မုန္ညင္းဆီဟာ ေျမာက္ပိုင္း အိႏၵိယ၊ ကိုရီးယား၊ နီေပါနဲ႔ ဘဂၤလားေဒ့ရွ္ ႏိုင္ငံေတြမွာ သံုးစြဲမႈ မ်ားျပားတဲ့ ဆီတစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။
အေမရိကန္ ဥေရာပနဲ႔ ကေနဒါႏိုင္ငံ
ေတြမွာေတာ့ လူသားေတြ စားသံုးဖို႔ မသင့္ေတာ္ဘူးလို႔ သတ္မွတ္ ၾကပါတယ္။ သူ႔မွာ
ပါ၀င္တဲ့ erucic acid ေၾကာင့္ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဒီမုန္ညင္းဆီကို
ႏွိပ္နယ္တဲ့ ေနရာမွာေတာ့ အသံုးမ်ား ၾကပါတယ္။
မုန္ညင္းဆီဟာ အျခားဟင္း ခ်က္ဆီေတြထက္
စာရင္ ျပည့္၀ဆီေတြ မ်ားျပားတဲ့ အတြက္ ဟင္းခ်က္ရာမွာ အသံုးမျပဳဘဲ ေဆး၀ါး
အျဖစ္သာ အသံုးျပဳ ၾကပါတယ္။ ဆီး၊၀မ္း စြန္႔ထုတ္ျခင္း၊ ေသြးလွည့္ပတ္ျခင္းနဲ႔
အစာေျခဖ်က္ျခင္း ျဖစ္စဥ္ေတြလို ကိုယ္ခႏၶာအတြက္ အေရးပါတဲ့ျဖစ္ ရပ္ေတြမွာ
အေရးႀကီးတဲ့ သည္းေျခရည္နဲ႔ အစာေျခရည္ေတြ ထုတ္လုပ္ျခင္းကို မုန္ညင္းဆီက
အားေပး ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး အ၀လြန္ျခင္းနဲ႔ ေက်ာက္ကပ္ ေရာဂါေတြကို မုန္ညင္းဆီ
အနည္းငယ္ စားသံုးေပးျခင္းက ကာကြယ္ ႏိုင္ပါတယ္။
ေနာက္ၿပီး မုန္ညင္းေစ့မွာ phytonutrients
ေတြပါ၀င္တဲ့အတြက္ အစာအိမ္ ကင္ဆာနဲ႔ အူမႀကီး ကင္ဆာကို ကာကြယ္ ႏိုင္ပါတယ္။
မုန္ညင္းဆီ လိမ္းၿပီး ႏွိပ္နယ္ ေပးမယ္ဆိုရင္ အဆစ္အျမစ္ ေရာင္ေရာဂါနဲ႔
ေလးဖက္ နာေရာဂါေတြ၊ ႂကြက္သား နာက်င္ ကိုက္ခဲျခင္းေတြကို သက္သာ ေစပါတယ္။
မုန္ညင္းဆီမွာ ပါ၀င္တဲ့ selenium ေၾကာင့္ ရွဴေပးမယ္ဆိုရင္ ပန္းနာရင္ၾကပ္
ေရာဂါနဲ႔ အဆစ္ကိုက္ျခင္း ေတြကို သက္သာ ေစပါတယ္။
မုန္ညင္းဆီမွာ ပါ၀င္တဲ့ ဗီတာမင္အီးက
အေရျပား က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူ ျပဳေစ႐ံုသာမက ခရမ္းလြန္ ေရာင္ျခည္ ဒဏ္ကေန
ကာကြယ္ေပးသလို အေရးအေၾကာင္း ျဖစ္ေပၚျခင္း ကိုလည္း တားဆီး ေပးပါတယ္။
အေအးမိျခင္း၊ ႏွာေစး ေခ်ာင္းဆိုးျခင္း၊ ေခါင္းကိုက္ျခင္း ေတြမွာ
မုန္ညင္းဆီကို အသံုးျပဳေပးရင္ သက္သာ ေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ဟင္းခ်က္တဲ့
အခါမွာလည္း မုန္ညင္းေစ့ ေလးေတြကို ျဖဴးေပးရင္ အရသာ တစ္မ်ိဳးေလး ေကာင္းမြန္
ေစပါတယ္။
သန္႔စင္
Ref: MedIndia
Health Updates Journal
No comments:
Post a Comment