အမ်ိဳးသမီးေလးေယာက္မွာ
 အနည္းဆံုးတစ္ေယာက္ခန္႔ဟာ ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္ ေဝဒနာကို ပံုမွန္ခံစားရေလ့ 
ရိွပါတယ္။ ေလ့လာမႈေတြအရ ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္သူေတြရဲ႕ ၉၁ ရာခိုင္ႏႈန္းဟာ 
ထိထိေရာက္ေရာက္ သက္သာမႈ မရရိွဘူးလို႔ သိရပါတယ္။ ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္ 
ေဝဒနာမခံစားရေအာင္ ေအာက္ပါတို႔ကိုျပဳလုပ္ၾကည့္ပါ။
နံပါတ္တစ္ လႈံ႕ေဆာ္သည့္အရာကို ရပ္တန္႔လိုက္ပါ
ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္
 ေဝဒနာျဖစ္ေစတဲ့ အေၾကာင္းအရင္းနံပါတ္တစ္ဟာ စိတ္ဖိစီးမႈပါ။ 
ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္ ေဝဒနာျဖစ္တတ္တဲ့ အမ်ိဳးသမီးေတြဟာ 
စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားလြန္းရင္ တစ္ပတ္အတြင္း ခုနစ္ႀကိမ္ခန္႔ attack ရႏိုင္ပါတယ္။ 
ဒါေပမဲ့ ေန႔စဥ္ မိနစ္၃၀ခန္႔ ဖိစီးမႈေျဖေလွ်ာ့တဲ့ နည္းလမ္းေတြ 
အသံုးျပဳခဲ့ရင္ attack ျဖစ္ခ်ိန္ ထက္ဝက္ခန္႔ ေလ်ာ့သြားပါတယ္။ 
စိတ္ဖိစီးမႈေလ်ာ့က်တဲ့ နည္းလမ္းကို ပံုမွန္အသံုးျပဳတာေၾကာင့္ 
နာက်င္မႈျဖစ္ေအာင္ လႈံ႕ေဆာ္တဲ့ ဖိစီးမႈေဟာ္မုန္း ထုတ္လုပ္မႈ 
ေလ်ာ့က်ႏိုင္တယ္လို႔ သုေတသီေတြက ဆိုပါတယ္။ ေရေႏြးနဲ႔ေရစိမ္ခ်ိဳးတာ၊ 
အသက္ျပင္းျပင္း ႐ွဴသြင္း႐ွဴထုတ္လုပ္တာ၊ စာေရးတာလုိမ်ိဳး 
ဖိစီးမႈေလ်ာ့က်ေစတာေတြကို ျပဳလုပ္ေပးပါ။
အဓိက ေရာဂါလကၡဏာမ်ားကို ဆရာဝန္အားေျပာျပပါ
ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္
 ေဝဒနာခံစားရသူေတြအားလံုးရဲ႕ ထက္ဝက္နီးပါးေလာက္သာ တိက်တဲ့ေရာဂါ 
သတ္မွတ္တာကို ရရိွၿပီး က်န္သူေတြဟာ သူတို႔ကိုယ္သူတို႔ ဖိစီးမႈေၾကာင့္ 
ေခါင္းကိုက္တာ(Tension Headache)လို႔ ထင္မွတ္ၾကတယ္လို႔ သုေတသီေတြက 
ဆိုပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေရာဂါအမွန္သိရိွဖို႔ ေအာက္ပါလကၡဏာေတြ တစ္ခုခု သင့္မွာ 
ရိွေနရင္ ဆရာဝန္ကိုေျပာျပပါ။
- ေလးနာရီမွ ၇၂နာရီ ၾကာတဲ့အထိ ေခါင္းကိုက္ေနရင္
- ထိုးထိုးၿပီး ေခါင္းကိုက္ေနရင္ (ေသြးတိုးေနသလို)
- အလင္းေရာင္ ဒါမွမဟုတ္ အသံဒဏ္ကို မခံနိုင္ရင္
- ေခါင္းကိုက္ေနစဥ္ ပ်ိဳ႕လာရင္
Attack ျဖစ္ခ်ိန္ေလ်ာ့ေအာင္ ဗီတာမင္ B ေသာက္ပါ
ဗီတာမင္
 B2 ၄၀၀ မီလီဂရမ္ကို ေန႔စဥ္ေသာက္ေပးရင္ အမ်ိဳးသမီး ၁၀ ေယာက္မွာ 
ခုနစ္ေယာက္ခန္႔ဟာ attack ျဖစ္ခ်ိန္ ထက္ဝက္ခန္႔ ေလ်ာ့နည္းသြားတယ္လို႔ 
ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။ ဗီတာမင္ B2 (Riboflavin)ဟာ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္ေတြကို 
adaptable ျဖစ္ေအာင္ ကူညီႏိုင္တာမို႔ ေဟာ္မုန္းနဲ႔ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ 
ျမင့္လိုက္၊ နိမ့္လိုက္ ျဖစ္ေနရင္ ေခါင္းကိုက္ေအာင္ မလံႈ႕ေဆာ္ႏိုင္ဘူးလို႔ 
သုေတသီေတြက ဆိုပါတယ္။
အစားအစာႏွင့္ ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့ေအာင္ ျပဳလုပ္ပါ
သစ္သီး၊
 ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုး ပါဝင္တဲ့ အစာေတြကို မ်ားမ်ားစားၿပီး
 ဆီေၾကာ္စာေတြကို ျဖတ္ထားရင္ ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္ႏိုင္ေျခ ၇၁ရာခိုင္ႏႈန္း 
ေလ်ာ့နည္းတယ္လို႔ သုေတသနအရ သိရပါတယ္။ ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုးမွ ေရာင္ရမ္းမႈ 
ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ေသာ သဘာဝပစၥည္း တစ္ရာေက်ာ္ ပါဝင္တာမို႔ နာက်င္မႈ႕ျဖစ္ေအာင္ 
လံႈေဆာ္မယ့္ ေရာင္ရမ္းမႈေတြ ေလ်ာ့က်သြားတယ္လို႔ သုေတသီေတြက ဆိုပါတယ္။
Ref:Good Health
No comments:
Post a Comment