“ ❤ ဤဘေလာ့ရဲ႕ Post မ်ားကို အၿမဲ Update ျပဳလုပ္ေပးလွ်က္ရွိပါသည္ ❤ ”

Sunday, June 3, 2012

~~ဆံေကသာ က်န္းမာေရးအတြက္ အေကာင္းဆုံး အစားအစာ ၁၂မ်ိဳး~~

ဆံပင္စတိုင္နဲ႔ ဆံေကသာ က်န္းမာ လွပမွုဟာ လူတစ္ေယာက္ကို ၾကည့္ အေကာင္းဆုံး ျဖစ္ေအာင္ ပံ့ပိုးေပးနိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ သန္စြမ္း က်န္းမာတဲ့ ဆံပင္ပုံ ရွိဖို႔ဆိုရင္ သင္ေခါင္းေလၽွာ္တဲ့ ပုံစံ၊ ဆံပင္သား လွပေအာင္ ကြန္ဒီရွင္နာ လိမ္းတဲ့ ပုံစံအေပၚမွာလည္း မူတည္ေနသလို စားေသာက္တဲ့ အာဟာရ အေပၚမွာလည္း မူတည္ေနပါတယ္။ သင္ရဲ့ ဆံေကသာ က်န္းမာ လွပေစဖို႔ အဓိက စားသင့္တဲ့ ထိပ္တန္း အာဟာရ ဓာတ္ေတြကို အႀကံျပဳလိုက္ပါတယ္။
၁)နို႔ႏွင့္ နို႔ထြက္ပစၥည္း
အဆီနည္းတဲ့ နို႔နဲ႔ နို႔ထြက္ပစၥည္း ေတြဟာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို မျမင့္တက္ ေစဘဲ ဆံေကသာ က်န္းမာေရးကို ေကာင္း မြန္ေအာင္ ပံ့ပိုးေပးနိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္နဲ႔ ဒိန္ခဲလို နို႔နဲ႔ နို႔ထြက္ပစၥည္း ေတြမွာ ပါဝင္တဲ့ ပရိုတင္းဓာတ္ေတြဟာ ဆံေကသာကို သန္စြမ္းက်န္းမာေစပါ တယ္။
၂) ငါး
ဆယ္လ္မြန္နဲ႔ မက္ကရယ္လို အဆီ မ်ားမ်ား ပါဝင္တဲ့ ငါးေတြမွာ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဆံ ပင္ကၽြတ္ႏွုန္းေႏွးေစပါတယ္။ ငါးမွာ သံ ဓာတ္နဲ႔ ဗီတာမင္B12 တို႔ ပါဝင္တဲ့အ တြက္ ဆံေကသာနဲ႔ အသားအေရကို လွ ပက်န္းမာေစပါတယ္။ ဆံျခည္မၽွင္အိတ္ ထဲမွာ သံဓာတ္ေတြကို သိုေလွာင္ထား ၿပီး ဆံပင္ထိခိုက္မွုျဖစ္လာရင္ ျပန္လည္ အသုံးျပဳနိုင္တာေၾကာင့္ပါ။
၃) အခြံခၽြတ္မထားေသာ ေကာက္ႏွံတို႔ျဖင့္ လုပ္ထားသည့္အစာ
ေကာက္ႏွံတစ္ခုလုံးနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ အစာေတြမွာ ဆံေကသာအတြက္ အေရး ပါတဲ့ သြပ္(ဇင့္)ဓာတ္၊ ဗီတာမင္ ဘီအုပ္ စုနဲ႔ သံဓာတ္တို႔ ပါဝင္ေနပါတယ္။ သြပ္ ဓာတ္ဟာ ဆံေကသာႀကီးထြားသန္စြမ္း ထူထဲမွုတို႔ကို တိုက္ရိုက္သက္ေရာက္မွု ရွိ ေစတဲ့ ေဟာ္မုန္းေတြကို ဟန္ခ်က္ညီမၽွ ေစပါတယ္။ စားတဲ့ အစားအေသာက္ ထဲမွာ သြပ္ဓာတ္ကို အလုံအေလာက္ ထည့္စားေပးတာက ဆံေကသာကို က်န္း မာေစပါတယ္။

၄) အခြံမာသီး
သီဟိုဠ္ေစ့၊ ေျမပဲနဲ႔ သစ္ၾကားသီး ေတြမွာ သြပ္(ဇင့္)ဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္တာ ေၾကာင့္ ဆံပင္ကၽြတ္တာနဲ႔ ဆံပင္က်ဲပါး တာကို ေႏွးေစပါတယ္။ သစ္ၾကားသီးထဲ မွာ ဆီလီနီယမ္ဓာတ္လည္း ပါဝင္ၿပီး အဲ ဒီဓာတ္ဟာ ဦးေရျပားက်န္းမာေရးအ တြက္ အေရးပါတဲ့ သတၱဳဓာတ္ပါ။ ဒါ့အ ျပင္ ေဗာက္ထတာကိုလည္း ေလ်ာ့ပါး ေစပါတယ္။ ေန႔စဥ္ အခြံမာသီးကို လက္ တစ္ဆုပ္စာပမာဏ စားေပးသင့္ပါတယ္။
၅) ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး
ပဲနီေလးအပါအဝင္ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးဟာ ဆံပင္သားအတြက္ အေရးႀကီးတဲ့ အာ ဟာရျဖစ္ပါတယ္။ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးမွာ သံ ဓာတ္၊ သြပ္(ဇင့္)ဓာတ္အမ်ားအျပားပါ ဝင္႐ုံသာမက ပရိုတင္းဓာတ္လည္း မ်ား စြာပါဝင္ေနတာေၾကာင့္ ဆံေကသာ ႀကီး ထြားသန္စြမ္းေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ပဲအ မ်ိဳးမ်ိဳးမွာ ဗီတာမင္ဘီျဖစ္တဲ့ ဘိုင္အိုတင္ လည္း ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဆံပင္ျပတ္ ထြက္တာေတြမျဖစ္ေစဘဲ ဆံပင္သားကို သန္စြမ္းက်န္းမာေစပါတယ္။
၆) မုန္လာဥနီ
မ်က္စိက်န္းမာေရးနဲ႔ အျမင္အား ေကာင္းေစေရးအတြက္ အေရးပါတဲ့ မုန္ လာဥနီဟာ ဆံပင္သားကိုလည္း က်န္း မာသန္စြမ္းေစပါတယ္။ ဗီတာမင္ေအပါ ဝင္တဲ့ မုန္လာဥနီဟာ ဆံပင္သားမွာ သ ဘာဝအဆီရွိေစၿပီး ဦးေရျပားကို က်န္း မာေစတာေၾကာင့္ ဆံေကသာကို သန္ စြမ္းေတာက္ပေစပါတယ္။
၇) ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး
ဆံပင္သားတည္ေဆာက္မွုမွာ ပရို တင္းက အေရးပါတဲ့ အာဟာရဓာတ္ပါ။ ပရိုတင္းဓာတ္ကို အလုံအေလာက္မစား ျဖစ္ရင္ ဆံေကသာကို ထိခိုက္ေစနိုင္ပါ တယ္။ သင္စားတဲ့အစာထဲမွာ ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး နဲ႔ ျပင္ဆင္ထားတဲ့ ဟင္းလ်ာတစ္ခြက္ကို ေတာ့ ထည့္သင့္ပါတယ္။ ဥအမ်ိဳးမ်ိဳးမွာ ဘိုင္အိုတင္နဲ႔ ဗီတာမင္B12 ပါဝင္တာ ေၾကာင့္ ဆံပင္သားကို က်န္းမာေစပါ တယ္။
၈) အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္
ေရာင္စုံအစားအစာေတြက သင့္ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစ႐ုံသာမက ဆံေကသာကိုလည္း သန္စြမ္းလွပေစပါ တယ္။ ဟင္းႏုနယ္ရြက္နဲ႔ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း တို႔လို အစိမ္းေရာင္ဟင္းရြက္ေတြမွာ ဆံ ပင္အတြက္ အေရးပါတဲ့ သံဓာတ္နဲ႔ ကယ္လ္စီယမ္တို႔ ပါဝင္ပါတယ္။ အစိမ္း ေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြမွာ ဆီၾကည္ လို သဘာဝအဆီထုတ္လုပ္မွုကို တိုးေစ တဲ့ ဗီတာမင္ ေအနဲ႔စီ အမ်ားအျပားပါဝင္ ေနတာေၾကာင့္ ဆံပင္သားကို စိုျပည္ေစ ပါတယ္။
၉) ၾကက္၊ ဝက္
သင္စားတဲ့ အစားအစာထဲမွာ ပရို တင္းဓာတ္ ပါဝင္မွုေလ်ာ့နည္းတာက ဆံ ပင္သားအတြက္ ျပႆနာတစ္ရပ္ပဲ ျဖစ္ ပါတယ္။ ပရိုတင္းဓာတ္ ေလ်ာ့နည္းမွု ေၾကာင့္ ဆံပင္သား ႂကြပ္ဆတ္တာကို ျဖစ္ေစၿပီး ဆံပင္အေရာင္ကိုလည္း မွိန္ ေဖ်ာ့ေစပါတယ္။ ၾကက္သားမွာ ဆံပင္ သားက်န္းမာေစမယ့္ ပရိုတင္းဓာတ္အ လုံအေလာက္ပါဝင္ေနပါတယ္။ အမဲ၊ ဝက္၊ ဘဲ စတဲ့ အသားေတြမွာ သံဓာတ္ မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဆံျခည္မၽွင္ အိတ္ေတြ အားေကာင္းေရးမွာ အေရးပါ ေနပါတယ္။
၁ဝ) ကမာ
ပင္လယ္စာ ကမာမွာ ဓာတ္တိုးဆန္႔ က်င္ဂုဏ္သတၱိရွိတဲ့ သြပ္ဓာတ္မ်ားစြာပါ ဝင္တာေၾကာင့္ ဆံေကသာက်န္းမာေရး ကို ထိန္းသိမ္းေပးနိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ အ မဲသားနဲ႔ သိုးသား ကေနလည္း ဒီလို အာ နိသင္မ်ိဳးကို ရရွိနိုင္ပါတယ္။
၁၁) ငွက္ေပ်ာသီး
သင္စားတဲ့ အစာမွ ဗီတာမင္ B6 မရရွိတာေၾကာင့္ ဆံပင္က်ဲပါးတာနဲ႔ ဆံ ပင္ကၽြတ္တာေတြကို ျဖစ္ေစနိုင္ပါတယ္။ အေရးႀကီးတဲ့ ဗီတာမင္ B6 ဟာ ခႏၶာ ကိုယ္မွ အာဟာရ ဓာတ္ေတြ စုပ္ယူရာမွာ ပါဝင္ ကူညီေပးပါတယ္။ ေသြးနီဥ ထုတ္လုပ္မွုမွာလည္း အေရးပါတဲ့ ဗီတာမင္ B6 ဟာ ဆံျခည္မၽွင္အိတ္ေတြကို အားေကာင္းေစၿပီး ဆံပင္သားကို ေတာက္ပ သန္စြမ္းေစပါတယ္။
၁၂) ဆန္လုံးညိဳ
ပရိုတင္းဓာတ္ဟာ ကာဗိုဟိုက္ဒ ရိတ္မွ စြမ္းအင္ထြက္ရွိလာေရးအတြက္ ပါ ဝင္ကူညီေနပါတယ္။ အဲဒီထြက္လာတဲ့ စြမ္းအင္ဟာ ဆံပင္သားကို သန္စြမ္းက်န္း မာေစပါတယ္။ ဆန္လုံးညိဳမွာ ဗီတာမင္ ဘီအုပ္စုအျပည့္ပါဝင္တဲ့အျပင္ စြမ္းအင္ ကိုလည္း ထြက္ရွိေစတာေၾကာင့္ ဆံပင္ သားသန္စြမ္းက်န္းမာေရးအတြက္ အေရး ပါေနပါတယ္။

..................................ေနမင္းေဇာ္..............................................

မူရင္း...http://www.mm-flashsongs.com/profiles/blog/show?id=5202681%3ABlogPost%3A1232341&xgs=1&xg_source=msg_share_post#ixzz1wnHHN1qx

No comments:

Post a Comment