အစာမေၾကတာနဲ႔ ေလထတာကို ခံစားရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ဒါဟာ သင့္ရဲ႕ အူေတြနဲ႔ အူေတြထဲမွာေနတဲ့ ဘက္တီးရီးယားမ်ားစြာက အစာအမ်ိဳးအစားသစ္ကို လက္ခံရတာေၾကာင့္ပါ။ တျဖည္းျဖည္း အခ်ိန္ၾကာလာရင္ေတာ့အစာမေၾကတာနဲ႔ ေလထတာ ေလ်ာ့နည္းသြားမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
တခ်ိဳ႕လူေတြအတြက္ ဒီအစာေတြကို ေကာင္းေကာင္းေခ်ဖ်က္ႏိုင္ဖုိ႔ တျဖည္းျဖည္းက်င့္ယူရၿပီး တစ္လေလာက္ အထိ
အခ်ိန္ၾကာႏိုင္ပါတယ္။
Credit - Good Health
ေလထျခင္းေၾကာင့္ တစ္ခါတစ္ရံ ေလလည္တာနဲ႔ ေလခ်ဥ္တက္တာေတြက ျပႆနာ မရိွေပမယ့္ အၿမဲလိုလို ေလလည္ေန မယ္။ ေလခ်ဥ္တက္ေနမယ္ဆိုရင္ေတာ့ စိတ္အေႏွာင့္အယွက္ ျဖစ္ရပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ လူအမ်ားၾကားထဲမွာဆုိရင္ ရွက္ရံြ႕စရာေကာင္းပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစာမေၾကျခင္းနဲ႔ ေလထျခင္းကင္းေဝးေစမယ့္ အႀကံျပဳခ်က္ေတြကို ေဖာ္ျပလုိက္ပါတယ္။
၁။ သင့္ပါးစပ္ထဲက အစာေတြကို အရည္ျဖစ္တဲ့အထိ ညက္ေအာင္ဝါးပါ။ သင့္ခႏၶာကိုယ္ အတြင္းပိုင္းက အစာေျခလမ္းေၾကာင္း တစ္ေလွ်ာက္မွာ ပါးစပ္ထဲမွာလို သြားေတြ မရိွၾကပါဘူး။ သင့္ပါးစပ္ထဲထည့္လိုက္တဲ့ အစာအတံုးအတစ္ေတြကို သင့္သြားေတြက ညက္ေအာင္ ႀကိတ္ဝါးေပးထားမွသာ အစာအိမ္ထဲေရာက္ရင္ ဒီအစာေတြကိုထိထိေရာက္ေရာက္ ေခ်ဖ်က္ႏိုင္မွာပါ။
၂။ ျပဳျပင္ဖန္တီးမႈနည္းတဲ့ သဘာဝအစားအစာေတြကို စားပါ။ ပန္းသီးကို ဒီအတုိင္းစားတာက ပန္းသီးေဖ်ာ္ရည္(Juice) ေသာက္တာထက္ ပိုေကာင္းပါတယ္။ ဆန္လံုးညိဳက ေဖြးဆြတ္ေနေအာင္ ႀကိတ္ထားတဲ့ ဆန္ျဖဴထက္ ပိုေကာင္းပါတယ္။ ၾသဂဲနစ္ေထာပတ္က မာဂ်ရင္းထက္ပိုေကာင္းပါတယ္။ သင္စားတဲ့အစာေတြက သဘာဝနဲ႔ ပိုနီးစပ္ေလ သင့္ခႏၶာကိုယ္က ဒီအစာေတြကို ပိုၿပီး ထိထိေရာက္ေရာက္ ေခ်ဖ်က္ႏိုင္ေလ ျဖစ္ပါတယ္။
၃။ သင္ရဲ႕ အေတြ႕အႀကံဳအရ သင္ဘယ္ေလာက္ပဲ ညက္ေအာင္ဝါးစားေပမယ့္ သင့္ခႏၶာကိုယ္က လက္မခံတဲ့အစာေတြကိုေတာ့ သင္ေရွာင္ၾကဥ္ရပါလိမ့္မယ္။ သင္ရဲ႕ မ်ိဳး႐ိုးဗီဇနဲ႔ က်န္းမာေရးအေျခအေနေပၚမူတည္ၿပီး သင့္ခႏၶာကိုယ္က ေကာင္းေကာင္း ေခ်ဖ်က္ႏုိင္တဲ့ အစာေတြရိွသလုိ သင့္ခႏၶာကိုယ္က မေခ်ဖ်က္ႏိုင္တဲ့ အစာေတြလည္း ရိွႏိုင္ပါတယ္။ ဒီလိုမေခ်ဖ်က္ႏိုင္တဲ့ အစာေတြကို သင္ကိုယ္တုိင္ သိနားလည္ဖုိ႔အတြက္ အစာတစ္မ်ိဳးစားၿပီးေနာက္မွာ ဘယ္လိုခံစားရလဲဆုိတာ ကိုယ္တုိင္ေလ့လာ သတိျပဳဖုိ႔ လုိပါတယ္။ အစာတစ္မ်ိဳးမ်ိဳးကို စားၿပီးတဲ့အခါတုိင္း အစာမေၾက
ျခင္း ျဖစ္မယ္။ ေလထမယ္၊ ေလပြမယ္၊ မအီမလည္ ခံစားရမယ္ဆုိရင္ေတာ့ အဲဒီအစာကို ေရွာင္ၾကဥ္ဖို႔ လုိပါတယ္။
ဒါေပမယ့္ သင့္ခႏၶာကိုယ္က်န္းမာေရး အေျခအေနဟာ အခ်ိန္ၾကာလာတာနဲ႔ အမွ် ေျပာင္းလဲလာႏိုင္တဲ့အတြက္ သင့္အတြက္ အခုအစာမေၾကျဖစ္တဲ့အစာကို တစ္သက္လံုး ေရွာင္ၾကဥ္ရမယ္လုိ႔ေတာ့ မွတ္ယူထားဖုိ႔ မလိုပါဘူး။
၄။ ထမင္းစားၿပီးၿပီးခ်င္း အခ်ိဳပဲြအေနနဲ႔ သစ္သီးေတြကို မစားပါနဲ႔။ သစ္သီးေတြမွာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ အပါအဝင္တျခားအစာေတြနဲ႔ ယွဥ္ရင္ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ ပါဝင္မႈ အလြန္နည္းပါတယ္။ ထမင္းစားတဲ့အခါ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ပါဝင္တဲ့အစာအမ်ားစုကို စားတာျဖစ္ၿပီး ဒီအစာေတြဟာ အစာအိမ္ထဲမွာ တစ္နာရီကေနတစ္နာရီခဲြေလာက္အထိ ရိွေနပါတယ္။ဒီအစာေတြကို အစာအိမ္ထဲမွာ အစာေျခအက္စစ္ေတြနဲ႔ ေခ်ဖ်က္ေနတာ ျဖစ္ပါတယ္။
ပ႐ိုတင္းဓာတ္ပါဝင္တဲ့အစာေတြကို အစာအိမ္ထဲမွာ ေခ်ဖ်က္ေနစဥ္ သစ္သီးေတြကိုပါ သင္က စားလိုက္မယ္ဆုိရင္တျခားအစာေတြ ရိွၿပီးျဖစ္ေနတဲ့ အစာအိမ္ထဲမွာ တခ်ိဳ႕သစ္သီးေတြကို ေကာင္းေကာင္း မေခ်ဖ်က္ႏိုင္တဲ့အတြက္ေလထေစပါတယ္။ အေကာင္းဆံုးကေတာ့ သစ္သီးေတြကို ထမင္းတစ္နပ္နဲ႔ တစ္နပ္ၾကား အခ်ိန္ျဖစ္တဲ့ ထမင္းစားၿပီးႏွစ္နာရီခန္႔အၾကာ အစာအိမ္ထဲမွာ အစာေတြမရိွေတာ့တဲ့အခါမ်ိဳးမွာ စားတာပါ။
၅။ ထမင္းစားၿပီးေနာက္ အနည္းဆံုးမိနစ္ ၃၀ ၾကာေအာင္ ေအးေအးေဆးေဆးသက္ေသာင့္သက္သာေနပါ။ သင့္ခႏၶာကိုယ္က အစာေျခအဂါၤေတြဟာ အစာေတြကို ထိထိေရာက္ေရာက္ ေခ်ဖ်က္ႏိုင္ဖုိ႔ အတြက္ အစာမ်ားမ်ားစားၿပီးရင္ေသြးပမာဏ မ်ားမ်ားလက္ခံရရိွဖုိ႔ လိုအပ္ပါတယ္။ သင္က ထမင္းစားၿပီး သက္သက္သာသာ မေနဘဲ ေျပးလႊားလႈပ္ရွားေနရင္ သင့္ခႏၶာကိုယ္ထဲက ေသြးအမ်ားစုဟာ ႂကြက္သားေတြဆီကို အဓိက စီးဆင္းသြားရတဲ့အတြက္ အစာေျခ
အဂါၤေတြဆီကို ေသြးေရာက္ရိွမႈ နည္းသြားပါတယ္။
၆။ သင္ဟာ အရင္က ျပဳျပင္ဖန္တီးထားတဲ့ အဆင္သင့္စားစရာေတြကိုသာ အမ်ားအျပားစားေလ့ရိွသူျဖစ္ၿပီး အခုမွက်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫႊတ္တဲ့၊ ျပဳျပင္မႈနည္းတဲ့ သဘာဝအစာေတြ ျဖစ္တဲ့ သစ္သီးေတြ၊ ဟင္းသီးဟင္း ရြက္ေတြနဲ႔ေကာက္ႏွံ တစ္ခုလံုးကို ေျပာင္းလဲစားမယ္ဆုိရင္ ပထမစားခါစမွာ အစာမေၾကတာနဲ႔ ေလထတာကို ခံစားရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ဒါဟာ သင့္ရဲ႕ အူေတြနဲ႔ အူေတြထဲမွာေနတဲ့ ဘက္တီးရီးယားမ်ားစြာက အစာအမ်ိဳးအစားသစ္ကို လက္ခံရတာေၾကာင့္ပါ။ တျဖည္းျဖည္း အခ်ိန္ၾကာလာရင္ေတာ့အစာမေၾကတာနဲ႔ ေလထတာ ေလ်ာ့နည္းသြားမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
တခ်ိဳ႕လူေတြအတြက္ ဒီအစာေတြကို ေကာင္းေကာင္းေခ်ဖ်က္ႏိုင္ဖုိ႔ တျဖည္းျဖည္းက်င့္ယူရၿပီး တစ္လေလာက္ အထိ
အခ်ိန္ၾကာႏိုင္ပါတယ္။
Credit - Good Health
No comments:
Post a Comment