“ ❤ ဤဘေလာ့ရဲ႕ Post မ်ားကို အၿမဲ Update ျပဳလုပ္ေပးလွ်က္ရွိပါသည္ ❤ ”

Saturday, October 27, 2012

ကရင္တပင္တိုင္ မုန္႕ဟင္းခါး

ျမန္မာနိုင္ငံ ေအာက္ပိုင္းေဒသေတြမွာေတာ့ မုန္႕ဟင္းခါးဟု ေခၚေလ့မရွိဘဲ မုန္႕တီဟု ေခၚေလ့ရွိသည္။
ရခိုင္မုန္႕တီဟုသာ သတ္မွတ္ေခၚဆိုထားေပမယ့္ ကရင္ျပည္နယ္၊မြန္ျပည္နယ္ စသည့္ ေဒသတို႕တြင္လည္း
မုန္႕ဟင္းခါးဟုေခၚဆိုေလ့ မရွိပဲ မုန္႕တီဟုသာ သတ္မွတ္ေခၚဆိုေလ့ရွိသည္။ ထိုေဒသအေခၚအရေတာ့
ယေန႕ေမခ်က္မည့္ ဟင္းလ်ာသည္ ကရင္တပင္တိုင္မုန္႕တီျဖစ္ပါတယ္။

ကရင္လူမ်ိဳးအမ်ားစုကေတာ့ ငါးပိကိုၾကိဳက္နွစ္သက္ၾက၍ ၎တို႕ခ်က္သည့္ ဟင္းလ်ာသည္

ငါးပိနံ႕ေလးအနည္းငယ္ကဲ၏။ငါးပိနံ႕အား မနွစ္သက္ပါက မိမိဟင္းလ်ာတြင္ ေလွ်ာ့ခ်က္နိုင္ပါသည္။
သို႕မဟုတ္ မွ်င္ငါးပိကိုသာ အသံုးျပဳနိုင္ပါသည္။ ကရင္ဟင္းခါး အရသာစစ္စစ္ကို သံုးေဆာင္ခ်င္လွ်င္ေတာ့
ငပိရည္က်ိဳကို မျဖစ္မေနအသံုးျပဳရပါလိမ့္မည္။

ကရင္တပင္တိုင္မုန္႕တီသည္ ဆီ လံုးဝမသံုးသည့္ အတြက္ေၾကာင့္ ဆီေရွာင္သူမ်ားႏွင့္လည္း အထူးသင့္ေလ်ာ္ပါသည္။
 
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

၁။ ငါး တစ္ဆယ္သား
၂။ငါးပိ ရည္က်ိဳ အစိမ္း (မခ်က္ရေသးေသာ) စားပြဲတင္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
၃။မွ်င္ငါးပိ စားပြဲတင္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
၄။စပါးလင္ ၂ ပင္
၅။ ၾကက္သြန္နီ ၂၀သားခန္႕
၆။ငရုတ္သီးစိမ္း နို႕ဆီဗူးတစ္ဝက္ခန္႕(အစပ္ကို မိမိစိတ္ၾကိဳက္အေနထားသာ သံုးပါ)
၇။ငရုတ္ေကာင္း အနည္းငယ္
၈။နံႏြင္းမႈန္႕အနည္းငယ္
၉။ဆား သင့္တင့္ယံု
၁၀။ မုန္႕ဟင္းခါးေျခာက္ တစ္ထုပ္(အစိုဖတ္ ဝယ္၍မရေသာေၾကာင့္)။

ဒီေန႕ ငွက္ေပ်ာအူတိုင္ေလး ဝယ္၍ရေသာေၾကာင့္ ငွက္ေပ်ာအူတိုင္ေလးကို ပါးပါးေလး လွီးကာ
ဆားအနည္းငယ္ ထည့္ထားေသာ ေရထဲစိတ္၍ အသင့္ျပင္ထားတယ္။
ျပဳျပင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
၁။ ပထမဦးစြာမုန္႕ဟင္းခါးဖတ္မ်ားကို ေရႏွင့္ေခတၱစိတ္ထားေပး၍ ေပ်ာ့ေပ်ာင္းလာလွ်င္ ေရမ်ားမ်ားႏွင့္ျပဳတ္ကာ
ေရစစ္ထားေပးပါ။
 
 ထမင္းေပါင္းအိုးထဲမွာ အဖံုးဖြင့္ျပီ ျပဳတ္လိုက္တယ္။ အခ်ိန္ကုန္သက္သာေအာင္လို႕။
၂။ငါးမ်ားကို အညစ္အေၾကးစင္ေအာင္ေဆးကာ နႏြင္း၊စပါးလင္ ၊ မွ်င္ငါးပိ၊ငါးငပိ တို႕ႏွင့္အတူ ေရအနည္းငယ္ထည့္၍
မီးဖိုေပၚတင္ကာ တည္ထားလိုက္ပါ။
ငါးမ်ား က်က္ကာ ေပ်ာ့ေပ်ာင္းနူးညံ့လာလွ်င္ အိုးေပၚမွ ဖယ္၍ အေရစစ္ကာ အသားမ်ားႏႊင္ေပးရပါမည္။

၃။ ငါးအသားႏႊင္ေနခ်ိန္တြင္ ေစာေစာက က်န္ရစ္ခဲ့သည့္ငါးျပဳတ္ရည္ကို ေရထပ္ေရာကာၾကက္သြန္နီ၊
ငွက္ေပ်ာအူမ်ားႏွင့္မီးဖိုေပၚ ျပန္လည္တင္ထားကာ ခ်က္ျပဳတ္ထားသည္။စပါးလင္အေဟာင္းကို
ျပန္လည္မသံုးခ်င္လွ်င္ အသစ္တစ္ေခ်ာင္း ကို ထုေခ်ကာ ထပ္ထည့္ထားလိုက္ပါ။

၄။ ငါးမ်ားႏႊင္ျပီးေသာအခါ ငါးအသားမ်ားကို ဟင္းရည္အိုးထဲသို႕ ထည့္လိုက္ပါ။(ေၾကာ္ရန္မလိုပါ)

၅။ငရုတ္သီးစိမ္း၊ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ငရုတ္ေကာင္းတို႕ကို ေထာင္း၍ အရည္ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ဟင္းရည္အိုးထဲသို႕
ထည့္ေမႊလိုက္ပါက ငရုတ္သီးစိမ္းနံ႔သင္းသင္းႏွင့္ မုန္႕တီရည္ေလးရပါျပီ။

အေပါ့အငန္ကို မိမိစိတ္ၾကိဳက္ ျပင္ဆင္ျပီးလွ်င္ ကရင္တပင္တိုင္မုန္႕တီ(ေခၚ) မုန္႕ဟင္းခါးေလး
စားသံုးရန္အသင့္ျဖစ္ပါျပီ။





http://www.mmcfamily.org/profiles/blog/show?id=3003595%3ABlogPost%3A1818245&xgs=1&xg_source=msg_share_post

No comments:

Post a Comment